Peluang Belajar Lepasan Program Matrikulasi

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Print this page
Print

TAHUKAH ADIK …

Salah satu matrikulasi di Kedah

Sekiranya belajar di Matrikulasi banyak peluang terbuka dalam melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di beberapa universiti dalam dan luar negara seperti :

 1. Semua Institusi Pengajian Tinggi Awam kecuali UIAM dan UPNM
 2. Semua Institusi Pengajian Tinggi Swasta di Malaysia
 3. 8 buah Universiti di Indonesia
 4. 7 buah universiti di United Kingdom
 5. 2 buah universiti di Australia
 6. 2 buah universiti di New Zealand
Baca Juga :  6 Kerja Gaji Besar 10K Tanpa Masuk Universiti

Kelayakan dari Matrikulasi ini diterima pakai oleh universiti dalam dan luar negara.

Sumber : Bahagian Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

14 COMMENTS

  • Salam, banyak cara..tapi kos tinggi..kne dptkan biasiswa dari institusi lain.. kebiasaannya institusi spt mara akan ada tawaran institusi tertentu kalau melaluinya..kalau sendiri agak berisiko.. boleh cuba tnya bhg institusi pengajian tinggi..tentg tu.

 1. Assalamualaikum cikgu, saya dapat matrikulasi di selangor, saya agak risau mengenai peluang saya untuk melanjutkan pelajaran di luar negara apabila mengikuti program matrikulasi ni. Saya nak tanya, 7 universiti di UK tu apa ye cikgu, ada yang menawarkan kos chemical engineering tak? Untuk pengetahuan cikgu, saya juga dapat tawaran di UIAM untuk asasi kejuruteraan, tetapi kursus yang saya minat untuk sambung ketika degree tidak ditawarkan disana. Saya tengah dilema ni cikgu, minta tolong supaya cikgu bagi petunjuk untuk tempat yang saya bakal tuju nanti. Terima Kasih 🙂

   • Waalaikumussalam..tidak perlulah risau dengan pengajian luar negara nanti.. kebiasaanya ia akan ada tajaan atau biasiswa untuk yang diterima kesana..jika belajar asasi kejuruteraan nanti juga akan dapat mohon ijazah kejuruteraan kimia..ikhlasnya sy tak dapat bantu sangat untuk membantu tentukan pilihan masa depan Izzul..sebab mungkin kita ada sejarah dan keupayaan serta persepsi yang berbeza.

 2. Assalamualaikum, bagaimana untuk memohon untuk melanjutkan pelajaran ke universiti di luar negara seperti yang disenaraikan di atas?

 3. salam cikgu..Saya dapat matrikulasi kedah…
  InsyaAllah 21/05 nie pergi sna…
  Doakan kejayaan saya cikgu 🙂

  • Salam..Tahniah !!..bestnye blajar kat sane..cikgu penah buat program motivasi disana dulu..rasanya matrikulasi changlun..tempat cantik, besar..ada dewan serbaguna, tak sibuk.nanti belajar sungguh2 yer..biar dapat 4.0..Smoga berjaya murah rezeki..Amin..nanti jgn lupa singgah lagi xpresi ni yer.. : )

 4. Sekali tengok gambar tu..teringat mase buat program orientasi pada pelajar2 baru matrikulasi changlun dulu..diharap sedikit sebanyak ilmu dan kenangan disemai disitu..Selamat berjaya :yes: :rose:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here