Kursus Yang Layak Dipohon Bagi Lepasan Asasi 2021

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kursus Yang Layak Dipohon Bagi Lepasan Asasi

Kursus yang layak dipohon bagi lepasan Asasi banyak, tetapi yang PENTING adakah keputusan anda mencapai kehendak syarat am dan khas yang dikehendaki oleh kursus dan universiti tersebut. Setiap laluan pra universiti mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri, justeru itu setelah anda melangkahkan kaki ke pra univeristi anda WAJIB ketahui langkah yang seterusnya. 

TAHUKAH ANDA!!!

Laluan Pra Universiti Asasi merupakan salah satu laluan Asasi yang sedikit berisiko tinggi berbanding dengan laluan pra universiti yang lain.

Hal ini disebbakan semua Universiti Awam (UA) hanya menrima lepasa Asasi daripada Universiti Malaya (UM), Asasi UiTM dan lepasan asasi daripada universiti mereka sendiri bagi melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah.

Mankala, bagi lepasan universiti lain lepasan Asasi hanya LAYAK memohon atau layak memohon di uinveristi yang sama. Justeru itu, kursus yang bakal ditawarkan amatlah TERHAD mengikut aliran pengajian masing-masing.

Tujuan penulisan ini BUKAN untuk menakut-nakutkan calon TETAPI lebih kepada memberi gambaran secara keseluruhan selepas tamat pengajian Asasi.

Masa hadapan setiap manusia berbeza-beza justeru itu selepas menerima TAWARAN ASASI anda perlu ketahui hala tuju anda seterusnya. Justeru itu, kami akan kongsikan kursus IIjazah yang LAYAK dipohon oleh lepasan Assi di semua UA.

Asasi TIDAK seperti Tingkatan 6 atau Matrikulasi, Asasi dibentuk khusus untuk persediaan pelajar ke alam univeristi. Justeru itu, sebelum menerima TAWARAN ASASI, pelajar perlu ketahui bahawa Asasi mempunyai 2 jenis iaitu :-

Info Tambahan :  Permohonan Guru Sekolah Rendah PDPP 2024/2025

1) Terbuka

Pilihan Asasi yang terbuka bermaksud diiktiraf oleh Universiti lain untuk meneruskan pengajian Ijazah Sarjana Muda. Contoh Asasi terbuka adalah:-

 • Universiti Malaya (semua Asasi KECUALI Alam Bina & Pengajian Islam dan semua Asasi di UIAM)
 • Universiti Teknologi MARA (kecuali asasi UIAM)
 • Universiti Kebangsaan Malaysia (kecuali Asasi Pintar) 

2) Tertutup

Pilihan Asasi tertutup bermaksud Asasi hanya diiktiraf oleh Universiti yang menawarkan asasi dan TIDAK kepada Universiti lain. Contoh Asasi tertutup adalah:-

 • Universiti Malaysia Sarawak (UniMas) 
 • Universiti Malaysia Sabah (UMS) 
 • Universiti Sains Islam Malaysia (USM) 
 • Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) 
 • Universiti Putra Malaysia (UPM) 

Kursus Yang Layak Dipohon Bagi Lepasan Asasi

Antara kursus yang LAYAK dipohon bagi lepasan Asasi di Universiti adalah:- 

1) Universiti Malaya (UM)

Bagi mengetahui kursus yang layak dipohon bagi lepasan Asasi UM anda boleh KLIK DISINI untuk mengetahui berkenaan dengan Asasi dan kursus yang sesuai bagi Asasi di UM. Ianya bagi memudahkan lagi calon untuk membuat pemilihan kursus.

2) Univeristi Kebangsaan Malaysia (UKM) 

Bagi lepasan Asasi UKM (Asasi Pintar) LAYAK meneruskan pengajian di fakulti-fakulti dibawah UKM. Walaubagaimana sekalipun, ianya tertakluk kepada syarat-syarat kemasukan bagi setiap kursus. Justeru itu, PENTING untuk calon ketahui dan menyemak kursus pengajian Ijazah yang ditawarkan oleh pihak UKM berserta syarat kelayakan. KLIK DISINI untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan syarat kelayakan bagi setiap program yang ditawarkan. 

3) Universiti Putra Malaysia (UPM)

Lepasan Asasi Sains Pertanian (Arus Perdana) LAYAK melanjutkan pengajian dalam salah satu program di peringkat Ijazah yang ditawarkan oleh UPM. Antara program yang ditawarkan adalah:-

a) Fakluti Pertanian

b) Fakulti Perhutanan

c) Fakulti Perubatan Veterinar

Info Tambahan :  Langkah-Langkah Kerjaya Berjaya di LinkedIn 2023

d) Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan

e) Fakulti Kejuruteraan

f) Fakulti Sains & Teknologi Makanan 

g) Fakulti Pengajian Pendidikan

h) Fakulti Sains

i) Fakulti Reka bentuk dan Senibina

j) Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul

k) Fakulti Sains Alam Sekitar

l) Fakulti Sains Pertanian dan Makanan (UPM Kampus bintulu Sarawak) 

4) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

Bagi pelajar Asasi lepasan UIAM, mereka boleh menyambung pengajian di UIAM SAHAJA. Justeru itu, kurusu yang boelh diambil adalah seperti di dalam senarai program pengajian. Pengkhusuan pengajian adalah seperti berikut:-

 • Perubatan dan kesihatan
 • Sains
 • Undang-undang
 • Ekonomi dan Pengurusan Sains
 • Kejuruteraan
 • Senibina & Enviromental Design
 • Teknologi Informasi & Komunikasi
 • Islamic Revealed Knowledage and Human Sciences
 • Pendidikan

Bagi mengetahui pecahan bidang yang ditawarkan oleh UIAM, anda boleh ke laman web UIAM. 

5) Universiti Malaysia Sabah (UMS)

Anda boleh meneymak tawaran kursus di UMS. Hal ini disebabkan Asasi bagi lepasan UMS hanya boleh memohon untuk menyambung pengajian di UMS SAHAJA. KLIK DISINI bagi mengetahui maklumat lanjut berkenaan kursus yang ditawarkan.

6) Universiti Teknologi MARA (UiTM)

Bagi mengetahui senarai kursus yang ditawarkan oleh pihak UiTM anda boleh terus ke Laman Web Rasmi UiTM. Walaubagaimana sekalipun, bagi lepasan Asasi UiTM anda LAYAK untuk memohon ke pengajian dari universiti lain mengikut syarat am dan khas sekiranya anda LAYAK. 

7) Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

MAKLUMAT PENTING

Bagi pemohon UPU 2021/2022, anda dinasihati membaca klik artikel dibawah bagi memudahkan lagi urusan anda dalam pemilihan kurusu dan kelayakan anda untuk menyambung ke pengajian Ijazah Sarjana Muda:-


Diharapkan perkongsian ini memberi manfaat sepenuh kepada bakal calon yang DITAWARKAN untuk menyambung pengajian ke pra univeristi Asasi. Hal ini disebabkan, masa depan anda adalah di dalam tangan anda. Sekiranya TIADA bidang yang diminati DINASIHATI agar pelajar memikirkan semula penerimaan tawaran ke ASASI KECUALI anda ditawarkan Asasi Sains UM dan Asasi UiTM. 

Kursus Yang Layak Dipohon Bagi Lepasan Asasi

***SELAMAT MAJU JAYA***

One thought on “Kursus Yang Layak Dipohon Bagi Lepasan Asasi 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *