Permohonan kemasukan UiTM 2011

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Bagi yang berminat untuk meneruskan pengajian ke Universiti Teknologi Mara ( UiTM ), permohonan dibuka kepada Bumiputera Warganegara Malaysia untuk mengikuti program di Universiti Teknologi MARA :

  • Permohonan boleh dibuat melalui Sistem permohonan kemasukan UiTM
  • Permohonan bermula 1 Mac 2011 (Selasa)dan tarikh tutup permohonan pada 31 Mac 2011 (Khamis).
  • Pemohon dikehendaki membeli no. slip melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan menggunakan no. kad pengenalan pemohon (bukan wakil) di cawangan BSN.
  • Untuk maklumat lanjut dan tepat sila rujuk Iklan Pemohonan kemasukan
Baca Juga :  SKPMg2 Ditangguhkan Jelas Menteri Pendidikan

Sebarang pertanyaan boleh hubungi :

Mengenai Masalah Teknikal Permohonan Online :Tel: (+603) 55211376/1381/1383    Fax : (+603) 55442197

Email:[email protected]

Mengenai Program-program yang Ditawarkan: Dekan,Nama Fakulti Yang BerkenaanUniversiti Teknologi MARA40450 Shah AlamSelangor Darul Ehsan

No. Tel : 03-55442000 http://www.uitm.edu.my

Mengenai Pengambilan dan Keputusan Permohonan: Ketua,Bahagian Pengambilan Pelajar,Bangunan UiTM International Centre (UIC)Universiti Teknologi MARA,40450 Shah AlamSelangor.

No Tel: 03-55443164 / 3165 / 3166 / 3174 / 3175

www.pengambilan.uitm.edu.my

email : [email protected]

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Panduan Percuma, Teknik Pendapatan Sampingan 4-5 angka Sebulan 

79 COMMENTS

  1. Assalamualaikum..sya nur nabila..saya adlah pelajar lpasn spm 2014…sye mndpt kputsn 4A 1A- 1B 1C 1C+ 1D..saya mndpt d for addmth…sye tlh mmhon ke ipta tpi tidk dpt..adkh ia disbbkn addmth D..sy tlh mmbuat rayuan ke uitm..sye mmbuat rayuan untuk diplom perakaunn…adakah kputusn spm sye itu lyk untuk mmhon diploma acc..

  2. Assalamualaikum . tuan saya ingin bertanya . klau mat dan bi Dpt D adakah saya lepas memohon di UITM ? Yg lain semua kredit ? harap balas secepat mungkin .

  3. sye da isi kt borg upu tp sye xykin r…..klu da isi kt c2,mean xya isi kt uitm an?????sme jerrrr???!!!!

  4. salam..nk tnya..sy adalah pelajar di kolej komuniti dlm bidang sijil kencantikan dan dananan…sy berhasrat nk smbg diploma jurusan berkaitan kecantikan di ipta…boleh x bantu sy ipta mne yg ade jurusan tu…

  5. Salam..kalau lepasan asasi um nak mintak ijazah tp second intake uitm layak x? Sebab keliru bila check syarat utk sesi disember ada list syarat termasuk lepasan PASUM. Tapi bila tgk senarai program dia cuma listkan matrikulasi jer. x cakap pun asasi
    So, boleh ker nak minx?

    • Salam..sy tak berapa pasti hal ini..tapi kebiasaanya asasi dari universiti lebih sukar memohon sambung ke universiti lain..ia cuma memberi kelebihan memohon di universiti semasa..

  6. 1 je masalah yg memeningkan kpala sy.. syarat am utk masuk ipta dah dipenuhi… bila semak dkat imascu.upu..tawaran terhad atas sebab syarat khas xdipenuhi… subjek sc smua A+ tp math sye jtuh sbb sye cuai… mate d… agak2.. layak ke~~
    harap ke diploma pengajian sains,FAKULTI SAINS PENTADBIRAN DAN PENGAJIAN POLISI…defisit sikit je.. adess

    • Kalau ikut nak mohon subjek sains mmg susah sbb mat tu nampak problem..walau banyak subjek sains ok..tapi math tu dikira jgk..kalau mohon FAKULTI SAINS PENTADBIRAN DAN PENGAJIAN POLISI tu ia program separa sains..harap2 dapat la.. semoga berjaya 🙂

  7. emm assalamualaikum..saye anis..emm saya ingin bertanyer..bile keputusan penganbilan kedua uitm akan keluar..dan saya patut buka di website mane…sebenarnyer saye amat risau..sebb sayer tidak dpt mane2 ipta..saye dpt 5a3b dlm spm 2010 thn lalu..tetapi saye mengambil bhagin seni kecantikan…mksud sye..aye amik vokasional..syer dpt bm A- sn A- agama A- persolekan A- dandanan rambut A..bi B math Bt..sej Bt…saye sgt mengharapkan..kemasukan saye pd pengambilan thn ini..boleh saye tahu bile keputusan akan keluar beserta website yg patuut sayer search..terime kasih bnyak2..atas kerjesame yg diberikan.

  8. SAYA PELAJAR LEPASAN SPM 2010 DAN SAYA TELAH CUBA SEMUA PROGRAM SEPERTI IPTA,ILP,KASTAM,PDRM,IMIGRESAN DAN LAIN2 LAGI TETAPI SAYA GAGAL UNTUK MEMASUKINYA…..SAYA SANGAT RISAU TENTANG MASA DEPAN SAYA NANTI TERTINGGAL….SAYA SANGAT BERMINAT UNTUK MEMASUKI UITM BOLEH SESIAPA TOLONG SAYA UNTUK MEMBERITAHU MAKLUMAT CARA KEMASUKAN????

  9. salam 🙂
    sy ingin memohon kmasukan uitm sesi ke2 nov ini
    sy telah memohon DIP SC (pilihan pertama), DIP TECHNO MKANAN, DIP MIKROBIO, DIP KJURUTERAAN MKANAN, DIP STATISTIK & last skali DIP COMP SC..
    sy ingin b’tnya,adakah smua course yg sy minta itu menawarkan program FAST TRACK, dan sterusnya sy dpt mnyambung ijazah sy di uitm juga ?
    sy merupakan bekas pelajar asasi UM, malangnya UPU telah menawarkan course yg sy tidak inginkan..sy redha..
    pepun, sy ingin mohon smbung dip UITM FAST TRACK, utk jimat masa & memenuhi course yg sy inginkan..
    sy akn mnggunakan result spm 2009 sy ; 9A 1B..namun, di borang kmasukan uitm itu juga, sy nyatakan juga mengenai program asasi sy sebelum ini..
    mhon penjelasan, tq 🙂

    • Salam..ish..rara ni bekas lepasan matrik kan?knape tak sambung ijazah terus? kalau kursus tak minat masih boleh cuba mohon lain kali..knape mahu undur ke diploma plak..rugi nanti rara…

  10. Assalamualaikum…., saya lepasan SPM 2010,saya x dapat UiTM dan IPTA
    yang lain masa keputusan UPU yang lalu. Tapi saya dapat Politeknik ambilan
    disember. Saya dah mohon UiTM second intake. Keputusan SPM saya ialah
    1A 4B 1C 2D 1E.., BM-b, BI-b, Sej-B, Moden Maths-B+, P.Islam A-,
    Add Maths-D, Fizik-E, Biologi-D, Kimia-C+… rasanya saya dapat x UiTM second intake ini…???? Harap balas,,, thank u

    • Salam, yg kat uitm second intake tu ambil kursus ape? dapat ke tak?susah nak jwb..dia atas kekosongan juga..mungkin ambilan kedua ni syarat dia dilongarkan sedikit..tapi, Add Maths-D, Fizik-E, Biologi-D, Kimia-C+ subjek sains sekurang2 adalah 2 kredit dari 4 subjek sains tu jika untuk kursus sains. Tapi jika di Uitm tu mohon kursus separa sains mungkin boleh..

      • Terima Kasih kerana balas. Untuk UiTM second intake nie…, saya mohon 3 diploma dari fakulti sains gunaan, 2 diploma dari fakulti perakaunan, 1 diploma dari fakulti perniagaan. Untuk makluman, semua kursus tersebut saya LAYAK memohon…, apa pandangan Cik Fiziesss….?? Adakah kursus itu ada banyak persaingan?? Adakah saya perlu ubah kursus yang dipohon??
        Salah satu diploma dari fakulti sains gunaan ialah Dip. Industri Perkayuan…

        • Pengamatan sy..kursus dari fakulti sains gunaan tu agak cerah sikit..yang fakulti perniagaan tu pun bagus juga..tapi sy tak jamin..ia cuma pendapat sy shj.. : )

  11. wat msa skunk,sya mmg tak dpt mna2 ipta lg..kputusan saya 5a 1c 5d..bm a,mat a,sej a,pendidikan alquran dan sunah a,syariah a,admath c,bi d,bio d,pzik d,kmia d,b,arab d,,agk2 ada pluang crh tak tuk sya dpt ipta??? :-((

    • Keputusan agak bagus..terutama yg 5A tu..cuma yg 5 D tu yg masalah sikit..2 subjek sains ada 2 dapat Dm jadi hanis akan kalah untuk bersaing subjek sains. Dengan keputusan hanis, saya rasa boleh mohon diploma. ada peluang..cuma kalau boleh kurangkan minta subjek sains..cuba minta subjek pendidikan islam dan bidang2 pengajian islam lain..

    • kt uitm scond intke..sya amek kos tknologi kretif..agk2 dpt tak?
      mmg sya xmnt pom nk amek kos sains..tp sya mnt sgt nk amek kos tknologi kretif uh…

    • Salam, Hanis..permohonan tu bulan mac lagi kan?rasanya da keluar kot..sy tak pastilah..sbb xde terima apa2 makluman tentg tu..tapi Hanis cuba hubungi no tel yg saya sertakan di artikel tu..dibawah sekali tu..cuba tnya mereka utk semak status.

          • oh..yg tu ker..sy pun nyaris2 lupa..bnyk sngat yg dijawab n nak difikir di xpresi ni..saya rasa tempoh permohonan belum lagi tamat kan?ia tamat hujung bln ni..tunggu lepas abis tarikh memohon dulu baru akan bgtau keputusan..biasanya akan ambil masa 2-3 bln lagi..dijangka mula pengajian bln 11 ni..harap membantu..

  12. SALAM
    saye nk tyer, ari tu mse isi UPU sy hanya lampirkan kepusan smpai semester 5 sahaja. keputusan keseluruhan yang terbaru ni kena email ka???
    tq..

  13. salam, kalau terus ke uitm untuk memohon kemasukan bulan jun ini boleh ker? sebab saya dah terlewat membuat rayuan secara online. terima kasih

    • salam..susah nak cakap..UITM banyak cawangan…cawangan2 tu plak mungkin ada kekosongan atau tidak..busy boleh cuba ke uitm yg nak dipohon..kalau bleh pergi ke bahagian pengambilan pelajar. tapi biasanya jika terlewat membuat rayuan..bnyk tempat dah diisi..: (

  14. Saya ingin memohon untuk kemasukkan ke UITM bagi ijazah dalam bidang “graphic design”.. Masalah saya sekarang ialah saya tidak tahu secara jelas bilakah tarikh pengumuman iklan permohonan tersebut disiarkan.. Ini kerana saya memang sudah berhasrat untuk menyambung pengajian ke Uitm dari tahun 2010 lagi cuma terlepas peluang kerana tidak tahu pengumuman yang disiarkan.. Juga cara memohon.. Keputusan spm saya hanya 2A,3B,3C,2D.. saya telah pun semak dan ianya melepasi tahap untuk saya memohon dalam bidang graphic design di Uitm.. Disokong dengan diploma dalam bidang Teknologi Multimedia saya,yang hanya mengutip pointer sebanyak 3.18.. ianya membolehkan saya memohon.. cuma saya tidak tahu cara dan kaedahnya.. boleh saudara bantu?

    • oh..Hafiz belum mohon ker?keputusan tu dah ok…cuma kne mohon mase permohona upu dibuka haritu..tapi, uitm ada dia punya pengambilan khas selain tarikh sekali dengan universiti lain..cuma kne rajin rujuk laman webnya dan juga cuba hantar email pada diorg..

  15. salam… kawan saya telah mndpt surat tawaran ke uitm.. soalan sya.. keputusan rayuan ke uitm ni tidak diumumkan melalui online ke? sebab kawan saya ni terus dapat surat dan dftar 16 jun ni… laman web upu kata minggu kedua jun baru dapat tahu keputusan rayuan

  16. saya terlepas unuk memohon untuk kemasukan ke uitm untuk lepasan SPM hari itu. bila lagi permohonan akan di buka ? saya lebih cenderung ke arah seni la. disenber ada pengambilan ka ?

    • UiTM ni dia lain sikit…susah nak bgtau..kalau cara biasa ikut UPU mcm yg telah lepas..tapi ada juga pengambilan melalui pendaftar dia..akhir tahun ni mungkin ada pengambilannya..tapi kursus2 yg tertentu shj..tapi baik ipy ajukan solan pada UITM utk penjelasan lebih jelas..

  17. saya xdapat ke uitm atau mana2 IPTA dan membuat rayuan.. adakah saya peluan saya untuk mendapat tawaran itu cerah.. saya mendapat 3A, 3B , 2C, 1D, 1E.. a=Bm, a- =agama, a=matematik .. b=fizik, b=sejarah. b+ =BI, c+ = kejrutraan lektrik, c+ = lukisan kjrutraan, d= kimia, e=addmath… saya memilih jurusan keutamaan dlm diploma bngunan dan ukur bahan …

  18. abg,boleh ke sy mohon pnjaman ptptn sebelum pergi daftar ke uitm??lg satu,adakah pembiayaan lain slain ptptn? ?:-)

    • biasanya pinjaman ptpn tu diurus mase pendaftran..tapi tengok juga kelayakan..rasanya pinjaman utk diploma n ijazah keatas shj..pinjaman lain ada..tapi kne cemerlang baru dapat..yg mudah ptptn je la.. : )

  19. salam,sy dtawarkn kursus diploma sains kompter,blehkah sekiranya sy membuat rayuan untuk menukar kursus ke bdang kjuruteraan mekanikal kerana sy meminati bdang kejuruteraan mekanikal,jika boleh bagaimanakah caranya,terima kasih…

    • Salam..amer..susah la nak bagitahu..masalahnya dia ikut pengurusan universiti tu..pastu ia ikut juga kekosongan dan kelayakan..sebab masa daftar tu mungkin ada yg tak daftar..maka ada la kekosongan 2-3 tempat tu..jadi bukan senang nak tukar dan perlu bincang dulu dengan pendaftar.. nanti mase daftar nanti cubalah tnya senior yer..harap membantu..

  20. assalamualaikum..keputusn spm sye tidak begitu baik.sye hnye mndpt 2A,3B,1C,1D,2E..A=SEJARAH & AGAMA ISLAM,B=ENGLISH,BHASA MELAYU & ICT,C=MATHEMATICS,D=PHYSICS,E=ADD MATHS & CHEMISTRY…apakah course yg sesuai untk saye??sye minat dlm bidang ict,multimedia & sgale yg b’kaitan teknologi maklumat spt networking dn bnyk lgi..tp adekah bidang ini menawarkan pluang pkrjaan yg luas dan gaji yg memuaskan..??

    • waalaikumussalam..jurusan teknologi ini mmg xboleh dinafikan makin bertambah keperluannya setiap hari..sbb dunia semakin pantas maju sejajar dgn teknologi..namun demikian penghasilan tenaganya juga banyak ditawarkan oleh institusi pendidikan. Oleh itu utk menang dalam persaingan pasaran kerja haruslah lengkapkan diri dgn kemahiran tentg sesuatu kepakaran tu. sbb kini penemuduga juga mahu lihat kemahiran lain selain kemahiran yg mendalam kursus yg dipelajari.

  21. Bilakah keputusan asasi law dan lain2 kursus Diploma di UiTM dikeluarkan? Bolehkah saya bertanyakan status kepada bah. pengambilan pelajar Uitm Shah Alam-TK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here