Pakej 5G Rahmah: Internet Pantas Telefon Pintar Mampu Milik 2023

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kementerian Komunikasi dan Digital Malaysia (KDD) telah mengumumkan inisiatif terkini mereka yang diberi nama Pakej 5G Rahmah pada 7 Ogos 2023. Inisiatif ini bertujuan untuk membawa internet pantas dan telefon pintar mampu milik kepada semua rakyat Malaysia, tanpa mengira taraf hidup mereka. Selain itu, Pakej 5G Rahmah juga diwujudkan untuk membantu mengurangkan beban hidup rakyat Malaysia.Pakej 5G Rahmah

Apa Itu Pakej 5G Rahmah?

Pakej 5G Rahmah merupakan pakej telefon pintar 5G yang dilengkapi dengan pelan data. Yang menarik, telefon pintar ini akan dijual pada harga serendah RM240 sahaja. Pakej ini juga akan menyediakan pelan data sebanyak 60GB dengan harga bulanan RM60.

Pengguna yang berminat boleh memilih antara dua model telefon pintar yang ditawarkan, iaitu Samsung A14 atau Honor Lite 90 dengan harga yang sama. Bagi 100,000 pembeli terawal, anda bahkan boleh memperoleh telefon pintar ini dengan harga hanya RM120.

Selain itu, KDD juga akan memberikan insentif Postpaid Rahmah bagi penjawat awam dengan memberikan rebat sebanyak RM10 sebulan. Ini adalah sebagai penghargaan kepada usaha dan pengorbanan penjawat awam di Malaysia.

Tarikh Pembelian & Tempoh Kontrak

Bagi mereka yang berminat dengan Pakej 5G Rahmah ini, anda boleh mula melanggan pada 31 Ogos 2023. Sekiranya anda melanggan pakej ini, anda akan terikat dengan kontrak selama 24 bulan atau dua tahun. Tambahan pula, anda juga akan menerima tempoh waranti selama dua tahun bagi telefon pintar yang anda beli.

Info Tambahan :  Temuduga Kerja 2023: Bagaimana untuk Bersedia?

Pakej 5G Rahmah

Cara Pendaftaran Pakej 5G Rahmah

Bagi yang memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan, anda boleh mendaftar untuk Pakej 5G Rahmah ini dengan cara mengunjungi pusat jualan telco pilihan anda atau melalui laman rasmi mereka.

 • U Mobile menawarkan pakej yang memberikan nilai terbaik, dengan 200GB data 4G+5G dan harga bulanan RM58. Pelanggan juga boleh menggunakan kuota besar ini untuk penggunaan hotspot dan itinerari bebas di Singapura, Indonesia, dan Thailand.
 • Maxis telah memperkenalkan tawaran mereka untuk Pakej 5G Rahmah melalui pelan pascabayar Hotlink dan dua peranti 5G. Dalam tawaran ini, Maxis memberikan potongan harga sebanyak RM10 untuk pelan dan telefon pintar 5G, dengan harga serendah RM219 untuk pilihan rakyat Malaysia.

Pakej 5G Rahmah

Pelan yang ditawarkan dalam Pakej 5G Rahmah ini adalah pelan pascabayar Hotlink Postpaid 70. Pelan ini biasanya berharga RM70 sebulan, tetapi dengan potongan harga RM10 setiap bulan selama 24 bulan, pelanggan pakej ini hanya perlu membayar RM60 sebulan.

 • CelcomDigi menawarkan 60GB data 4G+5G dengan panggilan tanpa had. Celcom juga menyertakan kelebihan penggunaan tanpa had untuk aplikasi media sosial.
 • Telekom Malaysia (Unifi Mobile) menawarkan 60GB data 4G+5G dengan panggilan tanpa had, tetapi hanya 10GB boleh digunakan untuk hotspot.
 • YTL Communications (Yes) menawarkan dua pakej, satu dengan 100GB data 4G+5G dengan kelajuan tidak terhad dan satu lagi dengan data tanpa had dengan harga bulanan RM58. Beberapa telefon pintar juga ditawarkan dengan harga yang menarik.
Info Tambahan :  Twinning Programmes Malaysia: 3 Cara Belajar Seperti Luar Negara

Syarat Kelayakan

Pakej 5G Rahmah ini terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang memenuhi kriteria berikut:

 • Belia (12-30 tahun)
 • Golongan B40
 • Orang Kurang Upaya (OKU)
 • Warga Emas (60 tahun ke atas)
 • Veteran Polis dan Angkatan Tentera Malaysia

Pakej Yang Ditawarkan

Inisiatif Pakej 5G Rahmah melibatkan lima syarikat telco utama di Malaysia, iaitu:

 • Celcom
 • Digi
 • Maxis
 • Telekom Malaysia (Unifi)
 • U Mobile
 • YTL Communications (Yes)

Selain itu, terdapat dua jenis telefon pintar yang ditawarkan dalam pakej ini:

 • Samsung A14 5G (Storan: 128GB, Memori (RAM): 6GB, Harga Rahmah: RM240)
 • Honor 90 Lite 5G (Storan: 256GB, Memori (RAM): 6GB, Harga Rahmah: RM240)

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan maklumat tambahan mengenai Pakej 5G Rahmah ini, anda boleh melawat laman rasmi Kementerian Komunikasi dan Digital Malaysia atau mengikuti mereka di laman sosial seperti Twitter dan Facebook. 

Ini adalah langkah positif dalam usaha untuk membawa internet pantas dan telefon pintar mampu milik kepada lebih banyak rakyat Malaysia. Jangan lepaskan peluang ini jika anda memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *