LCD Mini Projector Sesuai Untuk Guru

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kita sudah memasuki dekad baru, 2020 yang dibayangi dengan teknologi dan sains untuk masa hadapan. Kaedah pembelajaran yang diketengahkan oleh guru-guru di sekolah juga kini berbeza. Pada tahun 2020, murid-murid pasca kemodenan ini lebih cemderung kepada teknologi dan situasi pembelajaran yang lebih menarik.

Di Amerika Syarikat, projektor video LCD dengan cepat menjadi lekapan standard di banyak sekolah. Kini, Malaysia pula mengorak langkah tersebut. Hari-hari projektor overhead yang digunakan di sekolah-sekolah telah pudar dengan pantas. Semakin banyak institut pendidikan sedang beralih ke teknologi yang lebih moden, seperti projektor LCD.

Tidak kiralah guru mengajar menggunakan dengan komputer, pemain DVD atau peranti media lain, projektor LCD memaparkan imej dan video resolusi tinggi dan video ke kelas pelajar. Sekolah menggunakannya untuk menggantikan projektor filem dan overhed tradisional dan juga untuk membangunkan aplikasi baru. Kos teknologi yang jatuh telah menjadikan projektor LCD semakin menarik bagi sekolah-sekolah yang paling bajet.

Projektor digital kini membuka jalan dengan lancar untuk guru menumpukan perhatian kepada pengajaran dan untuk pelajar dengan mudah belajar tanpa perlu memadamkan atau mempunyai tanda kapur putih yang rosak.

Di sini, kami akan meneroka mengapa projektor LCD bermanfaat dalam pendidikan.

 1. Pengalaman pembelajaran interaktif yang lebih baik   Little geniuses. Pleasant smart schoolchildren sharing their ecology project idea with their teacher while she listening attentively to the group leader  LCD Mini Projector Sesuai Untuk Guru 1  

Melalui projektor LCD baru, pengalaman pembelajaran baru boleh berlaku, seperti menggunakan Google Earth untuk geografi, atau melihat peta. Atau menggunakan rancangan sekolah interaktif untuk belajar bahasa asing, atau lebih baik menggunakan fungsi webcam untuk melawat komuniti rakan kongsi dan sekolah untuk pelajaran kerjasama silang. Sekolah juga boleh menstrimkan video dengan mudah – sesuatu yang anda tidak dapat dengan jelas lakukan dengan papan putih atau projektor atas.

 1. Cara baru untuk belajar

LCD Mini Projector Sesuai Untuk Guru 2

Projektor LCD baru menawarkan cara untuk mencapai pelajar dengan cara yang berbeza. Mereka membenarkan guru untuk berinteraksi dengan pelajar dengan lebih baik, menggunakan bentuk pengajaran multimodal dan memberi lebih banyak cara menghiburkan untuk mengajar dan mendapatkan objektif dan fakta pelajaran mereka.

 1. Kemudahan penggunaan

LCD Mini Projector Sesuai Untuk Guru 3

Pada masa lalu, menyambung projektor ke komputer yang digunakan untuk memerlukan pengetahuan pakar mengenai sambungan dan latihan yang akan diberikan kepada guru. Pada masa ini, guru-guru lebih banyak menguasai teknologi, atau jika mereka tidak begitu bijak, projektor kini cukup mesra pengguna untuk menyelesaikan masalah mereka jika dan apabila masalah berlaku.

 1. Mudah disambungkan
Info Tambahan :  AI Generator: 5 Langkah Tutorial Buat Gambar Professional Kerja

Dihubungkan ke atas, projektor LCD membolehkan imej diproyeksikan dalam format yang jelas. Ini bermakna imej yang dilihat oleh semua pelajar dalam teater kuliah atau bilik darjah, tidak kira saiz bilik. Sebelum projektor LCD datang, imej sering kabur dan kecil, yang bermaksud bahawa hanya sejumlah orang (biasanya mereka yang berada di barisan depan) dengan jelas dapat melihat gambar pada skrin.

LCD Mini Projector Sesuai Untuk Guru 4

Skrin panel rata interaktif baru (IFPS) yang menawarkan keupayaan skrin sentuh meningkatkan keupayaan pembelajaran. Kami sangat berminat untuk melihat sejauh mana teknologi di ruang pendidikan boleh pergi. Kami pasti anda juga.

Memaparkan skrin sentuh interaktif dalam pendidikan bersedia untuk membuat perubahan yang tidak pernah berlaku dalam bagaimana guru mengajar dan pelajar belajar. Sebab-sebab untuk menggunakan papan putih interaktif dalam julat kelas dari penglibatan dan prestasi pelajar ke kecekapan guru dan pentadbir. Dan mereka menyediakan beberapa faedah yang tidak dijangka juga.

Pembelajaran melalui LCD ini membawa kepada kebaikan kepada para pelajar:

 1. Menyokong Pembelajaran Aktif

LCD Mini Projector Sesuai Untuk Guru 5

Memaparkan skrin sentuh interaktif mempunyai keupayaan yang melekat untuk meningkatkan pembelajaran aktif. (Guru yang diberikan menggunakannya lebih daripada menunjukkan video dan slaid). Ini salah satu kelebihan terbesar yang dibawa oleh peranti dinamik ini ke bilik darjah.

Seperti namanya, pembelajaran aktif adalah pembelajaran melalui melibatkan kandungan. Dengan melibatkan diri dalam proses pembelajaran. Bahawa ia berfungsi dengan baik sepatutnya tidak mengejutkan pendidik yang berpengalaman. Kegiatan tidak terhasil memudahkan pembelajaran aktif. Ramai – jika tidak banyak – dipertingkatkan apabila jurulatih dan pelajar menggunakan paparan skrin sentuh interaktif.

 1. Kerjasama

LCD Mini Projector Sesuai Untuk Guru 6

Pelajar yang bekerja bersama secara konsisten mendahului senarai pendekatan pembelajaran aktif. Memaparkan skrin sentuhan interaktif adalah menguasai kerjasama yang membolehkan. Keupayaan Multitouch membiarkan beberapa pelajar memanipulasi kandungan pada skrin sebagai satu pasukan. Ini cara yang ideal untuk mencetuskan idea. Hadir. Menganalisa teks atau imej. Bekerja melalui percubaan. Atau terlibat dengan permainan pembelajaran. (Semuanya, dianjurkan untuk aktiviti pembelajaran aktif.) Tambah perisian kolaborasi dan pelajar boleh menghantar dan berkongsi kandungan dari tempat duduk mereka. Lebih baik lagi, gunakan paparan skrin sentuh interaktif yang datang dengan keluar dari kotak. Atau menawarkan keupayaan berasaskan awan yang selamat.

 1. Kuiz dan Kehadiran
Info Tambahan :  Pengalaman Belajar Luar Negara: 6 Kelebihan dan Kekangan

Sistem interaktif yang dibangunkan untuk sekolah menggabungkan komputer, projektor LCD dan peranti “penjejak” pegang tangan. Bagi sistem ini, setiap pelajar mempunyai penjana berbilang butang; Pengajar mencipta templat perisian yang menggunakan pencari untuk mengambil kehadiran dan membuat kuiz. Kuiz ini tidak memberi kesan langsung kepada gred pelajar; Sebaliknya, guru menggunakan keputusan kuiz untuk mengukur keberkesanan kursusnya. Apabila pengajar menjalankan templat perisian pada komputer dan pelajar menekan butang pada penjejak mereka, projektor menunjukkan skor kelas agregat dalam masa nyata.

4. Webcast dan Webinar

Pengajar sekolah dan kakitangan pentadbiran boleh menghadiri latihan dan persidangan dari jarak jauh melalui webcast dan webinar. Projektor LCD, dipasang pada komputer yang dibolehkan rangkaian, memaparkan sesi interaktif yang disiarkan secara langsung melalui Internet. Webcast dan webinar membolehkan guru mengambil bahagian dan belajar sambil menyimpan dana perjalanan untuk kegunaan lain.

LCD Mini Projector Sesuai Untuk Guru 7

5. Demonstrasi

Pengajar boleh menggunakan projektor LCD, disambungkan ke kamera dokumen desktop atau webcam, untuk menunjukkan demonstrasi tablet kepada khalayak yang besar. Seorang profesor kimia, sebagai contoh, dapat melakukan reaksi kimia, seorang pengajar antropologi dapat menunjukkan ciri-ciri tengkorak, atau guru bahasa Inggeris dapat menunjukkan halaman novel. Tanpa projektor, ramai pelajar tidak mendapat pandangan yang jelas mengenai demonstrasi. Dalam kelas kecil, guru dapat memburu pelajar di meja pengajar, tetapi di dewan kuliah, projektor diperlukan.

Bagaimana untuk memilih lcd mini?

Dengan beberapa projektor di pasaran, tidak hairanlah ia sangat sukar untuk mengolah projektor apa yang terbaik dalam persekitaran pendidikan dan pengajaran. 

Di bawah ini adalah senarai apa yang kami fikir adalah sistem projek mini terbaik yang akan berfungsi di sekolah, bilik darjah dan ruang pembelajaran lanjutan yang lain.

  • Optoma ML750ST Projektor LED
  • Optoma ML750 Portable DLP LED Projector – HD, PLAYER MEDIA
  • Projek LED Bergerak Dell M115HD – HD, PLAYER MEDIA
  • Projek LED Pocket Philips PPX4835 – HD, BATTERY POWERED
  • Projek LED ASX P3B WXGA – HD, BATERI POWERED
  • Projek LED Pocket Philips PPX3414 – BATTERY POWERED
  • Asus S1 WVGA LED Projector – BATTERY POWERED, SHORT THROW
  • Optoma ML1500 Ultra Slim Portable LED Projector – HD
  • Asus P2E WXGA LED Projector – HD, SHORT THROW
  • Crenova XPE470 Mini Projector Video LED

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *