Kadar Baru Pencen, Pencen Dinaikkan 2 % Setahun

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Satu berita gembira kepada pesara kerajaan bahawa pencen yang diterima setiap bulan dinaikkan pada kadar 2% setahun. Hal ini dikeluarkan sendiri oleh Pengarah Bahagian Pasca Perkhidmatan Dato’ Yeow Chin Kiong menerusi Portal JPA bertarikh 2 Januari 2015.

Pihak Kerajaan sentiasa memberi perhatian tentang kebajikan rakyat. Sehubungan dengan itu, bagi memberi keringanan kepada para pesara dalam menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat, kadar pencen telah diberi kenaikan sebanyak 2% setiap tahun. Kadar kenaikan ini telah dilaksanakan dan pesara akan menerima kadar pencen dengan kenaikan sebanyak 2% berbanding kadar pencen diterima pada tahun 2014 bermula 21 Januari 2015.

Hal ini bermakna, setiap tahun kadar bayaran pencen akan ditambah 2% menjadikan pencen tahunan yang dibayar bulanan akan dinaikkan. Jika bayaran pencen anda tinggi maka 2% ini berubah dengan banyak sebaliknya jika gaji pencen anda rendah, penambahan 2% ini adalah sedikit.

Info Tambahan :  Diploma : 3 Kelebihan Dan Kelemahan Diploma

Untuk sebarang pertanyaan lanjut anda dinasihatkan merujuk Kenyataan Kenaikan 2% atau berhubung terus ditalian 03 8885 4906/ 4127/ 4467/ 4142.

Leave a Reply