Permohonan IPMA Pengajian KKTM dan IKM 2017

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Permohonan Ipma
Permohonan Ipma

Sebagai ingatan, satu permohonan masih dibuka kini iaitu permohonan IPMA bagi pengajian KKTM, IKM dan MJII. Institusi bekenaan berkait rapat dengan pengajian kemahiran profesional dan mampu melahirkan tenaga mahir yang mempunyai masa depan cerah sekiranya cemerlang dengan pengajian yang diambil. Permohonan Institusi bekenaan adalah :

Permohonan Kemasukan Institut Kemahiran MARA ( IPMA ) :

  • Kolej Kemahiran Tinggi Mara ( KKTM )
  • Mara Japan Industrial Institute ( MJII )
  • Institut Kemahiran MARA ( IKM )

Permohonan bagi institusi bekenaan melalui online Unit Pusat Institut Mara UPIM

Cara Permohonan IPMA

Permohonan boleh dibuat melalui aplikasi yang disediakan, Sebelum memohon ada baiknya anda teliti Laman maklumat permohonan UPIM ( Maklumat Lanjut )

Laman tersebut disediakan selengkapnya Syarat Kelayakan Maklumat Program, Maklumat am dan bagaimana membuat permohonan.

Sebelum membuat permohonan perlulah meneliti dahulu panduan online permohonan yang disediakan ( maklumat lanjut )

Untuk makluman, permohonan ini dibuka 9 September – 14 Oktober 2016. Sebaran maklumat permohonan kini masih lagi dibuka dan diharapkan pelajar yang layak mengambil peluang untuk membuat permohonan.

Dibawah disediakan Maklumat lanjut berkaitan Institusi sebagai pengenalan permohonan anda :

Memilih untuk ke bidang kemahiran merupakan salah satu altenatif baik untuk memperbaiki kecemerlangan diri. Bidang kemahiran ini bukan sahaja boleh memberi peluang kepada peluang pekerjaan namun ia juga boleh mewujudkan peluang pekerjaan kepada orang lain. Mengambil keputusan untuk pakar dalam bidang kemahiran yang dipelajari dapat memberikan nilai tambah dan pendapatan tambahan kepada diri. Usahawan niaga yang berkemahiran tinggi pastinya mempunyai masa depan yang cerah kerana ilmu kemahiran individu pastinya kurang persaingan dengan orang lain seterusnya melahirkan individu yang berjaya.

Maklumat lanjut

Untuk sebarang pertanyaan berkaitan permohonan boleh terus ke Laman rasmi permohonan atau terus ke pejabat / institusi yang dipilih untuk mendapatkan cara permohonan lebih jelas dan betul.

Semoga Permohonan IPMA ke IKM, KKTM anda berjaya. Pastikan anda mendapatkan nasihat kerjaya yang betul dari guru atau mereka yang lebih berpengalaman serta membuat pilihan atas dasar kelayakan dan minat tersendiri.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

1
Komen/ Pertanyaan Anda?

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Khustantiniyah Abdulmutholib Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Khustantiniyah Abdulmutholib
Guest
Khustantiniyah Abdulmutholib

Slm. … sy adl warga Negara indo suami orng Malaysia.. slps menikah kami bercadang melanjutkan master kami dimalaysia.. malangnya.. status institut yang kami belajar karajaan Malaysia tak diiktiraf.
Jadi sehingga kehari ini susah Kami untk mendaftar, adakah kolej2 kerajaan yg dapat menerima kami untk sambung belajar …