Peluang Kerja dan kerjaya dalam bidang Biologi

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Pada era pandemik ini, tokoh seperti Dr Hisham Abdullah merupakan individu yang dijadikan idola pelbagai lapisan masyarakat. Mesti ada di kalangan rakyat Malaysia yang bercita-cita mahu menjadi seperti beliau. Frontliners merupakan individu yang amat penting waktu waktu ini.

Health DG Dr Noor Hisham joins coalition of global scientists ...

Maka, ilmu biologi adalah kajian kehidupan dan oleh itu merupakan salah satu mata pelajaran yang luas yang boleh anda pelajari. Biologi merangkumi segalanya dari kajian molekul proses kehidupan hingga kajian komuniti haiwan dan tumbuhan.

Kerjaya biologi dapat menuntun anda untuk mempelajari organisma hidup untuk membantu mengembangkan pengetahuan dan pemahaman proses biologi untuk beberapa tujuan yang berbeza, termasuk rawatan penyakit dan mengekalkan persekitaran semula jadi. Banyak lulusan ijazah biologi memilih untuk belajar di peringkat pascasiswazah dalam bidang yang khusus untuk meningkatkan kepakaran mereka dan membantu kemajuan kerjaya.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pemilihan kerjaya biologi.

Kerjaya biologi dalam penyelidikan

 

Penyelidikan saintifik tidak hanya penting dalam masyarakat tetapi juga kerjaya yang sangat merangsang bagi lulusan biologi. Sebagai ahli biologi penyelidikan, anda berhasrat untuk mengembangkan pengetahuan tentang dunia di sekitar kita dengan mempelajari organisma hidup. Kerjaya dalam penyelidikan mungkin memberi ruang lingkup seluas-luasnya bagi semua kerjaya dengan ijazah biologi, kerana penyelidikan dapat dilakukan di semua pengkhususan.

Yang paling umum adalah penyelidikan dalam sains perubatan dan kehidupan, yang merangkumi bidang seperti kesihatan dan penyakit, neurologi, genomik, mikrobiologi dan farmakologi. Penyelidik membantu mengembangkan pengetahuan masyarakat dalam banyak bidang dan, dengan kelayakan tambahan yang tepat, dapat ditemukan di akademik, institusi penyelidikan, kemudahan perubatan dan hospital, dan juga di dalam perniagaan dan industri.

 • Mikrobiologi

BMC Microbiology | Home page

Ahli mikrobiologi mengkaji mikro-organisma atau mikroba (organisma yang terlalu kecil untuk dilihat dengan mata kasar), seperti kulat, virus, bakteria, archaea, alga, protozoa, dan prion. Anda boleh mengkhususkan diri dalam subjek dengan memilih unit yang berkaitan dalam peringkat Sarjana Muda Sains. Sebilangan besar pekerjaan memerlukan pendidikan pascasiswazah, mungkin ke peringkat PhD (terutama untuk jawatan fakulti universiti). Di Malaysia, antara universiti yang menawarkan kursus ini ialah Universiti Teknologi Mara (UiTM)

 • Pembimbing Genetik

Kaunselor genetik menilai susunan genetik klien, dan berkomunikasi dengan mereka mengenai risiko penularan penyakit genetik atau kecacatan kepada keturunan mereka. Mereka mungkin juga bekerja dengan orang dewasa yang prihatin tentang kemungkinan menunjukkan gejala gangguan genetik di kemudian hari. Kaunselor genetik mesti dapat menyatakan konsep saintifik dalam bahasa seharian. Seperti jurusan biologi, mereka mesti dapat berfikir secara kuantitatif untuk menilai kemungkinan pelbagai hasil berdasarkan kecenderungan genetik pesakit.

 • Kerjaya dalam sains forensik

Sebagai saintis forensik, anda akan bekerja di sektor perundangan, bersama dengan jabatan polis atau agensi penguatkuasaan undang-undang, untuk menguji dan memproses bukti yang dikumpulkan dalam siasatan jenayah. Banyak saintis forensik pakar dalam bidang tertentu seperti odontologi forensik (bukti pergigian), antropologi forensik (pemeriksa manusia penguraian), pemeriksaan tempat kejadian dan peranan pemeriksa perubatan (memerlukan kajian lebih lanjut).

 • Penyelidik Saintis dalam Bioinformatik

Untuk menjadi saintis penyelidikan dalam bidang bioinformatik, anda pada dasarnya harus memperoleh ijazah kedoktoran. Anda juga memerlukan kemahiran penyelidikan dan penulisan yang sangat baik, dengan kemampuan untuk mendapatkan artikel yang diterbitkan dalam jurnal ilmiah. Pekerjaan dalam bidang ini mungkin memerlukan beberapa tahun penyelidikan pasca doktoral, atau sekurang-kurangnya pengalaman yang setara dalam bioinformatik, sains maklumat, atau genetik. Salah satu tugas utama anda dalam karier ini adalah menggunakan teknologi komputer untuk pengumpulan, organisasi, dan penggunaan maklumat biologi.

Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

 

Kerjaya biologi dalam penjagaan kesihatan

Bekerja dalam bidang kesihatan sebagai ahli biologi akan melihat anda mengembangkan kempen untuk membantu merawat dan menyembuhkan penyakit seperti AIDS, barah, tuberkulosis, penyakit jantung, dan banyak penyakit dan penyakit yang kurang dikenali. Walaupun banyak peranan yang tidak dapat dicapai oleh pelajar yang hanya memiliki ijazah sarjana muda (seperti peranan doktor dan pengamal), sektor ini mempunyai kapasiti pengambilan pekerja yang besar, dan ahli biologi sangat dicari dalam dunia perubatan.

Ahli biologi penjagaan kesihatan dengan kelayakan dan pengalaman yang diperlukan juga bekerja sebagai doktor haiwan, doktor, jururawat, doktor gigi dan profesional penjagaan kesihatan yang lain.

APA YANG PERLU ANDA TAHU UNTUK MENJADI SEORANG VETERINAR - Deenamik

 • Pakar Komunikasi Kesihatan

usimofficial on Twitter: "Sebentar nanti jom sertai USIMLive di ...

Pakar komunikasi kesihatan bertanggungjawab untuk mendidik masyarakat mengenai masalah kesihatan, terutama masalah kesihatan awam, termasuk penyakit berjangkit, pengurusan kesihatan, dan kehidupan yang sihat.

Kerjaya ini memerlukan kemahiran menulis dan interpersonal yang kuat, kerana pakar komunikasi kesihatan bertanggungjawab untuk membincangkan topik yang berkaitan dengan kesihatan manusia dan penyakit kepada khalayak ramai.

 • Sains Veterinar

Adakah anda menyukai haiwan? Untuk menjadi doktor haiwan, anda perlu melengkapkan program Doktor Perubatan Veterinar (DVM) selepas ijazah biologi sarjana anda. Sekiranya anda lebih suka kerjaya sebagai jururawat veterinar. Anda akan membantu doktor haiwan dalam menyediakan penjagaan haiwan, dan menjalankan berbagai tugas lain seperti memberi ubat kepada haiwan, mensterilkan peralatan pembedahan, dan menyimpan rekod perubatan.

 • Kejururawatan

Walaupun kejururawatan bermanfaat dan memberi peluang untuk kemajuan, ini adalah pekerjaan yang sangat menuntut. Sekiranya anda seorang yang teratur dan bertenaga, dan ingin mengabdikan hidup anda untuk menolong orang, ini mungkin merupakan kerjaya yang sempurna untuk anda. Setelah menamatkan ijazah biologi anda, mohon ke program sarjana kemasukan siswazah (yang berdurasi dua tahun). Setelah menamatkan pendidikan kejururawatan, anda perlu mendapatkan lesen untuk berlatih dalam profesion ini.

 • Pembantu Doktor dan Pengamal Jururawat

Clerical Duties & Responsibilities Performed by Medical Assistants ...

Pembantu doktor dan pengamal jururawat mesti mempunyai pemahaman yang baik mengenai sistem biologi manusia, anatomi, dan fisiologi untuk mendiagnosis masalah perubatan. Mereka juga memerlukan pengetahuan lanjutan jurusan biologi mengenai kaedah saintifik untuk menafsirkan penyelidikan yang muncul mengenai pelbagai pilihan rawatan dan ubat-ubatan.

Pembantu doktor dan pengamal jururawat mesti mempunyai kebolehan untuk belajar dan mengingat istilah saintifik dan perubatan. Kerjaya ini memerlukan sekurang-kurangnya ijazah sarjana.

 

Kerjaya biologi dalam pemuliharaan alam sekitar

Environmental Biology | Biosciences | University of Exeter

Sebagai ahli biologi alam sekitar, anda akan berminat untuk menyelesaikan masalah persekitaran dan membantu melindungi sumber semula jadi dan hidupan liar tumbuhan dan haiwan untuk memulihara dan mengekalkannya untuk generasi akan datang. Kerjaya dengan ijazah biologi yang termasuk bidang ini termasuk ahli biologi marin dan / atau akuatik, ahli biologi zoo, ahli biologi pemuliharaan, ahli ekologi dan pengurus alam sekitar.

 • Sains persekitaran

Environmental Biology

Ijazah biologi adalah latar belakang yang sangat baik untuk bekerja dalam bidang ini. Para saintis alam sekitar mempelajari alam sekitar, menggunakan pengetahuan mereka untuk membuat rancangan dan dasar untuk melindungi udara, air, flora, fauna, dan unsur-unsur lain dari lingkungan. Cara yang baik untuk beralih dari menjadi pelajar ke profesional adalah dengan memperoleh pengalaman bidang yang signifikan semasa ijazah anda dan mencari pekerjaan sokongan sains alam sekitar sebelum atau tidak lama selepas menamatkan pengajian.

Info Tambahan :  Chevening Scholarship 2023 Dibuka Ogos

Kerjaya biologi dalam pendidikan

Dengan ijazah biologi dan kelayakan mengajar, anda akan dapat bekerja dalam pendidikan. Anda akan senang bekerja dengan orang muda dan mendorong mereka untuk belajar tentang dunia, sama ada di dalam kelas, kuliah, makmal atau muzium. Semakin tinggi dunia pendidikan yang anda lalui, semakin banyak kelayakan yang anda perlukan; sebagai contoh, pensyarah universiti sering diminta untuk memperoleh ijazah sarjana atau bahkan PhD, sementara guru sekolah rendah atau menengah biasanya hanya memerlukan ijazah sarjana muda dan kelayakan latihan guru. Sekiranya anda memilih untuk melanjutkan pelajaran dan terus bekerja di pengajian tinggi, anda mungkin dapat menghasilkan penyelidikan anda sendiri, membuat karya anda diterbitkan dan / atau menjadi ahli lembaga penasihat dalam bidang anda.

 • Pendidik Kesihatan

Pendidik kesihatan memerlukan pemahaman yang kuat tentang biologi manusia dan juga kemahiran komunikasi lisan untuk menyampaikan maklumat saintifik dalam bahasa yang mudah difahami oleh pelanggan mereka.

 • Peguam

Jurusan biologi dapat unggul dalam banyak bidang undang-undang yang menggunakan pengetahuan saintifik dan penaakulan. Peguam hak paten dan harta intelek perlu memahami sains di sebalik produk, ubat-ubatan, dan instrumen perubatan bioteknologi untuk memproses permohonan paten dan membela pelanggan daripada pelanggaran. Jurusan biologi belajar mengumpulkan bukti untuk menguji hipotesis. Pengacara dan peguam jenayah mesti melakukan perkara yang sama semasa mereka membina kes untuk pelanggan.

Peguam penyelewengan perubatan mesti mempunyai pengetahuan saintifik yang diperlukan untuk menganalisis campur tangan perubatan dan menilai sama ada profesional kesihatan telah bertindak secara beretika dan betul.

Tambahkan ke sifat teknikal bukti fizikal seperti sampel DNA, dan mudah dilihat mengapa banyak jurusan biologi memutuskan untuk pergi ke sekolah undang-undang

Kerjaya dalam bioteknologi

Bioteknologi adalah penggunaan prinsip saintifik untuk mengembangkan dan meningkatkan teknologi dalam sejumlah sektor, termasuk pasar barang pengguna, pasar teknologi dan perniagaan dan industri. Fokus sering terdapat dalam bidang pertanian, sains makanan dan perubatan, di mana bioteknologi boleh terlibat dengan kejuruteraan genetik, pengembangan ubat dan memajukan teknologi perubatan seperti nanoteknologi.

 • Becoming a Bio-Engineer | Discover MagazineJuruteknik Biologi

Juruteknik biologi menggunakan kemahiran dan teknik makmal yang dipelajari oleh jurusan biologi di makmal mereka, penyelidikan akademik, dan penyelidikan kolaboratif dengan fakulti.

Ramai graduan baru yang memilih untuk tidak melanjutkan pelajaran ke sekolah lulus atau ingin menangguhkan pengajian siswazah mencari jawatan juruteknik dengan penyelidik di sekolah perubatan, agensi kerajaan, pusat penyelidikan bukan untung, atau firma farmasi / bioteknologi.

What is a Biochemist? | GetReskilled

 • Ahli Biokimia

Ahli biokimia memainkan peranan penting dalam bidang bioteknologi dan penyelidikan bioperubatan yang berkembang pesat. Mempelajari biologi melengkapkan mereka dengan kemahiran dan pengetahuan penyelidikan makmal dan saintifik untuk merancang dan melaksanakan kajian untuk mengembangkan produk baru. Pengetahuan mengenai anatomi dan fisiologi membantu ahli biokimia memahami kesan ubat-ubatan dan penyelesaian bioteknologi pada tubuh manusia.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *