Permohonan Biasiswa Sukan IPT ( KPM ) 2014

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Satu permohonan Biasiswa dibuka iaitu biasiswa sukan bagi mereka yang Berjaya mengikuti pengajian di IPT atau sedang mengikuti pengajian sepenuh masa di peringkat Diploma / Ijazah Sarjana Muda / Ijazah Lanjutan / Ijazah Lanjutan / Sarjana / Dr.Falsafah dari mana-mana Institusi Pengajian Tinggi Tempatan.

Biasiswa Sukan ini adalah merupakan satu galakan kepada atlet yang cemerlang dalam bidang sukan serta mempunyai potensi akademik yang baik untuk meneruskan pengajian di IPT. Tawaran Biasiswa Sukan ini terbuka kepada semua atlet yang bergiat aktif dalam semua bidang sukan yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysiai (KPM) dan Majlis Sukan Negara (MSN).

Biasiswa Sukan ditawarkan kepada atlet-atlet yang mengikuti pengajian bagi kursus dalam Negara yang diiktiraf di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) merangkumi IPT Awam, IPT Swasta dan Politeknik. Walau bagaimanapun, bagi kursus-kursus kritikal seperti perubatan, farmasi dan pergigian, tawaran biasiswa hanya untuk pengajian di IPT Awam sahaja.

Penerima Biasiswa Sukan ini tidak mempunyai ikatan kontrak untuk berkhidmat dengan kerajaan. Walau bagaimanapun, pemegang adalah digalakkan untuk menyumbang ke arah pembangunan sukan Negara apabila tamat pengajian kelak.

Syarat Permohonan Biasiswa Sukan

 • Warganegara Malaysia;
 • Berumur tidak melebihi 45 tahun;
 • Pemohon tidak berkhidmat dengan mana-mana organisasi/berpendapatan tetap.;
 • Telah mendapat surat tawaran atau sedang mengikuti pengajian sepenuh masa di peringkat Diploma / Ijazah Sarjana Muda / Ijazah Lanjutan / Ijazah Lanjutan / Sarjana / Dr.Falsafah dari mana-mana Institusi Pengajian Tinggi Tempatan;
 • Bagi pelajar yang sedang mengikuti pengajian di IPT, perlu :
Info Tambahan :  Biasiswa Untuk Degree: 3 Jenis Biasiswa dan Tips

Mendapat keputusan akademik sekurang-kurangnya PNGK 2.50 bagi atlet IPT atau memperoleh PNGK 2.00 bagi atlet Negara pada semester terkini sebelum tarikh tutup permohonan bagi pemohon yang sedang mengikuti pengajian di IPT. Memiliki baki pengajian sekurang-kurangnya 2 tahun dan ke atas di mana-mana IPT.

 • Layak memohon sekiranya pelajar masih bergiat aktif sebagai atlet dengan pencapaian sekurang-kurangnya memenangi pingat dalam Sukan Malaysia (SUKMA) / Sukan Universiti ASEAN (SUA) / Kejohanan Kebangsaan yang diiktiraf atau PINGAT EMAS di Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) sebelum tarikh tutup permohonan.

Kemudahan Biasiswa Sukan

Elaun dan kemudahan yang akan diterima oleh penerima Biasiswa Sukan IPT adalah:

 • Yuran pengajian dibayar mengikut kadar yang dituntut oleh IPT.
 • Elaun sara hidup, elaun buku, elaun perkakas, elaun tesis dan elaun latihan amali/kertas projek adalah mengikut kadar biasiswa dalam negara yang telah ditetapkan oleh Kerajaan.
 • Elaun Insentif Pencapaian Sukan mengikut kategori yang ditetapkan.

Kategori 1 (Atlet Elit Antarabangsa) — RM 1000 sebulan

Kategori 2 (Atlet Senior/Junior Antarabangsa) — RM 500 sebulan

Kategori 3 (Atlet Kebangsaan) — RM 250 sebulan

 • Perlindungan Insurans dan Kad Perubatan.

Cara memohon

Permohonan boleh dibuat secara online di https://biasiswa.moe.gov.my/sukan/index_login.php Pastikan anda daftar terlebih dahulu.

Info Tambahan :  UPUOnline: Semakan Sarjana Muda lepasan STPM/Setaraf 2023/2024

Permohonan dibuka mulai 1 Julai 2014 hingga 31 Julai 2014, Pemohon hendaklah terdiri dari Atlet Pelajar sedia ada di IPT / pelajar baru yang telah mendapat surat tawaran kemasukan ke IPT.

 • Setiap pemohon hanya layak membuat satu (1) permohonan SAHAJA.
 • Semakan panggilan temuduga boleh dibuat mulai; 14 Ogos 2014 – 22 Ogos 2014 (tertakluk kepada pindaan)
 • Permohonan yang layak ke panggilan temuduga sahaja perlu membawa bersama DUA (2) salinan cetakan permohonan yang telah disahkan oleh PEGAWAI SUKAN DARI PUSAT SUKAN IPT masing-masing dan dokumen sokongan yang berkaitan semasa menghadiri temuduga.
 • Permohonan yang tidak lengkap atau lewat secara automatik tidak akan dipertimbangkan permohonannya.

Pertanyaan lanjut :

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kemuskilan, kami nasihatkan anda rujuk terus sumber Iklan Penuh permohonan biasiswa atau menghubungi butiran dibawah :

BAHAGIAN SUKAN

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

ARAS 2, NO 2, JALAN P5/6,

PRESINT 5,

62200 W. P. PUTRAJAYA

 

(u.p. : Encik Abu Kasim Bin Hassan / Cik Nurulhuda Binti Mohd Akhir)

Tel : 03-8870 6143 / 6581

Faks : 03-8870 6824

Emel : [email protected] / [email protected]

*Waktu pejabat SAHAJA [8.:30 pagi hingga 4:30 petang]

Semoga permohonan biasiswa anda Berjaya, pastikan anda memohon dengan teliti untuk mengelak kesilapan.

1 thought on “Permohonan Biasiswa Sukan IPT ( KPM ) 2014”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top