Perbezaan CV dan Resume

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Anda tahu perbezaan CV dan resume. Pernah mengalami keadaan dimana anda tersilap menghantar resume sedangkan yang diminta adalah CV? Atau sebaliknya? Jangan kerana itu anda tidak dapat secure interviu anda! Ini adalah untuk ada.

Perbezaan CV dan Resume

Curricular Vitae (CV)

CV atau Kurikulum Vitæ ialah perkataan daripada Bahasa Latin yang bermaksud perjalanan hidup. Apabila kita berbincang mengenai perjalanan hidup pasti ianya merupakan dokumen yang membincangkan secara mendalam (detail). CV biasanya dibentangkan di atas dua atau lebih halaman dan ia mengandungi tahap terperinci yang tinggi tentang pencapaian anda, jauh lebih daripada sekadar kerjaya biografi. CV merangkumi pendidikan anda serta pencapaian lain seperti penerbitan, anugerah, penghormatan dan sebagainya.

CV ini cenderung diatur secara kronologi (terkini ke yang dahulu) dan harus memudahkan untuk mendapatkan gambaran keseluruhan kerjaya kerja individu. Sebuah CV adalah statik dan tidak berubah untuk kedudukan yang berbeza.

Apakah Ringkasan CV?

Satu ringkasan kurikulum vitae adalah satu-dua halaman, versi pensuisan satu visie kurikulum penuh. Ringkasan CV adalah cara yang cepat dan ringkas menyampaikan kemahiran dan kelayakan seseorang. Kadang-kadang organisasi besar pada mulanya akan meminta ringkasan CV satu halaman apabila mereka mengharapkan sekumpulan pemohon yang besar.

TIPS: Apa yang perlu dimasukkan dalam CV anda?

CV anda harus memasukkan nama anda, maklumat untuk berhubung, alamat emel dan nombor telefon. CV mestilah menceritakan mengenai pendidikan, kemahiran, dan pengalaman secara terperinci.

Sebagai tambahan kepada asas-asas, CV termasuk pengalaman penyelidikan dan pengajaran, penerbitan, geran dan persahabatan, persatuan profesional dan lesen, anugerah, dan maklumat lain yang relevan dengan kedudukan yang anda gunakan. Mulakan dengan membuat senarai semua maklumat latar belakang anda, dan kemudian aturnya ke dalam kategori.

Info Tambahan :  SPM Ulangan: Panduan Lengkap, Tips dan Jadual 2023

Resume

Resume adalah dokumen ringkas yang biasanya tidak lebih daripada satu halaman kerana pembaca yang dimaksudkan tidak akan tinggal pada dokumen anda untuk waktu yang lama. Matlamat resume adalah untuk membuat individu menonjol dari persaingan.

Pencari kerja harus menyesuaikan resume ke setiap jawatan yang dipohon. Ia adalah untuk kepentingan pemohon untuk menukar resume dari satu aplikasi pekerjaan kepada yang lain dan untuk menyesuaikannya dengan keperluan jawatan tertentu. Resume tidak perlu dipesan secara kronologi, tidak perlu meliputi seluruh kerjaya anda dan merupakan dokumen yang sangat disesuaikan.

Pada hari ini, kita dapat lihat pelbagai template resume di laman web dan dapat menarik minat HR. Akan tetapi diingatkan bahawa pilihan perlulah tempat. Tidak digalakkan untuk memilih template melebihi 3 warna dan terlalu fancy. Ia perlulah mengikut kepada kerja yang anda minta. Jika anda minta kerjaya sebagai Graphic Designer, perlulah Nampak fancy, namun jika anda meminta kerja sebagai Juritera hendaklah di elakkan fancy itu kerana bimbang di mata HR tiada nilai professional.

Perbezaan CV dan Resume 1

Contoh CV (Sumber: Pinterest)

Perbezaan:

Seperti yang dinyatakan, tiga perbezaan utama antara CV dan resume ialah panjang, tujuan dan susun atur. Resume adalah ringkasan ringkas tentang kemahiran dan pengalaman anda dalam satu atau dua halaman, CV lebih terperinci dan dapat meregangkan lebih dari dua halaman. Resume akan disesuaikan dengan setiap posisi manakala CV akan tetap ditunda dan sebarang perubahan dalam huruf penutup.

Info Tambahan :  Pemilihan Kerjaya yang Sesuai: 7 Panduan dan Petua

CV mempunyai urutan kronologi yang jelas menyenaraikan keseluruhan kerjaya individu manakala maklumat resume boleh digelar sekitar untuk disesuaikan dengan pemohon. Boleh dikatakan perbezaan utama antara resume dan CV adalah bahawa CV dimaksudkan untuk menjadi rekod penuh sejarah kerjaya anda dan resume adalah senarai kemahiran dan pencapaian yang singkat, disasarkan.

Jom kita semak semula!

CV

  • CV – panjang, merangkumi keseluruhan kerjaya anda, statik
  • Sambung semula – pendek, tiada peraturan format tertentu, sangat disesuaikan
  • Curriculum vitae (CV) memberikan ringkasan pengalaman dan kemahiran anda. Biasanya, CV untuk calon peringkat kemasukan lebih panjang daripada resume – sekurang-kurangnya dua atau tiga muka surat. CV untuk calon peringkat pertengahan yang telah mengumpulkan banyak penerbitan cenderung berjalan lebih lama.
  • CV termasuk maklumat luas tentang latar belakang akademik anda, termasuk pengalaman mengajar, darjah, penyelidikan, anugerah, penerbitan, persembahan, dan pencapaian lain.
  • Oleh itu, CV menjadi lebih panjang daripada resume, dan memasukkan lebih banyak maklumat, khususnya butiran yang berkaitan dengan latar belakang akademik dan penyelidikan seseorang.

Resume

  • Resume menyediakan ringkasan pendidikan, sejarah kerja, kelayakan, dan pencapaian dan kemahiran lain. Terdapat juga bahagian pilihan, termasuk objektif resume dan ringkasan kerjaya.
  • Resume adalah dokumen yang paling biasa yang diminta pemohon dalam aplikasi pekerjaan.
  • Resume semestinya seefektif. Biasanya, resume adalah satu halaman panjang, walaupun kadang-kadang ia boleh selagi dua halaman.
  • Sambung semula sering termasuk senarai bullet untuk menyimpan maklumat ringkas.
  • Resume datang dalam beberapa jenis, termasuk format kronologi, fungsional, dan gabungan. Pilih format yang sesuai dengan jenis pekerjaan yang anda gunakan

3 thoughts on “Perbezaan CV dan Resume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *