Permohonan Kursus Perguruan Lepasan SPM ( KPLSPM ) 2011

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Update 21/03/2012 : Permohonan Online PISMP / KPLSPM 2012

Update 7/3/2011 Permohonan  online  KPLSPM

Kementerian Pelajaran Malaysia memperlawa calon lulusan Sijil pelajaran Malaysia ( SPM ) yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikuti program yang ditawarkan dalam Kursus Perguruan Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia.

Syarat dan kelayakan:

  • Warga negara Malaysia
  • Umur tidak lebih 20 tahun pada 20 jun 2011 iaitu lahir pada atau selepas 20 Jun 1991
  • Sihat fizikal dan mental
  • Aktif dalam ko kurikulum
  • Mempunyai kelayakan akademik di peringkat SPM dengan mendapat cemerlang dalam 3 mata pelajaran dan
  • sekurang2 kepujian dalam 3 mata pelajaran Bahasa melayu, sejarah, satu mata pelajaran yang lain serta lulus bahasa inggeris
  • Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon.
Info Tambahan :  Cara Beli Pin UPU 2024/2025

Berminat sila beli no pin ID Institut perguruan KPLSPM di Bank simpanan Nasional mulai esok dengan harga Rm6.00

Boleh mula mengisi di Laman web Kementerian Pelajaran Malaysia dengan mengisi di sistem permohonan online mulai 7/3/2011

Update 7/3/2011 : Permohonan  online  KPLSPM

Tarikh tutup ialah pada 31 Mac 2011

Untuk maklumat lanjut dan tepat sila rujuk Iklan

500 thoughts on “Permohonan Kursus Perguruan Lepasan SPM ( KPLSPM ) 2011

  1. as’salam…mcm mana nak mohon masuk akademi laut malaysia..(alam)untuk 2012…saya lepasan spm 2011…???salam…kelayakan nye mcm mana?

  2. ape name no pin maktab ni ?? nak beli tak thu la nak ckp ape , dah last minit bru terfikir nak isi maktab . heheheheh ! tolong saya ye!
    5hb last , argggghhhhh ! tolooongggggg!

  3. Salam..boleh tak klau guna 2 sijil(spm&spm(ulangan)) untuk mohon kplspm…ambil spmu tue untuk tambah A…

    1. Saya dah pergi ke link yang diberi untuk permohonan perguruan ttp selepas tekan program ijazah muda perguruan dgn kepujian dia tulis The page isn’t redirecting properly. Adakah ini kerana line busy ataupun mmg tidak boleh dibuka? Saya telah mencuba banyak kali ttp masih tdk boleh. Tarikh tutup semakin dekat diharap dapat membantu

  4. kenapa xboleh nk sahkan borang…2, 3 hri lepas lg xdpt nk bkk..boleh thu sb ap??trikh ttp dh dekat..cmne ye nk sahkan borang tu???

  5. salam..selepas tarikh akhir tutup permohonan pada 31bln mac,adakah masih boleh memohon?kalau masih boleh memohon,bilakah tarikh akhir?sebb sye bru prasan tarikh ttpnye esok..

  6. salam..asal x boley bukak borang permohonan maktab er..??ari nim baru 29/3 kan..31/3 tarikh tutup kan,..asl x ley nk isi borang permohonan ni..camne erk??tolog sgt er..

  7. slmt pagi. . sy lepasan STPM. . boleh memohon utk kemasukan maktab perguruan x?? bila lagi kemasukan akan dibuka bagi tahun 2011?

  8. Salam,sy plajar lpasan spm2011,tetapi knape bler nak bker borang pemohonan maktab dia tulis file error??boleh bg laman web borang pemohonan x????

  9. salam satu malaysia..maaf bertnya,jika kita sudah mndaftar nk check kita pnya permohonan diluluskn ke x,nk tgk cmne erk??
    mohon segera mmberi jwpan..tgh buntu n kompius da nie..;)

  10. Salam, adakah nama akan disenarai hitamkan pada tahun ini andai pada tahun lepas permohonan telah ditolak kerana masa tu masa study di matrik?

  11. Saya nak tanya. Bagi KPLSPM ni syarat khusus bidang mesti patuhi ke? contohnya Pengkhususan : Matematik Pendidikan Rendah [SJK(C)]mesti ambil subjek Bahasa Cina ke? saya keliru ni.. Mohon maklum balas tuan.

  12. salam EN.FIZIESSS…sy mengalami masalah semasa mengisi borang KPLSPM…sy telah mencuba bnyak kali di bahagian makllumat peribadi tetapi yg keluar adalah spt ini -: 500 – Internal server error.
    There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.The web site you are accessing has experienced an unexpected error.
    Please contact the website administrator. …apa yg perlu saya lakukan…saya telah mencuba berpuluh kali semenjak ianya di keluarkan namun tidak berjaya…harap sgt saudara dpt membantu permasalahan saya ini…

  13. Saya nak tanya.. saya tersilap isi kokurikulum.. sy wakil zon daerah.. tetapi sy xletak apa2.. xbole kemas kini lg ke?

      1. maaf, saya telah sahkan pemohonan saya. tapi bila saya cek balik ada kesilapan. macam mana nak kemaskini semula borang tu? minta bantuan. terima kasih.

  14. Selamat Sejahtera…..maaf buat comment kali ke-2 pulak….’
    boleh tuan jelaskan soalan saya….
    ADAKAH kita boleh guna NO.PIN yang sama bagi buat permohonan yang LAIN…. cnth’nya IPTA, UPU n extra….
    terima kasih

  15. Salam 1 Malaysia. Boleh saya tahu kenapa ada error bila nak buat permohonon maktab…….ade lain web add tah….? terima kasih

      1. npe sye cube bukak dari ae 2 x dpat2 ad dlm 5x saye cube bkak Permohonan online KPLSPM
        tp msih x dpat ag ble tlog daftar kn x sye dh pnat cube,,,..
        harapan saye semoga permintaan saya dapat dipenuhi…

  16. salam ..maaf bertanya , boleh terangkan mengenai kursus pendidikan bimbingan pendidikan rendah yang ditawarkan oleh KPLSPM..terima kasih

  17. salam…data2 semasa saya isi borang upu bagi lepasan spm 2011 merupakan milik saya…tetapi kenapa angka giliran yang saya dapat orang lain punya…saya confius…boleh diperbaiki lagi tak borang tu?….. andai borang tersebut ditendang boleh tak permohonan baru di buat untuk pengambilan bulan september ni…

    harap balas 🙂

    1. nampak apa yang berlaku sekarang..ada banyak GSTT yang diserap ke sekolah..ada yang telah ditempatkan kini..tapi xtahulah..kita tunggu sahaja..kami akan pergiatkan untuk selidiki hal ni..

  18. assalamualaikum..nk tanye..adakah pelajar lepasan stpm dapat memohon Ipg juga? kalau boleh..bagaimanakh cara untuk memohon?..trm kasih..

  19. salam..
    nape student ipg x dpt ek baucer buku RM 200 tu ?
    adakah dsebabkan elaun ?
    * tetibe soalan menyemak… sorry…

  20. Asalamualaikum..saya ingin bertanya, bilakah tarikh permohonan Maktab Perguruan bagi pelajar lepasan SPM 2011 dan bilakah tarikh pembelian nombor pinnya??Terima Kasih…

    1. Salam, Q staff 2 tak pasti tentang tu..lagipun kursus2 ni di berubah2 ikut keperluan…apa2 pun kne tunggu iklan dikeluarkan..

  21. salam,,sy nk tnye betul ke yg permohonan bgprogram KPLSPM tidak ditawarkan bg tahun ini?disebabkan pengambilan Program Pensiswazahan Guru (GSTT) tempoh hari?

  22. Salam,
    nak bertanye kenape umur dihadkan sekadar 21 ke bawah..dulu ade juge mohon tapi alasan umur tak boleh lebih 21..padahal terlalu ingin memohon untuk memasuki maktab perguruan..sekadar bertanye..terime kasih..