Perbezaan matrikulasi sains hayat, sains fizikal dan perakaunan

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Tahukah Anda …

Salah satu perbezan antara matrikulasi jurusan sains hayat, sains fizikal dan perakaunan ialah matapelajaran yang diambil.

  • Untuk matrikulasi Jurusan Sains Hayat mengambil mata pelajaran Biologi, Kimia dan Matematik (Sains) sepanjang pengajian  di Program Matrikulasi.
  • Untuk matrikulasi Jurusan Sains Fizikal pula pelajar akan mengambil subjek Fizik, Kima dan Matematik sepanjang pengajian mereka di dalam Program Matrikulasi.
  • Jurusan Perakaunan pula mengandungi mata pelajaran Ekonomi, Perakaunan, Pengurusan Perniagaan dan Matematik sepanjang pembelajaran Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
356 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Noor Keumala Binti Zulkufli
Noor Keumala Binti Zulkufli
Guest
4 years ago

saya nx tanya..
permohonan untuk study medic tu hanya bergantung kepada keputusan matrik/asasi ke??
atau dye still nx tgk keputusan SPM??

nisa
nisa
Guest
4 years ago

assalamualaikum wbt,
saya amat berminat untuk masuk ke dalam matrikulasi
tapi result spm 2015 saya hanya
bm-(A-)
bi-C+
math-A
sej-A
ag-A
fizik-C+
biologi-C
Addmath-C
Kimia-D

saya juga mendapat result yang baik untuk markah koko
jadi saya amat berharap jika saya dapat memasuki matrikulasi. mohon pencerahan

maya
maya
Guest
5 years ago

Ibu saya memiliki status penduduk tetap manakala bapa saya berstatus bukan warganegara. Adakah saya berpeluang untuk mendapat matriks ini? mohon reply kerana perkara ini menghantui saya setip hari

amiR
amiR
Guest
5 years ago

AS SALAM NAK TANYA SAYA BI DPT GRED ‘D’ DLM SPM DAN SAYA PUN SUDAH DAPAT TAWARAN KE MATRIK PINENG PATUT KE SAYA PRGI SEBAB BI KAT SANE TOUGH KE?

amira
amira
Guest
5 years ago

Assalamualaikum tuan,
saya sekarang merupakan pelajar uitm dalam bidang diploma industri perkayuan. Saya dapat intake kedua ke matrikulasi selangor dalam bidang sains.
Adakah patut saya teruskan jurusan di uitm atau pindah ke matrik?
Demi masa depan saya… yang manakah saya perlu pilih?

Buntu. Mak nak saya berpindah ke matrik!

annur najiha
annur najiha
Guest
5 years ago

Spm 2014 saya telah mendapat 7A 1b 1D.. malangnya BI SAYA D…SAYA TIDAK MENdapat first intake for matriculation.. adakah dengan result saya ini, saya berpeluang ke matrikulasi bgi second intake??? Addmath saya B.subjek lain semua A…

Amirrul
Amirrul
Guest
5 years ago

Assalamualaikum.. no.ic ayah saye isi dulu salah.. adakah rayuan diterima ,kalau² pihak matrikulasi tidak melihat apa yg sye isi dahulu.. sye harap dapat lah..

Hilmi
Hilmi
Guest
5 years ago

Assalamualaikum..
Saya ingin brtnya sikit.. jika saya brminat dgn jurusan farmasi.. apa yg patut saya amik di matriks.. boleh tolak subjek fizik di matrikulasi ?
Betul ke jika lepas dari matrikulasi dan dapat ditawarkan ke farmasi.. farmasi akan rujuk kembali result spm ?

Mohon dibalas dengan segera.. terima kasih

aishah
aishah
Guest
5 years ago

assalamualaikum saya nak bertanya saya telah mendapat tawaran matrikulasi dalam jurusan sains. saya berminat untuk ambil medic tetapi saya keliru sama ada saya perlu ambil modul 1 atau modul 3. saya sangat berminat dengan subjek biologi. sekiranya saya ambil modul 3 adakah saya berpeluang untuk ambil medic?

alysa
alysa
Guest
5 years ago

assalamualaikum,saya difahamkan dalam matrik ada 3 modul..salah satunya ada sains komputer..boleh tuan jelaskan tentang sains komputer tu?

muhammad ridwan
muhammad ridwan
Guest
5 years ago

Assalamualaikum . Saya tidak dapat matriks mungkin disebabkan BI saya dapat gred D . Tp akaun saya b+ addmath b . subjek lain B . Saya buat rayuan untuk intake kedua .kemungkinan saya dapat atau tidak ?

muhammad ridwan
muhammad ridwan
Guest
Reply to  muhammad ridwan
5 years ago

Salam . Saya tdak layak ke matriks . Ramai org kata disebabkan BI saya . Bi saya D . Tapi addmath saya b dan akaun saya b+ yg subjek lain pun B . Saya buat rayuan . Encik rasa saya dapat tak masuk untuk intake kedua ?

annur najiha
annur najiha
Guest
Reply to  muhammad ridwan
5 years ago

salam.keputusan spm saya pada tahun 2014 adalah 7A 1B 1D.saya tidak berjaya ditawarakan ke matrikulasi pada panggilan pertama.malangnya saya telah mendapat D dalam bahasa inggeris.saya telah membuat rayuan.adakah saya dapat peluang ke matrikulasi pada panggilan kedua?? Harap dibalas.. terima kasih..

Adam
Adam
Guest
5 years ago

Keputusan SPM saya adalh seperti berikut BM BI SJ PM: A, Bio & ICT: B+, Maths:B, Fizik: C+, Kimia & AddMaths: D. Saya ditawarkan oleh matrikulasi dalam bidang perakaunan. Bolehkah saya menukar jurusan kepada Sains Hayat atau Sains Tulen?

athirah
athirah
Guest
5 years ago

Assalamualaikum. Saya dapat masuk matrikulasi. Tapi bukan jurusan yang saya mohon. Saya dapat jurusan akaun. Adakah saya berpeluang utk tukar daripada jurusan akaun ke jurusan sains? keputusan spm saya:

BM – A-
BI – B
Math – A+
Sej – A
P.Islam – A-
Addmath – B+
P.Akaun – B
Physic – A-
Chemistry – D

Terima Kasih 🙂

Munah
Munah
Guest
5 years ago

Spm(2014) sy 3A(bm,math,moral) 1B(akaun) 1C+(sej) 2C(addmath,bi) ,bio n chem dapat D . Ada peluang tak sy masuk matrikulasi ni?

dian
dian
Guest
5 years ago

assalam,sy nak tanya..kputusan spm sy:
bm b+
sej A-
syariah A-
pqs A-
bi c+
bio c+
fiz c+
addmath D
kimia D

layak ke saya masuk matriks dgn kputusan mcm tu?kalau sy buat rayuan agak2 terima ke?

Jr Nuno
Jr Nuno
Guest
5 years ago

salam sjahtra tuan , keptusan spm sy adlah spt brikut maths pm : A sjarah bm bi : B bio addmt ict : C kimia fiz : D . saya ingin brtnya adkh kptusan sy ini boleh dipertimbangkan untuk ambilan kedua matrikulasi ? sy lepasan spm 2014 .

kaily
kaily
Guest
5 years ago

Assalamualaikum, saya lepasan SPM 2015, layakkah saya dpt matrikulasi dgn keputusan:
BM, A
BI PAI MATH SEJ, A-
ADDMTHS BIO, C+
PHYSICS, B
CHEMIST, D

Jika dpt matrik, sains hayat atau sains fizikal lebih baik ntk saya? Saya rasa seronok belajar fizik… tapi, belajar bio pun best… keputusan bio saya tu tk brp bagus mungkin krn cara pembelajaran dsekolah dulu tdk berkesan tambah tdk mengambil tuition bio.. tapi saya memiliki minat ntk mempelajari sistem tubuh manusia… terima kasih kpd sesiapa shj yg menjawab.

alin
alin
Guest
5 years ago

assalamualaikum…saya nak tanya…apa beza asasi sains kesihatan bersekutu dengan asasi sains hayat??apakah bidang yg bley saya ceburi slps saya ambil asasi sains kesihatan bersekutu?

wan nur syafiqah
wan nur syafiqah
Guest
6 years ago

assalamulaikum..

Azizul Izzie
Azizul Izzie
Guest
6 years ago

Salam . Saya nak tanya , saya dapat keputusan SPM :
Sej , Math = A
BM , BI , Ag , Fizik = B
Bio = C
Kimia = D
Add math = E
.
Saya dapat tawaran matrikulasi melaka kursus perakaunan , apakah sukar atau tidak sesuai bagi saya kerana add math saya teruk (E) ?
.
Saya lebih minat sains fizikal , apakah boleh saya bertukar kurusus ? Mohon pencerahan

mimi
mimi
Guest
6 years ago

Assalamualaikum…saya pelajar matrik jurusan sains fizikal…dua tiga hari lepas ada seorang senior saya kata kwn dia pelajar jurusan sains fizikal tp dapat sambung ijazah dlm pergigian…saya tnya btol pelajar jurusan sains fizikal dpt sambung ijazah pergigian…harap bantuan dan kepastian….

Ridhwan
Ridhwan
Guest
6 years ago

Assalamualaikum, saya pelajar sains tulen tidak mendapat tawaran ke matrik bagi ambilan pertama, saya telah minta untuk ambilan kedua.. ade tak peluang untuk saya masuk matrik dengan keputusan saya begini,

BM = B+
BI = A
MT = A
AG = A
SEJ = B
BIO = C+
PHY = C+
KIM = D
AMTS = B+

Masalah sya kimia sya dpt D, boleh tak sya dpt ke matriks?

nadhirahs
nadhirahs
Guest
6 years ago

Assalamualaikum.. sya dapat tawaran ke matrikulasi program perakaunan. saya dapt akaun mase spm C+, tetapi addmath saya E. tuan rase boleh x saya cath up addmath nnti??

sha
sha
Guest
6 years ago

assalam.. sy nak tanya kalau result spm sy BM=A,BI=B,SEJ=A-,MATH=A,PAI=B+,BIO=C=,FIZ=C+,KIM=C+,ADMTH=D.. sy boleh matrik jurusan sain, patut x sy tukar ke jurusan akaun dan kalau sy dlm jurusan sain,modul mana yg ptut sy pilih? trima ksih tuan 🙂

nuur
nuur
Guest
6 years ago

Assalamualaikum tuan . Sy ingin bertanya . Mana yg lebih baek , sama ada pergi ke diploma atau matriks ye? Keduanya sy dapat sains.. Mcm mana pndpt tuan ?

sha
sha
Guest
6 years ago

as salam . saya mendpt tawaran matrikulasi , jika saya ingin menjadi ahli farmasi berapa pointer yg hrus saya dapat ?? hanya untuk menetap target :]

nar
nar
Guest
6 years ago

assalamualaikum.. sye dapat jurusan sains di matrikulasi. dalam keputusan spm, saya mendapat C bagi biologi.. adakah sye berpeluang untuk mendapat sains hayat kerana sye berminat dalam bidang pergigian??.. subjek lain lebih baik dari biologi.. terima kasih :))

nurul
nurul
Guest
6 years ago

saya nak tanya, saya berminat dengan sains aktuari jadi di matrik saya perlu pilih course apa? perakaunan, sains fizikal, atau sains hayat? saya ambik aliran sains di sekolah dan dapat
BM A+
BI A
SEJ A+
AGAMA A
KIM A+
FIZ A-
MATE A+
ADD MATH A
BIO B+

Nurul Farhana
Nurul Farhana
Guest
6 years ago

Assalamualaikum..saya ingin bertanya sedikit..result SPM saya adlh sprti berikut:

BM-A
MATHS-A+
ADD MATHS-A-
SEJARAH -A
PEND.ISLAM-A
BI-B
BIO-C+
KIM-C+
FIZ-C+

Alhamdulillah saya ditawarkan ke kolej matrikulasi M001-sains.
sejujurnya saya kata..saya kurang berminat dengan subjek fizik..saya ingin bertanya apa beza modul 1 dengan modul 3 untuk saya memohon bidang yang saya minat selepas tamat sahaja matrikulasi saya untuk ke ijazah?adakah boleh saya menukar modul1 saya kepada modul 3 jikalau saya benar2 tidak meminati subjek fizik?

qelate boyzs
qelate boyzs
Guest
6 years ago

Klau result sye dpt camni agk2 dpt x yg second intake??

Bm-a+
Bi-c+
Sej-a+
Pai-a
Math-b+
Bio-b+
Fiz-b
Kim-c
Ad math-g

Mhon sgt2 bntuan yg arif dlm bdang nie…

merkudus
merkudus
Guest
Reply to  fiziesss
6 years ago

salam saya nak tanya sikit. saya ada dapat tawaran matriks aliran sains. tapi saya tak sure lagi nak target medic/engineering. so kalau saya nak ambil medic, saya kena ambil modul 1/3 lah kan? tp kalau saya ambil bio, saya mmg tak nak ambil fizik dah n vice versa. boleh ke mcm tu? harap sir dapat bantu

Jawatan penulis sambilan diperlukan( Maklumat Lanjut )