Kerjaya dengan Ijazah Perubatan Veterinar

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Dengan minat yang sama terhadap perubatan dan haiwan, adakah anda selalu berfikir bahawa anda akhirnya akan menjadi doktor haiwan suatu hari nanti? Atau adakah anda yang merancang untuk mendapatkan doktor doktor perubatan veterinar? Anda tidak pasti jika ada pilihan lain selain hanya berlatih di klinik doktor haiwan seumur hidup anda.

Kamu tidak keseorangan. Terdapat banyak orang yang berminat untuk menjadi doktor haiwan, dan mereka boleh mempunyai minat dan kekuatan yang sangat berbeza. Tidak masuk akal bahawa mereka semua akan berakhir dalam praktik umum. Berita baiknya ialah doktor peringkat perubatan veterinar dapat membawa anda ke banyak jalan kerjaya yang berbeza dan cemerlang.

1. Ahli sains haiwan

Kerjaya dengan Ijazah Perubatan Veterinar 1

Saintis haiwan mengkaji pelbagai spesies haiwan domestik dan sering bekerjasama dengan ternakan untuk memahami proses biologi dan kimia di mana haiwan itu tumbuh. Saintis haiwan memainkan peranan penting dalam menjaga dan meningkatkan kualiti dan kuantiti bekalan makanan negara.

 

 

Pekerjaan yang berkaitan langsung dengan ijazah anda termasuk:

 • Pakar pemakanan haiwan
 • Ahli fisioterapi haiwan
 • Pakar bedah veterinar

2. Pemeriksa ternakan

Kerjaya dengan Ijazah Perubatan Veterinar 2

Pemeriksa ternakan memeriksa haiwan untuk mengetahui adanya penyakit. Melakukan ujian klinikal standard dan menyerahkan spesimen tisu dan bahagian lain untuk analisis makmal. Melaporkan kewujudan keadaan penyakit kepada pihak berkuasa negeri dan persekutuan.

Info Tambahan :  Pengeluaran KWSP: 17 Jenis Pengeluaran Yang Boleh Dilakukan

 

 

3. Ahli zoologi

Kerjaya dengan Ijazah Perubatan Veterinar 3

Ahli zoologi bekerja di kebun binatang, mengambil bahagian dalam penjagaan haiwan secara langsung. Mereka akan memerhatikannya, dan mengatur dan menjalankan kajian eksperimen di persekitaran yang terkawal atau semula jadi. Ahli zoologi juga boleh membantu mengembangkan bahan pendidikan untuk kakitangan atau pelawat zoo.

 

 

4. Penyelidik farmaseutikal

Kerjaya dengan Ijazah Perubatan Veterinar 4

Penyelidik farmasi adalah ahli farmasi berlesen dan praktik yang juga berfungsi sebagai penyelidik bebas dalam bidang sains farmasi. Saintis farmasi klinikal adalah sejenis saintis klinik, yang serupa dengan doktor-saintis.

 

 

 

5. Ahli biologi marin

Kerjaya dengan Ijazah Perubatan Veterinar 5

Ahli biologi laut mengkaji kehidupan di lautan, kadang-kadang lautan itu sendiri. Mereka mungkin menyiasat tingkah laku dan proses fisiologi spesies laut, atau penyakit dan keadaan persekitaran yang mempengaruhinya. Mereka juga dapat menilai kesan aktiviti manusia terhadap kehidupan laut.

 

 

 

Melalui Ijazah dalam bidang veterinar juga, anda dapat menyumbang:

 • Kerja makmal yang mengawasi perumahan, makan, pembiakan, dan kesihatan umum haiwan yang digunakan dalam penyelidikan.
 • Mengembangkan dan menguji vaksin, serum dan agen biologi lain untuk mencari kaedah baru dan lebih baik untuk merawat dan mengawal penyakit pada haiwan dan manusia.
 • Ahli biologi molekul melakukan penyelidikan asas dan terpakai untuk lebih memahami sifat penyakit, imuniti, kesihatan, dan umur panjang
Info Tambahan :  Belajar Seni Bina atau Kejuruteraan Pada Tahun 2023?

Doktor haiwan hari ini diharapkan sangat berdedikasi untuk melindungi kesihatan dan kesejahteraan haiwan dan manusia. Doktor haiwan adalah pencinta haiwan dan juga memahami nilai haiwan dalam keluarga dan masyarakat kita. Mereka adalah doktor yang dididik untuk melindungi kesihatan haiwan dan manusia. Mereka bekerja keras untuk memenuhi keperluan kesihatan dan kesejahteraan setiap spesies haiwan. Doktor haiwan juga memainkan peranan penting dalam perlindungan alam sekitar, penyelidikan, keselamatan makanan, dan juga kesihatan masyarakat.

Kemahiran untuk CV anda

Sebagai ijazah vokasional, perubatan veterinar melengkapkan anda dengan pengetahuan dan kemahiran pakar yang melayakkan anda bekerja sebagai doktor haiwan selepas tamat pengajian. Ijazah ini merangkumi semua aspek kesihatan dan penyakit haiwan, serta masalah undang-undang, persekitaran dan etika yang berkaitan dengan kesejahteraan haiwan dan kesihatan awam. Anda juga mempelajari kemahiran perniagaan yang berkaitan dengan menjalankan latihan doktor haiwan.

Anda juga mengembangkan pelbagai kemahiran lain yang dihargai oleh majikan, seperti:

 • keupayaan untuk menganalisis dan menilai maklumat
 • kemahiran interpersonal dan kerja berpasukan
 • kemahiran komunikasi lisan dan bertulis
 • khidmat pelanggan
 • kemampuan membuat keputusan
 • kemampuan menyelesaikan masalah
 • kemahiran pengurusan projek dan masa
 • motivasi diri dan inisiatif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *