Masalah Bayi Kembung Perut

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bayi selalu mengalami masalah kembung perut mungkin akibat dari ketidaksuaian suhu atau pemakanan. Perut bayi boleh kembung adalah diakibatkan oleh angin yang memenuhi ruang perutnya. Keadaan angin yang banyak dalam perut membuatkan perut seperti nak pecah ataupun rasa sakit pada dalam perut. Keadaan ini dah tentu membuatkan bayi tidak selesa dan menangis.

Masalah Bayi Kembung Perut 1
Alamak, dah menangis..

Mungkin ketika anda sedang nyenyak tidur tiba-tiba bayi anda menangis, anda cuba pujuk dan tenangkannya..tetapi masih lagi ia menangis. Cuba ketukkan sedikit perutnya, perut bayi dikatakan berangin jika bunyi seakan kosong diperutnya. Selain itu, boleh juga melihat tapak tangannya ada warna putih berbintik dalam kulit tapak tangan bayi menandakan ia mengalami masalah angin. Jika anda kesan perut bayi anda kembung, cubalah bantu bayi anda dengan berusaha supaya bayi mengeluarkan angin tidak kiralah melalui jalan atas atau bawah.

Info Tambahan :  Cara Memilih dan Kursus Popular Di Universiti

Bagaimana caranya ??

  • Perkara pertama, cubalah sapu dengan minyak angin untuk bayi
  • Cuba peluk bayi menggunakan sebelah tangan dan meletakkan kepalanya ke bahu dan tepuk belakangnya perlahan-lahan dengan sebelah tangan lagi.
  • Cuba telentangkan bayi, angkat ke hadapan dan ke belakang seperti mengayuh basikal sehingga lututnya rapat ke perut.
  • Cuba tiarapkan bayi dengan meletakkan perutnya di atas lutut dan gosok belakangnya dengan lembut sambil menghayun atau mengenjut lutut secara perlahan-lahan.
  • Cuba dudukkan bayi di atas pangkuan, angkat kepala bayi, rehatkan dagunya di atas lengan dan tepuk atau gosok belakangnya perlahan-lahan.
  • Cuba pegang bayi dalam keadaan tertiarap di atas lengan dengan kepalanya di atas tapak tangan.
  • Cuba letakkan bayi anda dengan mukanya menghadap riba anda dan gosokkan belakangnya.
  • Cuba duduk tegak sambil memeluk bayi . Pada posisi ini, dagu si kecil sebaiknya berada di bahu Anda. Pegang kepalanya dengan satu tangan, sementara tangan lainnya menggosok bahagian belakangnya.
  • Cuba pegang bayi dalam posisi duduk di pangkuan Anda, di tengah-tengah paha. Letak sebelah tangan di belakangnyanya, dan satu lagi di antara perut dan dadanya. Pastikan bayi berada dalam posisi yang selesa. Setelah itu, usap dengan perlahan belakangnya sampai ia mengeluarkan angin.
Jika masih lagi tidak berkesan, baik pergi jumpa doktor..takut sesuatu yang tersumbat jer…hehe

2 thoughts on “Masalah Bayi Kembung Perut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *