Pelepasan Cukai 2023 untuk Pendeposit SSPN!

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Sekarang ini kalau kita pergi dimana-mana, semua sedang membincangkan perihal pembentangan belanjawan 2023 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri kita, Dato Seri Anwar bin Ibrahim.

Perkara yang mendapat perhatian semestinya berkenaan dengan perubahan struktur percukaian, yang dikurangkan dan dinaikkan bagi golongan tertentu bagi membantu rakyat golongan berpendapatan rendah dan golongan miskin.

Bercakap mengenai Pelepasan Cukai 2023 tahukah anda bahawa jika anda menyimpan RM8000 di akaun SSPN, anda dapat pengecualian cukai?

PTPTN menawarkan produk seperti Simpan SSPN Prime (dahulunya dikenali sebagai SSPN-i), yang mengekalkan keistimewaan sedia ada seperti dividen kompetitif dan perlindungan takaful percuma. Selain itu, mereka juga telah menambah baik Simpan SSPN Plus (dahulunya dikenali sebagai SSPN-i Plus) dengan menawarkan manfaat takaful yang lebih menarik.

Skim Simpan SSPN adalah satu-satunya pelan simpanan yang menawarkan Pelepasan Cukai 2023 sehingga RM8,000 setahun.

Terdapat dua kategori yang layak, termasuk taksiran berasingan yang memberikan pelepasan cukai maksimum RM8,000 setahun bagi setiap individu, serta taksiran bersama yang menawarkan pelepasan cukai maksimum RM8,000 setahun bagi setiap pasangan.

PENTING

Akaun SSPN anda automatik ada jika anda ialah pemohon PTPTN.

Bagaimana nak dapat Pelepasan Cukai 2023 SSPN?

Sekiranya pendeposit, suami dan isteri, membuat taksiran cukai secara berasingan, mereka boleh membuka akaun berasingan untuk anak yang sama menikmati pelepasan cukai maksimum sehingga RM8,000 seorang.

Malah, ibu bapa yang menabung dengan Simpan SSPN Plus layak menerima jumlah pelepasan cukai sehingga RM11,000, termasuk RM8,000 untuk simpanan bersih Simpan SSPN Plus dan RM3,000 untuk caruman takaful.

Tambahan pula, pendeposit yang memilih skim pencen boleh menikmati jumlah pelepasan cukai sehingga RM15,000, termasuk RM8,000 untuk simpanan bersih di Simpan SSPN Plus dan RM7,000 untuk caruman takaful di bawah Insurans Hayat dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Info Tambahan :  Tingkatan Enam: Subjek, Mod dan Tips Berjaya 2023

Selain itu, Simpan SSPN menawarkan kadar dividen yang kompetitif yang dijamin oleh kerajaan dan yang paling penting adalah patuh syariah.

Terdapat pelbagai cara untuk membuat sumbangan tambahan untuk mendapatkan pelepasan cukai bagi tahun 2023.

Jangan lupa untuk membuka akaun dan menyumbang kepada Simpan SSPN sebelum tahun ini berakhir untuk menikmati pelepasan cukai bagi tahun 2021, bersama-sama dengan banyak keistimewaan dan faedah lain.

Tuntasnya, PTPTN bukan sahaja mahu memupuk tabiat menabung dalam kalangan rakyat Malaysia untuk pendidikan anak-anak, malah mereka juga berharap secara tidak langsung dapat mengurangkan kebergantungan kepada pinjaman.

Pendeposit SSPN boleh dapat Pelepasan Cukai 2023

Pendeposit SSPN boleh dapat Pelepasan Cukai 2023
Pendeposit SSPN boleh dapat Pelepasan Cukai 2023
Pendeposit SSPN boleh dapat Pelepasan Cukai 2023

Macam mana nak apply Pelepasan Cukai 2023 SSPN?

 1. Buka akaun SSPN

Berikut adalah pautan rasmi untuk membuka akaun SSPN PLUS

 1. Daftar akaun dalam talian SSPN

Selepas membuka akaun, saya amat mencadangkan untuk mendaftar akaun dalam talian supaya anda boleh menyemak baki dan mencetak penyata pada bila-bila masa.

Pendaftaran dan log masuk dalam talian SSPN Plus

 1. Masukkan wang ke dalam akaun SSPN

Log masuk ke akaun SSPN anda dalam talian, dan anda boleh memindahkan wang ke akaun SSPN dari bank pilihan anda.

 1. Keluarkan wang dari akaun SSPN

Terdapat tiga kaedah pengeluaran:

(1) Mel atau menyerahkan borang pengeluaran secara fizikal kepada PTPTN.

(2) Melalui akaun Bank Islam. Jika anda telah membuka akaun Bank Islam dan memautkan SSPN kepadanya, anda boleh mengeluarkan dari SSPN ke akaun Bank Islam melalui portal perbankan dalam taliannya. Selepas itu, anda bebas untuk memindahkan wang dari Bank Islam ke bank lain pilihan anda.

(3) Terus melalui akaun dalam talian SSPN. Log masuk ke portal dalam talian SSPN, anda akan melihat skrin berikut. Klik pada “Pengeluaran SSPN” dan anda boleh menghantar permohonan pengeluaran dalam talian. Berbanding kaedah (2) melalui akaun Bank Islam, kekurangannya ialah anda hanya boleh menghantar permohonan secara online antara 7am-7pm. Anda juga akan menerima wang dalam masa 14 hari bekerja, bukan serta-merta.

Info Tambahan :  Hubungan Karier: 6 Cara Menggunakan Media Sosial untuk 'Kabel'

Pendeposit SSPN boleh dapat Pelepasan Cukai 2023

Nota untuk Pelepasan Cukai 2023: 

 • Amaun pelepasan cukai SSPN yang layak, bersamaan dengan amaun deposit tolak jumlah pengeluaran pada tahun tersebut. Jadi,
 • Wang yang didepositkan hanya boleh dikeluarkan pada tahun berikutnya. Jika tidak, ia tidak akan layak untuk pelepasan cukai. Jadi saya sentiasa mendepositkan pada bulan Disember dan mengeluarkan pada bulan Januari tahun berikutnya.
 • Jika anda telah menarik diri pada bulan Januari, untuk meneruskan kelayakan pelepasan cukai, jumlah pengeluaran mesti didepositkan semula ke dalam akaun SSPN selewat-lewatnya pada bulan Disember tahun yang sama. Selain itu, deposit tambahan boleh digunakan untuk pelepasan cukai.

Berapakah Pelepasan Cukai 2023?

 • Pelepasan cukai SSPN ialah RM8000 setahun, sehingga tahun taksiran 2022 (iaitu pemfailan cukai 2023). Perhatikan bahawa
 • Dalam kes pemfailan berasingan, suami dan isteri boleh menuntut pelepasan cukai RM8000 setiap seorang, bermakna jumlah pelepasan cukai RM16,000 untuk sebuah keluarga.
 • Walaupun mempunyai lebih daripada seorang anak, pelepasan cukai suami dan isteri masih dihadkan kepada RM8000 setiap seorang. Ia tidak bertambah dengan bilangan kanak-kanak.
 • Ambil perhatian bahawa anda memilih SSPN Plus dan bukannya SSPN Prime, untuk wang yang dibayar kepada SSPN, sebahagian adalah kepunyaan pelepasan cukai di bawah SSPN manakala bahagian lain tergolong dalam pelepasan cukai di bawah insurans.
 • Berdasarkan pengalaman saya, semasa melakukan e-filling untuk cukai pendapatan, sistem secara automatik akan mengesan dan mengisi berapa banyak pelepasan cukai SSPN yang anda layak terima. Walau bagaimanapun, jika anda fikir jumlah itu tidak betul, ia boleh dilaraskan secara manual.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *