Gagal SPM, Peluang Selepas SPM

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Gagal SPM bukan penghujung kepada kegagalan, memang tidak dinafikan SPM memang penting untuk memberi lebih pilihan pengajian dan membuka ruang yang lebih cerah untuk masa depan pelajar. Namun demikian, ada juga pelajar yang kurang bernasib baik. Bagi pelajar yang menghadapi kegagalan dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), terdapat peluang untuk melanjutkan pendidikan mereka melalui program pengajian alternatif. Program ini dirancang untuk membantu pelajar yang gagal dalam SPM tetapi masih ingin melanjutkan pendidikan mereka.

Gagal SPM
Gagal SPM

Program Pembangunan Luar Bandar (PPBL)

Program pengajian alternatif ini dikenali sebagai Program Pembangunan Luar Bandar (PPBL) yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. PPBL memberikan peluang kepada pelajar untuk melanjutkan pendidikan mereka dengan menawarkan kursus-kursus berkaitan dengan kemahiran dan vokasional.

Pelajar yang memohon PPBL akan mengikuti kursus selama satu hingga dua tahun dan akan menerima sijil pengiktirafan kemahiran atau diploma kemahiran dari Kementerian Pendidikan Malaysia. Pelajar yang telah menyelesaikan kursus PPBL boleh memasuki pasaran pekerjaan atau melanjutkan pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi.

Info Tambahan :  Jual Template Online 2023: Boleh Mengkayakan Ke?

Selain PPBL, terdapat juga program-program pengajian alternatif lain yang boleh diikuti oleh pelajar yang gagal dalam SPM. Antara program-program tersebut termasuklah:

Kursus Persediaan Masuk ke IPTA/IPTS (KPM)

Program ini dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia untuk membantu pelajar yang gagal dalam SPM untuk mempersiapkan diri mereka untuk memohon masuk ke Institusi Pengajian Tinggi Awam atau Institusi Pengajian Tinggi Swasta. Kursus ini memberi tumpuan kepada kemahiran asas seperti Matematik dan Bahasa Inggeris.

Kursus Asas Kemahiran (KEMAS)

Kursus ini dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) untuk membantu pelajar yang gagal dalam SPM dengan memberikan latihan kemahiran asas seperti membaca, menulis, dan mengira. Kursus ini juga memberi tumpuan kepada kemahiran vokasional seperti memasak, menjahit dan membaiki elektrik.

Info Tambahan :  LinkedIn Penting ke? 8 Cara Pasarkan diri di LinkedIn

Program Latihan Kemahiran Malaysia (PLKM)

PLKM dianjurkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia (JPK) untuk memberikan latihan kemahiran kepada pelajar yang gagal dalam SPM. Program ini memberikan peluang kepada pelajar untuk mempelajari kemahiran praktikal seperti membaiki kenderaan, memasak dan menjahit. Pelajar yang menyelesaikan program ini akan menerima sijil kemahiran yang diiktiraf oleh JPK.

Program Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)

Program SKM dianjurkan oleh JPK untuk memberikan sijil kemahiran kepada pelajar yang mempelajari kemahiran praktikal. Pelajar yang memohon program SKM perlu mengikuti latihan praktikal dan teori yang dianjurkan oleh institusi yang diluluskan oleh JPK. Pelajar yang menyelesaikan program SKM akan menerima sijil kemahiran yang diiktiraf oleh JPK.

Melalui program-program pengajian alternatif ini, pelajar yang gagal dalam SPM mempunyai peluang untuk melanjutkan pendidikan mereka dan meningkatkan kemahiran mereka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top