Bila Hendak Tidur

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bila Hendak Tidur 1

Tidur merupakan sesuatu yang amat menyeronokkan bagi penggemar tidur, tidur ini juga menggalakkan pertumbuhan sel dan memberi peluang badan untuk berehat. Namun demikian ada 3 perkara yang perlu kita pastikan sebelum kita tidur untuk menjaga kesihatan kita.

Hati-hati dengan telefon bimbit kita, ramai antara kita terutama golongan remaja gemar tidur disisi telefon bimbit, mungkin telefon itu digunaan sebagai jam loceng dan ada juga sengaja letakannya supaya senang diangkat bila teman istimewa hubungi. Tetapi perbuatan meletakkan telefon disisi semasa tidur boleh menyebabkan barah dan menggangu sistem saraf kita. Hal ini kerana semasa kita tidur sel badan yang masih lemah mudah bertindakbalas dengan gelombang-gelombang telefon yang sudah tentu sentiasa beroperasi walaupun ketika kita tidur nyenyak.

Info Tambahan :  SSPN : Keistimewaan Skim Simpanan Pendidikan Nasional 2021

Hati-hati dengan jam tangan, Mungkin ada antara kita yang gemar tidur bersama jam tangannya. Mungkin ada yang mengambil jalan itu mungki memudahkannya bangun dari tidur. Tetapi, tanpa kita sedari jam tangan juga mempunyai cas-cas yang mampu menggangu pengaliran darah, serta saraf si pemakai.

Hati-hati dengan alat solek, alat solek ini menjadi kegemaran setiap wanita. Ada juga antara kita yang gemar tidur bersama make up nye. Saya tak pastilah apa tujuan sesetengah wanita itu tidur bersama mak upnye, mungkin dia mahu bermimpi menjadi wanita yang tercantik didunia. Tetapi walau apapun tujuannya, ia tetap membahayakan diri kerana alat solek itu boleh menjejaskan sistem perpeluhan serta sistem kulit pemakainya ketika tidur.

Info Tambahan :  Senarai Permohonan Biasiswa 2021/ 2022 Lepasan SPM dan STPM Setaraf

Oleh itu, hati-hatilah bila hedak tidur.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments