Pengajian Bidang Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Papan litar elektronik

Mungkin ramai yang pernah dan tidak mengetahui mengenai kejuruteraan elektrik dan elektronik. Untuk kali ini saya sediakan sedikit info tentang kejuruteraan elektrik dan elektronik.

Bidang ini juga ditawarkan diperingkat sijil hingga ke PHD, Kadangkala pakej pembelajaran yang disediakan berlainan mengikut universiti. Kebiasaanya universiti akan menawarkan 3 program yang popular dibawah bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik ini seperti :

Kejuruteraan Elektronik

  • Mikroelektronik adalah pembelajaran berkisarkan analisis litar elektronik dan rekabentuk bentangan dan digital termasuk semikondukter, peralatan dan litar skala elektronik bersepadu.
  • Komputer adalah pembelajaran berkenaan organisasi komputer, rangkaian komputer, rekabentuk mikroproses, pemprosesan isyarat digit dan perisian selari.
  • Perhubungan pula pembelajaran teori dan sistem perhubungan, antenna dan perambatan, mikrogelombang, radar dan satelit.
  • Tempoh pembelajaran bagi diploma adalah 3 tahun manakala ijazah adalah  tahun.
Kejuruteraan elektrik
  • Pembelajaran melibatkan penjanaan kuasa, penghantaran, pengagihan dan penggunaan, mesin elektrik, analisis, rekabentuk, aplikasi dan kestabilan sistem elektrik dan elektronik.
  • Tempoh pembelajaran bagi diploma adalah 3 tahun manakala ijazah pula  tahun.
Kejuruteraan Mekatronik
  • Pembelajaran melibatkan rekabentuk dan kawalan pemacu robot, sensor dan Transducer robot dan elektronik kuasa.
Kerjaya masa depan
  • Bagi lepasan bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik ini  mempunyai prospek kerjaya seperti di sektor kerajaan, badan berkanun dan swasta.
  • Memenuhi sektor pembuatan dan perindustrian, telekomunikasi , teknologi maklumat komputer, mikroelektronik, dan peralatan, penjanaan dan pengagihan kuasa.
  • Jurutera proses pembuatan, jurutera rekabentuk, penyelidik dan jurutera kualiti.
  • Jurutera rekabentuk di TNB, JKR, TM net, Kilang pembuatan elektrik.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
25 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Muslihah Amani
Muslihah Amani
Guest
2 years ago

Assalamualaikum. Saya pelajar lepasan spm 2017. Dan saya mendapat tawaran upu di Politeknik premier Ibrahim Sultan, Johor. Sy mendapat course Kejuruteraan Elektrik dan elektronik. Saya perempuan. Ramai yg berkata bhwa course tu susah bagi orang perempuan ni. Semasa skolah menengah saya pelajar lukisan kejuruteraan. Dan sy masih baru dlm elektrik dan elektronik ni. Di sana belajar dari basic kan?

Alfiil
Alfiil
Guest
3 years ago

Salam..nk tanya diploma kejuruteraan elektrik &elektronik ade fizik ker??basic pun sya xblajar

Blind
Blind
Guest
3 years ago

Saya buta warna boleh ke amek kursus elektrik & elektronik ni ?

Muhd Iqbal
Muhd Iqbal
Guest
4 years ago

KAlau Saya berminat kepada penggunaan ICT. Bidang apa yg saya perlu ambil?

az
az
Guest
4 years ago

Assalam…encik.. boleh encik terangkan kpd sy bgaimana kos electrical engineering ni? Saya berminat dengan projek2 elektrik… tapi saya masih bersekolah.. tolong ye..

hui kang soo
hui kang soo
Guest
4 years ago

hello.. saya lpasan dip elektronik (komunikasi) … saya nak smbg degree sc(fizik) boleh x? sbb sye dapati sebahagian yg sye blaja mse dip. dlu sume berkaitn dgn fizik….. jadi bole sya persue degree in sc(fizik) ….mohon pnjelasan….tq

yang sai khap
yang sai khap
Guest
4 years ago

hello.. sye ade prtnyaan… sye baru saje abis bljr dlm dip. elektirik n elektronik di poli…. jika saya ingin smbung dlm ijazah sc (fizik) boleh ke? sbb sbhgian subjek yg sye bljr dkt dip. dulu semua brkaitan dgn fizik… saya ingin mnjadi guru fizik …. tp untuk kos dip. mmg x de dip khusus dlm fizik…jdi sbb itu sye amik dip e&e nii…. macam mne ? boleh sye smbg degree dlm bdang sc(fizik)…? mohon pnjelasan…please…

Nomnom
Nomnom
Guest
4 years ago

Salam, Kalau Diploma Kejuruteraan Elektronik Komputer ni mcm mana?, byk kira2 ke?(math,addmath). lemah dgn math huhu

Hayati
Hayati
Guest
4 years ago

Assalamualaikum.. sya mau tanya klau sya ambil kos kejuruteraan optoelektronik.. rasanya apa prospek kerja yg sya boleh buat.. tq

Engku Fizz
Engku Fizz
Guest
4 years ago

Salam. Nak tnya. Dalam upu ada menawarkan kos kejuruteraan elektrik dan kejuruteraan elektrik dan elektronik. Apa beza dua tu dan yg mna lebih preferable? Mksh.

Amir
Amir
Guest
5 years ago

Encik….adakah engineering electric & electronic ada juga kaitan dngan robotik….saya dapat twaran dip engineering electric & electronic tpi saya jga berminat dlm robotik ini……or mngkin x ada kaitan dengan bio-engineering….

Zul
Zul
Guest
Reply to  Amir
4 years ago

Jika anda lebih cenderung kepada automasi dan robotik…saya cadangkan anda mengambil kursus kejuruteraan mekatronik

Suhaila
Guest
5 years ago

Kalau kejuruteraan mikroelektronik pula, adakah ia sama dengan kejuruteraan elektronik? Adakah peluang pekerjaan dalam bidang mikroelektronik?

Zul
Zul
Guest
Reply to  Suhaila
4 years ago

Mikroelektronik lebih berfokuskan kepada pembuatan IC atau intergrated circuit dari silikon ke ‘finish product’.Bagi peluang pekerjaan pula adalah hampir sama.

worksyop girl
worksyop girl
Guest
7 years ago

salam.. encik/cik sya ingin meminta pndngan encik/cik berkenaan dgn kursus Diploma Kejuruteraan Elektronik (komunikasi). adakah kursus yg dtwarkn seperti diatas mndpt permintaan yg tinggi dlm industri pekerjaan di Malaysia ini? adakah kursus diatas ini mampu berdaya saing dengan kursus-kursus yg lain bkn hnya dgn kursus am DEP trsebut sndri malah dgn kursus yg lainnya juga. ‘feedback’ yg secepatnya dri encik/cik amat sya hargai.. terima kasih

MOHAMMAD KHAIRI
MOHAMMAD KHAIRI
Guest
8 years ago

encik….saya telah d tawar ke degree electronic engineering. apakah peluang pekerja dlm kos itu???

Zul
Zul
Guest
Reply to  MOHAMMAD KHAIRI
4 years ago

Peluang amatlah luas untuk menjadi test engineer..Cuma perlu dapatkan result yang baik setiap semester

Wan
Wan
Guest
8 years ago

Universiti di luar negara di Asia yang bagus untuk ambil bidang kejuruteraan elektronik?

faiz
faiz
Guest
8 years ago

ENCIK…sya telah di tawarkan pengajian peringkat diploma dalam kejuruteraan elektrik kuasa di uitm ….tetapi ke mana kah arah tuju saya selepas diploma?? i mean pada peringkat ijazah saya tidak menjumpai kos nie di uitm….adakah ade pade peringkat ijazah kos ini telah bertukar name ???

QStaff2
Editor
Reply to  faiz
8 years ago

Rasanya ia boleh disambung ke kejuruteraan elektrik..

Jawatan penulis sambilan diperlukan( Maklumat Lanjut )