Perlukah Anggaran Gaji dalam Resume?

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Anggaran gaji dalam resume anda secara amnya, anda TIDAK boleh memasukkan maklumat resume anda. Kadang kala calon majikan anda mungkin meminta syarat gaji atau riwayat gaji anda, tetapi melainkan jika ada penalti untuk peninggalan, seperti resume anda akan ditolak, jangan masukkan maklumat tersebut.

Dengan memasukkan syarat gaji pada resume anda, anda dapat menyampaikan kesan yang salah atau membuat batasan untuk calon majikan anda, menyebabkan mereka melewati resume anda dan biasanya ada ruang untuk rundingan pada tahap selanjutnya dari proses pengambilan pekerja.

Sekiranya anda merangkumi syarat gaji yang lebih rendah daripada apa yang biasanya anda laksanakan, anda menandakan diri anda sebagai murah atau kurang pengalaman dan mungkin tidak mendapat tawaran yang anda mahukan. Sebaliknya, jika anda menunjukkan angka yang terlalu tinggi, maka anda menandakan diri anda sebagai terlalu mahal dan mungkin mengesampingkan diri anda dari peringkat akhir.

Perlukah Anggaran Gaji dalam Resume?

Cara Meletakkan Anggaran Gaji Dalam Resume

Oleh itu, apa yang harus anda lakukan sekiranya calon majikan secara khusus meminta anda memasukkan maklumat anggaran gaji dalam resume? Berikut adalah 5 petua untuk membantu anda:

Info Tambahan :  3 Panduan Portfolio Bidang Kreatif vs Teknikal

1. Jangan terlalu spesifik:

Sekiranya anda benar-benar ingin memasukkan anggaran gaji dalam resume anda, cuba elakkan memasukkan angka gaji tertentu dan sebaliknya gunakan julat gaji.

Sebagai contoh:

“Pada kedudukan saya yang lalu, saya memperoleh antara RM2,500 hingga RM3,500. Saya dengan senang hati akan membincangkan hal ini dengan anda semasa temu ramah. Saya telah menjana pertengahan RM3,000 Saya yakin syarikat anda membayar gaji yang kompetitif. ”

2. Sekiranya anda diminta memasukkan syarat gaji, anda boleh mengikuti peraturan yang sama:

“Saya berharap dapat menghasilkan RM10,000 hingga RM15,000 setiap tahun. Tetapi saya fleksibel dan terbuka untuk membincangkan jumlah pampasan. ”

3. Bercakap tentang faedah sebagai gantinya:

Saya fleksibel terhadap pampasan wang kerana faedah lain seperti insurans kesihatan dan pencen sama pentingnya.

4. Elakkan salah faham:

Anda harus memastikan bahawa anda membezakan antara gaji dan faedah lain seperti bonus, percutian berbayar, dan faedah kesihatan. Apabila diminta mengenai keperluan gaji anda, anda tidak boleh memasukkan faedah sampingan ini, atau resume anda mungkin ditolak kerana angka anda terlalu tinggi.

Di samping itu, penting bagi anda untuk membuat kajian menyeluruh dan mengetahui dengan tepat berapa gaji purata seseorang dengan kemahiran dan pengalaman anda di industri sebelum anda menyatakan keperluan gaji anda di resume anda.

Info Tambahan :  Industri Halal: 8 Universiti dan Kolej Tawaran

5. Jangan fokus pada wang:

Apabila anda memasukkan maklumat gaji anda, jangan letakkan di atas kertas yang berasingan kerana ini boleh memberi gambaran kepada calon majikan anda bahawa anda terlalu fokus pada wang.

Apabila anda menyerahkan resume anda, anda mahukan peluang untuk wawancara dengan syarikat dan menunjukkan kekuatan dan sifat anda yang dapat anda bawa untuk berperanan. Anda boleh membincangkan masalah wang semasa wawancara atau setelah anda mendapat tawaran pekerjaan.

Bila Perlu Memasukkan Anggaran Gaji Dalam Resume?

Perlukah Anggaran Gaji dalam Resume?

Setiap kali anda melamar jawatan, penting untuk menulis resume anda mengikut kehendak majikan. Sebilangan majikan menghendaki anda memasukkan sejarah gaji atau keperluan gaji. Sebagai calon pintar, anda harus memasukkan bahagian-bahagian ini, oleh itu, anda harus mengikuti beberapa norma penting.

Pilihan untuk Menyertakan Keperluan Gaji dalam Cover Letter

Sekiranya majikan dibenarkan untuk bertanya, dan tidak memberikan arahan khusus mengenai cara memasukkan syarat gaji, anda mempunyai beberapa pilihan untuk dipertimbangkan.

Sertakan anggaran gaji dalam resume

Salah satu cara untuk memasukkan keperluan gaji dalam surat lamaran adalah dengan menyenaraikan julat gaji. Ini memberi anda dan majikan sedikit kelonggaran. Pastikan julat gaji anda realistik.

Katakan Keperluan anggaran gaji dalam resume boleh dirunding

Anda juga boleh menyatakan bahawa keperluan gaji anda boleh dirunding berdasarkan kedudukan dan pakej pampasan keseluruhan, termasuk faedah. Itu memberi anda (dan majikan) fleksibiliti semasa proses penyaringan, dan akan memberi ruang untuk merundingkan gaji yang berpatutan jika anda mendapat tawaran yang kurang dari yang anda harapkan.

Mengapa Majikan Bertanya Mengenai Anggaran Gaji

Apabila majikan bertanya mengenai jangkaan gaji anda, biasanya atas tiga sebab:

  • Mereka mempunyai anggaran.
  • Mereka mahu mengukur sejauh mana anda mengetahui nilai anda.
  • Mereka ingin menentukan sama ada anda berada di tahap profesional yang sesuai. Pemohon yang meminta jumlah yang jauh lebih tinggi daripada calon lain mungkin terlalu senior untuk peranan tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *