Google Jamboard: 5 Kelengkapan Terbaik Disediakan Google

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Pembelajaran jarak jauh tersedia untuk ramai orang. Google Jamboard menjadikan pengajaran bilik darjah jauh mudah dengan alatan yang mudah digunakan yang memberi inspirasi kepada kerjasama antara anda dan pelajar anda. Selain itu, ia tersedia pada peranti mudah alih Android dan iOS serta pada desktop.

Apakah Google Jamboard?

Google Jamboard ialah papan putih digital yang terdapat di dalam Google Workspace. Kertas putih digital adalah serupa dengan papan putih tradisional, yang bermaksud anda boleh menulis atau melukis menggunakan pen serta memadam.

Aplikasi ini juga membolehkan anda menambah imej, meletakkan nota melekit, menyerlahkan teks dan banyak lagi. Dan jika anda mempunyai peranti Google Jamboard fizikal, anda boleh berkongsi “kesesakan” anda terus ke peranti daripada komputer, tablet atau telefon anda.

Ingin tahu cara menggunakan Google Jamboard untuk menambah baik bilik darjah dalam talian anda? Berikut ialah beberapa ciri untuk ditambahkan pada himpunan e-pembelajaran anda.

1. Sticky Note

Ciri nota melekat atau sticky note ialah alat yang hebat untuk sumbang saran idea dengan kelas anda. Sebagai contoh, anda boleh bertanya soalan dan membenarkan pelajar anda menjawab menggunakan nota melekit. Atau, minta maklum balas pelajar tentang pelajaran atau minta soalan tentang tugasan yang akan datang.

Untuk menggunakan alat sticky note:

 • Buka Google Jamboard pada peranti anda dan buat kesesakan baharu dengan memilih ikon +.
 • Dalam bar alat di sebelah kiri skrin anda (pada desktop) atau bahagian bawah skrin anda (pada mudah alih), pilih ikon sticky note.
 • Taip teks yang ingin anda tambahkan pada nota melekit anda dan pilih warna. Kemudian, pilih Save.

Google Jamboard 5 Kelengkapan Terbaik Disediakan Google

2. Laser Pointer

Jika anda menggunakan Google Jamboard semasa panggilan video dengan pelajar anda, alat penunjuk laser amat berguna. Ia membolehkan anda untuk menekankan item pada skrin anda dengan jari, stilus, tetikus atau pad sentuh anda.

Info Tambahan :  5 Alat dan Perisian untuk Kerja dari Rumah

Untuk menggunakan Laser Pointer:

 • Pilih alat Laser Pointer yang terletak di bar alat di sebelah kiri (pada desktop) atau bahagian bawah (pada mudah alih).
 • Lukis di mana anda ingin memberi penekanan, dan Laser Pointer akan mengikuti.

Google Jamboard: 5 Kelengkapan Terbaik Disediakan Google 1

3. Kongsi untuk Kerjasama Kumpulan

Sama seperti mana-mana aplikasi Google Workspace yang lain, Google Jamboard membenarkan anda berkongsi kesesakan anda dengan sesiapa sahaja untuk kerjasama yang mudah.

Contohnya, kongsi jamboard anda dengan pelajar anda untuk bekerjasama dalam kuiz atau tugasan. Atau, pecahkan bilik darjah anda kepada kumpulan dan minta mereka bekerjasama dalam satu sama lain.

 • Pilih Kongsi (Share) di bahagian atas skrin anda. Jika anda menggunakan apl mudah alih, pilih menu tiga titik di bahagian atas skrin anda dan kemudian Kongsi.
 • Untuk memudahkannya, pilih Salin Pautan (Copy Link) untuk berkongsi pautan dengan seluruh bilik darjah anda. Jika menggunakan apl mudah alih, pilih Siapa yang mempunyai akses dan kemudian salin pautan yang disediakan di bawah tetapan Pautan (Link Serrings).
 • Jika anda ingin berkongsi kesesakan dengan beberapa pelajar terpilih, masukkan e-mel mereka untuk menghantar pautan berasingan kepada mereka.
Info Tambahan :  3 Bidang Industri Kreatif: Seni, Rekaan, dan Hiburan

4. Google Image Search

Tambahkan sedikit kemeriahan pada pelajaran anda dengan alat bantu pembelajaran visual di dalam Google Jamboard. Menggunakan alat imej, anda boleh menambah foto, rajah dan banyak lagi terus daripada Carian Imej Google.

Ini ialah cara yang bagus untuk menggambarkan topik yang rumit atau menjadikan topik yang membosankan itu kurang sesuai untuk tunda. Selain itu, tidak perlu mendapatkan imej anda sendiri—anda boleh melakukannya dari dalam apl. Untuk menambahkan imej Carian Imej Google pada kesesakan anda:

 • Pada desktop anda, pilih alat imej dari bar alat di sebelah kiri skrin anda. Carian Imej Google (Google Image Search) di dalam Google Jamboard belum lagi menjadi ciri pada mudah alih.
 • Pilih Carian Imej Google (Google Image Search) dan masukkan istilah carian anda.
 • Pilih foto anda dan kemudian pilih Insert

Google Jamboard: 5 Kelengkapan Terbaik Disediakan Google 2

 1. Buka & Kongsi Fail Google Drive

Mempunyai Helaian Google yang ingin anda kongsi dengan jem anda? Atau, mungkin anda ingin menambah tugasan Dokumen Google pada jem anda untuk kerjasama kelas yang mudah. Pada apl mudah alih, anda boleh berkongsi fail Google Drive ke jem anda dengan mudah.

Untuk berkongsi fail Google Drive pada aplikasi mudah alih:

 • Pilih ikon pensel di penjuru kanan sebelah bawah untuk mengedit jem anda.
 • Pilih ikon “+” dan kemudian pilih kandungan Drive.
 • Cari fail yang ingin anda masukkan ke dalam jem anda dan pilihnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *