Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM 2021/2022

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Calon yang memenuhi syarat kemasukan program pengajian Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM bagi tahun 2021/2022 dipelawa untuk memohon ke Fakulti Pendidikan di UM (kemasukan September 2022).

Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM 2021/2022

Jika anda sentiasa mahu menjadi seorang guru tetapi tidak berkesempatan, ini mungkin usaha kedua anda.

Sekiranya anda tidak dapat mengikuti program Ijazah Sarjana Muda Perguruan PISMP melalui semakan ipg semasa lepasan SPM lepas melalui permohonan temuduga ipg, pintu peluang seterusnya masih terbuka untuk anda.

Ini kerana pengambilan terbaru kini dibuka untuk individu yang sudah memiliki ijazah sarjana muda dalam bidang bukan pendidikan (ijazah) untuk mendaftar dalam program Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM 2022 universiti Malaya, yang membolehkan anda bekerja sebagai guru di sekolah-sekolah di seluruh Malaysia, termasuk sekolah berasrama penuh SBP.

Mengenai Fakulti Pendidikan UM

Fakulti Pendidikan, dahulunya dikenali sebagai Sekolah Pendidikan, telah ditubuhkan pada tahun 1963. Graduan yang ingin menjadi guru mungkin mendapat diploma lepasan ijazah dalam pendidikan daripada Pusat Pengajian Pendidikan. Sekolah itu berkembang dengan cepat, dan pada Julai 1965, ia dinaikkan pangkat ke peringkat fakulti. Dua tahun kemudian, program Sarjana Pendidikan (M.Ed) dilancarkan buat kali pertama, diikuti program Doktor Falsafah (Ph.D) pada tahun 1969.

Info Tambahan :  Perbezaan Sekolah Wawasan, Kluster, Primier, Bestari, dan SBT

Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM 2021/2022

Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM 2022

Syarat Kemasukan Minimum untuk Permohonan

 • Ijazah Sarjana Muda (dengan sekurang-kurangnya PNGK 3.0) dalam bidang pengkhususan pertama; ATAU Ijazah Sarjana Muda (dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.7); DAN
 • Sekurang-kurangnya enam (6) bulan pengalaman mengajar; ATAU lulus ujian bertulis yang ditadbir oleh Fakulti Pendidikan; ATAU kelayakan lain yang diluluskan oleh Senat Universiti Malaya dari semasa ke semasa; ATAU mempunyai kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan Malaysia dan diperakui oleh Senat Universiti Malaya.
 • Lulus Peperiksaan Inventori Pemilihan Pendidik Malaysia (MEdSI) atau ujian psikometrik lain yang diluluskan oleh Fakulti Pendidikan, serta temu duga yang diperlukan oleh Fakulti Pendidikan.

Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM 2021/2022

Calon yang mempunyai sijil tahfiz di peringkat sijil/diploma, serta ijazah pertama atau ijazah pertama yang sesuai dalam pengkhususan yang berkaitan, boleh dipertimbangkan untuk pengkhususan Pendidikan Tahfiz.

Calon pengkhususan PBISBK mesti menunjukkan tahap penguasaan Bahasa Inggeris mereka melalui MUET dengan markah sekurang-kurangnya Band 4.0; atau IELTS (Perkhidmatan Pengujian Bahasa Inggeris Antarabangsa) (Akademik) dengan markah sekurang-kurangnya Band 6; atau TOEFL (Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing) dengan skor sekurang-kurangnya 550 (PBT), 213 (CBT), dan 80 (IBT); atau mana-mana kelayakan bahasa Inggeris lain yang disahkan oleh Senat Universiti.

Pelajar Antarabangsa Mesti Memenuhi Keperluan Tambahan

Jika ijazah pertama adalah dari universiti yang bahasa Inggeris bukan bahasa pengantar, calon antarabangsa mesti mempunyai sekurang-kurangnya IELTS (International English Language Testing Services) (Academic) band 5.5 atau TOEFL (Test of English as a Foreign Language) skor sebanyak 550 (Berasaskan kertas)/ TOEFL-CBT (Berasaskan komputer) 213/ TOEFL- IBT (berasaskan Internet) 80.

Info Tambahan :  YAE! 2023: Permohonan Keusahawanan Untuk Anak Seni

Sebelum menerima ijazah, anda mesti memenuhi piawaian Bahasa Malaysia.

Murid berkeperluan khas (OKU)

Sebagai tambahan kepada prasyarat yang dinyatakan, pemohon berkeperluan khas boleh menyemak permohonan mereka berdasarkan tahap keperluan khas dan kemerosotan mereka, serta kesesuaian mereka untuk tuntutan/pengkhususan program.

Tarikh akhir permohonan Diploma Pendidikan UM Mulai 1 Februari hingga 15 April 2022, pemohon boleh memohon secara dalam talian di http://apply.um.edu.my

*Tarikh akhir penyertaan ialah September 2022.

Bidang Pengkhususan Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM

 • Pendidikan Sejarah
 • Pendidikan Bahasa Cina
 • Pendidikan Bahasa Melayu
 • Pendidikan Jasmani & Kesihatan
 • Pendidikan Matematik
 • Pendidikan Tahfiz
 • Pendidikan Kejuruteraan
 • Pendidikan Islam
 • Pendidikan Sains Komputer
 • Pendidikan Fizik*
 • Pendidikan Biologi*
 • Pendidikan Kimia*
 • TESL

*Jadual waktu fleksibel KECUALI bagi bidang pengkhususan ini

Yuran Pengajian Diploma Pascasiswa Pendidikan (DPP) Lepasan Ijazah UM

Menurut maklumat terkini di laman web UM, kos keseluruhan bermula pada RM11,000 untuk tahun pertama.

Sila kaji pautan berikut untuk maklumat lanjut:

https://study.um.edu.my/programmes.php?act=4#senarai

Maklumat tambahan

Maklumat lanjut boleh didapati di laman web rasmi Fakulti Pendidikan Universiti Malaya: https://education.um.edu.my/news/tawaran-kemasukan-ke-program-diploma

ATAU

Sila hubungi: jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin maklumat lanjut.

Urusetia

Program Diploma Pascasiswazah Pendidikan

Fakulti Pendidikan

Universiti Malaya

Emel : [email protected]

Telefon : 03 – 7967 5103 (Puan Eita)

Diploma Pascasiswazah Pendidikan (DPP) UM 2022

Nama Program : Diploma Pascasiswazah Pendidikan (DPP)
Tahap Kerangka Kelayakan Malaysia (MQF) : Diploma Pascasiswazah: Tahap 7
Mod Penawaran : Kerja Kursus
Kredit Bergraduat : 36 jam kredit
Kaedah Pengajian : Sepenuh Masa
Tempoh Minimum : 1 tahun (2 semester)
Tempoh Maksimum : 3 tahun (6 semester)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *