Pengajian Bidang Sains Kesihatan ( Dietetik )

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Apa Maksud Dietetik

Piramid Makanan

Bidang pengajian dietetik mungkin menjadi sesuatu yang asing bagi sesetengah orang. Sedangkan di Hospital dan pejabat kesihatan mempunyai pegawai kesihatan dietetik yang merupakan salah satu kerjaya penting dalam bidang perubatan.

Secara mudah difahami, ramai yang memanggil Pegawai Dietetik ini seperti Doktor dalam bidang pemakanan untuk kesihatan. Dietetik, ialah dari perkataan diet itu sendiri menampakkan fungsinya sebagai pegawai yang menggunakan kombinasi teori dan pengalaman praktikal yang berasaskan sains fizikal, biological dan sains kelakuan dengan berfokuskan kepada makanan, pemakanan, terapi pemakanan perubatan, pengurusan makanan dan pemakanan komuniti. Sebagai contoh, ia melibatkan kajian pemakanan di hospital bekenaan jumlah pengambilan kalori, serta kajian pemakanan untuk mencegah gaya hidup tidak sihat hingga meningkatkan lagi obesity ( kegemukan ), selain itu ia membuat kajian nutrisi/makanan sepatutnya untuk komuniti serta pesakit-pesakit mengikut penyakit yang dialami.

Pegawai Dietetik biasanya akan mengenalpasti penyakit dan akan membuat sedikit kajian dan membuat saranan pemakanan perlu bagi kes-kes kronik dalam mengelakkan masalah akan terus parah.

Bidang Pekerjaan Pegawai Dietetik

Kebanyakan Pegawai Dietetik ini akan bertugas di institut penyelidikan, hospital, Pegawai kawalan Mutu, Pegawai pemasaran di institute pengeluaran makanan dan minuman dan sebagai perunding dietetik.

Selain itu, boleh juga untuk Pegawai Sains/ Pegwai penyelidik di intitut penyelidikan, intitut pengajian tinggi, hospital dan industry berkaitan kesihatan.

Untuk bidang pendidikan pula, bidang ini juga boleh sebagai pensyarah, pembantu pensyarah, tutor, guru di IPTA dan IPTS.

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fathris
Fathris
Guest
3 years ago

Assalamualaikum..sye nk bertanye..dlm bidang ni klau x ambik bio and kimia masih layak utk mohon ke?

heida
heida
Guest
5 years ago

salam..blh tanye..dlm course nie….topic ap yg kita bljar….mksd saya ap yg kita bljar…ad comment kata kita bljar pasal memasak 🙂

shen
shen
Guest
5 years ago

Salam..saya lepasan spm tahun 2012.. terima kasih dengan info dahulu..masalah saya sekarang ialah saya ada memohon upu bahagian teknologi makanan namun diplima teknologi makanan hanya ada di uitm kuala pilah selangor je-kalau tak silap saya-bagaimana ya saya nak ke uitm tersebut kerana saya x tahu jalan ke uitm itu..? Semua ipta guna upu ke kalau nak pohon?

ira
ira
Guest
5 years ago

Sy plajar matrik…pointer berapakah yang layak untk memohon course ini….

shen
Guest
6 years ago

saya pelajar lepasan spm 2012.. sekarang saya kerja tetapi saya minat untuk belajar semula..biology saya c je.. boleh ka saya dapat course diploma dietetik? mcam mana nak apply? please

nazmi
nazmi
Guest
6 years ago

mcm mane dgn gaji seorang dietetik

hada
hada
Guest
6 years ago

salam.. nk tnya.. mcm mana nak tau syarat klayakan utk course ni… utk lpasn matrik

sarah96
sarah96
Guest
6 years ago

salam….sy lepasan spm,tgh tggu result..ermm bole tau x….senarai IPTA yg mne ad menwarkan diploma dietery ni..?

Atikah
Atikah
Guest
6 years ago

Assalamualaikum , saya nak tnya ..bidang dietetik sesuai tak belajar kat luar negara memandangkan cara pemakanan orang Asia dan barat adalah berbeza …harap dapat memberi penjelasan …terima kasih

aisyah
aisyah
Guest
7 years ago

salam.saya nak tanya.saya lepasan matrikulasi..dan sy ingin bertanya berapa pointer yg diperlukan utk mgmbil kos dietetik ini?

cik lynn
Guest
Reply to  aisyah
7 years ago

salam…saya pelajar tahun akhir dietetik dan saya juga lepasan dari matrikulasi…mohon untuk menjawab soalan ya…

sebaik2 nya 3.0 ke atas sebabnya sekarang terdapat banyak persaingan….kalau boleh, lebih dari 3.5 dan saudari boleh try apply untuk biasiswa JPA…

TQ

nurul
nurul
Guest
Reply to  cik lynn
6 years ago

salam,,,saya pljr matriks..pointer sya 3.68 dan saya ambil modul 2 iaitu modul yg x ada subjek biologi…digantikn dgn sains komp…boleh x saya ambil kos dietetik nie….tp spm saya biology dpt b je…

ilia najihah
ilia najihah
Guest
8 years ago

Apa beza antara dietetik dan nutritionist?

cik lynn
Guest
Reply to  ilia najihah
7 years ago

salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

dalam words yg mudah; nutritionist menjurus kepada komuniti yg sihat seperti pencegahan awal penyakit ttpi dietitian lebih kepada clinical-based…dietitian akan deal dengan pesakit & therapeutic diet/kaunseling akan diberikan kepada pesakit…

Zaza
Zaza
Guest
Reply to  ilia najihah
5 years ago

Assalamualaikum . Boleh saya dapatkan senarai universiti yg menawarkan bidang dietetik ini ? Universiti tempatan dan universiti luar negara .

wana
wana
Guest
8 years ago

Boleh tak nak tau course ni lebih kepada biologi dan kimia sahaja ke ape?

cik lynn
Guest
Reply to  wana
7 years ago

salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

lebih menjurus kepada biologi/medikal…kita akan deals dengan pesakit…lepas kita dah buat assessment, baru kita boleh plan/kaunseling pesakit dari segi pemakanan yang sihat…

fuzah
fuzah
Guest
8 years ago

boleh bertanya sedikit,
bagaimanakah jalan untuk menjadi seorang ahli dietetik. maksud saya apakah course yg perlu diambil selepas mendapat keputusan spm.

cik lynn
Guest
Reply to  fuzah
7 years ago

salam…saya pelajar tahun akhir dietetik….mohon untuk menjawab soalan ya…

melalui pengalaman saya, saya masuk matrik dlu lps spm…then, baru saya apply untuk degree dietetik…selain matrik, melalui STPM, asasi or diploma pun boleh apply…

midek
midek
Guest
8 years ago

* typo error… okay.. not ikay

midek
midek
Guest
8 years ago

assalamualaikum.. if i may to ask u few questions.. is it ikay for me to pursue my studies in this course?? is it wise from the job prospect and the demand in malaysia?? thank you.. 🙂

Jawatan penulis sambilan diperlukan( Maklumat Lanjut )