Cara guru mengajar jarak jauh ‘online’

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Beberapa hari kebelakangan ini, semakin banyak sekolah dan universiti di seluruh dunia mengumumkan bahawa mereka beralih ke pembelajaran hanya dalam talian. Ratusan ribu guru sibuk bekerja untuk memindahkan pelajaran tatap muka mereka secara dalam talian. Merancang kursus dalam talian memerlukan masa dan usaha yang besar.

Cara guru mengajar jarak jauh ‘online’ 1

Cara Guru Mengajar Jarak Jauh

 1. Rancang Kelas Anda

Pelajar anda tidak dapat berada di hadapan anda secara fizikal. Sebenarnya, mereka mungkin tidak akan pernah menjalani kelas online dan mungkin mempunyai kesusahan  untuk online dalam masa yang sama. Pastikan silibus dan bahan anda disusun dengan jelas sebelum kelas bermula. Ini akan memberi peluang kepada pelajar untuk melihat apakah bilik darjah anda (tarikh akhir, bahan, dan keperluan lain) sesuai dengan kehidupan mereka.

 • Perkara yang paling besar, elakkan kejutan dengan semua kos. Mengatakan, “Kejutan! Kuiz pop “di bilik darjah fizikal sama sekali berbeza dengan menyiarkan” Kejutan! Pop kuiz! Menjelang tengah malam. ” di bilik darjah dalam talian.

Cara guru mengajar jarak jauh ‘online’ 2

 • Tetapkan waktu untuk menghantar tugasan. Jangan anda meminta tugasan serta merta. Selain guru,pelajar juga menempuh kesukaran mendapatkan data, mencari internet dan sebagainya.
 • Keep in touch: Di kala kesukaran ini, jangan anda memarahi anda didik anda yang mesej anda atau menganggu masa anda bersama keluarga. Mungkin itu waktu yang anak murid anda ada untuk bertanyakan soalan.
Info Tambahan :  KWSP : Caruman Pilihan Sendiri 2022

Cadangan untuk guru:

 • Mungkin anda boleh membuat emel khas supaya anak murid anda boleh berhubung.
 • Tetapkan jadual konsultasiCara guru mengajar jarak jauh ‘online’ 3
 1. Kesederhanaan adalah kunci

Setiap guru tahu bagaimana rasanya menerangkan arahan baru kepada pelajarnya. Biasanya dimulakan dengan panduan keseluruhan kumpulan, diikuti oleh aliran soalan dari pelajar untuk menjelaskan langkah seterusnya.

Salah satu cabaran pembelajaran jarak jauh adalah bahawa anda dan pelajar anda tidak lagi berada di ruangan yang sama untuk mengatasi kesalahpahaman secara kolektif.

Sebaik mungkin, jika boleh, menyediakan sumber seperti pembacaan sebagai PDF yang selalu dapat diakses oleh pelajar.

 

Anda boleh membuat titik sentuh ini melalui media yang anda suka: e-mel, mesej video, panggilan telefon, mesej melalui sistem pengurusan pembelajaran anda, komen pada dokumen bersama.

 

Cadangan untuk para guru:

 • Google Classroom amat sesuai untuk anda. Anda boleh meletakkan bahan bacaan dan latihan untuk anak murid anda.

Cara guru mengajar jarak jauh ‘online’ 4

 • Anda juga membuat satu account untuk menggunakan Google Drive dan memuat turun bahan bahan bacaan di situ. Mungkin setiap pelajar boleh membuat file diatas nama masing-masing untuk menghantar kerja.
Info Tambahan :  Pegawai Kebudayaan Yang Ditawarkan Oleh SPA 9

Cara guru mengajar jarak jauh ‘online’ 5

 1. Rakam jangan tayangkan!

Sekiranya pelajar tidak sihat atau menghadapi masalah untuk mengakses internet, mereka akan kehilangan kuliah siaran langsung. Rakam video sebagai gantinya dan hantarkan kepada pelajar anda supaya mereka dapat menonton mengikut masa mereka sendiri.

Tips untuk guru:

Cara guru mengajar jarak jauh ‘online’ 6

 • Tunjukkan wajah anda

Penyelidikan menunjukkan bahawa video kuliah yang  pengajar lebih berkesan daripada tayangan slaid yang sederhana. Sebarkan slaid anda dengan video diri anda.

Ada guru yang siap menggunakan green screen untuk mengajar. Itu lebih hebat!

 • Video berdurasi pendek

Video yang melebihi 15 minit boleh menyebabkan masalah memuat turun perlahan dan gangguan pelajar. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak cakap, rakam dua atau tiga video pendek.

Waktu ini, kedua-dua pihak sama ada guru atau pun murid menghadapi kesukaran untuk mengajar dan belajar secara atas talian. Maka, diingatkan kepada murid-murid agar sentiasa mengingati jasa seorang guru yang bertungkus lumus mengajar dan belajar cara baru ini untuk melihat anak muridnya berjaya.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments