Pengajian Bidang Kejuruteraan Aeroangkasa

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bidang Aeroangkasa juga mungkin diminati yang mana mungkin masih ramai tidak megetahui prospek kerjaya dalam pengajian ini.

Kebiasaanya jika mengambil bidang ini jika mengambil peringkat ijazah dinamakan sebagai Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan ( Kejuruteraan Aeroangkasa )

Tempoh Pengajian

Tempoh pengajian biasanya ialah  4 tahun

Apa yang dipelajari?

Pengambilan bidang Aeroangkasa ini termasuk pengajian berkaitan sistem mekanikal penerbangan, Elektrik dan elektronik , aeronautik, astronatik termasuk sistem pesawat angkasa lepas, pengurusan lapangan terbang, Komunikasi satelit.

Prospek kerjaya

  • Mampu merekabentuk satelit, mekanik orbit, kawalan kapal angkasa, persekitaran angkasa, sistem roket, ujian dan integriti sistem, pelancar dan telekomunikasi.
  • Sistem kawalan, sistem pendorong, sistem pesawat, rekabentuk sistem, penyelengaraan pesawat, jurutera penerbangan dan rekabentuk pesawat.
  • Memenuhi sektor kerajaan mahupun swasta seperti Binariang, Measat, maS, Airod, Air Asia, Jabatan kaji cuaca dan banyak lagi
Info Tambahan :  MyPDPP: Pengambilan Khas Guru Kontrak DG41 Dan Semakan

p/s : Klik Like dibawah sebagai tanda terima kasih dan anda rasakan ianya berguna. Terima Kasih

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anita abdul rahim
anita abdul rahim
Guest
8 years ago

BOLEH BERI SAYA MAKLUMAT DAN PELUANG KERJA BAGI KEJURU ANGKASA INI

Mustaqim bin mustafar
Mustaqim bin mustafar
Guest
10 years ago

Assalamualaikum,saya merupakan seorang lepasan spm.saya kurang faham apakah perbezaan antara kejuruteraan mekanikal dengan kejuruteraan aeronautik(aeroangkasa)?adakah sekiranya saya mengambil jurusan kejuruteraan mekanikal saya dapat bekerja di dalam kelompok yang mengambil jurusan kejuruteraan aeronautik?kerjasama tuan amat saya hargai.