Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja?

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 1

Tahniah, jika anda berjaya untuk ditemu ramah! Hanya ada satu perkara yang anda jalankan: anda diminta untuk mengikuti ujian keperibadian atau personality test.

Sekiranya anda tidak pernah mengambil penilaian keperibadian sebelumnya, majikan yang meminta anda untuk mengambilnya sebagai sebahagian daripada proses wawancara dapat merasa sedikit tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, ujian keperibadian tidak perlu ditakuti. Mereka hanyalah alat yang digunakan oleh penemuduga untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai persepsi, keperibadian, dan gaya komunikasi anda.

Dengan begitu banyak pemohon yang melamar setiap posisi terbuka, adalah perlu bagi syarikat untuk mengecilkan jumlah calon yang paling layak untuk peranan tersebut, baik dari segi keahlian dan keperibadian.

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 2

Mengapakah kita perlu melakukan ujian keperibadian untuk mendapatkan kerja?

Sebab 1: Untuk mengetahui sama ada anda sesuai dengan budaya syarikat

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 3

Setiap syarikat mempunyai budaya tempat kerja tertentu, dan penting bagi sebilangan majikan untuk menentukan apakah keperibadian anda akan sesuai dengan budaya syarikat secara keseluruhan.

Contohnya, jika anda seorang yang berfikiran serius, anda mungkin tidak berjaya dalam syarikat yang mempunyai suasana yang lebih santai dan santai. Dengan cara yang sama, jika anda menghargai persekitaran yang lebih longgar, anda mungkin tidak melakukannya dengan baik dalam suasana korporat yang lebih ketat.

Info Tambahan :  Kad Siswa 2023: Cara Untuk Dapat dan Faedah

Dalam senario ini, tidak mungkin mereka mencari semua orang agar sesuai dengan profil keperibadian. Sebaliknya, mereka cenderung untuk mendapatkan gambaran umum tentang nilai dan / atau pilihan kerja.

Sebab 2: Untuk mengetahui sama ada anda sesuai untuk Peranan / Pasukan

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 4

Kadang-kadang syarikat menggunakan ujian keperibadian untuk menentukan sama ada calon mempunyai sikap yang betul untuk jenis pekerjaan tertentu.

Penilaian dapat membantu pengurus melihat apakah anda berpotensi untuk berkembang dalam peranan penjualan misalnya, terutama jika anda tidak mempunyai pengalaman penjualan.

Sebab 3: Untuk Menentukan Gaya Komunikasi Anda

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 5

Komunikasi yang baik sangat mustahak dalam persekitaran kerja mana pun. Gaya komunikasi anda mungkin sangat penting bagi syarikat jika anda menemuramah untuk mendapatkan pengurusan dan / atau posisi pelanggan. Jenis penilaian ini dirancang untuk membantu mereka memahami bagaimana anda lebih suka berkomunikasi, menangani konflik, dan bekerjasama dengan rakan sepasukan.

Sebab 4: Semangat berpasukan

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 6

Semasa mengambil pekerja, majikan mesti mempertimbangkan bagaimana keperibadian calon pekerja dapat bergaul dengan kakitangan yang ada. Terlalu banyak keperibadian yang kuat dengan ciri kepemimpinan boleh menyebabkan kurangnya kerja berpasukan, sedangkan kakitangan yang terdiri terutamanya dari keperibadian konservatif mungkin kekurangan inisiatif yang diperlukan untuk mencapai tujuan perniagaan. Majikan berpengetahuan yang menyedari keperluan keperibadian pekerjanya dapat menggunakannya sebagai kriteria pengambilan pekerja yang berkesan bersama dengan pengalaman kerja

Sebab 5: Pelanggan membeli dari orang baik/ Good Money

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 7

Seorang pekerja dengan keperibadian yang lebih “mesra alam” baik untuk perniagaan yang bergantung pada perkhidmatan pelanggan untuk mendorong penjualan. Pelanggan membeli dari orang yang mereka suka dan yang baik kepada mereka, dan mereka dengan cepat meninggalkan tempat di mana perkhidmatan pelanggan tidak baik. Ini sering dilihat dalam industri perkhidmatan di mana pekerja mempunyai kekuatan untuk mempengaruhi pengalaman pelanggan hanya dengan sikap. Sebagai balasannya perniagaan mendapatkan rujukan untuk lebih banyak perniagaan

Info Tambahan :  Biasiswa SPM dan Setaraf: 5 Senarai dan Tips

Sebab 6: Dorongan untuk belajar

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 8

Keperibadian calon pekerja dapat memberitahu majikan banyak perkara mengenai potensi dan prestasi pekerja. Ini sangat penting dalam bidang persaingan seperti pemasaran atau dalam posisi penjualan berdasarkan komisen. Seorang pekerja yang kurang memandu atau tidak menunjukkan keinginan untuk menutup penjualan tidak akan berjaya dalam industri tersebut dan oleh itu bukan calon yang sesuai untuk diambil bekerja

Sekarang setelah anda mengetahui mengapa syarikat mungkin menggunakan penilaian keperibadian semasa proses pengambilan pekerja, penting untuk mengingat apa itu ujian keperibadian.

Oleh kerana bahasa di sekitar penilaian dan proses menjawab serangkaian soalan yang panjang, mudah untuk masuk ke dalam cara berfikir anda mengambil ujian dalam persekitaran akademik di mana lulus atau gagal mungkin mempunyai akibat yang jauh.

Sebilangan besar syarikat memahami perkara ini dan akan lebih berminat dengan pengalaman anda dan apa yang anda sampaikan dalam temu ramah anda. Ujian keperibadian tidak akan pernah menjadi pertimbangan utama dalam keputusan pengambilan pekerja.

Myers-Briggs Type Inventory (MBTI)

Mengapa Ujian Keperibadian atau Personality Test sebahagian daripada proses pengambilan kerja? 9

Myers-Briggs Type Inventory (MBTI) diilhamkan oleh karya Carl Jung dan dirancang untuk memberikan salah satu daripada 16 jenis keperibadian yang mungkin kepada peserta ujian.

MBTI bertujuan untuk menilai bagaimana anda bekerja, belajar, dan berkomunikasi dengan mengukur pilihan mengenai empat faktor utama:

  • Bagaimana kita menerima tenaga
  • Bagaimana kami mengambil maklumat
  • Bagaimana kita membuat keputusan
  • Bagaimana kita mengatur hidup kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *