Kelebihan Bidang Vokasional Yang Perlu Anda Tahu

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bidang Vokasional sebenarnya mempunyai kelebihan tersendiri. Selepas habis PT3, pasti ramai yang mencari haluan untuk meneruskan pembelajaran bergantung keputusan masing-masing. Tidak dinafikan, aliran sains menjanjikan masa depan dan peluang yang cerah. Namun, jangan mudah berasa merendah diri jika anda tidaj mendapat tempat dalam aliran sains. Masih banyak peluang terbuka buat anda dalam bidang-bidang lain terutama bidang kemahiran.

4 Kelebihan Bidang Vokasional

Berikut meeupakan 4 sebab utama mengapa anda perlu memilih vokasional sekiranya anda tidak memenuhi kehendak anda dengan aliran yang anda inginkan.

  1. Peluang Pekerjaan
  • Tidak dinafikan, sektor kerajaan mahupun swasta membuka peluang pekerjaan yang tinggi dalam bidang kemahiran. Tenaga kerja yang berkemahiran mempunyai satu kelebihan yang dipandang oleh pihak majikan. Tidak hairan jika, majikan lebih mengutamakan calon yang mempunyai kemahiran diambil bekerja berbanding yang memiliki akademik semata – mata. Ini kerana pihak majikan mermerlukan tenaga kerja yang mampu mrmpu memenuhi keperluan kerja.
  1. Peluang Belajar Ke Peringkat Yang lebih Tinggi
  • Seperti aliran lain juga, bidang kemahiran juga mampu melahirkan pelajar ke peringkat yang lebih tinggi dalam pendidikan. Hal ini dapat anda perhatikan pada pelahar-pelajar berada pada peringkat sekolah teknik yang berjaya melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat universiti mahupun politeknik. Universiti seperti universiti teknikal Melaka, univeraiti Tun Hussein onn dan lain- lain lagi menediakan kursus dalam bidanf trknikal bersesuaian dengan kemahiran yang anda miliki.
  1. Sokongan Dan Bantuan Kerajaan
  • Usaha pihak kerajaan membantu pelajar-pelajar yang berminat dalam bidang kemahiran dapat dilihat dengan banyakk institusi-institusi Kemahiran dibangunkan. Penambahbaikan dalam kursus kemahiran turut dilakukan. Pihak kerajaan juga turut membuat penambahan kursus-kursus kemahiran yang diperlukan dalam pasaran pekerjaan. Pihak kerajaqn juga turutenyalurkan elaun sara diri sepanjang lattihan praktikal yang berkaitan dengan industri.
  1.   Gaji Lumayan
  • Dapat anda lihat, bidang kemahiran dalam pelbagai sektor pekerjaan memjanjikan gaji yang lumayan. Terutamanya dalam bidang kejuruteraan, perkapalan juga maritim. Jika anda mampu menggunakan peluang yang ada pada diri dengan menceburi bidang-bidang kemahiran yang mendatangkan gaji lumayan, semestinya amat menguntungkan anda.
Info Tambahan :  Permohonan Kemasukan Ke Politeknik & Kolej Komuniti Sesi 2022/2023

Peluang tidak menunggu anda jika anda tidak mengambilnya dngan sebaik mungkin. Rebut peluang yang ada dan gunakan sebaiknya.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wen
Wen
Guest
3 years ago

terdapat banyak kesalahan ejaan dalam esei anda
harap tuan/puan dapat menyemak esei anda semula dan membaiki kesalahan tersebut
walaubagaimanapun, esei anda telah banyak membantu saya. Terima kasih.

Lina
Lina
Guest
3 years ago

Assalammualikum,

Anak saya baru keluar results PT3, Adakah results dari pelajar yg mengikuti kurusus kesetiausahaan kemenjadiaannya tinggi.

Unknown_user
Unknown_user
Guest
3 years ago

Assalamualaikum,
saye baru dapat keputusan pt3 n nak memohon ke kv yang menwarkan alirn teknologisistem komputer dan rangkaian.
alirn tersebut same level ngan sains komputer ataupon kurg?
adekah kedua2 bidg tersebut same?
ape universiti yg terbaik menawarkan bidg yang melibatkan komputer?
cthnye:bidang ICT
terima kasihh

Unknown_user
Unknown_user
Guest
3 years ago

Assalamualaikum,
saya baru dapat keputusan pt3 n saye nak memohon utk aliran teknologi sistem komputer dan teknologi
aliran tersebut ade sama dengan sains komputer ke ?ataupon berbeza?
lepastu, kerjaya ape yang sesuai untuk pelajar lepsn alirn teknologi sistem komputer dan teknologi ?
dann universiti terbaik yang manekah yang ade menawarkan alirn tersebut?
layakkah saye ke bidg multimedia di universiti?

Rohazida
Rohazida
Guest
4 years ago

ass, anak akak baru tahun pertama di vokasional, bahagian fesyen nak tanya bidang fesyen ni mudah tak nak dapat kerja

fiziesss
Admin
Reply to  Rohazida
4 years ago

Wslam, bergantung dengan keputusan akhir nanti..satu lagi ia ambil kira juga kemahiran lain berkaitan.. Kalau mkn gaji boleh juga cuba mohon dengan institusi lain, jika cemerlang boleh juga jadi tenaga pengajar..paling mudah berniaga sendiri berkaitan fesyen ni.