Panduan Lengkap SPM Sesi Kedua 2021

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

SPM Sesi Kedua 2021 akan diadakan mulai 5 April hingga 19 Mei ini.

Ujian Pertuturan, serta Ujian Mendengar Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, Ujian Amali Sains, dan Ujian Bertulis semuanya disertakan.

Kementerian Pendidikan dalam satu kenyataan menyatakan bahawa sesi kedua dilaksanakan bagi pemohon yang tidak dapat hadir pada peperiksaan yang diadakan dari 8 Februari hingga 29 Mac.

SPM Sesi Kedua 2021

Informasi Lengkap Berkenaan SPM Sesi Kedua 2021

Mulai 1 April 2022, Lembaga Peperiksaan (LP) ingin mengingatkan semua calon yang mengambil peperiksaan SPM 2021 sesi kedua supaya menyemak, mengesahkan dan mencetak Penyata Pendaftaran Peperiksaan yang mengandungi maklumat pusat peperiksaan yang ditetapkan, tarikh, masa, kod, dan kertas peperiksaan.

Semua maklumat boleh didapati di https://elp.moe.gov.my atau melalui aplikasi mudah alih e-Lembaga Peperiksaan, yang boleh dimuat turun dari Google Play Store.

Mulai 1 April 2022, jadual waktu peperiksaan SPM 2021 bagi sesi kedua, serta arahan peperiksaan, boleh diakses dari laman rasmi LP di htttp://lp.moe.gov.my

Kementerian Pendidikan telah mengeluarkan kenyataan media mengenai peperiksaan SPM 2021 sesi kedua, serta pautan jadual waktu peperiksaan, untuk pertimbangan dan tindakan calon mulai 1 April 2022.

Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

Berikut adalah jadual waktu umum bagi Sijil Peperiksaan SPM Sesi Kedua 2021.

SPM Sesi Kedua 2021

Panduan Lengkap SPM Sesi Kedua 2021 1

Tarikh SPM Sesi Kedua 2021

Pelajar yang tidak lulus peperiksaan lisan, pendengaran atau amali sains mereka juga didaftarkan dalam sesi kedua.

Tarikh untuk ujian adalah seperti berikut:

  • Ujian lisan untuk Bahasa Melayu – 5 April
  • Ujian lisan untuk Bahasa Inggeris – 6 April
  • Ujian mendengar untuk Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris – 7 April pagi.
  • Ujian Pencapaian Bahasa Antarabangsa (UPBA) – 7 April malam.
  • Ujian amali sains – 19 Mei

Mulai 1 April, Lembaga Peperiksaan (EB) menasihatkan pemohon SPM untuk mengesahkan, mengesahkan dan mencetak Penyata Pendaftaran Ujian mereka, yang merangkumi maklumat mengenai pusat peperiksaan, hari, masa, kod dan kertas peperiksaan yang dipilih.

SPM Sesi Kedua 2021

Muat Turun Jadual SPM Sesi Kedua 2021

Mulai 1 April 2022, sila dapatkan jadual SPM Sesi Kedua 2021 daripada laman web rasmi Lembaga Peperiksaan di http://lp.moe.gov.my

Menurut pengumuman itu, ujian SPM bagi sesi kedua adalah bagi pemohon yang tidak dapat menduduki peperiksaan dari 8 Februari hingga 29 Mac 2022 kerana positif Covid-19, banjir, atau keadaan lain yang dibenarkan oleh Pengarah Pendidikan.

“LP ingin mengingatkan semua calon yang menyertai peperiksaan SPM sesi kedua supaya membuat pengesahan, pengesahan dan pencetakan Penyata Pendaftaran Peperiksaan, yang mengandungi maklumat pusat peperiksaan dan kertas peperiksaan, mulai 1 April,” kata kenyataan itu.

URL http://lp.moe.gov.my adalah untuk calon yang ingin mengetahui jadual waktu peperiksaan SPM sesi kedua serta arahan yang perlu dipatuhi semasa ujian.

Info Tambahan :  15 Kerja Part Time Dari Rumah

Kenapa SPM Sesi Kedua 2021 Diadakan?

Calon SPM yang ponteng ujian kerana Covid-19 dan banjir kini mempunyai tarikh peperiksaan baharu.

Calon yang terlepas peperiksaan SPM akibat Covid-19 dan banjir semasa akan dapat mengambilnya semula pada sesi kedua pada April dan Mei.

Sesi kedua, yang akan berlangsung antara 5 April dan 19 Mei, adalah untuk mereka yang tidak dapat mengambil peperiksaan antara 8 Februari dan 29 Mac kerana mereka disahkan positif virus itu, berada di bawah perintah kuarantin, terjejas oleh banjir baru-baru ini, atau bagi kes khas yang diluluskan oleh Pengarah Peperiksaan, menurut kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan hari ini.

Mereka yang gagal dalam penilaian sains lisan, pendengaran dan amali mereka turut disertakan.

Mulai 1 April, Lembaga Peperiksaan (EB) mengingatkan calon ini untuk mengesahkan, mengesahkan dan mencetak Penyata Pendaftaran Ujian mereka, yang termasuk maklumat pusat peperiksaan, tarikh, masa, kod dan kertas peperiksaan yang diberikan.

SOP dan Dokumen yang Perlu dibawa Untuk Peperiksaan SPM Sesi Kedua 2021

Dalam kebanyakan kes, tarikh peperiksaan dikaitkan. Calon juga perlu membawa ke lokasi ujian:

  • Bukti pengenalan diri
  • Penyata Pendaftaran Peperiksaan yang dicetak

Calon hendaklah mengikut Garis Panduan Pengurusan Penilaian Pusat dan Peperiksaan Awam yang terkandung dalam Garis Panduan Pengurusan dan Operasi Sekolah Kementerian Pendidikan 3.0, serta prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Kesihatan.

Maklumat tambahan Mengenai SPM Sesi Kedua 2021

Semua pemohon diingatkan untuk merujuk jadual waktu peperiksaan untuk butiran mengenai hari, masa, kod, dan kertas peperiksaan, serta arahan yang perlu dipatuhi.

Sila semak saluran berikut untuk maklumat terkini mengenai tarikh dan jadual peperiksaan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *