Kuala Lumpur Sebagai Bandaraya Overworked?

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Work-Life_Balance_2020

Kuala Lumpur Sebagai Bandaraya Overworked? Indeks menilai skor keseluruhan kehidupan-kerja setiap bandar berdasarkan langkah-langkah seperti jumlah masa yang didedikasikan seseorang untuk pekerjaan mereka termasuk jumlah waktu kerja, peratusan penduduk yang terlalu banyak bekerja, waktu perjalanan dan waktu percutian.

Sekiranya ada satu perkara yang dapat disepakati oleh sebulat suara rakyat Malaysia, sebenarnya betapa terlalu banyak tenaga kerja kita.

Kuala Lumpur Sebagai Bandaraya Overworked?

Satu kajian baru-baru ini yang dilakukan oleh sebuah syarikat Amerika yang dikenali sebagai Kisi bernama “Best Cities For Work-Life Balance 2020” ( Rujuk Sumber ) menunjukkan betapa Kuala Lumpur berada di kedudukan global, berada di tangga ke-4 terakhir untuk bandar-bandar antarabangsa dengan keseimbangan kerja-kehidupan terburuk.

Menurut Kisi, bandar Oslo di Norway menawarkan keseimbangan kerja-kehidupan terbaik, diikuti oleh Helsinki di Finland dan ibukota Denmark, Copenhagen. Manakala di peringkat bawah adalah kota-kota seperti Seoul, Milan, Budapest dan Kuala Lumpur, ibu negara negara anggota ASEAN Malaysia.

Ironinya, bandar-bandar yang terlalu banyak bekerja dalam ranking semuanya terdapat di rantau Asia-Pasifik dengan Hong Kong berada di tempat pertama, diikuti oleh Singapura, Seoul, Kuala Lumpur dan Tokyo.

Hasil kajian dibuat berdasarkan pengumpulan data yang dikelompokkan menjadi empat tema utama: Intensitas Kerja, Masyarakat dan Institusi, Kehidupan Kota dan Covid-19. Untuk intensiti kerja, skor kehidupan-kerja setiap bandar didasarkan pada serangkaian faktor seperti “jumlah waktu yang didedikasikan seseorang untuk pekerjaan mereka – dengan mempertimbangkan jumlah waktu kerja, perjalanan, dan hari percutian yang diambil.”

Info Tambahan :  Pentingnya Kemahiran Soft Skills dalam Peningkatan Kerjaya Anda

Intensiti Kerja

Kuala Lumpur mencatat masa paling banyak di mana-mana bandar menghabiskan masa perjalanan dengan purata 52 jam seminggu. 21% populasi bandar didapati terlalu banyak bekerja, menjadikan KL menduduki tempat ke-4 untuk bandar yang terlalu banyak bekerja & keseimbangan kerja-kehidupan terburuk di peringkat global pada tahun 2020. Mengenai jumlah hari percutian minimum yang diambil, KL juga mendapat tempat keempat terendah, dengan hanya lapan hari setahun.

Kisi memilih 50 bandar untuk tinjauan berdasarkan reputasi mereka untuk menarik profesional dan keluarga untuk peluang pekerjaan mereka dan penawaran gaya hidup yang pelbagai. Ia kemudian mengumpulkan dan menganalisis data yang tersedia untuk umum mengenai banyak faktor yang mempengaruhi kehidupan bekerja.

Faktor intensiti kerja merangkumi jumlah masa yang dikhaskan seseorang untuk pekerjaannya – jumlah waktu kerja, perjalanan dan hari percutian yang diambil.

Perbandingan statistik menunjukkan bahawa orang di Helsinki bekerja rata-rata 40.2 jam sementara kita bekerja sekitar 46 jam. Mereka juga mempunyai jumlah hari tertinggi untuk cuti ayah dan ibu berbayar, iaitu sekitar 1127 hari sementara kami hanya mempunyai sekitar 98 hari, walaupun yang paling sedikit sebenarnya adalah semua bandar AS yang tidak memiliki

Pertubuhan dan Institusi

Bagi Masyarakat dan Institusi, Malaysia memperoleh markah terendah untuk semua faktor termasuk, Perbelanjaan Sosial (15.9), Penjagaan Kesihatan (47.1), Akses ke Penjagaan Kesihatan Mental (15.9), dan Inklusiviti dan Toleransi (25).

Menurut kajian itu, akses ke perawatan mental meliputi “aksesibilitas dan keberkesanan pemerintah dalam menerapkan kebijakan kesihatan mental yang bertujuan untuk merawat individu dengan penyakit kesihatan mental.” Sedangkan Inklusiviti dan Toleransi adalah penilaian “sejauh mana sebuah kota mendukung kesetaraan, inklusif dan toleransi gender dan LGBT + melalui undang-undang dan peluang.”

Info Tambahan :  6 Coworking spaces Aesthetic di Malaysia Untuk Para WFH

Kehidupan Bandar

Kuala Lumpur juga mencatat skor terendah untuk Kebahagiaan, Budaya dan Kesenangan Warga Negara secara keseluruhan (35) dan tempat terendah untuk ruang luar (35) Dari segi pemarkahan alam sekitar, kota ini juga mendapat tempat keempat terendah pada skala kualiti udara (34.8).

Covid 19

Bandaraya kita di Malaysia sebenarnya berjaya dengan cukup baik untuk impak Covid-19 (82.1) yang mengambil kira “tahap kesan sosial dan ekonomi kerana tindak balas COVID-19 yang berkaitan dengan lokasi.” KL juga mencatatkan kelima terendah untuk unjuran kadar pengangguran pada (95.2).

Kesihatan mental

Terdapat sejumlah kajian yang dilakukan mengenai hubungan antara waktu kerja yang lebih lama dan masalah kesihatan mental. Penyakit mental seperti kemurungan klinikal, gangguan kegelisahan umum dan gangguan tekanan pasca trauma meningkat kerana peningkatan tahap tekanan di tempat kerja.

Tinjauan AIA Vitality 2019 mendedahkan bahawa pekerja di Malaysia sering terlalu banyak bekerja dan kurang tidur, dengan 51 peratus menderita sekurang-kurangnya satu dimensi tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan. Di samping itu, 53 peratus daripada mereka yang disurvei tidur kurang dari tujuh jam dalam jangka waktu 24 jam. Dilaporkan juga bahawa Malaysia telah mengalami peningkatan tiga kali ganda dalam masalah kesihatan mental selama dua dekad yang lalu.

Ramai pekerja yang bekerja dari rumah di tengah wabak perjuangan untuk menarik garis antara kerja dan kehidupan di rumah.

Sumber : https://www.thestar.com.my/news/focus/2020/11/15/work-life-balance-still-elusive-for-kl-ites

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *