Pengajian Bidang Kejuruteraan Mekanikal

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Bidang Kejuruteraan

Mungkin ada antara kita ditawarkan pengajian di universiti dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal. Bagi meraka yang baru pasti akan tertanya apakah itu mekanikal dan apa yang dipelajari serta peluang pekerjaannya. Mungkin saya dapat membantu sedikit sebanyak.

Pengenalan

Dalam kursus ini anda akan mempelajari tentang daya, kuasa, mesin, material, tenaga dan sebagainya yang banyak melibatkan penggunaan pengiraan. Tidak perlu banyak menghafal tetapi hanya menghafal formula-formula sahaja. Kursus ni juga melibatkan banyak kerja praktikal yang mencabar dan memberikan pengalaman menarik.

Tawaran

Kebiasaanya banyak universiti yang menawarkan kursus ini dan ianya didatangkan dengan pakej kejuruteraan lain seperti elektrik, elektronik dan sebagainya. Iktisas yang ditawarkan juga bermula dari sijil hingga ke PHD.

Subjek SPM yang perlu dikuasai

Perlu pandai dalam fizik, matematik, matematik tambahan dan bahasa inggeris. Hal ini kerana kebanyakan pembelajaran adalah dalam bahasa inggeris dan melibatkan fizik dan bahan-bahan.

Pengkhususan

  • Kebiasaanya pembelajaran akan mengambil masa 4 tahun dan jika diperingkat ijazah ia dinamakan sebagai Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan ( Kejuruteraan Mekanikal ).
  • Belajar mengenai termobendalir termasuk Termodinamik, pemindahan haba, engin pembakaran dalam, mesin turbo, penyejukan udara, dan pengajian mengenai tenaga.
  • Anda juga belajar mengenai mekanik gunaan seperti mekanik pepejal, dinamik dan getaran, sistem kawalan.
  • Sistem dan teknologi pembuatan juga dipelajari termasuk teknologi dan sistem pembuatan, penurasan pengeluaran, rekabentuk berkomputer ( CAD/CAM ) dan kejuruteraan industri.
Kerjaya
  • Memenuhi sektor pekerjaan jurutera penyelenggaraan, Jurutera projek, Jurutera rekabentuk, Jurutera logi, Jurutera kawalan mutu dan penyelidik.
  • Selain itu memenuhi sektor teknologi dan industri pembuatan dan proses, Industri Rekabentuk sistem mekanikal, produk fabrikasi logam, produk getah dan plastik, industri automotif, industri elektrik dan elektronik.
  • Industri tersebut termasuk kilang-kilang tidak kita kilang pembuatan ataupu kereta dan kenderaan lain.

 

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

82
Komen/ Pertanyaan Anda?

avatar
55 Comment threads
27 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
59 Comment authors
Diaclaudio rivalta nyuak ak wanHumaira adrianaAsyrafjann Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
claudio rivalta nyuak ak wan
Guest
claudio rivalta nyuak ak wan

okkkk…bila nak ambil sya blajar kat sana

Humaira adriana
Guest
Humaira adriana

Saya x amik subject fizik kimia and addmaths (saya dulu aliran akaun)tp saya dpt tawaran ke politeknik dlm bidang kejuruteraan mekanikal…..saya x tau sama ade saya perlu amik ke x tawaran tu and blh ke kalau saya terima tawaran tu?

Dia
Guest
Dia

Nk tnya awak dh masuk bidang ni ke? Saya dpat tawaran di poli tp tk pasti minat atau tidak… Saya pin perrmpuan .. Adakah melibatkan kerja berat?

trackback

[…] dalam bidang ini mempunyai peluang yang besar dalam bidang pembuatan, pemasaran perundingan kejuruteraan mekanikal dan elektrik dan industri pembinaan. Pelajar yang berminat dalam bidang ini akan melalui 6 semester […]

Asyraf
Guest
Asyraf

Adakah kejuruteraan mekanik dan mekanikal ini sama maksud?

yaya
Guest
yaya

salam saya nak tanya saya mendapat tawaran ke uthm dlm bidang kejuruteraan mekanikal tp saya agak lemah dalam fizik…sy mendapat gred C bg english dan fizik tp sy gemar kepada pengiraan seperti addmath dan math mod, sy jga berkemahiran melukis

jann
Guest
jann

Sy pon pljr uthm dam biding mekanikal.. marila kite berusaha Bersama same.. tidak semestinya fizik dan bi lemah akan buat Kita undur diri.. ia bergantung pada minat Dalam bidang yang Kita ceburi

Amirul
Guest
Amirul

Assalamualaikum…sy dapat twaran ke matrikulaSi di pahang bahagian sains….sy juga dapat tawaran kejureteraan mekanikal di uitm….sy lbih cenderung ke arah kujeretaan….pluang pkrjaan y sy akn dapat nanti luas ke tidak jika sy trima kjruteraan mknikl??

mamatbuntu
Guest
mamatbuntu

kejuruteraan mekanikal vs kejuruteraan bahan ?? mana yang okay dari segi kerjaya, peluang pekerjaan dan lain-lain ?

ladies
Guest
ladies

salam.. saya minat kejuruteraan aeroangkasa/aeronautik. 1st step saya nk ke bidang tu boleh ke melalui kejuruteraan mekanikal? ataupun lebih baik civil engineering? saya spm leavers n saya perempuan

naisiupu
Guest
naisiupu

Assalamualaikum. Saya mengambil diploma mechanical engineering di uitm tapi waktu saya sem5 saya telah membuat pembedahan yang telah menyebabkn tenaga saya telah berkurang sebanyak lebih kurang 40 % dari asal. hal ini membuatkan saya x mampu untuk berdiri terlalu lama dan mengangkat barang yang terlalu berat. jadi, sy bercadang utk menukar kos ketika ijazah. dapatkah tuan membantu sy dgn memberi cadangan utk kos2 yang saya boley amik berdasarkan diploma saya? harap tuan dapat membantu

gadis buntu
Guest
gadis buntu

aslmkm sya nak tanya…sya xda belajar fiz,kimia dan bio masa skolah dlu sbb sya masuk klas akaun…saya rancang nak ambik kos kejuruteraan petrokimia. boleh ke org mcm sya ni ambik bidang mcm tuu?

ayu
Guest
ayu

Assalamualaikum,, diploma mechanical engineering ni ada pengkhususan ke pada sem 5,,samada automotif,elektronik n etc,, ke mmg semua tu kita kena belajar,,

Amin Syafiq
Guest
Amin Syafiq

Assalamualaikum. Saya student lepasan spm. Saya ditawarkn ke ptss Arau Perlis bidang kejuruteraan (kawalan & elektrik). Tapi saya tak tau apa subjek dn mcm mna silibusnya nnti. Mohon pencerahan dari pihak tuan. Terima kasih.

Mujahidah Dunia
Guest
Mujahidah Dunia

Assalamualaikum,,,i do love chemical but i don’t get it,,want to ask some question about mechanical engineering,,i’ve been offered to bachelor of mechanical engineering with honours but i’m a female,,i don’t have any experience like my others male friends which involved in mechanical stuff since they was a kids,,,but i do have passion,,,i want to learn but i’m afraid it is not good enough for me to compete with them,,,if you don’t mind,,can you share some tips how to be good in mechanical field,,,thank you,,,

perantau dunia
Guest
perantau dunia

waalaikumussalam..since im also an mechanical engr student, so i think i can give you some tips that might be help you. yes, i also dont have any experience in conduct a machine but still i can manage it and you need to keep in mind that this is learning time so its okay if you fail to manage it since we are still a student., im just like you before that im afraid if i cant compete with other student since everyone said that this is a tough course but if you have passion,that will guide you to not give… Read more »

Azmi
Guest
Azmi

Assalamualaikum, saya skrg ditawarkan kos mekatronik dan saya sudah pun masuk ipta di Politeknik ibrahim sultan. Saya tak ada basic fizik (dahulu aliran akaun). Bolehkah saya jalan dengan kos ni? Atau kene baca buku fizik etc untuk backup semasa berjalan? Saya minat engineering ni. Minta pencerahan secepat mungkin dari admin. Terima kasih.

khairul nazri
Guest
khairul nazri

Salam, mohon pendapat dri tuan.. act sy x berminat sgt dlm engineering ni.. tp kebolehan sy lebih kpd mengira dan saya x reti melukis.. spesis cam saya ni bole ke bwk kos ni? kalo x amek rase rugi, tp kalo dah amek tkut x bole bwk.. mohon bg sedikit advise kat sy.. minat saya lebih kpd medic..

diana
Guest
diana

assalamualaikum saya nak tanya boleh x amek kos kejuruteraan mekanikal ni tapi english x berapa nk ok..susah nk catch up ke nanti??

Juna
Guest
Juna

Salam. Saya berhajat nak sambung pelajaran dlm bidang kejuruteraan mekanikal di unikl tapi option yg ditawarkan untuk diploma agak spesifik yang saya sendiri agak keliru. Unikl ada menawarkan diploma in mechatronik, dip. In machine building and maitanance dan etc. Boleh x kedua2 option ini dapat bwak saya sambung in degree nanti untuk bidang mekanikal? Mohon pencerahan. Tq.

Muhammad Afif
Guest
Muhammad Afif

Assalamualaikum , bidang kejuruteraan automotif sama tak dengan kejuruteraan mekanikal ni ?? boleh tolong jelaskan . . saya lepasan spm tengah duk cari couse yg sesuai . terima kasih

LFCMember
Guest
LFCMember

Assalamu’alaikum……sy nk tanye sikit…yuran untuk kos nie bagi diploma berape yerrr….

fahmi
Guest
fahmi

Assalamualaikum, sy nak tanya. universiti mana yang menawarkan program ijazah kej. mekanikal? Sy student diploma uitm, tetapi dah pernah kena dismissed. So kalau nak sambung degree uitm mmg xdpt. Kalau masuk uni lain, boleh transfer kredit ke tak? Kalau ipts, yang mana paling ok, senang nak dpt kerja? kalau bukan program sepenuh masa uitm, ada tak tawaran utk kursus degree kej. mekanikal? Boleh transfer kredit dan brp tahun ye jangka masa? sekian.

fahmi
Guest
fahmi

Assalamualaikum, nak tanya ipts mana yang terbaik utk sambung degree kej, mekanikal? IPTA? Kalau uitm, xlepas, xlayak sebab pernah kena dismiss masa diploma.
Kalau nak ambik sijil, sijil apakah yang boleh pakai utk senang kerja? -lepasan diploma

FAREZ
Guest
FAREZ

assalamualaikum, saya berumur 27 tahun dan ingin belajar dalam kejuruteraan mekanikal. waktu SPM saya ambil jurusan perkakaunan ( pilih kerana kawan ). saya sangat nakal dan tak ambil sepenuh perhatian dalam pelajaran. tapi hari ni saya sangat menyesal, tetapi saya sedar saya mempunyai bakat tersendiri. saya tahu saya pandai kerana saya yakin. saya juga mempunyai IQ yang tidak kurang hebat (bukan bongkak cuma sedar). bila sudah berumur sebegini baru saya sedar minat saya berada di mana. soalan saya. apakah harus saya lakukan untuk saya mengejar impian saya untuk menjadi seorang jurutera mekanikal? saya tidak kisah walaupun terpaksa duduk di bangku… Read more »

Anis
Guest

Assalamualaikum, tumpang tanya. Saya dapat kos kejuruteraan mekatronik. Saya tak ada basic add math and fizik kimia. Patutkah saya terima?

zq
Guest
zq

saya lepasan spm. saya telah mendapat tawaran ke politeknik dalam bidang ini dan stpm. saya igin bertanYA berapa kos pembelajaran di poloteknik ? dan subject apa yg diajar dalam bidang ini di politeknik. mohon penjelasa,

Iffah94
Guest
Iffah94

assalamualaikum…saya pelajar lepasan matrikulasi sains fizikal.. pointer saya 3.09… gred akhir saya Sc.comp=A , Kimia=A- , Fiz=B- , Math=B-….. saya meminati bidang kajian tentang angkasa lepas…saya try apply course kejuruteraan mekanikal tetapi saya confuse adakah course tu selaras dengan minat saya tu? atau saya perlu tukar ke course yang lain?dan adakah pointer saya cukup untuk course tu?

ku tidak tahu memilih
Guest
ku tidak tahu memilih

salam…… apa beza diploma teknologi mekanikal dan diploma kejuruteraan mekanikal? boleh tak lepasan diploma teknologi mekanikal menyambung pengajiaan ke ijazah dalam bidang aeronatik di UTHM(IPTA)?

Nurul
Guest
Nurul

salam…ikut syarat am dan khas tu saya rasa, saya dah layak memohon untuk diploma kejuruteraan makanikal.. tp sy rasa was-was kerana takut ibu kecewa jika permohonan saya sebaliknya pula..agak-agak la betapa peratuskah permohonan sy diterima. semua syarat tu sy penuhi dengan markah kepujian..x la tinggi sangat.

fauzi
Guest
fauzi

Asslmmualaikum. Sy pelajar poly mngmbil dip kjtraan mknikal, Jika sy mngmbil ijazah dlm bidg ini brapa thun? 4 thun atau lg 2 thun je?

khairun nisa
Guest
khairun nisa

salam ,saya nak tanya ,apa beza kejuruteraan mekanikal plastik,tekstil dan bahan ?

mund
Guest
mund

sy sngat suka dlam bidng mekanik tapi sy tdak mngmbil mtaplajaran fizik,kimia,add maths dan bailogi.. kolej mnakah yng sesuai untk sy menjadi seorng mekanik..? spa bleh bantu sy..