Graduate Trainee Program Khazanah Nasional 2022

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Graduate Trainee Program Khazanah Nasional (GTP) ialah program 12 bulan yang bertujuan untuk melahirkan profesional pelaburan yang berkelayakan.

Melalui Graduate Trainee Program Khazanah Nasional,  Khazanah Nasional berharap dapat mewujudkan generasi pemimpin negara seterusnya di Khazanah Nasional Berhad. Pelatih akan dicabar di tempat kerja yang dinamik, berdaya saing dan pantas, serta terdedah kepada pelbagai jenis industri dan kawasan, memastikan kerjaya yang menguntungkan dan menuntut.

Graduate Trainee Program ialah program 12 bulan yang direka untuk membantu orang ramai memajukan kerjaya mereka dalam bidang termasuk digital dan teknologi, tadbir urus, risiko dan pematuhan, perundangan, penyelidikan, modal insan strategik dan strategi.

Program Graduate Trainee Program Khazanah Nasional menjemput graduan baru dari mana-mana subjek yang mempunyai keinginan untuk bekerja dengan kumpulan pemegang kepentingan yang pelbagai dan minat untuk menyelesaikan masalah.

Bidang Pengkhususan:

 • Digital dan Teknologi
 • Tadbir Urus, Risiko dan Pematuhan
 • Penyelidikan
 • Modal Insan Strategik
 • Strategi

Graduate Trainee Program Khazanah Nasional

PERMOHONAN Graduate Trainee Program Khazanah Nasional (GTP)

Semua rakyat Malaysia layak memohon. Pemohon mesti memenuhi syarat kelayakan iklan. Resume / CV, maklumat peribadi yang lengkap, gambar, dan kertas berkaitan seperti salinan kad pengenalan dan sijil akademik hendaklah disertakan bersama permohonan.

LOKASI: KUALA LUMPUR

TARIKH AKHIR PERMOHONAN ADALAH 31 JANUARI 2022.

Graduate Trainee Program Khazanah Nasional

Struktur Program

 1. Sesi Latihan / Forum / Kuliah

Melalui penyertaan dalam sesi latihan bilik darjah formal, pelatih akan dilengkapi dengan kemahiran teknikal yang relevan (cth penilaian, pasaran modal, dan penstrukturan urus niaga, undang-undang syarikat dan peraturan pasaran modal), kemahiran kepimpinan (cth pengurusan diri, menguruskan persembahan yang memberi impak), dan pengetahuan . Di samping itu, pelatih akan berpeluang menghadiri acara terkemuka Khazanah di seluruh dunia dan kebangsaan, seperti Forum Megatrends Khazanah dan Syarahan Global Khazanah.

 1. Lampiran kepada Sektor
Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

Dalam dua modul sektor 6 bulan, pelatih akan menggunakan pengetahuan dan kebolehan mereka. Lampiran ini akan memberi mereka kemungkinan berharga dan latihan praktikal dalam inisiatif dan aktiviti yang berkaitan.

 1. Maklum Balas Kejurulatihan/Prestasi

Pelatih akan mendapat penilaian prestasi suku tahunan dan bimbingan, sebagai tambahan kepada bimbingan berterusan yang akan mereka terima semasa sangkutan sektor mereka, untuk membantu mereka mengenal pasti kekuatan dan bidang untuk kemajuan mereka.

Cara Memohon Graduate Trainee Program Khazanah Nasional

Untuk memohon, sila layari:

https://www.khazanah.com.my/careers-bm/khazanah-graduate-trainee-programmes-kgtp-bm/?lang=ms

Graduate Trainee Program Khazanah Nasional

Syarat Permohonan Graduate Trainee Program Khazanah Nasional

 • Kelayakan Semua warganegara Malaysia yang berkelayakan layak memohon.
 • Anda layak memohon sekiranya anda adalah individu yang berkelayakan (graduan) dengan diploma, ijazah, atau kelayakan lain yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Calon yang mempunyai ciri-ciri berikut akan mempunyai kelebihan:

Personaliti yang menarik, pengetahuan am, kepimpinan, dan kualiti lain (sila rujuk kelayakan permohonan pada iklan).

Faedah:

 • Gaji dengan pelbagai pilihan pampasan yang menarik
 • Cuti Tahunan, Cuti Sakit dan lain-lain jenis cuti disediakan (sila rujuk iklan)
Info Tambahan :  Cuti Sabatikal: Apa Itu dan 3 Cara Bagaimana

TIPS:

Pastikan anda mempunyai alamat e-mel semasa dan nombor telefon yang boleh dihubungi.

Muat naik resume/cv terkini anda dalam format yang diminta.

Sila muat naik semua kertas penting secara keseluruhannya.

Anda akan dihubungi dan dijemput ke temu duga jika anda adalah pemohon yang berjaya.

Jika anda ditawarkan pekerjaan, anda mesti menjawab dalam jangka masa tertentu sama ada MENERIMA atau MENOLAK tawaran tersebut.

Maklumat lanjut

Jenis Organisasi: Agensi Kerajaan

Ditaja Oleh: Khazanah Nasional Berhad

Khazanah Nasional Berhad

Aras 33, Menara 2,

Menara Berkembar Petronas,

Pusat Bandaraya Kuala Lumpur

50088 Kuala Lumpur

E-mel: [email protected]

Mengenai KHAZANAH NASIONAL

Khazanah Nasional Berhad ialah dana kekayaan negara Malaysia, ditugaskan untuk meningkatkan kekayaan jangka panjang negara melalui pelbagai matlamat komersial dan strategik.

Matlamat komersial Khazanah adalah untuk meningkatkan aset kewangan dan mempelbagaikan aliran hasil untuk negara, manakala matlamat strategiknya adalah untuk memegang aset strategik yang akan memberi manfaat kepada negara dalam jangka masa panjang.

Strategi pelaburan Khazanah meletakkan premium untuk mencapai pulangan kewangan terlaras risiko yang mencukupi, mencipta pulangan jangka panjang, dan menggabungkan prinsip pelaburan yang beretika dan bertanggungjawab.

Lembaga pengarah Khazanah diketuai oleh Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, Perdana Menteri Malaysia, sebagai pengerusi lembaga itu.

Ahli lembaga datang dari kedua-dua sektor awam dan swasta, dengan pelbagai pengalaman profesional dan kepakaran. Pengarah urusan bertanggungjawab kepada lembaga pengarah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top