Kadar Baru Pencen, Pencen Dinaikkan 2 % Setahun

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Satu berita gembira kepada pesara kerajaan bahawa pencen yang diterima setiap bulan dinaikkan pada kadar 2% setahun. Hal ini dikeluarkan sendiri oleh Pengarah Bahagian Pasca Perkhidmatan Dato’ Yeow Chin Kiong menerusi Portal JPA bertarikh 2 Januari 2015.

Pihak Kerajaan sentiasa memberi perhatian tentang kebajikan rakyat. Sehubungan dengan itu, bagi memberi keringanan kepada para pesara dalam menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat, kadar pencen telah diberi kenaikan sebanyak 2% setiap tahun. Kadar kenaikan ini telah dilaksanakan dan pesara akan menerima kadar pencen dengan kenaikan sebanyak 2% berbanding kadar pencen diterima pada tahun 2014 bermula 21 Januari 2015.

Hal ini bermakna, setiap tahun kadar bayaran pencen akan ditambah 2% menjadikan pencen tahunan yang dibayar bulanan akan dinaikkan. Jika bayaran pencen anda tinggi maka 2% ini berubah dengan banyak sebaliknya jika gaji pencen anda rendah, penambahan 2% ini adalah sedikit.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut anda dinasihatkan merujuk Kenyataan Kenaikan 2% atau berhubung terus ditalian 03 8885 4906/ 4127/ 4467/ 4142.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Komen/ Pertanyaan Anda?

avatar
  Subscribe  
Notify of