Panduan dan Tarikh Kemasukan Pelajar Universiti

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bagi yang berkaitan maklumat ini adalah berkaitan tarikh kemasukan pelajar universiti, dalam kenyataan hari ini, KPT bersetuju untuk membenarkan enam jenis pelajar yang perlu kembali ke kampus sebelum 1 Mac untuk melakukan pembelajaran campuran dalam bidang fizik dan dalam talian.

KKM menghendaki agar enam jenis pelajar yang kembali ke kampus adalah tepat dan sesuai dengan kehendak pelajar. Penyebaran wabak COVID-19 pastinya merupakan cabaran besar yang dihadapi para pelajar di seluruh negara.

Oleh itu, MPPK berharap agar kita semua terus kuat dan tabah dalam menghadapi cobaan dan penderitaan ini.

tarikh kemasukan pelajar universiti

Tarikh Kemasukan Pelajar Universiti : Pelajar Yang Akan Memasuki Semula Kampus Mulai 1 Mac 2021

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) prihatin dan menyedari betapa pentingnya memastikan kelancaran program pembelajaran pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) walaupun menghadapi cabaran wabak COVID-19.

KKM mengambil langkah proaktif, dengan mengadakan mesyuarat Majlis Perwakilan Pelajar, Badan Pengurusan Institusi Pengajian Tinggi (IPT), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengenai tarikh kemasukan fizikal bermakna pelajar pergi ke kampus.

Di samping itu, kajian dan tinjauan yang dilakukan oleh Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) mendapati bahawa kebanyakan pelajar ingin mengikuti kursus pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara dalam talian.

Info Tambahan :  Permohonan Jururawat Lepasan SPM 2022/ 2023

Oleh itu, berdasarkan hasil dan usaha penyertaan pihak pengurusan dalam pertemuan tersebut, MKN bersetuju untuk membenarkan enam (6) kategori pelajar yang benar-benar perlu kembali ke kampus sebelum 1 Mac 2021 untuk mengikuti PdP dan dalam talian secara hibrid. Enam jenis pelajar yang akan kembali ke kampus pada 1 Mac 2021 adalah seperti berikut:

  • Pelajar yang memerlukan sijil, diploma, kursus pengajian sarjana dan pascasiswazah, memerlukan praktikal, makmal, klinikal, latihan amal, studio, studio dan peralatan khas
  • Pelajar tanpa hak akses dan persekitaran tidak kondusif untuk pelaksanaan PdP dalam talian
  • Pelajar dan diploma yang ada atau yang setaraf dengannya di kampus dapat meneruskan pembelajaran hibrid
  • Semua pelajar antarabangsa semasa dan baru kecuali UK
  • Pelajar berkeperluan khas (OKU)
  • Pelajar yang mengambil Malaysia University English Test (MUET), kumpulan antarabangsa dan profesional.

Hybrid PdP dapat dilaksanakan di kampus dengan selagi mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP), dengan keutamaan diberikan kepada keselamatan dan kesejahteraan pelajar. Pelajar yang tidak termasuk dalam kategori pelajar keperluan akan terus PdP secara dalam talian.

Aliran pelajar yang memerlukan dari semenanjung ke Sabah dan Sarawak

Pelajar dengan keperluan semenanjung akan kembali ke kampus IPT di Sabah dan Sarawak dan perlu menerima ujian swab yang dibiayai oleh Kementerian Kesihatan.

Info Tambahan :  2 Faedah Senaman Pagi dan Petang

Bagi pelajar yang tiba di Sarawak, mereka mesti menjalani kuarantin selama 14 hari sebelum kembali ke kampus. Mulai 1 Mac 2021, perbelanjaan makanan, minuman dan kuarantin akan ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Sarawak.

Pergerakan Dari Sabah Dan Sarawak Kepada Pelajar Yang Memerlukan Di Semenanjung

Bagi pelajar yang mempunyai keperluan di Sabah dan Sarawak, mereka akan ditempatkan di pusat pengasingan yang ditentukan oleh IPT masing-masing untuk memastikan bahawa mereka tidak akan menunjukkan sebarang gejala COVID-19.

Sebagai tambahan kepada peraturan mobiliti pelajar IPT yang disebutkan di atas, para pelajar juga disarankan untuk merujuk kepada SOP kerajaan negeri Sabah dan Sarawak yang ada sekarang.

IPT juga boleh merujuk kepada SOP jabatan pendidikan tinggi yang ada, yang telah diterbitkan dalam warta dan merangkumi operasi semua IPT di bawah kategori perintah kawalan gerakan (PKP).

Pelajar boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai kemasukan IPT melalui bilik operasi KPT COVID-19 24 jam, melayari laman web IPT atau menghubungi terus IPT masing-masing.

Untuk Makluman Lanjut boleh merujuk di Laman Web KPT:

https://www.mohe.gov.my/media-kpt/kenyataan-media/1420-kemasukan-semula-pelajar-ke-kampus-secara-fizikal-bermula-1-mac-2021

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments