Kursus Kemahiran Memasak: Halatuju dan Cara Mohon

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Mungkin ramai masih tidak tahu apa yang dimaksudkan dengan seni kulinari dan kepentingannya terhadap perkembangan industri hospitaliti serta pelancongan yang memberi sumbangan besar kepada ekonomi negara. Tahukah anda bahawa pelancongan merupakan antara penyumbang terbesar ekonomi negara? Jadi, kemahiran kulinari merupakan kemahiran yang penting untuk jana hasil untuk negara. Kulinari merupakan kemahiran dalam pelbagai aspek teknikal meliputi tatacara penyediaan, pengurusan dan penyelenggaraan makanan. Kulinari juga meliputi mengenai operasi dapur, pembangunan menu, penyediaan dan teknik persembahan makanan serta pengurusan makanan dan minuman.

Kursus Kemahiran Memasak: Halatuju dan Cara Mohon 1

Sebelum kamu memohon, terdapat beberapa perkara yang kamu perlu nilai:

 1. Bekerja di Restoran

Memasak di rumah adalah tugas untuk sesetengah orang, dan untuk yang lain, ia adalah cara untuk berehat selama beberapa jam, terutamanya jika anda telah duduk sepanjang hari dengan sedikit aktiviti fizikal untuk memecahkan kebosanan. Kemungkinan, jika anda berfikir tentang pergi ke sekolah masakan, anda adalah sebahagian daripada kumpulan yang terakhir.

 1. Bukan Semua Chef Pergi ke Sekolah Kuliner

Sekiranya anda mengambil nasihat saya dan mengarahkan anda ke peringkat bawah di restoran, dan anda masih mahu pergi ke sekolah masakan, tahniah. Anda membuatnya. Tetapi apa yang mungkin anda dapati di hujung sekolah ialah anda belajar lebih banyak perkara yang berguna dalam dua bulan yang anda bekerja di tempat itu daripada dalam enam bulan di sekolah masakan. Dan untuk sebab itu, anda akan faham mengapa terdapat beberapa chef di luar sana yang tidak pernah peduli – mereka berjaya dengan sempurna tanpa pergi. Pengalaman diisi dalam kebanyakan kosong bagi mereka, tetapi mereka bersedia untuk memulakan sebagai mesin pencuci pinggan mangkuk.

 1. Realiti Bekerja untuk Chef

Sebenarnya, ciri-ciri yang akan menyebabkan seseorang yang tidak dapat dikerjakan dalam industri lain umumnya dianggap sebagai plus di dunia restoran. Menyertai dapur banyak seperti menyertai tentera (hanya, secara teorinya, makanan lebih baik). Chef cenderung untuk melihat perkara-perkara dalam hitam dan putih, tidak lama penjelasan (sama ada mereka betul atau tidak), dan kadang-kadang konfrontasi, agresif, dan mengawal. Mereka mengharapkan orang membaca fikiran mereka, dan sama ada anda menyedari atau tidak, tidak kira apa lagi yang mereka lakukan, mereka sentiasa memerhatikan anda dari sudut mata mereka. Anda tidak akan menyedarinya, sehingga sesuatu yang tidak kena. Dan jika ada yang salah, hukuman datang dengan pantas dan biasanya melibatkan beberapa kombinasi penghinaan, penyalahgunaan lisan, dan tugas tugas yang rendah seperti menghancurkan 60 bawang putih.

 1. Kelajuan adalah Segalanya

Ia semua berkedut laju. Seberapa cepat anda boleh membersihkan 10 paun sotong dan mengurangkan lima paun adas, dengan sempurna memotong dua milimeter kiub? Jika jawapan anda adalah, “pada hari esok,” lupakannya. Mereka akan mencari orang lain yang lebih cepat. Jika anda sama-sama jenis sensitif, reflektif, jangan ganggu permohonan. Keluar. Sekiranya anda munasabah dan logik, lihat juga di tempat lain. Bergerak, terburu-buru, dan bergerak egois ke hadapan barisan.

 1. Kerja / Kehidupan
Info Tambahan :  7 Peluang Kerjaya di Bidang Teknologi 2023

Tidak ada satu pun dalam kebanyakan kes. Ia jarang berlaku untuk dua hari berturut-turut berturut-turut, dan anda pasti dapat melupakan hujung minggu – kebanyakan restoran mendapatkan kebanyakan pelanggan mereka di perkhidmatan makan malam yang sibuk, di mana perolehan ruang makan yang lengkap boleh berkisar antara tiga hingga sembilan kali dalam satu malam bergantung pada sifat penubuhannya.

Kursus Kemahiran Memasak: Halatuju dan Cara Mohon 2

Kursus kulinari melahirkan golongan profesional dalam bidang masakan seperti cef, pengusaha katering dan usahawan dalam bidang seni kulinari.

Setiap pelajar didedahkan dengan teknik untuk meningkatkan kemahiran memasak secara profesional bagi menghasilkan graduan berkualiti, berdisiplin serta mampu bersaing di pasaran kerja. Ada beberapa tempat di Malaysia yang memberi peluang kepada anda untuk melanjutkan pelajaran dan mengembangkan bakat anda di dalam bidang kulinari.

 1. Diploma Seni Kulinari

Bagi Diploma Seni Kulinari UiTM, program ini dahulunya dikenali sebagai diploma in chef training. Objektif program ini adalah untuk melahirkan graduan yang berketrampilan sebagai chef professional.  Para pelajar akan diasuh bakatnya, dibekalkan dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang selayaknya untuk menjawat jawatan tersebut. Antara subjek-subjek utama program ini adalah hotel cookery, pastry and baking, food & beverage cost control , operasi restoran dan food hygiene. Selain itu para pelajar juga didedahkan dengan teknik-teknik masakan yang terkini di samping pelbagai kemahiran asas dalam dunia masakan barat dan timur. Untuk memastikan para pelajar ini kompeten untuk menjadi seorang chef professional, para pelajar diwajibkan untuk menjalani latihan industri selama dua semester.

 

 1. Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN)

  Permohonan ILKBS (IKBN, IKTBN Dan AKBG) 2020 Online (Jan dan Julai)

Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Alor Gajah, Melaka adalah salah satu daripada 22 buah Institut Latihan Kementerian Belia dan Sukan ( (ILKBS). Belia-belia lepasan sekolah yang berumur 18 hingga 30 tahun boleh mohon. Semua pelajar boleh pohon tak kira apa keputusan peperiksaan.

Di sini adik-adik boleh pilih samada latihan menjadi menjadi tenaga mahir dan separuh mahir. Kursus-kursus yang ditawarkan dalam bidang Hospitaliti adalah Penyediaan Makanan, Penyediaan Pastri, Penyediaan Roti dan Penyajian.

Tahap tertinggi pengajian adalah ditawarkan sehingga tahap 5 (Diploma Lanjutan) bagi kursus Penyediaan Makanan dan Penyajian dan tahap 4 (Diploma Teknologi) bagi Penyediaan Pastri dan Penyediaan Roti.

 1. Sekolah Hospitaliti Dan Pelancongan (SHP). Kolej Yayasan Pelajaran Johor (KYPJ)

  BERNAMA - KYPJ to become Universiti Johor in 2021

Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan (SHP) KYPJ sebelum ini dikenali sebagai Institut Hospitaliti YPJ ni dah 21 tahun penubuhannya. SHP ketika ini mempunyai seramai 1.100 pelajar dari seluruh negara daripada keseluruhan 2,800 pelajar di kampus Induk KYPJ.

Ia menawarkan tiga program dalaman peringkat Diploma diakreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Bidang-bidang yang ditawarkan ialah Diploma Pengurusan Perhotelan, Diploma Seni Kulinari dan Diploma Perkhidmatan Makanan (Makanan Halal) dengan syarat kemasukan lulus SPM dengan tiga kredit dalam mana-mana subjek atau lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 serta lulus SPM sekurang- kurangnya satu kredit.

 1. GIATMara Hulu Langat

Di GIATMARA, syarikat milik penuh MARA menawarkan latihan kemahiran kepada bumiputera. Objektifnya kini diperkasakan untuk melahirkan tenaga mahir negara, mewujudkan usahawan dan mengatasi kemiskinan. Syarat kemasukan tiada had umur dan terbuka kepada Bumiputera berumur 15 tahun serta boleh 3M (membaca, menulis dan minat).

Info Tambahan :  TikTok Affiliate: Cara Daftar Dengan 0 Followers

Terdapatn 84 jenis kursus sepenuh masa termasuk kulinari. Kursus yang ditawarkan adalah secara percuma di antara enam hingga 12 bulan.

Secara keseluruhan terdapat 16 Pusat GIATMARA di seluruh Malaysia yang menawarkan kursus Masakan dan Pramusaji selama enam bulan (Sijil Kemahiran Malaysia Tahap Dua).

 1. SG Academy

  Kursus Kemahiran Memasak: Halatuju dan Cara Mohon 3

SG Academy adalah sebuah pusat bertauliah kemahiran swasta dengan pelbagai program kemahiran selaras dengan permintaan industri terkini. Di antara program yang disediakan adalah Diploma dan Sijil
dalam Servis Makanan dan Minuman, Diploma dan Sijil dalam Penyediaan Makanan serta Diploma dan Sijil Pembuatan Pasteri di samping program-program yang lain.

 1. ACCELSKILL Academy

AccelSkill Academy adalah pusat bertauliah yang menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia di bawah Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Terletak di bandaraya bersejarah Melaka,
akademi ini telah beroperasi sejak 2009.

Program dan kelas yang ditawarkan adalah Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dan 3 dalam Penyediaan dan Pembuatan Makanan dan juga Culinary Skills (City & Guilds).

 1. Kagumas Culinary Academy

Kursus Kemahiran Memasak: Halatuju dan Cara Mohon 4

Kagumas Culinary Academy telah diasaskan oleh Hj Harun Nordin (FCIM) pada tahun 2008 berbekalkan pengalaman beliau dalam bidang perhotelan dan hospitali selama 21 tahun.

Istimewanya kolej ini bukan sahaja dibuka untuk pelajar biasa tetapi juga anak-anak ‘slow learner’ (OKU). Ia menawarkan program Sijil dan Diploma (City & Guilds, UK) yang terdiri daripada Sijil Penyediaan dan Pembuatan Makanan serta Diploma Seni Kulinari/ Seni Pastri. Senang dipelajari dan mudah serta praktikal.

Penyertaan terbuka kepada pelajar berusia 16 tahun ke atas dengan kelulusan PMR.

 1. University Taylor’s

Pusat Pengajian Seni Kulinari dan Pengajian Makanan adalah sebahagian daripada Fakulti Pengurusan Hospitaliti, Kulinari dan Pelancongan, Universiti Taylor’s, yang terletak di Subang Jaya, Selangor. Ia telah ditubuhkan lebih 30 tahun yang lalu pada tahun 1986 dengan kerjasama University of Toulouse- Jean Jaurès, yang merupakan universiti kedua tertua dan terbesar di Perancis.

Program yang ditawarkan adalah Diploma in Culinary Arts, Advanced Diploma in Patisserie and Gastronomic Cuisine, dan bagi mereka berkelayakan boleh menyambung ke peringkat Bachelor of Culinary Management (Hons) Bachelor of Science(Hons)(Culinology) dan Master of Philosophy (Food Studies). 

 1. Management And Science University (MSU)

Kursus Kemahiran Memasak: Halatuju dan Cara Mohon 5

Management & Science University (MSU) sebuah institusi tinggi berkaliber dan mendapat pengiktirafan antarabangsa menawarkan program-program hospitaliti dan pelancongan untuk memenuhi keperluan terhadap tenaga kerja mahir dalam bidang berkenaan.

Melalui School of Hospitality and Creative Arts atau Sekolah Hospitaliti dan Seni Kreatif (SHCA), MSU menawarkan pelbagai program pengajian diperingkat sarjana muda dan diploma secara sepenuh masa dan pembelajaran fleksibel bagi golongan bekerja.

Bidang-bidang pengajian yang ditawarkan dan berkait dengan industri hospitaliti,, pelancongan dan kulinari adalah Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan serta Seni Kulinari dan Seni Pastri.

 1. Malaysian Food (Authentic) College (MFA)

Kursus Kemahiran Memasak: Halatuju dan Cara Mohon 6

MFA Education Sdn Bhd dahulunya dikenali sebagai Bakeri Ria Academy Sdn.Bhd telah ditubuhkan pada Februari 2007. Pengurusan syarikat diterajui oleh Chef Datuk Mohd Farid Alwi .Kolej ini juga membuka langkah murni dengan menawarkan tempat untuk pelajar-pelajar dari golongan tidak berkemampuan dan miskin menimba ilmu kulinari di sini. Jadi jika keluarga kurang kemampuan usah bimbang.

Di antara pengajian yang disediakan adalah latihan bakeri dan pastri SKM (Sijil Kemahiran Malaysia ) Tahap 2 dan 3, latihan penyediaan makanan (kulinari) SKM tahap 2 & 3 serta program dan latihan keusahawan makanan. Latihan keusahawanan ini menyediakan kursus jangkapendek.

Jika anda berminat menyambung pengajian dan perlukan khidmat nasihat boleh juga dapatkan maklumat lanjut : ( Cik Nena )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *