Ibu bapa cemerlang

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Dalam mendidik anak-anak pelbagai karenah ditemui dan pelbagai cabaran ditempuhi. Ini semua memberikan dugaan dan cabaran kepada setiap pasangan. Terdapat pelbagai cara untuk menjadi ibu bapa yang cemerlang.

Pada kebiasaannya ibu bapa banyak memberikan nasihat dan memaklumkan tentang sesuatu perkara atau perbuatan. Ada juga ibu bapa yang sentiasa memberikan semangat kepada anak-anaknya. Sebagai contoh “ azam memang seorang yang rajin, abah yakin azam mampu jadi cemerlang “ , Ali abah nasihatkan jangan lakukan benda itu “. Perbuatan ini adalah biasa dilakukan oleh ibu bapa.

Ibu bapa yang lebih baik pula adalah banyak  menjelaskan sesuatu dan bersungguh-sungguh dalam nasihatnya sebagai contoh “ zam , kalau zam nak pandai dalam ilmu hutan, zam boleh sertai pengakap atau badan beruniform lain disekolah seperti kadet polis, kadet tentera dan banyak lagi “

Bagi ibu bapa yang lebih cemerlang pula banyak memberikan contoh kepada anaknya. Sebagai contoh “ amin, sekarang amin pula yang potong bunga tu seperti yang ayah lakukan di tepi rumah kita tu “

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jawatan penulis sambilan diperlukan( Maklumat Lanjut )