Permohonan Bantuan Warga Emas Yang Ramai Tidak Tahu

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Warga emas berumur 60 tahun pada 2015 dianggarkan hidup selama 20+ tahun lagi, dengan mengambil kira jantina dan etnik mereka.

1 daripada 12 rakyat Malaysia adalah warga emas, dan bilangan warga emas berkemungkinan meningkat kepada 11% daripada penduduk Malaysia, iaitu 3.3 juta orang menjelang 2020.

Bantuan Kewangan untuk Warga Emas

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)

Menawarkan skim bantuan tunai terus untuk isi rumah Malaysia, skim Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) membantu keluarga yang mempunyai tiga atau lebih anak, ibu bapa tunggal dan warga emas. Seperti yang diumumkan semasa Bajet 2022, rakyat berumur 60 tahun ke atas layak mendapat bantuan tunai RM300

Permohonan Bantuan Warga Emas Yang Ramai Tidak Tahu 3

Program Penghargaan Warga Emas oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Program ini menawarkan bantuan tunai RM100 setiap tahun kepada individu berumur 60 tahun berdaftar di Pulau Pinang. Ahli keluarga individu warga emas yang berdaftar juga layak mendapat RM1,000 sekali sahaja untuk perbelanjaan pengebumian.

Antara kriteria kelayakan ialah pemohon yang perlu berumur 60 tahun ke atas dan merupakan pemilih berdaftar di Pulau Pinang.

Permohonan Bantuan Warga Emas Yang Ramai Tidak Tahu 3

Skim Mesra Usia Emas (SMUE)

Bermula pada 2008, Individu yang berumur 60 tahun di Selangor boleh memohon bantuan tunai RM100 tahunan ini untuk barangan runcit.

Info Tambahan :  Twinning Programmes Malaysia: 3 Cara Belajar Seperti Luar Negara

Bantuan tunai RM500 secara one-off juga akan diberikan kepada ahli keluarga atau individu berumur 60 tahun untuk perbelanjaan pengebumian dengan syarat kedua-dua individu warga emas dan waris berdaftar. Pemohon boleh membuat permohonan di laman web mereka di sini atau melalui Talian Jagaan Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS) di 03-54818800.

Permohonan Bantuan Warga Emas Yang Ramai Tidak Tahu 3

Kriteria untuk permohonan:

  • Terbuka kepada individu berumur 60 tahun ke atas dan OKU. (Tertakluk kepada syarat kelayakan permohonan SMUE)
  • Permohonan adalah PERCUMA dan borang permohonan boleh didapati di semua pejabat Pusat Khidmat DUN di Negeri Selangor
  • Pendaftaran adalah mengikut alamat kediaman seperti yang dinyatakan dalam Mykad Pemohon SAHAJA. (Tertakluk kepada alamat di kawasan Negeri Selangor sahaja)
  • Pemohon yang lahir di Negeri Selangor tetapi menetap di luar Negeri Selangor TIDAK LAYAK untuk didaftarkan sebagai Ahli dan menerima sebarang faedah di bawah skim ini

Orang ramai boleh melayari http://www.smue.yawas.my/admin/online_semakan.php untuk menyemak sama ada mereka telah mendaftar sebagai ahli Tabung Muhibah Warga Emas Selangor. Orang ramai hanya perlu memasukkan nombor ID, dan kemudian klik SEMAK.

Jika anda mendapati sistem tersebut tidak mempunyai nama anda, dan orang kurang upaya yang berumur lebih daripada 60 tahun boleh mendaftar sebagai ahli sekarang.

Cara pertama untuk mendaftar adalah dengan melayari http://smue.yawas.my/admin/online_semakan_awal.php, dan cara kedua ialah terus ke Pusat Khidmat DUN Selangor berhampiran dan lengkapkan borang pendaftaran.

Info Tambahan :  6 Langkah Mudah Semak Lebihan Bayaran PTPTN

Pelepasan Cukai Perubatan

Di bawah pelepasan cukai Bajet 2022, warga emas boleh menikmati pelepasan cukai untuk suntikan penggalak yang dibiayai sendiri dan pengembangan pelepasan cukai untuk pemeriksaan perubatan penuh yang kini termasuk pemeriksaan kesihatan mental.

Prostetik dan Peranti Perubatan

Objektif bantuan tersebut adalah untuk membantu Orang Kurang Upaya (OKU) yang tidak mampu membeli peralatan seperti kaki dan tangan tiruan, angkup, tongkat, kerusi roda, alat pendengaran, cermin mata khas, kasut khas, dan peranti lain atau alat mobiliti yang disyorkan oleh doktor atau pakar. Untuk maklumat lanjut, layari portal JKM di sini.

Pengecualian Yuran Pesakit Luar

Penjagaan kesihatan awam Malaysia diketahui mendapat subsidi yang besar dan ia tidak berbeza dengan warga emas di negara ini. Warga emas diberi pengecualian untuk perkhidmatan pesakit luar dan caj kesihatan.

Tabung Bantuan Perubatan

Tabung Bantuan Perubatan (TBP) atau Tabung Bantuan Perubatan membantu membiayai sebahagian atau sepenuhnya kos rawatan, peralatan perubatan, alat pemulihan dan ubat-ubatan mereka yang memerlukan bernilai lebih RM50,000.

Geran Pelancaran oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat

Berminat untuk memulakan perniagaan dan menjadi usahawan? Bermula dengan geran ini untuk melancarkan perniagaan anda, di mana individu boleh mendapat sehingga RM2,700.

Kad Konsesi Warga Emas MyRapid

Menaiki pengangkutan awam kini lebih mampu dimiliki oleh warga emas kerana mereka boleh mendapat manfaat daripada diskaun pengangkutan dengan MyRapid. Individu yang berumur 60 tahun dan ke atas layak mendapat diskaun tambang sebanyak 50% pada kadar tunai bagi setiap perjalanan melalui perkhidmatan Bas RapidKL, BRT, LRT, monorel dan MRT.

Pautan Komuter Warga Emas

Juga dikenali sebagai Komuter Link Warga Emas, individu yang berumur 60 tahun boleh menikmati diskaun kad sehingga 10 tahun. Individu akan mendapat diskaun 50% untuk semua destinasi stesen KTM Komuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *