Menulis Follow Up Email Selepas Temuduga

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

 

SUSULAN TEMUDUGA

Menulis Follow Up Email Selepas Temuduga. Mengikuti mereka yang anda berkomunikasi dengan setiap peringkat proses pengambilan pekerja menunjukkan bahawa anda bersyukur dan gembira dengan kedudukan tersebut. Ini mungkin akan membantu meningkatkan peluang anda untuk pergi ke wawancara berikutnya, dan akhirnya diterima untuk menjadi sebahagian daripada ahli syarikat.

Oleh kerana kemahiran insaniah atau soft skills lebih sukar untuk diajar di tempat kerja, calon yang menunjukkan rasa hormat, komunikasi d kemahiran mendengar aktif akan sangat dicari oleh majikan. Ini juga akan menjadikan anda calon yang lebih berkesan kerana anda akan mempunyai lebih banyak titik sentuhan komunikatif daripada mereka yang tidak menghantar tindak lanjut.

Cara menulis e-mel susulan

SUSULAN EMEL TEMUDUGA

Dalam e-mel susulan wawancara anda, mulakan dengan mengucapkan terima kasih kepada penemuduga anda atas masa mereka. Pastikan untuk mengetengahkan cara bakat anda sesuai dengan peranannya. Sampaikan semangat anda untuk pekerjaan tersebut dengan menyatakan kembali minat anda terhadap jawatan tersebut dan keyakinan anda bahawa anda adalah orang yang sesuai untuk jawatan tersebut.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk menulis susulan selepas wawancara:

 

 1. Mulakan dengan memilih baris subjek yang betul

Garis subjek terbaik dalam e-mel susulan anda adalah jelas, ringkas dan menyampaikan penghargaan untuk masa penemuduga anda.

Berikut adalah baris subjek contoh e-mel susulan wawancara terbaik:

“Terima kasih kerana meluangkan masa, [masukkan nama penemuduga]

Terima kasih atas peluang yang diberikan! Saya menghargai masa dan nasihat anda.”

 1. Buka perenggan pertama anda dengan ucapan terima kasih.

Dalam perenggan pertama anda, sebutkan tajuk pekerjaan tertentu, ucapkan terima kasih kepada penemuduga anda kerana meluangkan masa dan nyatakan minat anda terhadap pekerjaan dan syarikat tersebut.

 1. Bercakap tentang minat, matlamat dan pengalaman anda.

Dalam perenggan kedua anda, perhatikan nama syarikat serta titik perbualan dan / atau tujuan yang kelihatan sangat penting bagi orang yang anda ajak bicara. Hubungkan titik itu dengan pengalaman dan minat anda. Dapatkan yang spesifik mungkin sambil tetap pendek dan tepat.

 1. Tetapkan diri anda daripada calon lain.
Info Tambahan :  Jurusan Universiti Di Malaysia: 10 Tips Penting

Pada perenggan terakhir, tutup dengan pernyataan ringkasan mengenai apa yang membezakan anda sebagai calon dan apa yang akan anda bawa ke peluang baru ini. Jemput mereka untuk menanyakan sebarang pertanyaan tambahan dan tutup dengan mengatakan bahawa anda tidak sabar untuk mendengarnya lagi

 1. Diakhiri dengan tandatangan dan maklumat hubungan anda.

Tutup e-mel anda dengan memasukkan tanda tangan dan maklumat hubungan anda.

Contoh e-mel susulan temu duga

Berikut adalah beberapa contoh e-mel susulan yang mungkin anda gunakan semasa proses pengambilan pekerja. Di bawah ini, kami akan membincangkan kapan dan bagaimana anda harus menghantar masing-masing dan petua untuk menulisnya.

SUSULAN EMEL TEMUDUGA

 1. Contoh wawancara terima kasih e-mel

Versi susulan pendek mungkin paling sesuai sebagai e-mel terima kasih selepas wawancara telefon. Dalam versi pendek, anda ingin ringkas:

Subjek: Terima Kasih Kerana Meluangkan Masa

Cik (Nama) yang dihormati,

Terima kasih kerana meluangkan masa untuk bercakap dengan saya mengenai peranan penyelaras pemasaran. Senang bertemu dengan anda dan mengetahui lebih lanjut mengenai kedudukannya.

Saya sangat teruja dengan peluang untuk menyertai Xpresi Marketing dan saya sangat berminat dengan butiran yang anda kongsi mengenai pelancaran kempen jenama yang akan datang. Saya bersemangat dengan prospek untuk mengambil beberapa pengurusan projek dan membawa pengalaman saya dalam berjaya mengkoordinasikan inisiatif pelbagai fungsi.

Selepas perbualan dan temuduga, saya yakin bahawa latar belakang saya dalam pemasaran dan minat saya terhadap pertumbuhan jenama akan membolehkan saya memenuhi syarat pekerjaan dengan berkesan dan menyokong visi Xpresi. Jangan ragu untuk menghubungi saya sekiranya saya dapat memberikan maklumat atau contoh kerja saya kepada anda. Saya berharap dapat mendengar daripada anda.

Sekian. Terima Kasih.

Info Tambahan :  Pengeluaran KWSP: 17 Jenis Pengeluaran Yang Boleh Dilakukan

(Nama, no telefon dan emel)

 1. Temu duga e-mel terima kasih

Dalam versi panjang, anda mempunyai lebih banyak peluang untuk menerangkan kemahiran anda secara terperinci (walaupun anda akan melihat bahawa versi panjang ini masih relatif pendek). Ini sesuai selepas temu duga secara langsung atau interaksi lain yang bermakna semasa proses pengambilan pekerja.

Subjek: Terima kasih kerana meluangkan masa

Tuan yang dihormati,

Terima kasih banyak untuk masa anda semalam – dengan senang hati bercakap dengan anda mengenai peranan eksekutif akaun. Dari perbualan kami, jelas bahawa Xpresi Inc. mempunyai persekitaran yang bertenaga dan rajin yang saya cari.

Saya sangat senang membincangkan keperluan anda terhadap seseorang yang dapat mencipta nilai dan pandangan semasa perbualan pelanggan. Ini adalah cabaran yang menarik, dan saya terus memikirkannya sejak pertemuan kami. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, saya menemui banyak sekatan jalan yang sama seperti yang kita bincangkan: mengetatkan pelanggan mendapat dan membuat proses membuat keputusan yang panjang. Mengutamakan kualiti perbualan berbanding penyampaian maklumat yang sederhana adalah salah satu taktik saya yang paling berjaya dalam mengatasi sekatan jalan tersebut dan satu sebab saya secara berkala melebihi kuota saya.

Dalam hubungan saya dengan pelanggan, saya menumpukan pada membina kepercayaan dan meningkatkan kredibiliti, dan saya teruja dengan prospek membawa set kemahiran itu ke Xpresi Inc. Sekiranya anda memerlukan maklumat lebih lanjut, jangan ragu untuk menghubungi saya melalui e-mel atau telefon.

Terima kasih sekali lagi,

(Nama, no tel dan emal anda)

PENTING! Petua e-mel susulan

SUSULAN TEMUDUGA

 • Hantarkan e-mel susulan wawancara anda dalam masa 24 jam.
 • Mulakan dengan nama orang yang menemu ramah anda. Gunakan nama depan mereka jika anda menggunakan nama depan. Sekiranya tidak, sertakan “Mr./Ms.” dan nama belakang mereka.
 • Tutup surat dengan nama dan maklumat hubungan anda, termasuk nombor telefon dan e-mel anda.
 • Baca semula dengan teliti sebelum anda menekan hantar. Seperti yang lain yanda telah menghantar kepada calon majikan, berikan susulan terakhir kepada susulan anda sebelum menghantarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *