Kongsi Masalah Kerjaya

76
4

Hidup ini penuh dengan cabaran, hal ini ditambah lagi dengan tekanan ekonomi yang semakin meningkat. Mungkin ada antara kita yang kurang informasi dalam kerjaya diri sendiri. Mungkin juga ada yang berputus asa untuk berusaha kerana kerapkali gagal dalam mengejar cita-cita. Anda boleh bertanya apa sahaja berkaitan kerjaya, pekerjaan dan cita-cita di ruangan dibawah.

Saya dengan rela hati ingin membantu anda.. ( Pastikan anda menggunakan nama samaran/palsu apabila menghantar perkongsian anda ) pengguna lain digalakkan turut sama berkongsi idea.. TQ..

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Panduan Percuma, Teknik Pendapatan Sampingan 4-5 angka Sebulan 

76 COMMENTS

  1. Assalamualaikum. Saya pelajar lepasan spm 2014.bersekolah di kwsn luar bndr.untk pengetahuan tuan,saya pernah bersekolah di kl sblum ini.tapi pindah kerana keluarga.sejujurnya saya tidak dpt menyesuaikan diri dgn suasana di sekolah baru.semangat saya hilang…akibatnya keptsn spm saya kurang baik.saya meminati bdg fisioterapi.tetapi saya tidak layak untk memohon..saya menjadi kurang yakin untk meneruskan pembelajaran.jadi saya mohon bdg OT di uitm.tapi saya takut saya gagal sekali lagi .pd pendapt tuan,adakah patut saya terus belajar dlm bdg sains atau bdg lain? Syukran

  2. Assalamualaikum, saya lepasan spm 2014 dan permohonan upu akan ditutup dalam 2 minggu lagi. Saya masih pening untuk memilih jurusan atau bidang yang saya minat. Dimanakah saya boleh mendapatkan ujian kerjaya ataupun bantuan tentang kerjaya?

  3. salam. sye lepasan spm yg bakal menghadiri temuduga jpa-mara. tp sebelum tu sye ingin tahu jika sye ambil kos sains, ape peluang pekerjaan bg sye?

  4. hello tumpang tnya..sya lepasan graduan dlm bidang Occupational Therapy 2012.
    smpai sekarang susah sya nak dapatkan kerja dlm bidang tersebut.
    ada apa2 tak suggestion bagaimana nak dapatkan kerja OT.
    terima kasih

  5. assalamualaikum…sya mrupakan grduan lpasan ijazah di ipta dlm bidang akaun..saya bru shja mnmatkan pngjian dlm, bidang ini..untk pngthuan phak tuan,sy tdak mgmbil sbjek akaun swktu spm.sy mla mngmbil sbjek akaun swktu program mtrikulasi.pda mlanya sy mgikt kwn n mnkar kos.dr kos fzik kpda akaun.dan skrg,sy ragu2 utk brkja,,…krna sy xmnat akaun.mmbtkan mnat sy tiada n sy jgk tdk mmpnyai asas yg kukuh dlm bidang ini.sy sring trtny2,lyakkah sy utk bkrja dlm bdang ini sdgkan ilmu yg sy ade msih blm kkuh..dan sy bmbg krna sy rsa krg ykin pda dri.krg ykin utk msk ke alam pkrjaan.sy ingin brmla krja sbg krani tp mmndgkn skrg smua pkrjaan mmrlukan ponglman…bolehkan encik mmbntu sy?

  6. Saya nana lepasan spm 2013. sampai sekrang saya masih buntu dengan kehidupan saya. saya tidak dapat mana2 tawaran yang saya pohon. saya give up. saya sekarang hanya duduk di rumah dan tidak berbuat apa-apa. boleh bantu saya ?

    • ada bnyk cara utk berjaya.. kne tengok result dulu.. kalau ok..cuba mohon IPTA…kalau tak ok..boleh cuba ceburi bidang kemahiran..

  7. sala,. saya ingin tahu perbezaan antara subjek pengajian perniagaan dan ekonomi di tingkatan 6. peluang kerjaya di masa hapan pula bagaimana? terimakasih

  8. assalamualaikum
    1. untuk menjadi child psyicologist apakah bidang yang perlu diambil? saya tahu ianya bidang psikologi, tapi saya tak tahu bidang pecahan di dalam nya.boleh tolong terangkan?apakah peluang pekerjaan ini tinggi di Malaysia?

    2, apakah bidang yang berkaitan dengan autisme n penyakit2 yg berkaitan kanak2?

    • Salam.. buat masa ni belum ada kami buat penulisan tentang tu.. kami akan cuba buat info bekenaan yg ditanya tu. Harap membantu nanti.. TQ

  9. assalamualaikum

    saya nak tanya apakah peluang pekerjaan course OCCUPATIONAL THERAPY?menjadi doktor,pegawai atau lain2
    peluang pekerjaannya tinggi atau sebaliknya? bagaimanakah dengan gaji dan rutin hidup?
    lepas grad nak jadi apa? bekerja dekat mana?

    maaf banyak soalan . masih tercari2 .terima kasih ^_^

    • Waalaikumussalam..
      OCCUPATIONAL THERAPY atau biasa dipanggil OT adalah kerja melibatkan pemulihan cara kerja badan.. Biasa ia adalah ahli terapi di pusat perubatan kepada insan yg mengalami masalah kefungsian badan. Biasanya kecacatan, masalah mental biasa yang lain serta kecederaan..gaji adalah mengikut aras pengajian kita..makin tinggi kelulusan kita makin tinggi.. cuma jika melibatkan institusi kesihatan ada lebihan elaun lain yg dibekalkan dari sektor lain.. TQ

  10. salam. saya lpsn spm 2013. saya minat course environmental engineering. tpi result saya xdapat nak penuhi syarat untuk asasi/diploma di uitm. jadi saya apply di politeknik. jika saya dapat, saya akan pertimbangkan. cuma saya nak tahu adakah saya bpeluang untuk sambung degree di luar negara dlm bidang ini? kelayakkan mcm mana? pointer yg perlu saya dapat pula bgaimana? harap dapat mbantu saya. terima kasih. bantuan sangat diperlukan. saya amat hargai jasa baik anda.

  11. assalamualaikum.
    saya berminat dalam bidang pergigian dan perubatan.
    tapi kalau nak jadi doktor kena pilih sains apa?
    sebab kalau nak isi UPU banyak bidang sains. macam sains tulen, sains hayat, sains gunaan, sains kesihatan bersekutu. apa bezanya?
    sebab kalau nak jadi surgeon kena ambil bidang apa?
    thankyou 🙂

  12. salam..anak saya baru lps spm..tapi keputusan x bape bgus..saya de masukkn dia di kolej islam sains dan teknologi di terengganu(kist)..dlm kos kesihatan persekitaran,kos agak mahal..RM45k..tapi dia minat x-ray..bila saya chek dlm MQA,kos tu hanya diiktiraf sementara sahaje..mcne ye?saya buntu unutk memilih yg terbaik untuk ank saya..untuk pengetahuan admin:result dia (bm-b/bi-d/sains-c/mate-d)

  13. Assalamualaikum.
    saya mempunyai masalah dalam memilih sama ada untuk melanjutkan pelajaran di peringkat diploma sains kesihatan(swasta: Vision College)atau ijazah sarjana muda sains(kepujian) pengurusan perhotelan(uitm). saya berusia 21 tahun dan sudah tamat pengajian stpm tahun 2011.
    saya sebenarnya lebih minat ke arah sains dan perubatan tetapi saya sudah berusia 21 tahun dan saya rasa kurang yakin untuk mengambil diploma kerana saya berasa agak terlalu tua untuk mengambil diploma dan lebih2 lagi itu adalah kolej swasta. jadi saya rasa lebih sesuai untuk sambung belajar di peringkat ijazah tetapi program yang diberikan kurang menarik minat saya walaupun program itu mempunyai peluang kerjaya yang luas. fikiran saya sangat buntu. apa yang harus saya lakukan?

  14. assalamualaikum…sya nak tnya , apa beza antara sains sosial , sains hayat , sains gunaan , sains kemanusiaan dan bermacam2 lagi sains…saya bru tamat form 5 thun ni , dah isi borang upu…sya nak ambik course diploma psikologi…mcm mane ea..? diploma psikologi tu termasuk dlam sains ape..? Ade ke IPTA/IPTS yg menawarkan course diploma psikologi ?..sye ade check , tp kebanyakannye menawarkan utk ijazah sarjana muda…utk diploma tak de pulak…cita2 sya nak jadi pakar psikologi kanak2…hrap dpat tolong sya…

  15. saya masih tercari2 peluang untuk berjaya.. sekarang saya berkerja sebagai guard.. dalam hati saya saya masih nak sambung belajar.. skrg umur saya 21tahun.. saya ada stpm.. pengajian am(B), bahasa melayu(B-),geografi(C),seni visual(C+).. saya blh tak masuk universiti??

  16. Assalamualaikum…saya ada sedikit masalah nak cari kerja..saya hanya berkelulusan diploma sains matematik dari itm..saya dah grad tahun 2011..sudah 2 tahun saya masih lagi tidak mendapat kerja yang tetap malah saya sudah berputus asa apa lagi saya patutu buat..kawan2 coursemate saya semua sudah nak grad degree,bahkan saya masih lagi mencari matlamat diri…saya seakan ingin mencari mentor jer……

  17. salam nk tnya antra diploma kejuruteraan loji proses struktur persisiran dengan diploma teknologi kejuruteraan mekanikal gas yg mane lbh baek??adakah kedua2 kos ini boleh dicbri dalam bdg indstri gas petroleum???dan apakah skop kerjaya kedua2 kos ini…

    • salam kedua2 melibatkan industri gas petroleum tetapi kejuruteraan loji proses struktur persisiran lebih terbuka. Kursus teknologi kejuruteraan mekanikal gas lebih popular. Pilihan adalah bergantung pada minat dan potensi ace, cuba ke fakulti berkaitan dan mendapatkan nasihat senior kursus tersebut.

  18. salam…saya graduate ipts diploma kesihatan persekitaran….sy x thu nk mohon bidang mane slain PPKP PBT..boleh bagi tip untuk jawatan yang valid dgn kelayakan saya…susah jgk nk dapat kerja skrg ni….Alhamdulillah sy dpt pgnk 3.85….tapi rezeki x memihak lg…

  19. salam ~
    huwaaa~ sampai skrg xde rezeki keje lagi =(
    sy nk tanye, utk cover letter, kite boley buat dlm bahasa melayu tak?saye teragak2 nk buat dlm bm sebab mase blaja dulu lect hanya ajar buat dlm bi.
    tapi, bile apply keje, contoh sykt swasta, anta resume dlm bi, tibe2 cover letter dlm bm. boley ke ?

    • Salam.. ish.. jika ia nak dalam BM perlu hantar dalam BM, jangan la campur-campur.. dapatkan nasihat kawan yang ok BM untuk tolng tuliskan.

  20. Salam
    boley share tak mcm mana nk introduce ourself in BI mase temuduga. Ape yg patut ada dlm masa nk kenalkan diri tu? kire mcm isi2 penting la. terima kasih =)

  21. Assalamualaikum,
    Saya mempunyai masalah dalam mencari pekerjaan. Dari dulu sehingga sekarang saya masih keliru dengan minat dan kebolehan saya. Saya mengambil jurusan kejuruteraan dan bakal graduasi pada september ini dengan keputusan cgpa yang tidak memberansangkan iaitu 2.57 sahaja. Namun, saya sedih dengan diri sendiri, kecewa. Saya sudah hilang minat dalam semua aktiviti, selera makan berkurang, sukar tidur lena atau kerap tidur, dan mungkin kemurungan. Saya tidak tahu kepada siapa harus saya merujuk. Saya tidak mahu ibu saya risau dan sedih.. Masalah saya yang paling utama saya sudah menjadi semakin lembab, rasakan diri seperti sudah menjadi bodoh. rasa sungguh tidak berguna. Ini menyebabkan saya lebih sukar untuk ke alam pekerjaan. Apa yang harus saya lakukan?

    • Waalaikumussalam..
      oh tidak.. setiap manusia mempunyai kelebihan masing-masing.. cuma kadangkala kita tidak tahu dimana kelebihan yang ada tersembunyi dalam diri. Tiada siapa yang boleh membatu kita jika kita tidak membantu diri sendiri. Cubalah bertindak kearah membina walau sedikit-sedikit, sebab sedikit itulah yang akan membuatkan impak yang besar kepada kehidupan bunga suatu hari nanti. Cuba kenali potensi diri, bila dah kenali, cuba pula mencari cara untuk kembangkannya tidak kira melalui belajar ataupun mempraktikkannya. Soal personaliti tu pula janganlah fikir diri semakin hodoh. setiap orang mempunyai kecantikan sendiri dan ianya subjektif cantik hari ini tak semestinya cantik bagi orang lain.. hodoh kini tak semestinya hodoh bagi pandang orang lain.

  22. assalamualaikum.. saya akan melanjutkan pengajian saya di IPTA dlm bidang kejuruteraan awam bulan september ni. saya memang bertekad untuk menceburi bidang ini. tetapi semangat saya sedikit goyah apabila ada sesetengah pihak mengatakan bidang ini ‘jobless course’, terlalu ramai, susah dapat kerja, dan sebagainya. disebabkan tu saya rasa macam nak tukar course je semester 2 pengajian nanti. minta pendapat ? terima kasih.

  23. assalamuaikum,
    saya nak tanya adakah kerjaya akauntan ini amat diperlukan dan mempunyai masa depan yang cerah?
    kedua, apakah ciri yang perlu ada pada seorang akauntan itu sendiri?

  24. saya merupakan lepasan matrikulasi 11/12 ,saya mndapt PNGK 3.52 , dan saya berminat dngn course akaun , tp saya rsau kerana terdapat bnyak persaingan , saya jga minat ekonomi tp saya lebih kepada akaun , saya risau jika saya mengisi semua course akaun , tak ada yang sangkut,

  25. saya nk mlanjutkan plajaran dlm bidang prancangan bndar dn wlayah..tp kwan saya kata bidang ni sush dpat kerja…ia membuatkn sya lmah smangt untk ambk bidang ni..huhu..jd sya x tahu apa perlu dibuat..adkah sya ptut ambk bidang ni sbab sya dah dpat twaran dlm bidang ni???

    • Mana2 bidang pun tiada masalah jika kita cemerlang semasa pengajian..pastikan ada personaliti yang mencerminkan bidang yang kita pilih itu..tidak lupa juga bakat diperlukan..

  26. Salam, sy nak tanya. Sy mdapat twran dip kesihatan persekitaran. Jadi sy nak tahu apa kerja yg boleh sy dpt jika sy ambil dip tu. dan adakah peluang kerjanya cerah? Ramai ckp course tu susah nak dapat kerja. Sy juga mdpat twaran ke matrik.

    • salam..Diploma ni seakan sama dengan jawatan Inspektor kesihatan dahulunya.. kalau dilihat di portal perkhidmtan awam ada tawaran kerjanya..

      Syarat Lantikan:
      i. warganegara Malaysia;
      ii. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
      iii. Diploma Kesihatan Persekitaran daripada institusi-institusi latihan Kementerian Kesihatan Malaysia yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
      iv. lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

      Sebenarnya banyak juga bidang2 lain yang boleh dimohon melalui diploma ini.. cuba rujuk sini yer.. http://www.spa.gov.my/Portal/Deskripsi_Tugas/Diploma/4751

  27. salam..saya adalah student lepasan matrikulasi 11/12 bagi kos sains yg mana saya mengambil subjek math,kimia,fizik dan sains komputer sebagai subjek wajib..sekarang masih menunggu result sem 2 yg akan keluar ujung bln 5 nanti..utk pgetahuan encik,result sem 1 saya adalah 3.23..saya keliru untuk mengambil kos ape nanti di universiti..minat saya adalah kimia dan fizik…saya ingin memilih kos teknologi persekitaran tetapi tidak tahu betul ke tidak pilihan kerjaya saya…atau mgkin encik ada perkongsian utk diberikan kpd saya tntg kos2 yg diperlukan sekarang yg mana peluang kerjayanya yg cerah??

    • Salam..nampaknya malin mengambil bidang sains fizikal.banyak pilihan boleh dibuat terutama bidang kejuruteraan..pilihan teknologi persekitaran tu agak kurang popular..kami tak pasti tentang itu..

  28. saya dalam dilema sama ada memasuki matrikulasi atau fom 6….saya tidak tahu nk buat ape…pada pendapat tuan yang mne lbih baek??matrik ni padat sangt ke jadual beljar??

    • Jadual padat..terutama Program Satu tahun PST.. matrikulasi ini peluang melanjutkan pelajaran ke ijazah lebih luas..

  29. Salam . kalau nak jadi akauntan mana tempat pengajian yang lebih baik?. Sy lepasan SPM . Dan sangat2 brmnat untk mnjadi akauntan.. Tpi takut kalau institut yg sy masuk kualitinya tidak berapa baik.

  30. salam . saya merupakan pelajar lepasan spm 2011 . saya nak tanya pasal uniKL .. apakah kebaikan dan keburukan UniKL ?

    • Salam..polisi kami tidak memberikan keburukan pada institusi lain terutama swasta..Kalau uniKL ia memberi peluang kepada yang mampu untuk terus dapat sambung pengajian disamping memberikan peluang membuat pinjaman..

  31. salam sye…da buat permohonan kursus perguruan…
    tp ble sye nk cek td …
    laman web nye da di pindah…
    ape yg sye perlu buat sekarang?????

  32. Assalamualaikum,
    alhamdulillah, saya dah dapat result SPM, dan saya dah check and survey U mana yang layak, antaranya
    Asasi Sains Hayat dan Asasi Sains Fizikal.
    Boleh admin share kerjaya apa yang related-to Sains Hayat dan Sains Fizikal?
    contohnya : kerjaya sbg doktor gigi dekat Asasi yg mana satu?

    • Waalaikumussalam.. Sains hayat lebih kepada perincian biologi seperti kesihatan dan kimia.. sains fizikal lebih kepada perincian fizik seperti kejuruteraan … jika doktor gigi sesuai mengambil sains hayat..

      • oh okay, terima kasih banyak!
        skrang ni saya tgah curious pasal 1 benda ni,
        nak pursue degree doktor gigi kena 4 flat, degree in sains kesihatan mybe 3.6 kebwah. semua based on programme.
        so my question is,
        WHAT IF someone tak berjaya dapat pointer yg baik dlm asasi or matrix, let say, dia nak sangat amik degree in pharmacy, so mestilah kena 4 flat, if dapat 3.8 / 3.9 , n tak layak masuk tp layak untuk programme lain, dia takde peluang kedua ke untuk pursue degree yang dia nak?
        adakah hanya satu peluang iaitu pergi amik diploma?
        kalau ya, so dia dah belajar hampir 4 tahun untuk pursue degree ke? alahaiii.
        mugkin panjang soalan saya, tapi saya betul betul curious.
        THANK YOU FOR READING AND ANSWERING . hihi :DD

  33. salam,nak tnya boleh x???apa syarat untuk kejuruteraan alam sekitar???wajib ada biologi ke tak???saya tak ambik biologi…tolong saya..

  34. salam. saya baru lepas ambil result spm dan result saya teruk. boleh cadangkan pada saya apa yg patut saya buat? result spm saya. bm-c bi-e p.islam-c sejarah-d math-g science-d . apakah yg patut saya buat.? ada kah masuk ke ting6 . dgan result saya ni still ada pusat pengajian yang bleh terima ke?

    • Salam..boleh cuba mohon tingkatan 6..jika tidak dapat lagi..boleh cuba belajar kemahiran seperti kolej komuniti dan kebanyakan institusi kemahiran lain.. ia memberikan kemahiran untuk menjadikan kita berjaya kelak..

  35. salam … sebelum apply keje, kite digalakkan study dulu kan, contoh mcm study company yg kite nk apply tu buat ape..apa skop / tugas jawatan yg kite mintak…tapi masalahnye skang, bile cari maklumat sal company tu, takde dalam carian kat Internet..saya tertanye2 , bile kite call company tu utk tnye sal jawatan kosong ni, then sekaligus kite tnye skali, company ni buat apa? apa jenis perniagaan yang dorang buat. so layak/patut ke kite tanye cm tu. boley tak? sebab takut company tu pikir “hish dye ni, nk mintak keje sini kena lah wat research dulu” . sy taknak terus apply tnp tau company tu buat apa . apa perlu sy buat ?

    • Salam..cara poning adalah bijak untuk mendapatkan info terlebih dahulu sebelum apply kerja..Bertanya tidak salah, tapi bergantung kepada siapa yang kita hubungi kemungkinan cara itu membuatkan kita dianggap tidak tahu dengan kerja yang kita minta. Mungkin dengan cara dibawah dapat membantu sedikit sebanyak :
      1 ) Memasuki laman rasmi nama syarikat itu..
      2 ) Setiap syarikat mempunyai nama syarikat..cuba selidiki dulu syarikat itu dibawah perlesenan apa.
      3 ) Mencari facebook staff menggunakan nama syarikat itu.. cuba bertanya info2 lanjut
      4 ) pergi ke daerah atau kedai sebelah company tersebut untuk bertanya hal company tersebut.

  36. Assalamualaikum, Tuan saya ingin meminta pandangan.
    saya seorang student politeknik.Adakah diploma dari politeknik mudah untuk sambung ke degree di U(ipta)?

    • Waalaikumussalam..boleh..ia sama peluang seperti yang lain..cuma keputusa tu yang penting..kemahiran penting dalam kehidupan dan masa depan negara..

    • Nak kata mudah tak juga..nak kata susah tak pula..sama seperti mereka yang lain, cuma ia bergantung pada keputusan dan juga taraf IPTA yang mengeluarkan iktisas tu..

  37. salam … sy nak tnye, kalau kite grad dlm bidang pengurusan perniagaan, boleh ke kalau kite bekerja sbg kerani akaun? Bukan kos yg kite blaja tu more to bisnes ke? sy ada jumpe jawtn kerani akaun ni tp masalahnya sy ni kurang skit dlm bab akaun ni . sbb tu nk try apply, tak yakin 🙁

    • Salam..kerani akaun yang dimaksudkan kerani akaun atau Pegawai pegawai akauntan? kalau lepasan ijazah ia jawatan pegawai akauntann..kalau pegawai akauntan tak boleh..ia perlu Ijazah Sarjana Muda Perakaunan, Ahli Penuh Badan-badan Ikhtisas Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan.

  38. Assalamualaikum, Tuan saya ingin meminta pandangan , dan nasihat. Saya merupakan lepasan SPM 2010, dgn keputusan yang sederhana saya memasuki sebuah IPTS. Malangnya , saya gagal teruk semasa final exam semester 1. Atas nasihat ibu bapa, mereka meminta saya berhenti kolej dan mengulang SPM tahun ini. Atas alasan sukar untuk menyambung pengajiann kerana subjek Matematik SPM saya hanya D sahaja. Tetapi, saya amat tertekan serta tidak tahu kaedah belajar sendiri untuk calon persendirian dan adakah format SPM / sukatan pelajaran SPM 2012 mengalami perubahan? Segala feedback ,nasihat serta pandangan Tuan saya amat hargai.

    • Waalaikumussalam.. cuba pertimbangkan baik dan buruk..jika teruskan pengajian banyak keburukan termasuk terlalu membelanjakan wang yang banyak..pilihan mengambil semula SPM juga tindakn yang bijak..sukatan pelajaran adalh tidak terlalu jauh beza..mungkin saudara masih boleh berusaha..

      • salam.sy nk tnye lorh..knpa sy mhon ikbn xdpt yea..sdg an sy bru lps dr spm/skm?sy amat sedey cgt ble ngok kawan2 sy yg laen cda blja..
        sdg sy msh blom lg…=(..

        • Salam, tak apa cik apple..mungkin ada silap megisi atau kelayakan tak bersesuain dengan pilihan..boleh kami tanya kursus apa yg dimohon dan keputusan yang cik apple dapat?

  39. saya ase sudh pilih krjaya..ttapi.dlam hti saya berase takut sekali jike saya xboleh mengikut kursus yg akn dsediakan nanti..?saye xnk kerjya nih sudh jtuh dytmpa tngga…kalau boleh./Kerjaya yg saye nk pilih nih mmpu bawa saya kearah yang GEMILANG pada massa hdpan..?Boleh Tuan cterkan sikit..tntng msalah saya ini.PLEASE.
    .

    • Kerjaya ini juga perlu disertakan minat.. Sebab tu kerjaya ini boleh dipilih.Orang yang gembira dan bertahan lama dengan apa yang dibuat ialah apabila ia minat dengan sesuatu kerja itu.. tak guna jika kerja itu mendapatkan wang yang banyak jika kita tidak gembira dengan apa yang kita usahakan. Jika kita gembira dan minat, pasti banyak yang dapat kita belajar dan meningkatkan kecemerlangan dalam kerjaya kita tu..

Apa Komen Anda :