KPM : Manfaat Pernubuhan Didik TV

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kpm

Didik tv Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) merupakan TV pendidikan melalui rangkaian televisyen pendidikan Malaysia. TV Pendidikan ini di miliki, dihasilkan dan dikendalikan oleh usaha sama antara Bahagian Teknologi Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia dan Media Prima Berhad. Rangkaian ini akan menyiarkan program pendidikan untuk pelbagai matapelajaran sekolah. 

TAHUKAH ANDA!!!

Didik TV KPM ini bersiaran bermula 7 pagi sehingga 12 malam bermula 17 Februari 2021. ianya bertujuan untuk membantu pelajar SPM dan STPM yang bakal menduduki peperiksaan besar pada tahun ini.

KPM : Manfaat Pernubuhan Didik TV

Kpm

Terdapat beberapa manfaat pernubuhan Didik TV dalam kalangan pelajawa walaupun mereka sudah mengahdirkan diri keseolah dan belajar secara bersemuka di sekolah. Antara manfaat pernubuhan Didik TV adalah dengan:-

 • Meningkatkan akses kepada pendidikan berkualiti bagi semua murid di seluruh negara
 • Membantu para pelajar TERUTAMANYA B40 untuk mendapatkan ilmu menerusi didik TV
 • Meningkatkan semangat para pelajar untuk belajar walaupun berada di rumah kerana didik TV mempunyai cara tersendiri dalam memberi pembelajaran kepada pelajar

KPM : Manfaat Pernubuhan Didik TV 1

Walaupun kini para pelajar sudah menghadirkan diri kesekolah dan mendapat pendidika secara bersemuka. Tetapi didik TV masih lagi diteruskan bagi memastikan para pelajar boleh melakukan ulangkaji pelajaran dengan lebih sistematik. Walaupun didik TV hanyalah kelas alam maya tetapi ianya mampu membuatkan para pelajar fahami akan mata pelajaran di sekolah.

Sebelum ini siaran TV yang menyediakan didik TV selama sebelas jam adalah siaran :-

 • TV Okey RTM,
 • Tutor TV Astro,
 • Didik TV @ntv7.
Info Tambahan :  10 Industri Masa Hadapan di Malaysia yang Patut Diketahui

Walaubagaiman sekalipun, kini buat pertama kalinya, KPM memperkenalkan khusus TV pendidikan secara terestrial dengan pengisian pendidikan bermula 7.00 pagi sehingga 12.00 malam setiap hari.
Kpm


3 cara anda boleh mengakses didik TV ini iaitu menerusi:-

 1. Didik TV luran 107 di MYTV
 2. Didik TV saluran 147 di Astro
 3. Didik TV saluran ntv7 di TV UNIFI

PERHATIAN!!!

Bagi mereka yang menggunakan antena (TV Digital BBersepadu) mereka boleh mendapatkan saluran didik TV KPM ini menerusi penalaan automatik. Pihak kementarian tidak pernah mengabaikan mereka yang mempunyai kekurangan.

Program Rancangan Didik TV KPM
Rancangan didik TV ini akan menyiarkan program yang diterbitkan khusus berteraskan kurikulum dan kokurikulum KPM. Justeru itu, didik TV ini dapat membantu taraf kefahaman para pelajar dalam bab mata pelajaran yang mereka tidak fahami.

Pada masa yang sama, saluran ini juga menyiarkan berita mengenai dunia pendidikan, program bercorak didik hibur serta kandungan yang dihasilakan oleh para pelajar. Selain daripada program pendidikan, program antarabangsa yang bersesuaian juga bakal disediakan.

Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

Saluran didik TV ini merupakan saluran pendidkan atau platform yang bertujuan:-

 • memperkasakan budaya ilmu,
 • menyediakan nilai-nilai murni dan
 • mewujudkan masyarakat yang betrinformasi.

Semua ini hanya boleh diperolehi di sekolah walaubagaiman sekalipun disebabkan pandemik, ianya boleh diperolehi sekiranya kita ikuti didik TV ini. Banyak manfaat yang bakal adik-adik perolehi. 

Ibu bapa boleh mendapatkan saluran penjadualan didik TV di dalam laman web Rasmi Facebook Kementerian Pendidikan Malaysia atau di laman web rasmi KPM. Pihak kementerian amatlah mengalakkan anda untuk terus-terusan menyokong didik TV ini secara lansung atau tidak.

Hal ini disebabkan, didik TV ini mampu memebrikan manfaat berterusan buat anak-anak. Justeru itu, gunakanlah setiap satu inisiatif yang telah pihak kerajaan sediakan kerana semua itu amatlah bermanfaat buat anda. 

“Mencapai sesuatu kejayaan itu tidak susah tetapi yang susah itu adalah hendak memulakanya”

Diharapan segala usaha pihak KPM ini dapat membuahkan hasilnya walaupun tidak kelihatan tetapi ada. Apa yang penting adalah, para pelajar minat untuk mempelajari setiap satu mata pelajran yang disediakan itu. Hargailah setiap satu ilmu yang anda perolehi nescaya anda akan menghargai ilmu tersebut kemudian hari.

KPM : Manfaat Pernubuhan Didik TV 2

One thought on “KPM : Manfaat Pernubuhan Didik TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *