Perbezaan matrikulasi sains hayat, sains fizikal dan perakaunan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Tahukah Anda …

Salah satu perbezan antara matrikulasi jurusan sains hayat, sains fizikal dan perakaunan ialah matapelajaran yang diambil.

  • Untuk matrikulasi Jurusan Sains Hayat mengambil mata pelajaran Biologi, Kimia dan Matematik (Sains) sepanjang pengajian  di Program Matrikulasi.
  • Untuk matrikulasi Jurusan Sains Fizikal pula pelajar akan mengambil subjek Fizik, Kima dan Matematik sepanjang pengajian mereka di dalam Program Matrikulasi.
  • Jurusan Perakaunan pula mengandungi mata pelajaran Ekonomi, Perakaunan, Pengurusan Perniagaan dan Matematik sepanjang pembelajaran Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia

356 thoughts on “Perbezaan matrikulasi sains hayat, sains fizikal dan perakaunan

  1. saya nx tanya..
    permohonan untuk study medic tu hanya bergantung kepada keputusan matrik/asasi ke??
    atau dye still nx tgk keputusan SPM??

  2. assalamualaikum wbt,
    saya amat berminat untuk masuk ke dalam matrikulasi
    tapi result spm 2015 saya hanya
    bm-(A-)
    bi-C+
    math-A
    sej-A
    ag-A
    fizik-C+
    biologi-C
    Addmath-C
    Kimia-D

    saya juga mendapat result yang baik untuk markah koko
    jadi saya amat berharap jika saya dapat memasuki matrikulasi. mohon pencerahan

  3. Ibu saya memiliki status penduduk tetap manakala bapa saya berstatus bukan warganegara. Adakah saya berpeluang untuk mendapat matriks ini? mohon reply kerana perkara ini menghantui saya setip hari

  4. AS SALAM NAK TANYA SAYA BI DPT GRED ‘D’ DLM SPM DAN SAYA PUN SUDAH DAPAT TAWARAN KE MATRIK PINENG PATUT KE SAYA PRGI SEBAB BI KAT SANE TOUGH KE?

  5. Assalamualaikum tuan,
    saya sekarang merupakan pelajar uitm dalam bidang diploma industri perkayuan. Saya dapat intake kedua ke matrikulasi selangor dalam bidang sains.
    Adakah patut saya teruskan jurusan di uitm atau pindah ke matrik?
    Demi masa depan saya… yang manakah saya perlu pilih?

    Buntu. Mak nak saya berpindah ke matrik!

    1. Waalaikumussalam, susah saya nak tentukan pilihan hidup saudari. fikirkan tentang minat dan keupayaan. buat keputusan berdasarkan perancangan masa depan.

  6. Spm 2014 saya telah mendapat 7A 1b 1D.. malangnya BI SAYA D…SAYA TIDAK MENdapat first intake for matriculation.. adakah dengan result saya ini, saya berpeluang ke matrikulasi bgi second intake??? Addmath saya B.subjek lain semua A…

  7. Assalamualaikum.. no.ic ayah saye isi dulu salah.. adakah rayuan diterima ,kalau² pihak matrikulasi tidak melihat apa yg sye isi dahulu.. sye harap dapat lah..

  8. Assalamualaikum..
    Saya ingin brtnya sikit.. jika saya brminat dgn jurusan farmasi.. apa yg patut saya amik di matriks.. boleh tolak subjek fizik di matrikulasi ?
    Betul ke jika lepas dari matrikulasi dan dapat ditawarkan ke farmasi.. farmasi akan rujuk kembali result spm ?

    Mohon dibalas dengan segera.. terima kasih

    1. Waasalaikumussalam, kalau ingin ke farmasi tentulah perlu belajar sains hayat di matrikulasi, namun demikian ia bergantung kepada fokus farmasi tersebut.

  9. assalamualaikum saya nak bertanya saya telah mendapat tawaran matrikulasi dalam jurusan sains. saya berminat untuk ambil medic tetapi saya keliru sama ada saya perlu ambil modul 1 atau modul 3. saya sangat berminat dengan subjek biologi. sekiranya saya ambil modul 3 adakah saya berpeluang untuk ambil medic?

  10. assalamualaikum,saya difahamkan dalam matrik ada 3 modul..salah satunya ada sains komputer..boleh tuan jelaskan tentang sains komputer tu?

    1. Waalaikumussalam, sains komputer ni bukan baru ditawarkan tapi ia adalah tambahan pd program sebelum ni. pembelajarannya sama shj seakan sains fizikal, tapi ada tambahan fokus pembalejaan dalam bidang it dan Komputer

  11. Assalamualaikum . Saya tidak dapat matriks mungkin disebabkan BI saya dapat gred D . Tp akaun saya b+ addmath b . subjek lain B . Saya buat rayuan untuk intake kedua .kemungkinan saya dapat atau tidak ?

    1. Salam . Saya tdak layak ke matriks . Ramai org kata disebabkan BI saya . Bi saya D . Tapi addmath saya b dan akaun saya b+ yg subjek lain pun B . Saya buat rayuan . Encik rasa saya dapat tak masuk untuk intake kedua ?

      1. salam.keputusan spm saya pada tahun 2014 adalah 7A 1B 1D.saya tidak berjaya ditawarakan ke matrikulasi pada panggilan pertama.malangnya saya telah mendapat D dalam bahasa inggeris.saya telah membuat rayuan.adakah saya dapat peluang ke matrikulasi pada panggilan kedua?? Harap dibalas.. terima kasih..

  12. Keputusan SPM saya adalh seperti berikut BM BI SJ PM: A, Bio & ICT: B+, Maths:B, Fizik: C+, Kimia & AddMaths: D. Saya ditawarkan oleh matrikulasi dalam bidang perakaunan. Bolehkah saya menukar jurusan kepada Sains Hayat atau Sains Tulen?

  13. Assalamualaikum. Saya dapat masuk matrikulasi. Tapi bukan jurusan yang saya mohon. Saya dapat jurusan akaun. Adakah saya berpeluang utk tukar daripada jurusan akaun ke jurusan sains? keputusan spm saya:

    BM – A-
    BI – B
    Math – A+
    Sej – A
    P.Islam – A-
    Addmath – B+
    P.Akaun – B
    Physic – A-
    Chemistry – D

    Terima Kasih 🙂

  14. Spm(2014) sy 3A(bm,math,moral) 1B(akaun) 1C+(sej) 2C(addmath,bi) ,bio n chem dapat D . Ada peluang tak sy masuk matrikulasi ni?

  15. assalam,sy nak tanya..kputusan spm sy:
    bm b+
    sej A-
    syariah A-
    pqs A-
    bi c+
    bio c+
    fiz c+
    addmath D
    kimia D

    layak ke saya masuk matriks dgn kputusan mcm tu?kalau sy buat rayuan agak2 terima ke?

  16. salam sjahtra tuan , keptusan spm sy adlah spt brikut maths pm : A sjarah bm bi : B bio addmt ict : C kimia fiz : D . saya ingin brtnya adkh kptusan sy ini boleh dipertimbangkan untuk ambilan kedua matrikulasi ? sy lepasan spm 2014 .

  17. Assalamualaikum, saya lepasan SPM 2015, layakkah saya dpt matrikulasi dgn keputusan:
    BM, A
    BI PAI MATH SEJ, A-
    ADDMTHS BIO, C+
    PHYSICS, B
    CHEMIST, D

    Jika dpt matrik, sains hayat atau sains fizikal lebih baik ntk saya? Saya rasa seronok belajar fizik… tapi, belajar bio pun best… keputusan bio saya tu tk brp bagus mungkin krn cara pembelajaran dsekolah dulu tdk berkesan tambah tdk mengambil tuition bio.. tapi saya memiliki minat ntk mempelajari sistem tubuh manusia… terima kasih kpd sesiapa shj yg menjawab.

  18. assalamualaikum…saya nak tanya…apa beza asasi sains kesihatan bersekutu dengan asasi sains hayat??apakah bidang yg bley saya ceburi slps saya ambil asasi sains kesihatan bersekutu?

  19. Salam . Saya nak tanya , saya dapat keputusan SPM :
    Sej , Math = A
    BM , BI , Ag , Fizik = B
    Bio = C
    Kimia = D
    Add math = E
    .
    Saya dapat tawaran matrikulasi melaka kursus perakaunan , apakah sukar atau tidak sesuai bagi saya kerana add math saya teruk (E) ?
    .
    Saya lebih minat sains fizikal , apakah boleh saya bertukar kurusus ? Mohon pencerahan

  20. Assalamualaikum…saya pelajar matrik jurusan sains fizikal…dua tiga hari lepas ada seorang senior saya kata kwn dia pelajar jurusan sains fizikal tp dapat sambung ijazah dlm pergigian…saya tnya btol pelajar jurusan sains fizikal dpt sambung ijazah pergigian…harap bantuan dan kepastian….

  21. Assalamualaikum, saya pelajar sains tulen tidak mendapat tawaran ke matrik bagi ambilan pertama, saya telah minta untuk ambilan kedua.. ade tak peluang untuk saya masuk matrik dengan keputusan saya begini,

    BM = B+
    BI = A
    MT = A
    AG = A
    SEJ = B
    BIO = C+
    PHY = C+
    KIM = D
    AMTS = B+

    Masalah sya kimia sya dpt D, boleh tak sya dpt ke matriks?

    1. Waalaikumussalam.. kimia tu kedua penting selain Ad math.. keputusan ni agak susah nak komen.. begantung pada rezeki lah yer..bnyk berdoa..

  22. Assalamualaikum.. sya dapat tawaran ke matrikulasi program perakaunan. saya dapt akaun mase spm C+, tetapi addmath saya E. tuan rase boleh x saya cath up addmath nnti??

  23. assalam.. sy nak tanya kalau result spm sy BM=A,BI=B,SEJ=A-,MATH=A,PAI=B+,BIO=C=,FIZ=C+,KIM=C+,ADMTH=D.. sy boleh matrik jurusan sain, patut x sy tukar ke jurusan akaun dan kalau sy dlm jurusan sain,modul mana yg ptut sy pilih? trima ksih tuan 🙂

  24. Assalamualaikum tuan . Sy ingin bertanya . Mana yg lebih baek , sama ada pergi ke diploma atau matriks ye? Keduanya sy dapat sains.. Mcm mana pndpt tuan ?

  25. as salam . saya mendpt tawaran matrikulasi , jika saya ingin menjadi ahli farmasi berapa pointer yg hrus saya dapat ?? hanya untuk menetap target :]

  26. assalamualaikum.. sye dapat jurusan sains di matrikulasi. dalam keputusan spm, saya mendapat C bagi biologi.. adakah sye berpeluang untuk mendapat sains hayat kerana sye berminat dalam bidang pergigian??.. subjek lain lebih baik dari biologi.. terima kasih :))

  27. saya nak tanya, saya berminat dengan sains aktuari jadi di matrik saya perlu pilih course apa? perakaunan, sains fizikal, atau sains hayat? saya ambik aliran sains di sekolah dan dapat
    BM A+
    BI A
    SEJ A+
    AGAMA A
    KIM A+
    FIZ A-
    MATE A+
    ADD MATH A
    BIO B+

  28. Assalamualaikum..saya ingin bertanya sedikit..result SPM saya adlh sprti berikut:

    BM-A
    MATHS-A+
    ADD MATHS-A-
    SEJARAH -A
    PEND.ISLAM-A
    BI-B
    BIO-C+
    KIM-C+
    FIZ-C+

    Alhamdulillah saya ditawarkan ke kolej matrikulasi M001-sains.
    sejujurnya saya kata..saya kurang berminat dengan subjek fizik..saya ingin bertanya apa beza modul 1 dengan modul 3 untuk saya memohon bidang yang saya minat selepas tamat sahaja matrikulasi saya untuk ke ijazah?adakah boleh saya menukar modul1 saya kepada modul 3 jikalau saya benar2 tidak meminati subjek fizik?

  29. Klau result sye dpt camni agk2 dpt x yg second intake??

    Bm-a+
    Bi-c+
    Sej-a+
    Pai-a
    Math-b+
    Bio-b+
    Fiz-b
    Kim-c
    Ad math-g

    Mhon sgt2 bntuan yg arif dlm bdang nie…

      1. salam saya nak tanya sikit. saya ada dapat tawaran matriks aliran sains. tapi saya tak sure lagi nak target medic/engineering. so kalau saya nak ambil medic, saya kena ambil modul 1/3 lah kan? tp kalau saya ambil bio, saya mmg tak nak ambil fizik dah n vice versa. boleh ke mcm tu? harap sir dapat bantu

  30. assalamualaikum..
    keputusan spm saya spt berikut:
    BM-A
    BI-B+
    PI-A
    SEJ-A
    MATH-A
    BIO-A-
    KIM-B+
    ADDMAT-C+
    FIZ-B+

    ..sy mndapat tawaran matrikulasi bdg sains.. adakah saya perlu menerima tawaran ini dn mneruskan pngajian di matrik ?..layakkah saya mnyambung pljran di matrik hanya dgn kputusan 5a shja?..modul mna yg patut sy pilih jika sya terima tawaran? susahkah bidang sains ini ? saya sangat2 perlukan nasihat dan pendapat.. terima kasih.

    1. Waalaikumussalam..
      layakkah saya mnyambung pljran di matrik hanya dgn kputusan 5a shja? susah sy nak jawab.. soalan tu hanya nur afif shj boleh jawab.. sbb nur afifi lebih arif tentang kebolehan diri..nanti sy cuba buatkan artikel bekenaan masalah ni.. kebiasannya kalau bio A sains hayat sesuai..kalau Fizik A sains fizikal sesuai.

  31. Assalamualaikum . Sy ingin bertanya kepada tuan.. Sekiranya mndpt program dua tahun bagi course sains , ttpi mahu tukar ke course perakaunan yg cuma 1 tahun, boleh ke? Sy tahu untuk pertukaran ni mmg agak sukar sdkit n byk prosuder nye .. Ttpi jika boleh tukar dari program dua tahun kepada perakaunan, sy akan cuba jugak lakukan.. Adakah boleh tukar program dua tahun kepada perakaunan ye tuan?? Mohon sngat tuan mmberi respond, sdkit sbyk boleh mmbntu ..

    1. Waalaikumussalam, tukar kursus matrik ke? susah nak tukar nuur.. boleh tukar kalau ada kosong..tu pun bergantung pada matrikulasi tu..masalah lagi, kemasukan matrik ni bila ia kosong..sentiasa penuh..

  32. Salam.kalau ambik sains fizikal.. Nnti degree boleh x ambik course psl account?Sbb sy buat survey degree utk sains fizikal ni ialah utk engineering je btol ke?

  33. Assalamualaikum. Apakah perbezaan matrikulasi dan diploma dalam jurusan perakaunan? Saya ingin memohon biasiswa bank negara atau bank rakyat setelah habis matrikulasi ataupun diploma. Yang manakah pilihan terbaik pada pandangan tuan?

  34. Assalamualaikum…
    saya nak tnya, saya dpt tawaran ke matrik jurusan sains tp bio n kim saya dpt C+…fiz pulak dpt B…rasanya boleh x saya dpt modul 1 atau 3…sbb saya lbih minat bio drpd fiz…
    harap ada respons…

    1. Waalaikumussalam.. sy rasa mesti add math mimi OK kan? mungkin MIMI akan di serap ke sains fizikal.. minat shj perlu dibuktikan dengan keupayaan. dari segi keputusan nampak macam mimi lebih menguasai fizik.

  35. Saya telah mendapat 9A+ 1A dalam spm 2013. Saya merupakan pelajar sains tulen dan saya telah memohon matrikulasi jurusan perakaunan. Saya telah ditawarkan dlam jurusan perakauan. Boleh tak saya nak tukar ke jurusan sains?

  36. Maaf menggangu,Saya telah mendapat tawaran M001-Sains,Bila dan boleh tak saya nak buat penukaran ke Jurusan Peakaunan?

        1. huhu.. patut sblum pilih dulu kne jumpa kaunselor..knal pasti dulu minat anda.. tapi klau nak tukar aliran tu xdpt.. begantung pada pengurusan pihak matrik tempat belajar tu..

      1. Boleh saya tanya,pertukaran aliran buta semasa pendaftaran ke atau sebelum?Jika sebelum perlu tak saya tulis surat?

        1. Susah kalau nak tukar2 ni.. kalau nak cuba jugak baik buat awal.. cuba buat surat rasmi hantar pada matrik yg diterima tu..atau hubungi terus matrik yg dapat tu.. bgtau dia hasrat nak tukar tu.. mana tahu ada kekosongan.

  37. Saya calon SPM 2013, saya mendapat 7A+, 2A dan 1A-. Tapi saya tidak ditawarkan tempat dalam program Matrikulasi, saya minta untuk jurusan sains, bolehkah saya tukar kepada jurusan perakaunan? Boleh saya tahu format surat rayuan ?

    1. Rasanya tak dapat..kalau nak jugak..susah sikit nk dapat tukar..kptsn anda dah baik..yang ditawarkan dah terbaik untuk anda..mungkin ada yg dapat..tapi kne jumpa pihak atasan matrik dan ada kekosongan,…tapi mustahil juga ada kekosongan sbb ada ambilan kedua.

  38. Assalamualaikum. Jika saya ditawarkan matrikulasi jurusan perakaunan, boleh tak saya nak tukar jurusan perakaunan ke jurusan sains?

  39. salam..saya baru lepas dapat result spm2013 pada mac2014 baru ni, saya minat dalam bidang sains aktuari, yang mana satu saya patut pilih, sains fizikal atau perakaunan?

  40. ASSALAMMUALAIKUM,nak tnye tuan…if sy dpt result
    BM A-
    BI C
    MM B+
    MT E
    KIM B
    BIO C+
    PHY C+
    SEJ A

    Adakah sy akan dapat ke matrikulasi sekiranya sy mmbuat rayuan,?????????????? ;(
    Harap tuan memberi respon