Pengambilan Leftenan Muda ATM 2018

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:
Pengambilan Leftenan Muda ATM 2018 1
Pengambilan Tentera

Pengambilan Leftenan Muda  ATM 2018 , Makluman pada lepasan Ijazah Sarjana Muda, satu permohonan untuk pegawai kadet geraduan Angkatan tentera Malaysia ATM telah dibuka. Pengambilan ini adalah bagi pengambilan pertama tahun 2018. Sepertimana jawatan yang ditawarkan, pastikan pemohon adalah bergelar graduan iaitu yang telah tamat pengajian Ijazah Sarjana Muda.

Syarat Permohonan Pengambilan Leftenan Muda  ATM 2018

Permohonan mestilah memenuhi syarat yang ditetapkan iaitu dari segi had umur, fizikal tahap kesihatan, kelayakan akademik serta temuduga.

Info Tambahan :  Tips Cara Permohonan UPU 2024/2025

Kelayakan akademik

Sebagai asas mestilah lulus SPM/SVM  dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu ( Termasuk Lulus Ujian lisan ) Bahasa inggeris dan matematik.

Pengajian tinggi juga telah berjaya ditamatkan dengan lulus iajzah sarjana muda dengan kepujian dengan mendapat gred purata nilai gred kumulatif ( PNGK ) 2.70 ke atas dalam jurusan :

  • Kejuruteraan
  • Senibina
  • Teknologi Maklumat/komputer
  • Hotel dan katering
  • Kewangan/ perakaunan
  • Pengurusan
  • Pendidikan
  • Pengajian islam
  • Dan lain-lain

Pentauliahan Pegawai Kadet Lepasan Ijazah

Calon yang berjaya terpilih akan dilantik sebagai Pegawai Kadet Lepasan Ijazah untuk menjalani latihan ketenteraan di koleh perkhidmatan.

Pegawai kadet Lepasan Ijazah yang berjaya lulus dengan cemerlang dalam latihan ketenteraan akan dianugerahkan tauliah jangka pendek dengan pangkat laftenan muda atau setaraf setelah diperkenan Yang di Pertiuan Agong.

Info Tambahan :  Link Permohonan UPU dan Permohonan Pengajian Tinggi

Maklumat lanjut Permohonan

Untuk mendapatkan maklumat lanjut lebih lengkap tentang syarat dan kelayakan, anda dinasihatkan untuk merujuk iklan penuh dibawah :

Pengambilan Leftenan Muda ATM 2018
Pengambilan Leftenan Muda ATM 2018

Permohonan Pengambilan Pegawai  ATM 2018

Permohonan adalah secara online melalui sistem permohonan pengambilan pegawai kadet Lepasan Ijazah di laman web http://apps.mafhq.mil.my/JOMMASUKTENTERA/

Tarikh tutup permohonan ialah 17 oktober 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *