Maksud Gaji Asas, Gaji Kasar dan Gaji Bersih 2021

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Maksud gaji sangat penting untuk difahami supaya anda tidak keliru ketika memohon memohon pinjaman peribadi, pinjaman rumah atau pinjaman kereta. Oleh itu, apakah maksud jumlah gaji, gaji bersih dan gaji pokok? Berikut adalah penerangan untuk membantu anda memahami.

Maksud Gaji Asas, Gaji Kasar dan Gaji Bersih 2020

Maksud Gaji Asas, Gaji Kasar dan Gaji Bersih

Sebelum ini kami pernah menghuraikan bekenaan maksud gaji ini, tapi kali ini kami terangkan sekali lagi. Gaji pokok ialah pendapatan asas mana-mana individu, bahagian tetap dari pakej pampasan keseluruhan.

Gaji pokok tidak bergantung kepada gaji bersih.

Gahu Bersih ialah jumlah wang yang akhirnya akan tersedia untuk pekerja. Menggunakan contoh, jika seorang pekerja memperoleh gaji kasar RM4,000, gaji bersih mereka akan menjadi jumlah yang berakhir di akaun bank mereka setelah cukai dan yuran lain dikeluarkan.

Dalam kebanyakan kes, gaji bersih muncul dalam huruf yang lebih besar pada penyata gaji atau penyata gaji anda dan sering ditebalkan untuk kelihatan lebih gelap sehingga mudah dibezakan dari gaji kasar.

Maksud Gaji Asas, Gaji Kasar dan Gaji Bersih 2020

Undang-undang gaji dan gaji asas di Malaysia

Gaji didefinisikan di bawah Employment Act 1955 sebagai “upah asas dan semua pembayaran lain dalam bentuk tunai yang harus dibayar kepada pekerja untuk pekerjaan yang dilakukan sehubungan dengan kontrak perkhidmatannya”.

Pengecualian tertentu berlaku seperti upah tidak termasuk nilai penginapan rumah, elaun perjalanan, gratifikasi, bonus tahunan, dan lain-lain.

Upah mempunyai ruang lingkup yang berbeza di bawah bahagian yang berlainan dalam Employment Act 1955 di mana pada dasarnya ini bermaksud gaji pokok dan semua pembayaran lain secara tunai yang perlu dibayar kepada pekerja untuk pekerjaan yang dilakukan berkenaan dengan kontrak perkhidmatan mereka.

Info Tambahan :  TikTok Affiliate: Cara Daftar Dengan 0 Followers

Perintah 2020

Perintah Gaji Minimum 2020 (‘Perintah 2020’) telah diwartakan pada 10 Januari 2020 dan mula beroperasi pada 1 Februari 2020. Ketika ia berkuat kuasa, dua set kadar upah minimum yang berbeza telah diterapkan di Malaysia.

Majikan harus mengambil perhatian bahawa gaji minimum baru hanya berlaku untuk 16 Majlis Bandaraya dan 40 kawasan Majlis Perbandaran berikut hanya pada penunjukan pekerja tetapi juga pada industri di mana pekerja itu sekarang bekerja.

Gaji pokok adalah jumlah yang dipersetujui oleh majikan dan pekerja tidak termasuk kerja lebih masa atau pampasan tambahan yang lain.

Gaji kasar ialah jumlah yang dihitung dengan menambahkan gaji pokok dan elaun, tetapi tanpa cukai dan potongan lain seperti KWSP dan Perkeso. Kasar merangkumi bonus, gaji lebih masa, gaji percutian, dan lain-lain. Contohnya, apabila majikan membayar pekerja dengan gaji bulanan RM4,000, ini bermakna pekerja telah memperoleh gaji kasar RM4,000.

Kawasan Majlis Bandaraya

Johor Bahru, Iskandar Puteri, Alor Setar, Melaka Bersejarah, Pulau Pinang, Seberang Perai, Ipoh, Shah Alam, Petaling Jaya, Kuala Terengganu, Kuching Utara, Kuching Selatan, Miri, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur, dan Seremban.

Kawasan Majlis Perbandaran: Batu Pahat, Kluang, Kulai, Muar, Segamat, Pasir Gudang, Kulim, Sungai Petani, Langkawi, Kubang Pasu, Kota Bharu, Alor Gajah, Jasin, Hang Tuah Jaya, Port Dickson, Jempol, Kuantan, Temerloh, Bentong , Manjung, Kuala Kangsar, Taiping, Teluk Intan, Kangar, Ampang Jaya, Kajang, Klang, Selayang, Subang Jaya, Sepang, Kemaman, Dungun, Padawan, Sibu, Kota Samarahan, Bintulu, Sandakan, Tawau, Labuan, dan Putrajaya.

Bagi pekerja yang tempat kerjanya berada di salah satu daripada 16 kawasan Majlis Bandaraya atau 40 kawasan Majlis Perbandaran yang dinyatakan dalam Jadual Perintah 2020, kadar gaji minimum adalah seperti berikut:

Info Tambahan :  Kerja Freelance 2023: Kelebihan, Cabaran, dan Cara Memulakan
Gaji Minimum
Bulanan Harian Per Jam
Bilangan Hari Bekerja Seminggu
6 5 4
RM 1,200.00 RM 46.15 RM 55.38 RM 69.23

RM 5.77

Bagi pekerja yang tempat kerjanya di Malaysia berada di kawasan lain selain kawasan Majlis Bandaraya atau kawasan Majlis Perbandaran yang dinyatakan dalam Jadual Perintah 2020, kadar gaji minimum adalah seperti berikut:

Gaji Minimum

Bulanan Harian Per Jam
Bilangan Hari Bekerja Seminggu
6 5 4
RM 1,100.00 RM 42.31 RM 50.77 RM 63.46

RM 5.29

Kenaikan gaji minimum bulanan di bawah Perintah 2020 kepada RM1,200 sebulan di bandar-bandar besar di Malaysia diumumkan semasa Belanjawan Malaysia 2020. Sebagai tambahan, Perintah 2020 meningkatkan gaji bulanan minimum untuk bahagian lain di negara ini sebanyak RM50 hingga RM1,100.

Kadar gaji pokok di Malaysia

Gaji pokok merentas sektor

Menurut laporan Statistik Pekerja dan Gaji & Upah 2018 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, purata gaji dan upah bagi pekerja pada tahun 2017 adalah RM2,804. Pada tahun 2015, gaji purata adalah RM2,594. Terdapat pertumbuhan 4.0% antara dua tahun tersebut.

Sektor perlombongan dan penggalian mencatat gaji dan upah rata-rata tertinggi sebanyak RM10,146 pada tahun 2017, diikuti oleh sektor Perkhidmatan dan Pembuatan masing-masing dengan RM2,917 dan RM2,870. Sektor Pembinaan mencatat gaji purata RM2,499 sementara sektor Pertanian mencatat RM1,519.

Kadar gaji asas berdasarkan pekerjaan sepenuh masa

Pengurus, Profesional dan Penyelidik memperoleh purata gaji bulanan tertinggi dengan RM7,238 pada tahun 2017, diikuti oleh Juruteknik dan Profesional Bersekutu dengan RM3,808. Sementara itu, kategori Sokongan Perkeranian memperoleh gaji bulanan sebanyak RM 1,976 dan Pekerjaan Elemen mencatat RM1,499.

Kadar gaji asas untuk graduan baru

Menurut laporan pada tahun 2019, graduan segar Malaysia memperoleh purata RM2,635 sebulan. Terdapat kenaikan 6% dari 2018, iaitu RM2,482, mengikuti inflasi sambil membantu syarikat menarik calon yang paling berkelayakan.

Namun, banyak perniagaan berpendapat bahawa kerana ekonomi yang perlahan, kenaikan gaji mini akan mengetatkan margin keuntungan dan menggalakkan pemberhentian pekerja

One thought on “Maksud Gaji Asas, Gaji Kasar dan Gaji Bersih 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *