MySafeTravel Perjalanan Dari Singapura dan Malaysia

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Pada 29 November 2021, Malaysia dan Singapura akan bersama-sama melancarkan MySafeTravel melalui Vaccine-Land Complete Travel Route (VTL-Land).

Kadar imunisasi 90 peratus dalam kalangan orang dewasa Malaysia dan Singapura memberi peluang untuk memulihkan sempadan darat dengan cara yang progresif dan selamat.

MySafeTravel Perjalanan Dari Singapura ke Malaysia

Apakah sebenarnya VTL-Land?

Program VTL-Land berhasrat untuk membolehkan perjalanan rentas sempadan tanpa memerlukan kuarantin, serta penyepaduan peraturan kesihatan, keselamatan dan pelepasan imigresen.

Hanya warganegara Malaysia dan Singapura yang telah diberi vaksin sepenuhnya dibenarkan untuk menggunakan VTL-Land.

Pada awalnya, Malaysia dan Singapura bersetuju bahawa had VTL-lAND Land tidak akan melebihi 1,500 penumpang.

Singapura dan Malaysia akan melancarkan lorong perjalanan vaksinasi darat (VTL) melalui Tambak Isnin depan (29 Nov).

Sebagai sebahagian daripada fasa pertama VTL darat, pengembara perlu menggunakan perkhidmatan bas VTL yang ditetapkan. Pelancong mestilah warganegara, penduduk tetap atau pemegang pas jangka panjang negara yang mereka masuki.

Malaysia adalah jiran terdekat Singapura dan kedua-dua negara berkongsi hubungan yang mendalam dan mesra. Tambak adalah salah satu sempadan darat paling sibuk di dunia sebelum pandemik COVID-19 mengganggu aktiviti rentas sempadan kami.

MySafeTravel Perjalanan Dari Singapura ke Malaysia

Apakah MySafeTravel, dan bagaimana ia berfungsi?

Yuran ujian pengesanan COVID-19 dan perbelanjaan kuarantin dikutip oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) daripada pelancong yang memasuki Malaysia melalui pintu masuk antarabangsa.

Yuran ujian pengesanan COVID-19 dan caj kuarantin dibayar secara tunai atau melalui e-pembayaran menggunakan kad kredit atau debit di pintu masuk antarabangsa.

Info Tambahan :  Biasiswa SPM dan Setaraf: 5 Senarai dan Tips

KKM telah mengontrak MyEg Services Sdn Bhd untuk mengutip bagi pihaknya bagi mempercepatkan prosedur kutipan dan mengehadkan penggunaan wang tunai.

MyEG Services Sdn Bhd membina sistem MySafeTravel, yang digunakan untuk mengumpul data.

Cara Memanfaatkan MySafeTravel-VTL Land

Mulai 26 November, permohonan untuk sistem MySafeTravel akan diterima.

https://mysafetravel.gov.my/ ialah alamat laman web tersebut.

Semua warga asing perlu membayar caj ujian pengesanan COVID-19 dan kos kuarantin melalui MySafeTravel, manakala warganegara Malaysia boleh membayar ujian pengesanan COVID-19 melalui sistem.

Mereka mesti membayar sebelum tiba di Malaysia. Pelaksanaan ini adalah selaras dengan matlamat kerajaan untuk mempromosikan e-pembayaran dan menurunkan bayaran tunai bagi membina Masyarakat Tanpa Tunai di Malaysia.

Cara pembayaran

MySafeTravel menawarkan pilihan pembayaran dalam talian yang mudah dan selamat (FPX, AMEX, VISA dan Mastercard).

Sistem ini dibina pada Rangka Kerja PHP Laravel dan disambungkan dengan aplikasi mudah alih MyQR by MyEG serta sistem portal pentadbir (papan pemuka) untuk pentadbir sistem di Kementerian Kesihatan, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), dan MyEG.

Semua pilihan MySafeTravel dibuat dengan mematuhi arahan terkini daripada kerajaan, khususnya KKM dan NADMA.

MySafeTravel Perjalanan Dari Singapura ke Malaysia

Cara Mendaftar

Pelawat yang memasuki Malaysia melalui VTL-Land mesti mendaftar di https://mysafetravel.gov.my/, manakala pelawat yang meninggalkan Malaysia mesti mendaftar di https://go.gov.sg/vtl-portal.

Pendaftaran ini diperlukan sebelum membeli sebarang tiket.

https://www.miti.gov.my dan https://www.safetravel.ica.gov.sg/ menyediakan maklumat lanjut tentang peraturan VTL-Land.

Perkhidmatan Bas Yang Ditetapkan

Terdapat 32 perkhidmatan bas yang ditetapkan VTL darat memasuki setiap negara setiap hari, dengan kapasiti maksimum 45 penumpang “duduk sepenuhnya” setiap perjalanan.

Info Tambahan :  3 Bidang Industri Kreatif: Seni, Rekaan, dan Hiburan

Ini bermakna kuota harian untuk skim VTL darat ialah kira-kira 2,900 pengembara secara keseluruhan, dengan 1,440 penumpang setiap perjalanan.

Perkhidmatan yang ditetapkan akan dikendalikan oleh dua syarikat. Transtar Travel akan mengendalikan 32 perjalanan harian yang ditetapkan – 16 perjalanan dari Malaysia dan 16 perjalanan dari Singapura – antara Persimpangan Bas Sementara Woodlands di Singapura dan Terminal Bas Larkin Sentral di Johor Bahru.

Handal Indah juga akan mengendalikan 32 perjalanan harian antara Terminal Bas Larkin Sentral dan Terminal Queen Street di Singapura.

Keselamatan Maklumat Pengguna

MySafeTravel Perjalanan Dari Singapura ke Malaysia

Semua maklumat yang disimpan di MySafeTravel distrukturkan untuk digunakan pada peranti mudah alih untuk semakan pembayaran dan tempahan oleh penumpang (e-resit).

MyQR by MyEG juga dilengkapi dengan peranti pengimbasan kod QR yang digunakan untuk tujuan pengesahan oleh pekerja di pintu masuk antarabangsa.

Dashboard menyediakan akses kepada laporan untuk transaksi MySafeTravel.

Bahagian yang berkaitan di lapangan (pintu masuk antarabangsa dan pusat kuarantin (hotel) serta unit yang menyelia kutipan pendapatan kerajaan diberikan dengan format pelaporan yang mudah dan teliti.

Pegawai yang dipilih oleh pihak berkuasa pengawasan KKM dan NADMA mempunyai akses.

Maklumat tambahan

Pengembara yang berhasrat untuk memasuki Malaysia melalui pintu masuk asing boleh menggunakan MySafeTravel untuk membayar yuran ujian pengesanan COVID-19 dan caj kuarantin. Pelancong tidak perlu membawa wang tunai yang banyak.

Pelaksanaan kaedah ini juga menghapuskan keperluan untuk pegawai pentadbiran ditempatkan di kaunter kemasukan antarabangsa untuk menjalankan kutipan manual.

Tambahan pula, urus niaga tunai boleh dikurangkan, mengurangkan risiko dana awam hilang akibat kesilapan rasmi atau kesukaran integriti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *