Permohonan Biasiswa Sekolah Menengah Kumpulan Axiata 2017

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Satu peluang berkaitan permohonan biasiswa dibuka untuk biasiswa sekolah menengah daripada kumpulan Axiata. Peluang ini perlu direbut kerana ia banyak memberi manfaat terutama bantuan kewangan disamping latihan-latihan positif yang bakal diberikan semasa. Permohonan dibuka untuk tempoh terhad dan permohonan mestilah melalui borang online yang disediakan.

Biasiswa Sekolah Menengah
Biasiswa Sekolah Menengah

Biasiswa sekolah menengah yang diwujudkan adalah dibawah program School Leadership Development Programme (SLDP) iaitu menggabungkan pengisian kurikulum AYTP iaitu dalam bentuk bengkel pengalaman, projek komuniti, pembelajaran dalam talian, refleksi peribadi, bimbingan, dan mentoring khususnya bagi membentuk ahli akademik yang berjaya.

Pengenalan Kolej Yayasan Saad (KYS)

Sekolah kediaman persendirian yang ditubuhkan pada tahun 1995, Kolej Yayasan Saad (KYS) yang disebut sebagai “Pusat Kecemerlangan”, berbangga untuk menghasilkan pelajar cemerlang kesemua A untuk kedua-dua peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). KYS menjalankan proses seleksi tahunan yang terdiri daripada ujian bakat, temubual dan persembahan untuk memastikan pemilihan eksklusif hanya pelajar terbaik di Malaysia.

Info Tambahan :  UPUOnline: Semakan Sarjana Muda lepasan STPM/Setaraf 2023/2024

Kenapa Perlu Mohon Biasiswa Sekolah Menengah Axiata

 • Anda akan meningkatkan kemahiran kritis anda – kemahiran seperti komunikasi, pemikiran kritis, dan kreativiti.
 • Peluang untuk membina hubungan yang berterusan dengan pelajar lain di peringkat Sekolah Menengah Kebangsaan.
 • meningkatkan kemahiran kepimpinan anda melalui satu siri program pembangunan intensif yang merangkumi projek komuniti, bengkel, dan banyak cabaran lain.
 • Menjadi sebahagian daripada persatuan alumni AYTP yang luar biasa sebaik sahaja anda menamat program.

Pemohon hendaklah

 • Penduduk tetap dan rakyat Malaysia
 • **Minimum 4As 2Bs in Ujian Percubaan Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) ** Untuk mohon, pelajar perlu sekurangnya 6A atau 5A 1B atau¬† 4A 2B (Subjek utama: Bahasa Malaysia, English, Mathematics and Science) terkini ¬†2017 Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) peperiksaan percubaan.
 • Aktif Kokurikulum
Info Tambahan :  Tips Cara Permohonan UPU 2024/2025

Proses kemasukan dan permohonan

 1. Mohon Online ( Maklumat Lanjut ) – Pemeriksaan dan senarai pendek oleh Yayasan Axiata berdasarkan kriteria pemilihan dalaman
 2. Menghadiri peperiksaan kelayakan – Ditadbir oleh KYS dan disenarai pendek oleh Yayasan Axiata berdasarkan kriteria pemilihan dalaman
 3. Penilaian Berasaskan Kediaman – Kem pemilihan yang dikendalikan oleh KYS dan disenarai pendek oleh Yayasan Axiata berdasarkan kriteria pemilihan dalaman
 4. Tawaran Biasiswa – Tawaran akhir adalah mengikut budi bicara Yayasan Axiata

Anda dinasihatkan merujuk Iklan Penuh Permohonan sebelum membuat sebarang permohonan.

Tarikh Tutup Permohonan : 11 September 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *