Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Sekiranya anda mempunyai minat yang khusus untuk kimia, atau jika anda memegang atau sedang berusaha untuk mencapai ijazah kimia, anda mungkin ingin mengetahui tentang kerjaya yang berpotensi dalam industri ini. Pekerjaan kimia berbeza dari segi gaji, dan kelayakan yang diperlukan; maklumat dan senarai di bawah ini bertujuan untuk membantu anda menilai kerjaya kimia yang tepat untuk anda.

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 1

 • Ahli Kimia Analitik

   Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 2

Ahli kimia analitik menggunakan kemahiran dan kepakaran mereka untuk menganalisis bahan, mengenal pasti komponen apa yang ada dan dalam kuantiti apa, serta bagaimana komponen ini berkelakuan dan bertindak balas antara satu sama lain. Ini termasuk analisis ubat-ubatan, makanan dan produk lain untuk menentukan keberkesanan, kualiti dan memastikan ia selamat untuk penggunaan atau penggunaan manusia.

 

 • Jurutera kimia

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 3

Jurutera kimia terlibat dalam reka bentuk dan pengembangan produk baru dari bahan mentah. Mereka menggunakan pengetahuan mereka mengenai sifat kimia dan tindak balas untuk mengubah bahan dari satu keadaan ke keadaan lain, misalnya membuat plastik dari minyak. Jurutera kimia mungkin bekerja di hampir mana-mana industri, membantu pengeluaran produk inovatif dan mewah seperti fabrik ultra kuat atau implan biokompatibel.

 

 • Guru Kimia

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 4

Guru kimia bekerja di sekolah menyampaikan pengetahuan mereka tentang kimia ke generasi berikutnya, mengikuti kurikulum yang ditetapkan dan membantu pelajar mereka lulus dan cemerlang dalam peperiksaan sekolah mereka. Serta gelar atau kelayakan yang setaraf dalam kimia, anda mungkin juga memerlukan kelayakan mengajar untuk menjadi guru kimia.

 

 • Saintis forensik

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 5

Para saintis forensik mencari dan menganalisis bahan forensik yang terdapat di tempat kejadian, misalnya darah dan cecair badan, rambut, atau bahan bukan biologi seperti cat. Mereka kemudian dapat mengemukakan bukti ini untuk digunakan dalam penyelidikan hukum dan pengadilan. Para saintis forensik kadang-kadang dipanggil untuk berbicara di mahkamah sebagai pakar dalam bidangnya, untuk menjelaskan bukti kepada juri.

Info Tambahan :  Ujian MUET 2022: Panduan Cara Menyemak Keputusan Ujian

 

 • Ahli Geokimia

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 6

Ahli geokimia mengkaji sifat fizikal dan kimia Bumi, terutamanya batu dan mineral. Mereka menggunakan pengetahuan mereka untuk menentukan susunan dan pengedaran komponen batuan dan mineral, dan bagaimana ini boleh mempengaruhi sistem tanah dan air di mana mereka dijumpai. Ahli geokimia dapat membantu untuk mengenal pasti lokasi penggerudian minyak, meningkatkan kualiti air atau menentukan cara terbaik untuk membuang sisa berbahaya.

 

 • Ahli Kimia Sisa Berbahaya

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 7

Ahli kimia sisa berbahaya menguruskan pengurusan dan penempatan semula bahan berbahaya dengan selamat (oleh itu singkatan biasa ‘hazmat’). Mereka menggunakan kepakaran mereka untuk mengenal pasti komponen kimia berbahaya di udara, air atau tanah, menilai bahaya yang mereka hadapi dan menyelaraskan penyingkiran dan penahanannya.

 

 • Saintis Bahan

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 8

Para saintis bahan mengkaji bahan buatan dan semula jadi untuk menentukan sifat, komposisi dan bagaimana bahan itu dapat diubah atau digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan atau membuat bahan baru. Dengan menganalisis dan bereksperimen dengan bahan yang ada, saintis bahan dapat meningkatkan cara penggunaannya dan membuat bahan baru untuk melayani keperluan manusia dengan lebih baik.

 

 • Ahli farmakologi
 

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 9

Ahli farmakologi melakukan pengembangan dan pengujian ubat, menganalisis bagaimana mereka berinteraksi dengan sistem biologi. Ini penting untuk memastikan bahawa ubat-ubatan berkesan dan selamat untuk penggunaan manusia, dan mungkin melibatkan pengujian dadah pada haiwan atau sukarelawan manusia. Peranan farmakologi selalunya berasaskan makmal dan mungkin melibatkan waktu bukan standard untuk memantau eksperimen yang sedang dijalankan.

 

 • Ahli Kimia Air

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 10

Ahli kimia air, seperti namanya, prihatin dengan menganalisis dan menjaga kualiti dan keadaan air, yang penting untuk kehidupan manusia di Bumi. Ini adalah bidang yang sangat interdisipliner, begitu juga dengan kimia anda mungkin juga memerlukan pengetahuan mengenai bidang berkaitan seperti mikrobiologi dan geologi. Anda mungkin mempunyai peranan yang serupa dengan pelbagai nama, misalnya hidrologi atau hidrogeologi.

Info Tambahan :  Maybank MAE: Simpan Duit dengan Mendaftar Akaun!

 

 • Pakar Toksikologi

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 11

Ahli toksikologi, seperti ahli farmakologi, mungkin mengkaji kesan ubat pada sistem biologi tetapi juga melihat kesan bahan lain, baik dari bahan semula jadi atau buatan manusia. Mereka bekerja dengan dan mengembangkan metodologi untuk menentukan kesan berbahaya bahan, serta cara menilai dos yang betul dan dengan itu menjauhinya. Seperti halnya farmakologi, peranan toksikologi sering dibuat berdasarkan makmal dan melibatkan pemantauan eksperimen dan interpretasi hasil.

 

 • Saintis Makanan

Peluang Kerja dan Kerjaya Dalam Bidang Kimia 12

Ahli sains makanan bekerja dalam bidang pertanian, mengkaji dan membangunkan kaedah untuk meningkatkan produktiviti atau kemapanan tanaman dan ternakan. Ahli sains makanan boleh mengkhususkan diri dalam subfield seperti tanah, tanaman, atau ternakan. Mereka juga boleh bekerja sebagai ahli teknologi makanan, membangunkan produk makanan baru, teknik pembungkusan, atau kaedah mengesan bahan cemar. Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kimia dengan kursus dalam bidang biologi (terutamanya mikrobiologi) dan kejuruteraan boleh mencukupi untuk memasuki bidang, walaupun tidak biasa untuk mencari saintis makanan dengan ijazah sarjana.

 

KEMAHIRAN UNTUK CV ANDA

Kimia juga dipelajari dalam konteks persekitaran dan sosial, sehingga anda dapat memperoleh kesedaran tentang implikasi etika dan isu-isu yang berkaitan dengan kesan dan kelestarian alam sekitar. Serta mengembangkan kemampuan matematik / numerik yang kuat, ijazah kimia memberi anda kemahiran yang dapat dipindahtangankan, termasuk:

 • Analisis dan penyelesaian masalah
 • Pengurusan masa dan organisasi
 • Komunikasi bertulis dan lisan
 • Memantau / menyelenggara rekod dan data
 • Kerja pasukan
 • Penyelidikan dan pembentangan
 • IT dan teknologi.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments