JPA PIDN 2022: Permohonan dan Syarat Lengkap

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

JPA PIDN atau Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) adalah penajaan yang ditujukan kepada pelajar prasiswazah yang mendaftar di Universiti Awam (UA), Politeknik Premier dan Universiti Berkaitan Kerajaan (GLU). Program ini dibiayai oleh Pinjaman Boleh Ubah (PBU).

Pelajar yang ditaja oleh JPA tidak dibenarkan mempunyai lebih daripada seorang penaja. Sila hantar surat rasmi kepada Jabatan ini jika pelajar ingin menukar penaja.Calon yang sedang mendaftar dalam program Ijazah Pertama digalakkan untuk memohon.

Atas dasar Pinjaman Boleh Ubah (PBU), pelajar akan ditaja di peringkat sarjana muda di Universiti Awam, Politeknik Premier dan Universiti Berkaitan Kerajaan (GLU) yang diberi kuasa oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Pemohon mesti memenuhi semua kriteria yang disenaraikan di bawah.

JPA PIDN 2022 Permohonan dan Syarat Lengkap

Terma dan syarat

Malaysia; dalam kesihatan yang sangat baik; ibu dan/atau bapa tiada dalam senarai hitam JPA atau sedang menghadapi tindakan undang-undang daripada JPA;

Pada tahap pendidikan yang sama, tidak mendapat sokongan kewangan atau tajaan mana-mana pihak

Mempunyai SPM (Sijil Pelajaran Negeri) dari Malaysia; dan

Pada tahun permohonan, anda mesti berumur di bawah 22. (23 tahun untuk pelajar peralihan).

Syarat Permohonan

Telah memulakan pengajian di peringkat tahun pertama sebelum tarikh akhir iklan dan memenuhi keperluan akademik berikut:

PROGRAM LAIN DARIPADA PERUBATAN DAN PERGIGIAN:

 • Pelajar yang telah memulakan pengajian dan mempunyai PNGK semasa sekurang-kurangnya 3.00 ATAU pelajar yang telah menamatkan pengajian dan mempunyai PNGK semasa sekurang-kurangnya 3.00
 • Pelajar yang telah memulakan pengajian dan mempunyai PNGK semasa sekurang-kurangnya 3.00 ATAU pelajar yang telah menamatkan pengajian dan mempunyai PNGK semasa sekurang-kurangnya 3.00
 • Pelajar yang telah memulakan pengajian tetapi belum menamatkan sekurang-kurangnya satu semester di peringkat Ijazah Pertama hendaklah layak mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.30 pada peringkat Diploma daripada UA/Politeknik/IPTS (GLU)/ Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia yang tersenarai ( STPM) ATAU memperoleh sekurang-kurangnya Jayyid Jiddan keputusan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan mengambil sekurang-kurangnya empat mata pelajaran ATAU memperoleh sekurang-kurangnya 3.30
 • Mempunyai baki 18 bulan pengajian, meninggalkan semester terkini / semasa.
 • Bidang Perubatan dan Pergigian: Mendapat ‘Lulus’ untuk semester terbaru sekolah perubatan dan pergigian.
 • Mempunyai baki pendidikan selama 24 bulan, tidak termasuk semester terkini / semasa
Info Tambahan :  Pemilihan Kerjaya yang Sesuai: 7 Panduan dan Petua

JPA PIDN 2022 Permohonan dan Syarat Lengkap

Disiplin

Program pengajian aplikasi terbuka adalah berdasarkan senarai yang dibekalkan oleh setiap institusi pendidikan yang mengambil bahagian dan telah memenuhi piawaian JPA. Bidang yang diminati pelajar mesti diluluskan sepenuhnya oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) atau diiktiraf oleh Badan Profesional (jika berkenaan)

Bidang penajaan JPA adalah seperti berikut:

 1. Sains Klinikal dan Kesihatan
 2. Sains Kejuruteraan dan Teknikal
 3. Seni bina
 4. Sains
 5. Sains Sosial
 6. Perubatan veterinar

Kecuali untuk mata pelajaran berikut, semua bidang disokong di bawah Program Ijazah Dalam Negara (JPA PIDN) Tahun 2022:

Bidang pendidikan

 • Pelajar yang ingin meneruskan kerjaya dalam penerbangan mesti mendapat lesen juruterbang terlebih dahulu.
 • Program francais universiti awam/PTS disediakan.
 • Kerjasama dengan institusi lain untuk ijazah berkembar / ijazah / program, kecuali yang diberi kuasa (UMP-HsKA, UMP-BJTU atau UTM-MJIIT).
 • Program kejururawatan, separa perubatan dan praperkhidmatan semuanya tersedia.
 • ACCA ialah contoh program sijil profesional.
 • Belajar sambilan, pada jarak jauh, atau dalam talian tanpa menerima pengecualian kos tuisyen.
Info Tambahan :  Upwork vs Fiverr: Mana Best Untuk Freelancer

Mulai 14 Februari 2022 (4.30 petang) hingga 27 Februari 2022, permohonan akan diterima secara dalam talian di http://esilav2.jpa.gov.my (11.59 malam).

JPA PIDN 2022 Permohonan dan Syarat Lengkap

Selepas tarikh akhir itu, permohonan tidak akan diterima.

Calon mempunyai sehingga tarikh akhir permohonan untuk mendaftar, mengemas kini atau mengubah maklumat permohonan mereka. Untuk tujuan penyimpanan data, hanya semakan terbaharu sahaja yang dipertimbangkan. Calon hendaklah mencetak Slip Pengesahan Permohonan Tajaan Program JPA PIDN 2022 sebagai bukti penyerahan bagi menjamin proses permohonan selesai.

Laman web JPA (http://www.jpa.gov.my  atau http://esilav2.jpa.gov.my akan dikemas kini dengan tawaran penajaan ini. Calon boleh merujuk bahagian Soalan Lazim untuk maklumat lanjut (FAQ).

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai biasiswa, pergi ke BIASISWA JPA PIDN 2022.

Pinjaman Boleh Ubah JPA PIDN

JPA PIDN 2022 Permohonan dan Syarat Lengkap

Maklumat Lanjut Mengenai JPA PIDN

Sila hubungi berikut untuk maklumat lanjut:

Pertanyaan mengenai program tajaan dan isu teknikal boleh diajukan kepada JPA PIDN ke [email protected] atau menghubungi 03-8885 3297 dari jam 9.00 pagi hingga 4:30 petang. setiap hari bekerja (talian dan e-mel ini hanya aktif semasa tempoh permohonan dibuka sahaja iaitu dari 14 hingga 27 Februari 2022).

Sesi soal jawab secara langsung menggunakan aplikasi Zoom akan diadakan pada 25 Februari 2022 (Jumaat) dari 10 pagi hingga 11 pagi di pautan berikut: https://zoom.us/j/93632427280

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *