Peluang Penajaan dan Belajar di Luar Negara MARA 2015

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:
Logo MARA
Logo MARA

Anda berminat belajar di luar Negara? Bermiat mendapat penajaan atau biasiswa? Satu permohonan dibuka kepada mereka yang cemerlang dalam SPM oleh pihak MARA.

Jika anda berminat, pastinya keputusan SPM anda adalah cemerlang dan layak untuk membuat permohonan mengikut pilihan anda sendiri.

“ Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon yang menduduki SPM pada tahun 2014 bagi kali pertama untuk mendapatkan tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi mengikuti pengajian di luar negara. Calon-calon yang berjaya dipilih bagi program luar negara dikehendaki mengikuti kursus persediaan di kolej-kolej yang ditetapkan di dalam negara sebelum mengikuti pengajian di luar negara.”

Peluang ini dengan menyediakan penajaan untuk pengajian anda di luar Negara, anda juga diberikan penajaan untuk pelajaran anda nanti.

Info Tambahan :  MYSTEP 2023: Guru Ganti Selangor, Kelantan, Perak & Sarawak

Bagaimana igin memohon?

Untuk membuat permohonan anda boleh mendapatkan maklumat lanjut terlebih dahulu bekenaan program dan tawaran di laman rasmi MARA. Fahami dahulu maklumat yang dibekalkan dan blehlah ada membuat permohonan online di aplikasi permohonan yang disediakan.

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lanjut anda dinasihatkan meneliti maklumat yang disertakan dibawah :

 • JPA-MARA

[ Garis Panduan dan Senarai Program / FAQ ] [ Permohonan Online ]

 • MARA

[ Garis Panduan / Senarai Program / FAQ ] [ Permohonan Online ]

Ilmu itu terbuka luas dan jika kita pandai memilih matlamat, pasti kita akan lebih kehadapan.

4 thoughts on “Peluang Penajaan dan Belajar di Luar Negara MARA 2015”

 1. salam sajahtera,saya ada anak tajaan mara sepenuhnya yg akan belajar ke jepun yg menjadi masalah saya adalah,saya berpendapatan rendah tidak mampu untuk memberi duit belanja yg banyak kpd beliau kemusykilan saya adakah dgn duit tajaan mara dapat menanggung perbelanjaan beliau sepenuhnya sehingga tamat pelajaran.
  sekian wassalam.

 2. Muhammad khairi bin hayat

  Saya berminat untuk belajar di luar negara.
  Tapi lepasan spm saya amat buruk.
  Kerana saya tidak hadir menduduki spm.
  Ketika itu saya bekerja.
  Dan sekarang saya menyesal.
  Dengan pengalaman bekerja yang ada saya ingin mencari peluang belajar di luar negara dan menambah baik pengalaman serta ilmu yang saya ada.saya berminat untuk sambung belajar bahagian masakan di australia kerana negara itu bebas dalam makanan dan ramai penduduk beragama islam disana.mungkin juga peluang saya untuk belajar dan berniaga disana dan mengharumkan nama malaysia dengan membuat sebuah perniagaan disana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top