Cara Permohonan Program Bantuan Keluarga Malaysia 2022

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Program Bantuan Keluarga Malaysia (atau BKM) dilaksanakan kerajaan dengan beberapa pelarasan bagi memastikan golongan yang paling terkesan mendapat perhatian yang lebih.

Mengikut tema “Keluarga Malaysia, Makmur Sejahtera,” bantuan akan ditawarkan kepada keluarga, warga emas dan bujang, bagi memastikan tiada sesiapa yang ketinggalan.

Ini adalah peningkatan berbanding kadar sebelumnya iaitu 1,800 ringgit, yang merupakan yang tertinggi di bawah Bantuan Prihatin Rakyat (atau BPR).

Program Bantuan Keluarga Malaysia

Apakah itu BKM 2022 (Bantuan Keluarga Malaysia)?

BKM merupakan program sokongan kewangan kerajaan yang lebih disasarkan kepada golongan miskin bagi membantu individu berpendapatan rendah menghadapi peningkatan kos sara hidup.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz mengumumkan sokongan ini pada pengenalan Bajet 2022 di Dewan Rakyat pada 29 Oktober 2021. (Jumaat).

Usaha bantuan kewangan secara langsung akan diperluaskan pada tahun 2022. Kerajaan akan menubuhkan Bantuan Keluarga Malaysia (atau BKM) dengan pelarasan tertentu untuk memberi perhatian yang lebih kepada kumpulan yang paling terkesan.

Melalui pengeluaran Kertas Perundingan Awam Mengenai Penambahbaikan Bantuan Awam, pembaharuan ini telah mengambil kira cadangan yang dikemukakan daripada orang ramai.

Hasilnya, bagi tahun 2022, BKM akan menyediakan bantuan sebanyak 2,000 ringgit kepada isi rumah yang mempunyai tiga atau lebih. kanak-kanak dan pendapatan bulanan kurang daripada 2,500 ringgit.

Bantuan ini adalah peningkatan daripada kadar sebelum ini iaitu 1,800 ringgit, iaitu jumlah tertinggi di bawah Bantuan Prihatin Rakyat (atau BPR).

Info Tambahan :  MYSTEP 2023: Guru Ganti Selangor, Kelantan, Perak & Sarawak

Bantuan Keluarga Malaysia: Syarat dan Kelayakan (BKM)

Pemohon layak mendapat Program Bantuan Keluarga Malaysia jika mereka termasuk dalam salah satu kategori berikut:

ISI RUMAH

 1. Kahwin; atau
 2. Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang mempunyai anak yang menepati syarat
 3. Pendapatan Isi Rumah ialah RM5,000 dan ke bawah

WARGA EMAS BUJANG/TIADA PASANGAN

 1. Bujang atau Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang tidak mempunyai anak yang menepati syarat
 2. Had umur adalah 60 tahun dan ke atas
 3. Pendapatan Isi Rumah ialah RM5,000 dan ke bawah

BUJANG

 1. Bujang atau Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang tidak mempunyai anak yang menepati syarat
 2. Had umur adalah 21-59 tahun
 3. Pendapatan Bujang adalah RM2,500 dan ke bawah

Data penerima BPR 2021, data penerima BKC B40, dan data permohonan BPR 2021 yang gagal atas dasar mendapatkan GKP akan segera diimport ke dalam sistem BKM untuk mengesahkan kelayakan.

Sekiranya tiada penyertaan dalam pangkalan data semasa LHDNM, permohonan BKM baharu hendaklah dikemukakan, manakala penerima sedia ada perlu mengemas kini maklumat mereka dalam tempoh masa yang dibenarkan.

Program Bantuan Keluarga Malaysia

Penerima GKP yang tidak lulus BPR akan segera dinilai untuk BKM.

Mereka yang menerima Geran Prihatin Khas (GKP) tetapi tidak layak untuk Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) atau Bantuan Khas COVID (BKC) B40 akan dinilai secara automatik untuk Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) jika mereka memenuhi piawaian kelayakan.

Info Tambahan :  6 Langkah Mudah Semak Lebihan Bayaran PTPTN

Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Kewangan, berkata kerajaan komited untuk membantu golongan miskin, khususnya golongan lemah, dengan memberikan RM8.2 bilion bantuan kewangan di bawah BKM pada 2022, yang akan memanfaatkan 9.6 juta orang.

Penerima GKP yang tidak dibenarkan untuk permohonan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) atau BKC B40 akan dinilai secara automatik untuk BKM mengikut piawaian kelayakan tanpa perlu memohon.

Tarikh Permohonan Baru Dibuka dan Maklumat Dikemaskini

Tarikh akhir pindaan maklumat dan penghantaran permohonan BKM baharu adalah pada 1 Januari 2022 hingga 31 Januari 2022. (1 bulan).

Dokumen ini tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa.

Berapakah Jumlah Bayaran Asas Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Yang Diterima?

Jumlah wang yang anda akan dapat bergantung pada jenis bantuan yang anda perolehi, pendapatan anda dan bilangan anak yang anda ada:

A. Isi rumah yang mempunyai pendapatan tahunan RM2,500 atau kurang

 • RM1,000 untuk bil anak
 • RM1,500 untuk bil 1-2 anak
 • RM2,000 untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas.

B. Isi rumah berpendapatan antara RM2,500 dan RM5,000

 • RM1,000 untuk bil anak
 • RM1,500 untuk bil 1-2 anak
 • RM2,000 untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas.

C. Warga emas yang bujang atau belum berkahwin dan mempunyai pendapatan tahunan RM5,000 atau kurang akan mendapat RM600.

D. Bujang yang berpendapatan tahunan kurang daripada RM2,500 akan mendapat RM350.

Program Bantuan Keluarga Malaysia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top