Pengajian Bidang Kejuruteraan Aeroangkasa

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bidang Aeroangkasa juga mungkin diminati yang mana mungkin masih ramai tidak megetahui prospek kerjaya dalam pengajian ini.

Kebiasaanya jika mengambil bidang ini jika mengambil peringkat ijazah dinamakan sebagai Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan ( Kejuruteraan Aeroangkasa )

Tempoh Pengajian

Tempoh pengajian biasanya ialah  4 tahun

Apa yang dipelajari?

Pengambilan bidang Aeroangkasa ini termasuk pengajian berkaitan sistem mekanikal penerbangan, Elektrik dan elektronik , aeronautik, astronatik termasuk sistem pesawat angkasa lepas, pengurusan lapangan terbang, Komunikasi satelit.

Prospek kerjaya

  • Mampu merekabentuk satelit, mekanik orbit, kawalan kapal angkasa, persekitaran angkasa, sistem roket, ujian dan integriti sistem, pelancar dan telekomunikasi.
  • Sistem kawalan, sistem pendorong, sistem pesawat, rekabentuk sistem, penyelengaraan pesawat, jurutera penerbangan dan rekabentuk pesawat.
  • Memenuhi sektor kerajaan mahupun swasta seperti Binariang, Measat, maS, Airod, Air Asia, Jabatan kaji cuaca dan banyak lagi
Info Tambahan :  Kerja Freelance 2023: Kelebihan, Cabaran, dan Cara Memulakan

p/s : Klik Like dibawah sebagai tanda terima kasih dan anda rasakan ianya berguna. Terima Kasih

 

2 thoughts on “Pengajian Bidang Kejuruteraan Aeroangkasa

  1. Assalamualaikum,saya merupakan seorang lepasan spm.saya kurang faham apakah perbezaan antara kejuruteraan mekanikal dengan kejuruteraan aeronautik(aeroangkasa)?adakah sekiranya saya mengambil jurusan kejuruteraan mekanikal saya dapat bekerja di dalam kelompok yang mengambil jurusan kejuruteraan aeronautik?kerjasama tuan amat saya hargai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *