Permohonan IPMA Pengajian KKTM dan IKM 2017

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:
Permohonan Ipma
Permohonan Ipma

Sebagai ingatan, satu permohonan masih dibuka kini iaitu permohonan IPMA bagi pengajian KKTM, IKM dan MJII. Institusi bekenaan berkait rapat dengan pengajian kemahiran profesional dan mampu melahirkan tenaga mahir yang mempunyai masa depan cerah sekiranya cemerlang dengan pengajian yang diambil. Permohonan Institusi bekenaan adalah :

Permohonan Kemasukan Institut Kemahiran MARA ( IPMA ) :

  • Kolej Kemahiran Tinggi Mara ( KKTM )
  • Mara Japan Industrial Institute ( MJII )
  • Institut Kemahiran MARA ( IKM )

Permohonan bagi institusi bekenaan melalui online Unit Pusat Institut Mara UPIM

Cara Permohonan IPMA

Permohonan boleh dibuat melalui aplikasi yang disediakan, Sebelum memohon ada baiknya anda teliti Laman maklumat permohonan UPIM ( Maklumat Lanjut )

Info Tambahan :  Permohonan Guru Sekolah Rendah PDPP 2024/2025

Laman tersebut disediakan selengkapnya Syarat Kelayakan Maklumat Program, Maklumat am dan bagaimana membuat permohonan.

Sebelum membuat permohonan perlulah meneliti dahulu panduan online permohonan yang disediakan ( maklumat lanjut )

Untuk makluman, permohonan ini dibuka 9 September – 14 Oktober 2016. Sebaran maklumat permohonan kini masih lagi dibuka dan diharapkan pelajar yang layak mengambil peluang untuk membuat permohonan.

Dibawah disediakan Maklumat lanjut berkaitan Institusi sebagai pengenalan permohonan anda :

Memilih untuk ke bidang kemahiran merupakan salah satu altenatif baik untuk memperbaiki kecemerlangan diri. Bidang kemahiran ini bukan sahaja boleh memberi peluang kepada peluang pekerjaan namun ia juga boleh mewujudkan peluang pekerjaan kepada orang lain. Mengambil keputusan untuk pakar dalam bidang kemahiran yang dipelajari dapat memberikan nilai tambah dan pendapatan tambahan kepada diri. Usahawan niaga yang berkemahiran tinggi pastinya mempunyai masa depan yang cerah kerana ilmu kemahiran individu pastinya kurang persaingan dengan orang lain seterusnya melahirkan individu yang berjaya.

Info Tambahan :  Link Permohonan UPU dan Permohonan Pengajian Tinggi

Maklumat lanjut

Untuk sebarang pertanyaan berkaitan permohonan boleh terus ke Laman rasmi permohonan atau terus ke pejabat / institusi yang dipilih untuk mendapatkan cara permohonan lebih jelas dan betul.

Semoga Permohonan IPMA ke IKM, KKTM anda berjaya. Pastikan anda mendapatkan nasihat kerjaya yang betul dari guru atau mereka yang lebih berpengalaman serta membuat pilihan atas dasar kelayakan dan minat tersendiri.

One thought on “Permohonan IPMA Pengajian KKTM dan IKM 2017

  1. Slm. … sy adl warga Negara indo suami orng Malaysia.. slps menikah kami bercadang melanjutkan master kami dimalaysia.. malangnya.. status institut yang kami belajar karajaan Malaysia tak diiktiraf.
    Jadi sehingga kehari ini susah Kami untk mendaftar, adakah kolej2 kerajaan yg dapat menerima kami untk sambung belajar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *