Kongsi Masalah Kerjaya

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Hidup ini penuh dengan cabaran, hal ini ditambah lagi dengan tekanan ekonomi yang semakin meningkat. Mungkin ada antara kita yang kurang informasi dalam kerjaya diri sendiri. Mungkin juga ada yang berputus asa untuk berusaha kerana kerapkali gagal dalam mengejar cita-cita. Anda boleh bertanya apa sahaja berkaitan kerjaya, pekerjaan dan cita-cita di ruangan dibawah.

Saya dengan rela hati ingin membantu anda.. ( Pastikan anda menggunakan nama samaran/palsu apabila menghantar perkongsian anda ) pengguna lain digalakkan turut sama berkongsi idea.. TQ..

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
76 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mimi
mimi
Guest
5 years ago

Assalamualaikum. Saya pelajar lepasan spm 2014.bersekolah di kwsn luar bndr.untk pengetahuan tuan,saya pernah bersekolah di kl sblum ini.tapi pindah kerana keluarga.sejujurnya saya tidak dpt menyesuaikan diri dgn suasana di sekolah baru.semangat saya hilang…akibatnya keptsn spm saya kurang baik.saya meminati bdg fisioterapi.tetapi saya tidak layak untk memohon..saya menjadi kurang yakin untk meneruskan pembelajaran.jadi saya mohon bdg OT di uitm.tapi saya takut saya gagal sekali lagi .pd pendapt tuan,adakah patut saya terus belajar dlm bdg sains atau bdg lain? Syukran

Mohamad
Mohamad
Guest
5 years ago

Assalamualaikum, saya lepasan spm 2014 dan permohonan upu akan ditutup dalam 2 minggu lagi. Saya masih pening untuk memilih jurusan atau bidang yang saya minat. Dimanakah saya boleh mendapatkan ujian kerjaya ataupun bantuan tentang kerjaya?

amir
amir
Guest
5 years ago

salam. sye lepasan spm yg bakal menghadiri temuduga jpa-mara. tp sebelum tu sye ingin tahu jika sye ambil kos sains, ape peluang pekerjaan bg sye?

Anna Johnson
Anna Johnson
Guest
5 years ago

hello tumpang tnya..sya lepasan graduan dlm bidang Occupational Therapy 2012.
smpai sekarang susah sya nak dapatkan kerja dlm bidang tersebut.
ada apa2 tak suggestion bagaimana nak dapatkan kerja OT.
terima kasih

INSAN KEKURANGAN
INSAN KEKURANGAN
Guest
5 years ago

assalamualaikum…sya mrupakan grduan lpasan ijazah di ipta dlm bidang akaun..saya bru shja mnmatkan pngjian dlm, bidang ini..untk pngthuan phak tuan,sy tdak mgmbil sbjek akaun swktu spm.sy mla mngmbil sbjek akaun swktu program mtrikulasi.pda mlanya sy mgikt kwn n mnkar kos.dr kos fzik kpda akaun.dan skrg,sy ragu2 utk brkja,,…krna sy xmnat akaun.mmbtkan mnat sy tiada n sy jgk tdk mmpnyai asas yg kukuh dlm bidang ini.sy sring trtny2,lyakkah sy utk bkrja dlm bdang ini sdgkan ilmu yg sy ade msih blm kkuh..dan sy bmbg krna sy rsa krg ykin pda dri.krg ykin utk msk ke alam pkrjaan.sy ingin brmla krja sbg… Read more »

nanashamsudin
nanashamsudin
Guest
5 years ago

Saya nana lepasan spm 2013. sampai sekrang saya masih buntu dengan kehidupan saya. saya tidak dapat mana2 tawaran yang saya pohon. saya give up. saya sekarang hanya duduk di rumah dan tidak berbuat apa-apa. boleh bantu saya ?

QStaff2
Editor
Reply to  nanashamsudin
5 years ago

ada bnyk cara utk berjaya.. kne tengok result dulu.. kalau ok..cuba mohon IPTA…kalau tak ok..boleh cuba ceburi bidang kemahiran..

Anis afini bt rozaidi
Anis afini bt rozaidi
Guest
6 years ago

sala,. saya ingin tahu perbezaan antara subjek pengajian perniagaan dan ekonomi di tingkatan 6. peluang kerjaya di masa hapan pula bagaimana? terimakasih

afas0996
afas0996
Guest
6 years ago

assalamualaikum
1. untuk menjadi child psyicologist apakah bidang yang perlu diambil? saya tahu ianya bidang psikologi, tapi saya tak tahu bidang pecahan di dalam nya.boleh tolong terangkan?apakah peluang pekerjaan ini tinggi di Malaysia?

2, apakah bidang yang berkaitan dengan autisme n penyakit2 yg berkaitan kanak2?

ain
ain
Guest
6 years ago

salam . sy ingin mengetahui tntg peluang kerjaya dlm bidang teknologi sains perubatan . terima kasih 😀

QStaff2
Editor
Reply to  ain
6 years ago

Salam.. buat masa ni belum ada kami buat penulisan tentang tu.. kami akan cuba buat info bekenaan yg ditanya tu. Harap membantu nanti.. TQ

afas0996
afas0996
Guest
6 years ago

assalamualaikum

saya nak tanya apakah peluang pekerjaan course OCCUPATIONAL THERAPY?menjadi doktor,pegawai atau lain2
peluang pekerjaannya tinggi atau sebaliknya? bagaimanakah dengan gaji dan rutin hidup?
lepas grad nak jadi apa? bekerja dekat mana?

maaf banyak soalan . masih tercari2 .terima kasih ^_^

QStaff2
Editor
Reply to  afas0996
6 years ago

Waalaikumussalam..
OCCUPATIONAL THERAPY atau biasa dipanggil OT adalah kerja melibatkan pemulihan cara kerja badan.. Biasa ia adalah ahli terapi di pusat perubatan kepada insan yg mengalami masalah kefungsian badan. Biasanya kecacatan, masalah mental biasa yang lain serta kecederaan..gaji adalah mengikut aras pengajian kita..makin tinggi kelulusan kita makin tinggi.. cuma jika melibatkan institusi kesihatan ada lebihan elaun lain yg dibekalkan dari sektor lain.. TQ

nur izzati nabihah
nur izzati nabihah
Guest
6 years ago

salam. saya lpsn spm 2013. saya minat course environmental engineering. tpi result saya xdapat nak penuhi syarat untuk asasi/diploma di uitm. jadi saya apply di politeknik. jika saya dapat, saya akan pertimbangkan. cuma saya nak tahu adakah saya bpeluang untuk sambung degree di luar negara dlm bidang ini? kelayakkan mcm mana? pointer yg perlu saya dapat pula bgaimana? harap dapat mbantu saya. terima kasih. bantuan sangat diperlukan. saya amat hargai jasa baik anda.

afina
afina
Guest
6 years ago

Assalamualaikum , kalu amik asasi sains hayat , nnti degree bleh sambung dokter x ? *confuess

Nas
Nas
Guest
6 years ago

assalamualaikum.
saya berminat dalam bidang pergigian dan perubatan.
tapi kalau nak jadi doktor kena pilih sains apa?
sebab kalau nak isi UPU banyak bidang sains. macam sains tulen, sains hayat, sains gunaan, sains kesihatan bersekutu. apa bezanya?
sebab kalau nak jadi surgeon kena ambil bidang apa?
thankyou 🙂

long
long
Guest
7 years ago

Boleh tak share mengenai kos sc teknologi persekitaran(ijazah).. mcm mana peluang pekerjaan.. sy kurang tahu6

miza
miza
Guest
7 years ago

salam..anak saya baru lps spm..tapi keputusan x bape bgus..saya de masukkn dia di kolej islam sains dan teknologi di terengganu(kist)..dlm kos kesihatan persekitaran,kos agak mahal..RM45k..tapi dia minat x-ray..bila saya chek dlm MQA,kos tu hanya diiktiraf sementara sahaje..mcne ye?saya buntu unutk memilih yg terbaik untuk ank saya..untuk pengetahuan admin:result dia (bm-b/bi-d/sains-c/mate-d)

Sue
Sue
Guest
7 years ago

Assalamualaikum. saya mempunyai masalah dalam memilih sama ada untuk melanjutkan pelajaran di peringkat diploma sains kesihatan(swasta: Vision College)atau ijazah sarjana muda sains(kepujian) pengurusan perhotelan(uitm). saya berusia 21 tahun dan sudah tamat pengajian stpm tahun 2011. saya sebenarnya lebih minat ke arah sains dan perubatan tetapi saya sudah berusia 21 tahun dan saya rasa kurang yakin untuk mengambil diploma kerana saya berasa agak terlalu tua untuk mengambil diploma dan lebih2 lagi itu adalah kolej swasta. jadi saya rasa lebih sesuai untuk sambung belajar di peringkat ijazah tetapi program yang diberikan kurang menarik minat saya walaupun program itu mempunyai peluang kerjaya yang… Read more »

sis
sis
Guest
7 years ago

assalamualaikum…sya nak tnya , apa beza antara sains sosial , sains hayat , sains gunaan , sains kemanusiaan dan bermacam2 lagi sains…saya bru tamat form 5 thun ni , dah isi borang upu…sya nak ambik course diploma psikologi…mcm mane ea..? diploma psikologi tu termasuk dlam sains ape..? Ade ke IPTA/IPTS yg menawarkan course diploma psikologi ?..sye ade check , tp kebanyakannye menawarkan utk ijazah sarjana muda…utk diploma tak de pulak…cita2 sya nak jadi pakar psikologi kanak2…hrap dpat tolong sya…

QStaff1
Editor
Reply to  sis
7 years ago

Waalaikumussalm..kami akan jawab dalam bentuk artikel nanti..

iskandar
iskandar
Guest
7 years ago

saya masih tercari2 peluang untuk berjaya.. sekarang saya berkerja sebagai guard.. dalam hati saya saya masih nak sambung belajar.. skrg umur saya 21tahun.. saya ada stpm.. pengajian am(B), bahasa melayu(B-),geografi(C),seni visual(C+).. saya blh tak masuk universiti??

QStaff1
Editor
Reply to  iskandar
7 years ago

Boleh..keputusan agak baik..cuma kne pandai pilih kursus..

Penghibur Jalanan
Penghibur Jalanan
Guest
7 years ago

Assalamualaikum…saya ada sedikit masalah nak cari kerja..saya hanya berkelulusan diploma sains matematik dari itm..saya dah grad tahun 2011..sudah 2 tahun saya masih lagi tidak mendapat kerja yang tetap malah saya sudah berputus asa apa lagi saya patutu buat..kawan2 coursemate saya semua sudah nak grad degree,bahkan saya masih lagi mencari matlamat diri…saya seakan ingin mencari mentor jer……

abg besar
Guest
7 years ago

sy cari borang wader penjara xjmper la at sini

ace
ace
Guest
7 years ago

salam nk tnya antra diploma kejuruteraan loji proses struktur persisiran dengan diploma teknologi kejuruteraan mekanikal gas yg mane lbh baek??adakah kedua2 kos ini boleh dicbri dalam bdg indstri gas petroleum???dan apakah skop kerjaya kedua2 kos ini…

QStaff1
Editor
Reply to  ace
7 years ago

salam kedua2 melibatkan industri gas petroleum tetapi kejuruteraan loji proses struktur persisiran lebih terbuka. Kursus teknologi kejuruteraan mekanikal gas lebih popular. Pilihan adalah bergantung pada minat dan potensi ace, cuba ke fakulti berkaitan dan mendapatkan nasihat senior kursus tersebut.

qabil
Guest
7 years ago

salam…saya graduate ipts diploma kesihatan persekitaran….sy x thu nk mohon bidang mane slain PPKP PBT..boleh bagi tip untuk jawatan yang valid dgn kelayakan saya…susah jgk nk dapat kerja skrg ni….Alhamdulillah sy dpt pgnk 3.85….tapi rezeki x memihak lg…

QStaff2
Editor
Reply to  qabil
7 years ago

Salam, keputusan dah baik..mungkin tak lama lagi dapat kerja.. cuba mohon di http://www.spa.gov.my/Portal/

reload04
reload04
Guest
7 years ago

salam ~
huwaaa~ sampai skrg xde rezeki keje lagi =(
sy nk tanye, utk cover letter, kite boley buat dlm bahasa melayu tak?saye teragak2 nk buat dlm bm sebab mase blaja dulu lect hanya ajar buat dlm bi.
tapi, bile apply keje, contoh sykt swasta, anta resume dlm bi, tibe2 cover letter dlm bm. boley ke ?

QStaff2
Editor
Reply to  reload04
7 years ago

Salam.. ish.. jika ia nak dalam BM perlu hantar dalam BM, jangan la campur-campur.. dapatkan nasihat kawan yang ok BM untuk tolng tuliskan.

spy77
spy77
Guest
7 years ago

Salam
boley share tak mcm mana nk introduce ourself in BI mase temuduga. Ape yg patut ada dlm masa nk kenalkan diri tu? kire mcm isi2 penting la. terima kasih =)

QStaff1
Editor
Reply to  spy77
7 years ago

Salam.. kami akan cuba usahakan untuk membuatnya sekiranya berkesempatan

bunga
bunga
Guest
8 years ago

Assalamualaikum, Saya mempunyai masalah dalam mencari pekerjaan. Dari dulu sehingga sekarang saya masih keliru dengan minat dan kebolehan saya. Saya mengambil jurusan kejuruteraan dan bakal graduasi pada september ini dengan keputusan cgpa yang tidak memberansangkan iaitu 2.57 sahaja. Namun, saya sedih dengan diri sendiri, kecewa. Saya sudah hilang minat dalam semua aktiviti, selera makan berkurang, sukar tidur lena atau kerap tidur, dan mungkin kemurungan. Saya tidak tahu kepada siapa harus saya merujuk. Saya tidak mahu ibu saya risau dan sedih.. Masalah saya yang paling utama saya sudah menjadi semakin lembab, rasakan diri seperti sudah menjadi bodoh. rasa sungguh tidak berguna.… Read more »

smarties
smarties
Guest
8 years ago

assalamualaikum.. saya akan melanjutkan pengajian saya di IPTA dlm bidang kejuruteraan awam bulan september ni. saya memang bertekad untuk menceburi bidang ini. tetapi semangat saya sedikit goyah apabila ada sesetengah pihak mengatakan bidang ini ‘jobless course’, terlalu ramai, susah dapat kerja, dan sebagainya. disebabkan tu saya rasa macam nak tukar course je semester 2 pengajian nanti. minta pendapat ? terima kasih.

QStaff1
Editor
Reply to  smarties
8 years ago

Waalaikumussalam.. itulah masalahnya.. tapi jika semua orang asyik fikir gitu..mungkinkah suatu hari nanti bidang itu pula akan mengalami kekosongan?

mawar
mawar
Guest
8 years ago

assalamuaikum,
saya nak tanya adakah kerjaya akauntan ini amat diperlukan dan mempunyai masa depan yang cerah?
kedua, apakah ciri yang perlu ada pada seorang akauntan itu sendiri?

aoy103
aoy103
Guest
8 years ago

saya merupakan lepasan matrikulasi 11/12 ,saya mndapt PNGK 3.52 , dan saya berminat dngn course akaun , tp saya rsau kerana terdapat bnyak persaingan , saya jga minat ekonomi tp saya lebih kepada akaun , saya risau jika saya mengisi semua course akaun , tak ada yang sangkut,

Mimie
Mimie
Guest
8 years ago

Nak tanya nie. skrang mna lbih baik. Ting 6 atau MatriX. Cita2 sy nak jadi akauntan .

konpius
konpius
Guest
8 years ago

saya nk mlanjutkan plajaran dlm bidang prancangan bndar dn wlayah..tp kwan saya kata bidang ni sush dpat kerja…ia membuatkn sya lmah smangt untk ambk bidang ni..huhu..jd sya x tahu apa perlu dibuat..adkah sya ptut ambk bidang ni sbab sya dah dpat twaran dlm bidang ni???

QStaff2
Editor
Reply to  konpius
8 years ago

Mana2 bidang pun tiada masalah jika kita cemerlang semasa pengajian..pastikan ada personaliti yang mencerminkan bidang yang kita pilih itu..tidak lupa juga bakat diperlukan..

76
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x