Permohonan Maktab Perguruan, KPLSPM Tidak Diiklankan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

KPLSPM yang popular dahulunya maktab perguruan permohonannya tahun hadapan tidak lagi diiklankan dan dimohon. Permohonan KPLSPM atau Kursus Perguruan lepasan Sijil Pelajaran Malaysia sebaliknya dibuka kepada semua lepasan SPM dengan memberi peluang kepada semua pelajar SPM menjawab soalan M-Test.

Menurut sumber, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zakarshi mengambarkan pengambilan KPLSPM adalah dengan semua pelajar lepasan SPM akan mengambil ujian M-Test diakhir peperiksaan nanti. Apabila keputusan peperiksaan SPM keluar, kursus ini akan ditawarkan kepada 30 peratus pelajar yang memperoleh keputusan terbaik. Pelajar juga diberi peluang untuk menerima atau menolak tawaran yang diberikan nanti. Tawaran juga mengambilkira keputusan M-Test yang mana ia menggambarkan kesesuaian personaliti dan minat dalam bidang perguruan. Sumber- Sinar Harian 7/10/2012

Info Tambahan :  Permohonan MRSM Tingkatan 1 dan 4 tahun 2023

Sebelum ini pelajar lepasan SPM yang berminat menjadi guru perlu memohon untuk mengambil ujian M-Test, apabila lulus ujian tersebut barulah dipanggil untuk temuduga.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
hafizah
hafizah
Guest
9 years ago

skrg ni tak perlu isi borang kemasukan ke? macam mna plak nk ambik ujian M-test bgi lepasan spm?

jiebos
jiebos
Guest
9 years ago

apekebende M-test tu?? macam mane nak mohon?

jiebos
jiebos
Guest
Reply to  QStaff1
9 years ago

oohh… macam mane nak ambek test tu??

awin
awin
Guest
9 years ago

cmne nk mohon tuk amik ujian M-test bg lepasan spm…