Pekerjaan Dengan Ijazah Pengurusan Maklumat

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Sistem pengurusan maklumat atau Management Information System (MIS) adalah kajian mengenai orang, teknologi, organisasi, dan hubungan di antara mereka. Profesional MIS membantu syarikat menyedari keuntungan maksimum dari pelaburan dalam personel, peralatan, dan proses perniagaan. Sistem pengurusan maklumat adalah bidang yang berorientasikan rakyat dengan penekanan pada perkhidmatan melalui teknologi. Sekiranya anda mempunyai minat terhadap teknologi dan mempunyai keinginan untuk menggunakan teknologi untuk meningkatkan kehidupan orang, ijazah dalam sistem pengurusan maklumat mungkin sesuai untuk anda.

Sebilangan besar gelar pekerja yang bekerja di dalam sistem pengurusan maklumat memberi tumpuan kepada analisis data, kerja berpasukan, kepemimpinan, pengurusan projek, perkhidmatan pelanggan, dan teori perniagaan yang mendasari.

Sebelum anda bekerja di dalam bidang ini, beberapa soalan yang perlu anda tanya kepada diri anda untuk memastikan anda betul-betul bersedia untuk melakukan tugasan ini.

  • Adakah anda suka bekerja dengan orang?
  • Adakah anda menikmati peluang untuk mengatasi masalah global dengan orang-orang dari seluruh dunia?
  • Adakah anda seronok menganalisis dan menyelesaikan masalah?
  • Adakah anda ingin mencipta penyelesaian teknologi canggih yang inovatif?
  • Adakah anda ingin belajar bagaimana menjadikan perniagaan lebih cekap, berkesan dan berdaya saing?
Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

Perniagaan

 

Perniagaan menggunakan sistem maklumat di semua peringkat operasi untuk mengumpulkan, memproses, dan menyimpan data. Pengurusan mengumpulkan dan menyebarkan data ini dalam bentuk maklumat yang diperlukan untuk menjalankan operasi perniagaan harian. Setiap orang yang bekerja dalam perniagaan, dari seseorang yang membayar bil kepada orang yang membuat keputusan pekerjaan, menggunakan sistem maklumat.

Pengurus Sistem Komputer dan Maklumat

Teknologi maklumat - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Pengurus sistem komputer dan maklumat membuat dan melaksanakan rancangan yang berkaitan dengan komputer atau aktiviti yang berkaitan dengan teknologi organisasi. Sebagai contoh, mereka mungkin membangun dan mengawasi sistem maklumat kesihatan untuk hospital. Sebilangan besar majikan lebih suka mengambil calon dengan sekurang-kurangnya sarjana muda dalam bidang yang berkaitan, seperti ijazah sistem maklumat pengurusan.

Penganalisis Sistem Komputer

Computer Systems Analyst Job Description: Salary, Skills, & More

Penganalisis sistem komputer merancang dan mengubahsuai sistem komputer organisasi untuk membantunya berfungsi dengan lebih berkesan dan cekap. Penganalisis sering pakar dalam sistem yang berkaitan dengan industri tertentu, seperti sistem komputer kewangan atau kejuruteraan. Walaupun tidak selalu menjadi syarat, kebanyakan penganalisis sistem komputer memiliki ijazah sarjana atau lebih tinggi.

Info Tambahan :  Pusat Tuisyen KAMI: Membangun Peluang Melalui Pendidikan Berkualiti

Pentadbir Pangkalan Data

What Does a Database Administrator Do? - Computer Science Degree Hub

Pentadbir pangkalan data menyimpan dan menyusun data menggunakan perisian khusus. Mereka juga memastikan bahawa mereka yang mempunyai kebenaran dapat mengakses data dan mereka yang tidak mempunyai kebenaran tidak dapat. Secara amnya, pentadbir tidak merancang sistem yang mereka jaga. Mereka biasanya memiliki ijazah sarjana muda dalam teknologi maklumat, sains komputer, atau bidang yang serupa.

 

Penganalisis Keselamatan Maklumat

Information Security Analyst | Visual.ly

Penganalisis keselamatan maklumat melindungi rangkaian dan sistem komputer syarikat mereka. Untuk melakukannya, mereka memantau rangkaian mereka untuk pelanggaran luaran, mensimulasikan serangan untuk mencari kerentanan yang berpotensi, dan mendidik orang lain di organisasi mereka mengenai amalan terbaik keselamatan. Sebilangan besar penganalisis keselamatan maklumat memiliki ijazah MIS atau latihan akademik yang serupa dalam bidang yang berkaitan dengan komputer.

 

 

Arkitek Rangkaian Komputer

Computer Network Architect by Msemaji Anderson on Prezi

Arkitek rangkaian komputer membina rangkaian komunikasi data. Ini boleh melibatkan menghubungkan beberapa komputer di rangkaian kawasan setempat untuk menghubungkan sebilangan besar peranti dan pengguna. Kerana pengetahuan teknikal dan perniagaan yang diperlukan untuk berjaya dalam peranan ini, kebanyakan arkitek memiliki sarjana muda, dan banyak juga memilih untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lanjutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *