Permohonan Institut perguruan

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Update 23/3/2013 : Iklan permohonan telah dibuka, Permohonan boleh mula dibuat pada 21/3/2013 maklumat lanjut

Update 4/3/2011 : Permohonan akan dibuka pada 6 Mac 2011 ( ahad ) sumber : pembaca setia xpresi.org

Salam adik2….Kadang2 abe g rasa agak sibuk dan memeningkan juga jika asik ditanya berulang kali, tapi oleh kerana tugas, abe g terima dengan sebaiknya..Hal ini kerana ramai yang bertanya bila akan keluar permohonan ke Institut perguruan. Macam nilah, abe g tak dapat nak beritahu bila ia akan keluar sebab ia adalah dari pengurusan Kementerian sendiri. Tetapi mengikut pengalaman abe g, biasanya permohonannya akan keluar selepas seminggu keputusan peperiksaan dikeluarkan. Tapi tarikh sebenar masih belum abe g ketahui. Adik2 bolehlah cuba googlekan permohonan upu antara sebelum dan selepas keputusan peperiksan diumumkan.Jika ada sesiapa yang ada maklumat boleh kongsikan yer.. Kalau ada apa2 berita terbaru, abe g akan umumkan disini …

Update terbaru : Kalau mengikut sumber dari kakitangan KPM, permohonan KPLSPM mungkin akan dibuka pada 28 feb atau 7 mac..

 

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

302
Komen/ Pertanyaan Anda?

avatar
150 Comment threads
152 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
151 Comment authors
eLahcheyramirayantiidayu Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
eLah
Guest
eLah

salam.. mcm mna nk m0h0n kemasukan ke maktab perguruan bg plajr lpsan SPM 2013…? TQ

cheyra
Guest
cheyra

sy pljar spm 2012 dan pljar matrik 2013/2014.boleh kah sy memohon PROGRAM KEMBAR BAHASA PERANCIS?.dan sy da ada basic dlm bahasa tu..mcm mana nk apply program tu?adakh sy masih layak memohon?

mira
Guest
mira

As salam,

saya Ijazah sarjana IT. pernah jadi tenaga pengajar kursus computer. Sehingga kini saya berminat utk menjadi tenaga pengajar dalam bidang latihan. Di mana saya harus mohon utk jadi tenaga pengajar kursus IT?

yanti
Guest
yanti

Anak saya adalah pelajar lepasan SPM 2013. Dia berminat untuk mennjadi seorang pendidik. saya nak tau bila borang permohonan kemasukan bagi sesi 2014 keluar dan dimana saya boleh mendapatkan borang tersebut.

idayu
Guest
idayu

kputusan spm sy bagi subjek matematik b+ dan sn b… macam mane sy nk memohon dalam sistem perguruan ni?

john
Guest
john

Hello..kalau lepasan ijazah pndidikan dari IPTS memohon masuk maktab atau ipg?..walaupun had umur mlbihi yg ditetapkan?..terima kasih..

faizy ferfek
Guest
faizy ferfek

masih boleh dftar lagi tak skg??sy lmbat ambil rsult sbb krja d luar..sy btul2 minat..

al qawiey
Guest
al qawiey

Saya lepasan ijazah sarjana muda komunikasi dan media (instruksional dan latihan), bolehkah saya ingin menjadi seorang guru dengan kelulusan saya? Kalau boleh bagaimana caranya memohon?

Miky loke
Guest
Miky loke

Ada sebarang berita atau cara untuk mohon masuk maktab perguruan? Tolong beritahu saya caranya.. Saya ingin belajar untuk jadi seorang guru yang dedikasi..

Tiha
Guest
Tiha

salam…mcm mna nk mohon kemasukan ke maktab perguruan bg peljr lpsan spm 2012…

QStaff2
Editor

salam, buat masa ni belum ada apa2 lagi berita tentang tu..jika ada kami akan cuba terbitkan

farah
Guest
farah

salam . law untk lpsn spm 2011 plk mcm mne ye . n lg 1 law lpsn stpm plak leh ke msuk maktb ??

Vie
Guest
Vie

Salam… Sy nak bertanya pendapat. Sekarang sy sdng mengambil Ijazah dalam Pengurusan Hotel.. Sekiranya sy ingin memohon menjadi seorang guru di sekolah menengah teknik, adakah sy perlu memohon melalui KPLI?

KC
Guest
KC

Salam.. Boleh x nanti buat entry untuk mereka yang berumur 20++ yang berminat untuk mengikutii program perguruan ini? .. macam saya 🙁 ..

hanim
Guest
hanim

salam..saya baru terbaca iklan kpli jqaf..tapi saya ijazah pengurusan maklumat…kalau saya mohon dapat x?dan selain kpli, apa lagi peluang yang ada bagi kami yg bukan ijazah bidang pendidikan untuk memulakan kerjaya sebagai guru.?

Atie
Guest
Atie

Salam.Masih layakkah saya untuk memohon KPLSPM sedangkan umur saya sekarang sudah 33 tahun.Tapi minat yang mendalam untuk menjadi guru,tak pernah padam.Saya ada memiliki Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak.Nak minta pendapat yang lebih berpengalaman…:)

QStaff1
Editor

Salam.. kami tumpang simpati..tapi masalahnya bilangan memohon yang umur ditetapkan pun dah berlebihan..

~Monkey~
Guest
~Monkey~

sya stpm tpi masih boleh apply ka??? umur sya 19 tpi pasti sudah 20 masa itu…

battousai
Guest
battousai

isteri saya lepasan ijazah kejuruteraan awam dan baru menamatkan pengajian tahun 2012…adakah boleh memohon kpli….sila bagi link utk isi borang ye…

QStaff1
Editor

KPLI agak lama tidak dibuka..mungkin ikut keperluan semasa.

yiyi
Guest
yiyi

saya lepasan ijazah sarjana muda seni halus dari uitm.. saya ingin memohon dalam bidang kpli atau dpli..? saya ingin menjadi guru,dan ijazah bidang apakah yang sesuai untuk saya meneruskan pengajian saya untuk menjadi seorang guru kelak?

QStaff1
Editor

Sudah agak lama KLI tidak dibuka..mungkin ia mengikut keperluan semasa..

nabila
Guest
nabila

salam,,berapa tempoh mase belajar di maktab perguruan? adakah kerja dijamin ? terima kasih.

QStaff1
Editor

Salam..tempoh masa sekitar 5 tahun.. setakat ini tidak banyak masalah berkaitan posting keluaran mereka..

mirameng
Guest
mirameng

salam… sya lepasan spm 2007 dan sya x menyambung mana2 pengajian selama bebrapa thn dan skg umur sya suda 22 tahun. sya berminat utk menjadi seorang pendidik boleh tak sya msuk maktab perguruan walaupn umur 22thn?. ada tak maktab menyediakan kursus perguruan utk umur yg x melebihi 30 thn? ,ataupn mana2 kursus yg membolehkn sya menjadi seorg pndidik?.terima kasih

QStaff1
Editor

tidak boleh..maktab perguruan atau PISMP kini dibuka pada umur yg ditetapkan sahaja..

norliza
Guest
norliza

saya lepasan ijazah pengurusan teknologi, dan boleh dah sy ingin memohon dan bagaimana cara untuk saya ingin memohon kpli?

QStaff1
Editor

KPLI dah agak lama tak dibuka..mungkin ia ikut keperluan..

sam
Guest
sam

salam..sy bru shja tamat pngajian dalam ijazah kejuruteraan..(2012)..bolehkah sy memohon kpli? dan bilakah tarikh permohonan mula dibuka?..

QStaff1
Editor

Salam.. untuk pengetahuan..KPLI dah agak lama tidak dibuka..tidak pasti akan datang macam mana..ia ikut kekosongan..

shalini
Guest
shalini

Saya shalini…..saya baru habis SPM 2011…Saya tidak dapat maktab pd ambilan jun……so saya kena tunggu untk ambilan december ke…

norasyikin
Guest
norasyikin

asalamualaikum, saya pelajar lepasan diploma hospitality and tourism dari private university, ingin melanjutkan degree international business dan lepas tu boleh ke saya mengambil kursus perguruan kpli untuk menjadi guru? reply me asap.terima kasih.

QStaff1
Editor

Boleh..tapi rasanya KPLI dah setahun tak buka permohonannya..

munirah
Guest
munirah

salam…saya nak tny..kalau sy ad degree dlm pengurusan hartanah dan bekerja dgn kerajaan..adakah blh utk sy memohon ipg???

QStaff2
Editor

Salam.. Bidang pendidikan skrg ni menjadi rebutan..kebanyakannya diambil dari fresh.. maksud sy ambil yg baru lepasan belajar spt masuk IPG lepasan SPM dan lepasan ijazah pendidikan

biey
Guest
biey

salam. sy lepasan diploma, mcm mne nk ambil krsus perguruan,, kena sambung degree dlu ke? bru mohon kpli?? sy dr diploma ukur bahan,

QStaff2
Editor

Salam.. ia.. perlu sambung ijazah dulu.. tapi sejak akhir ini kurang pula pengambilan KPLI ni..

lalitha
Guest
lalitha

saya lepasan diploma dalam bidang kejururawatan boleh saya memohonan untuk maktab perguruan..

QStaff2
Editor

Sukar untuk mohon..dan kebiasaanya permohonan tidak dibuka kepada lepasan diploma.

PEREMKUMAR A/L TEGARAJU
Guest

SAYA PELAJAR SPM.I NAK BELAJAR DI MAKTAB PERGURUAN UNTHUK KURSUS PERGURUAN KESUSATERAAN BAHASA TAMIL.

fatihah
Guest
fatihah

saya lepasan diploma media digital dan ingin menyambung ke pringkat ijazah..kemudian saya ingin memohon kpli..saya ingin menjadi guru,dan ijazah bidang apakah yang sesuai untuk saya meneruskan pengajian saya untuk menjadi seorang guru kelak?

QStaff1
Editor

Kebiasaanya akan ke bidang pendidikan teknologi IT ( Guru IT )

miera
Guest
miera

salam..saya lepasan diploma..boleh kah saya mohon IPG?? mcm mana cara nk mohon??

QStaff2
Editor

Salam..tidak boleh.. 🙂

cecilia tcy
Guest
cecilia tcy

I’m a student of STPM 2011, is there any method to enroll in IPG??
using STPM 2011 or SPM 2009??
Please reply as soon as possible.
Thank you

QStaff2
Editor

No..sorry 🙁