MySTEP 2022 Program Kerja Terbaik Untuk Graduan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

MySTEP terbuka kepada graduan Malaysia yang menganggur dari umur 18 hingga 30 tahun dan memberi tumpuan khusus dalam bidang utama dalam sektor digital dan teknologi baru muncul di mana bakat berkualiti kurang bekalan, terutamanya merangkumi peluang dalam bidang:

 • kecerdasan buatan
 • robotik
 • blockchain
 • e-dagang
 • teknologi dron

Program MySTEP

Program ini menawarkan latihan amali selama 5 bulan, elaun gaji RM2,000 sebulan sehingga 5 bulan serta elaun mobiliti sekali sahaja, ini juga akan disertai dengan latihan rasmi dan semasa bekerja oleh syarikat tuan rumah.

Kumpulan sasaran ialah graduan dengan diploma (pengalaman kerja min 2 tahun) atau pemegang ijazah yang telah menganggur min 3 bulan.

Selama lebih setahun, Malaysia telah menghadapi cabaran besar dalam pelbagai aspek termasuk ekonomi, kesihatan dan sosial akibat pandemik COVID-19 global. Pelaksanaan penutupan total terkini di bawah Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 boleh menyukarkan lagi sektor seperti pasaran pekerjaan.

MySTEP 2022 Program Kerja Terbaik Untuk Graduan

Tujuan MySTEP Program

Ini terutama berlaku untuk graduan baru di luar sana yang mungkin bergelut untuk mencari pekerjaan sejak beberapa bulan lalu kerana banyak syarikat bukan sahaja melakukan yang terbaik untuk terus bertahan tetapi juga cuba mengikuti SOP yang boleh berubah pada bila-bila masa.

Perkara yang sama mungkin berlaku kepada mereka yang telah kehilangan pekerjaan semasa bahagian awal pandemik dan kini terpaksa melakukan pelbagai jenis pekerjaan sampingan untuk menyara diri mereka serta orang tersayang termasuk menjual makanan buatan sendiri, membuka kedai dalam talian dan banyak lagi.

Info Tambahan :  Twinning Programmes Malaysia: 3 Cara Belajar Seperti Luar Negara

Pada asalnya diumumkan semasa pembentangan Belanjawan 2021 tahun lepas, MySTEP yang bermaksud Program Pekerjaan Jangka Pendek Malaysia diwujudkan untuk membantu mewujudkan 50,000 peluang pekerjaan.

Inisiatif ini melibatkan latihan dan penempatan jangka pendek dalam sektor awam serta Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC).

Bagi GLC, mereka juga akan menjalin kerjasama dengan rakan strategik mereka, iaitu bagaimana Perhimpunan Agung Malaysia muncul.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Program MySTEP 2021 bersama Perhimpunan Agung Malaysia disokong oleh Khazanah Nasional yang merupakan dana kekayaan kedaulatan negara.

MySTEP 2022 Program Kerja Terbaik Untuk Graduan

Program MySTEP dalam BAJET 2022

Program Pekerjaan Jangka Pendek Malaysia (MySTEP) menyasarkan untuk menyediakan 80,000 peluang pekerjaan mulai Januari tahun depan.

Daripada peluang pekerjaan itu, 50,000 kekosongan akan disediakan dalam sektor awam manakala 30,000 lagi akan dibuat di syarikat berkaitan kerajaan (GLC), kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Dalam menangani masalah pengangguran, kerajaan memperuntukkan RM4.8 bilion untuk menjamin penyediaan 600,000 peluang pekerjaan.

Sementara itu, kerajaan melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan meneruskan usaha pengambilan pekerja melalui inisiatif insentif pekerjaan JaminKerja dengan sasaran 300,000 orang dan peruntukan RM2 bilion.

Info Tambahan :  3 Panduan Portfolio Bidang Kreatif vs Teknikal

Kerajaan memperuntukkan RM70 juta diperuntukkan untuk penambahbaikan kaunseling dan psikososial serta perkhidmatan sokongan bagi menangani isu kesihatan mental manakala RM30 juta diperuntukkan untuk menggalakkan pekerja sektor tidak formal menabung untuk persaraan.

MySTEP 2022 Program Kerja Terbaik Untuk Graduan 1

Syarat Kelayakan

Untuk menjadi sebahagian daripada Program MySTEP 2022 oleh Perhimpunan Agung Malaysia, anda perlu memenuhi keperluan berikut:

 • Warganegara Malaysia berumur antara 20 hingga 30 tahun
 • Menganggur sekurang-kurangnya dua bulan
 • Maksimum lima tahun pengalaman kerja sepenuh masa
 • Komitmen sepenuh masa selama empat bulan
 • Berkelulusan dengan ijazah Sarjana Muda atau diploma yang diiktiraf daripada universiti tempatan atau luar negara yang diiktiraf dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.8 (atau setara)
 • Bukan peserta program MySTEP Program 2022 yang lain atau inisiatif serupa sebelum permohonan ini
 • Hasrat untuk mendapatkan pekerjaan sepenuh masa dalam tahun 2022
 • Minat yang kuat dalam kemahiran digital

Cara Permohonan

Pemohon boleh memohon untuk MyStep Program 2022 website tertera di bawah:

Penempatan

 • Penempatan kakitangan MySTEP adalah berdasarkan output dan tidak tertakluk kepada masa/tempat/jadual bertugas sebagaimana yang terpakai kepada pegawai awam.
 • Bagi GLC, penempatan adalah berdasarkan setiap program penempatan GLC masing-masing.
 • Kakitangan MySTEP yang ditempatkan di Sektor Awam bukan pegawai kerajaan dan tidak tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Awam 2021, Perintah-Perintah Am atau peraturan lain yang dikuatkuasakan ke atas pegawai awam.

Maklumat Lanjut

http://belanjawan2021.treasury.gov.my/manfaat/index.php/bm/mystep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *