Cara Pakai Google Hangout Untuk Kelas

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Cara Pakai Google Hangout Untuk Kelas 1

Google Hangouts adalah perkhidmatan komunikasi terpadu yang membolehkan ahli memulakan dan mengambil bahagian dalam perbincangan teks, suara atau video, sama ada secara langsung atau dalam kumpulan. Hangouts disatukan ke dalam Google+ dan Gmail, dan aplikasi Hangouts mudah alih tersedia untuk peranti iOS dan Android.

Google Hangouts menggantikan keupayaan sembang sebelumnya yang terdapat di Google+ dan Gmail, serta aplikasi Google Talk yang berdiri sendiri. Hangouts juga dapat disatukan dengan Google Voice, yang memungkinkan pengguna perkhidmatan tersebut membuat panggilan telefon domestik percuma dari peranti pengkomputeran mereka.

Penilaian

Kemudahan Penggunaan: Antara muka pengguna Google Hangouts direka dengan baik dan mudah untuk mengetahui cara penggunaannya tanpa arahan. Artikel bantuan tersedia dan dicari jika anda menghadapi masalah semasa cuba menggunakan Google Hangouts.

Privasi: Hangouts bersifat peribadi (hanya anda dan orang yang anda jemput dapat bergabung dan melihat sejarah sembang). Namun, seperti aplikasi Google yang lain, Google memiliki akses penuh ke riwayat sembang, dan dapat memberikan informasi ini, serta data peribadi, kepada pemerintah, jika ia menerima permintaan tersebut.

Kebolehcapaian: Google Hangouts disusun dengan tajuk dan mercu tanda untuk memudahkan navigasi dengan pembaca skrin. Aplikasi pembaca skrin, seperti JAWS, NVDA, VoiceOver dan ChromeVox berfungsi dengan baik dengan Google Hangouts pada pelbagai peranti. Aplikasi ini juga menyokong Hangouts Captions, aplikasi yang menghubungkan perkhidmatan transkripsi langsung ke Google Hangout, dan pintasan papan kekunci dalam panggilan video dan perbualan sembang.

Info Tambahan :  STPM, Asasi, Diploma, Vokasional - Yang Mana Lebih Baik Tahun 2023?

Cara Pakai Google Hangout Untuk Kelas 2

Google Hangouts & Model SAMR

Penggantian (Substitution): Pelajar menggunakan Google Hangouts untuk berkomunikasi dengan pelajar lain di kelas yang sama (daripada melakukan perbualan secara bersemuka).

Augmentasi (Augmentation): Pelajar menggunakan pelbagai kaedah, termasuk teks, emotikon, foto, atau gambar untuk meningkatkan perbualan tatap muka.

Pengubahsuaian (Modification): Pelajar di pelbagai negeri berkongsi fail dan skrin untuk bekerjasama dalam projek kelas.

Definisi semula (Redefinition): Pelajar berhubung dengan pakar dari seluruh dunia di luar dinding kelas melalui Google Hangouts. Contohnya, pelajar dapat berinteraksi secara real time dengan pengarang buku yang mereka baca.

 

Aktiviti Pembelajaran

 1. Geografi: Mengadakan sesi Skype menggunakan Google Hangouts. Sambungkan kelas anda dengan kelas lain (terletak dengan ideal di negeri atau negara yang berbeza) dan libatkan pelajar anda dalam cabaran yang menyeronokkan untuk mengetahui di mana kelas lain berada.
 2. Projek Kelas Kolaboratif: Pelajar boleh menggunakan Google Hangouts untuk mengerjakan projek kelas di luar waktu kelas. Mereka dapat menyusun idea, bertukar fail dan berkongsi skrin untuk mengerjakan projek kumpulan bersama-sama. Juga, sejarah komunikasi dapat disimpan untuk bukti penilaian pasukan.
 3. Sejarah & Budaya: Guru boleh menggunakan Google Hangouts untuk berhubung dengan pemandu pelancong untuk melakukan lawatan maya ke bandar sasaran atau laman bersejarah.
 4. Lain-lain: Dalam subjek apa pun, guru boleh menjemput pakar sebagai penceramah tetamu untuk bercakap dengan pelajar di kelas melalui Google Hangouts. Contohnya, jemput pengarang buku, yang sedang dibaca oleh pelajar, mungkin bergabung sebagai penceramah tetamu untuk berbual dengan pelajar untuk membincangkan kandungan buku dan pelajar boleh mengemukakan soalan melalui Google Hangouts.
Info Tambahan :  Belajar Seni Bina atau Kejuruteraan Pada Tahun 2023?

Cara Menggunakan Google Hangouts

 1. Pergi ke https://hangouts.google.com/
 2. Klik “Log masuk” dan log masuk dengan akaun Google anda (Jika anda tidak mempunyai akaun Google, anda boleh membuatnya di www.google.com)
 3. Terdapat dua cara untuk memulakan Hangouts
 4. Klik ikon “PANGGILAN VIDEO”, tetingkap “Undang orang” akan muncul
 5. Masukkan nama atau alamat e-mel, klik “Jemput”. Atau
 6. Masukkan nama, e-mel atau nombor telefon di kotak carian di sebelah kiri jika orang yang anda ingin mulakan hangout ada dalam senarai kenalan anda
 7. Klik nama, e-mel atau nombor telefon dalam senarai, ia akan memulakan perbualan di sebelah kanan.
 8. Kirim pesan di garis bawah, atau klik ikon “Panggilan video” di bahagian atas.
 9. Setelah rakan anda mengklik “Terima”, tetingkap “Panggilan Video Hangout” akan muncul.
 10. Anda akan melihat penyampai di tengah, kamera web anda sendiri di sudut kanan bawah.
 11. Klik “ikon orang” di kanan atas untuk menjemput lebih ramai orang.
 12. Klik pada “ikon gear” di kanan atas untuk menukar tetapan umum (mis. Video, Mikrofon dan Pembesar suara)
 13. Klik pada “… ikon” untuk meneroka lebih banyak pilihan (mis., Share screen, Full screen, Chat, Help, and Feedback)
 14. Klik “ikon Hangup” untuk menamatkan Hangouts.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top