Permohonan Institut perguruan

302
110

Update 23/3/2013ย : Iklan permohonan telah dibuka, Permohonan boleh mula dibuat pada 21/3/2013ย maklumat lanjut

Update 4/3/2011 : Permohonan akan dibuka pada 6 Mac 2011 ( ahad ) sumber : pembaca setia xpresi.org

Salam adik2….Kadang2 abe g rasa agak sibuk dan memeningkan juga jika asik ditanya berulang kali, tapi oleh kerana tugas, abe g terima dengan sebaiknya..Hal ini kerana ramai yang bertanya bila akan keluar permohonan ke Institut perguruan. Macam nilah, abe g tak dapat nak beritahu bila ia akan keluar sebab ia adalah dari pengurusan Kementerian sendiri. Tetapi mengikut pengalaman abe g, biasanya permohonannya akan keluar selepas seminggu keputusan peperiksaan dikeluarkan. Tapi tarikh sebenar masih belum abe g ketahui. Adik2 bolehlah cuba googlekan permohonan upu antara sebelum dan selepas keputusan peperiksan diumumkan.Jika ada sesiapa yang ada maklumat boleh kongsikan yer.. Kalau ada apa2 berita terbaru, abe g akan umumkan disini …

Update terbaru : Kalau mengikut sumber dari kakitangan KPM, permohonan KPLSPM mungkin akan dibuka pada 28 feb atau 7 mac..

 

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Panduan Percuma, Teknik Pendapatan Sampingan 4-5 angka Sebulan 

302 COMMENTS

  1. sy pljar spm 2012 dan pljar matrik 2013/2014.boleh kah sy memohon PROGRAM KEMBAR BAHASA PERANCIS?.dan sy da ada basic dlm bahasa tu..mcm mana nk apply program tu?adakh sy masih layak memohon?

  2. As salam,

    saya Ijazah sarjana IT. pernah jadi tenaga pengajar kursus computer. Sehingga kini saya berminat utk menjadi tenaga pengajar dalam bidang latihan. Di mana saya harus mohon utk jadi tenaga pengajar kursus IT?

  3. Anak saya adalah pelajar lepasan SPM 2013. Dia berminat untuk mennjadi seorang pendidik. saya nak tau bila borang permohonan kemasukan bagi sesi 2014 keluar dan dimana saya boleh mendapatkan borang tersebut.

  4. Hello..kalau lepasan ijazah pndidikan dari IPTS memohon masuk maktab atau ipg?..walaupun had umur mlbihi yg ditetapkan?..terima kasih..

  5. Saya lepasan ijazah sarjana muda komunikasi dan media (instruksional dan latihan), bolehkah saya ingin menjadi seorang guru dengan kelulusan saya? Kalau boleh bagaimana caranya memohon?

  6. Ada sebarang berita atau cara untuk mohon masuk maktab perguruan? Tolong beritahu saya caranya.. Saya ingin belajar untuk jadi seorang guru yang dedikasi..

  7. Salam… Sy nak bertanya pendapat. Sekarang sy sdng mengambil Ijazah dalam Pengurusan Hotel.. Sekiranya sy ingin memohon menjadi seorang guru di sekolah menengah teknik, adakah sy perlu memohon melalui KPLI?

  8. Salam.. Boleh x nanti buat entry untuk mereka yang berumur 20++ yang berminat untuk mengikutii program perguruan ini? .. macam saya ๐Ÿ™ ..

  9. salam..saya baru terbaca iklan kpli jqaf..tapi saya ijazah pengurusan maklumat…kalau saya mohon dapat x?dan selain kpli, apa lagi peluang yang ada bagi kami yg bukan ijazah bidang pendidikan untuk memulakan kerjaya sebagai guru.?

  10. Salam.Masih layakkah saya untuk memohon KPLSPM sedangkan umur saya sekarang sudah 33 tahun.Tapi minat yang mendalam untuk menjadi guru,tak pernah padam.Saya ada memiliki Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak.Nak minta pendapat yang lebih berpengalaman…:)

  11. isteri saya lepasan ijazah kejuruteraan awam dan baru menamatkan pengajian tahun 2012…adakah boleh memohon kpli….sila bagi link utk isi borang ye…

  12. saya lepasan ijazah sarjana muda seni halus dari uitm.. saya ingin memohon dalam bidang kpli atau dpli..? saya ingin menjadi guru,dan ijazah bidang apakah yang sesuai untuk saya meneruskan pengajian saya untuk menjadi seorang guru kelak?

  13. salam… sya lepasan spm 2007 dan sya x menyambung mana2 pengajian selama bebrapa thn dan skg umur sya suda 22 tahun. sya berminat utk menjadi seorang pendidik boleh tak sya msuk maktab perguruan walaupn umur 22thn?. ada tak maktab menyediakan kursus perguruan utk umur yg x melebihi 30 thn? ,ataupn mana2 kursus yg membolehkn sya menjadi seorg pndidik?.terima kasih

  14. salam..sy bru shja tamat pngajian dalam ijazah kejuruteraan..(2012)..bolehkah sy memohon kpli? dan bilakah tarikh permohonan mula dibuka?..

  15. Saya shalini…..saya baru habis SPM 2011…Saya tidak dapat maktab pd ambilan jun……so saya kena tunggu untk ambilan december ke…

  16. asalamualaikum, saya pelajar lepasan diploma hospitality and tourism dari private university, ingin melanjutkan degree international business dan lepas tu boleh ke saya mengambil kursus perguruan kpli untuk menjadi guru? reply me asap.terima kasih.

  17. salam…saya nak tny..kalau sy ad degree dlm pengurusan hartanah dan bekerja dgn kerajaan..adakah blh utk sy memohon ipg???

    • Salam.. Bidang pendidikan skrg ni menjadi rebutan..kebanyakannya diambil dari fresh.. maksud sy ambil yg baru lepasan belajar spt masuk IPG lepasan SPM dan lepasan ijazah pendidikan

  18. salam. sy lepasan diploma, mcm mne nk ambil krsus perguruan,, kena sambung degree dlu ke? bru mohon kpli?? sy dr diploma ukur bahan,

  19. saya lepasan diploma media digital dan ingin menyambung ke pringkat ijazah..kemudian saya ingin memohon kpli..saya ingin menjadi guru,dan ijazah bidang apakah yang sesuai untuk saya meneruskan pengajian saya untuk menjadi seorang guru kelak?

  20. I’m a student of STPM 2011, is there any method to enroll in IPG??
    using STPM 2011 or SPM 2009??
    Please reply as soon as possible.
    Thank you

  21. sy lepas diploma….macam mane sy nk mohon masuk ke maktab perguruan?? apa syarat2 asa kemasukkan untuk lepas diploma??

  22. sy da lewat sgt nk mohon ke maktab ade cara lain x nk mohon maktab ni slain secara 0nline ni…sy mntak tlong sgt2 ni…

  23. salam ๐Ÿ™‚ saya nak tanya..boleh saya membuat permohonan untuk maktab perguruan ??? Adakah ia mempunyai Pendidikan Awal Kanak-Kanak ???

  24. Hello.Semasa mengisi borang kplspm,saya telah meletakkan matrikulasi sebagai tempat pengajian semasa saya tetapi untuk mengesahkan borang tersebut kita terpaksa menekan kotak ‘saya mengaku bahawa saya bukan pelajar lepasan mana-mana institusi pengajian ketika mengisi borang ini.’

    macam mana tu?

  25. ADAKAH SAYA LAYAK MASUK MAKTAD DENGAN KEPUTUSAN YANG TAK SEBERAPA???
    BM-C+
    BI-E
    PI-B
    SJ-C
    SC-A
    TSWR-B
    PSV-A-
    SS-C+
    PD-D
    MT-D

  26. Salam. Saya nak bertanya, mcm mana caranya bg lepasan ijazah sarjana muda yang ingin memohon dalam bidang perguruan teknikal?

  27. sye bru beli no pin utk maktab perguruan..tp sye tgk kt c2 hnye utk sklh jenis kebangsaan sjk..cina n india…maktab ni salah 1 cara utk mohon jd ckgu atau jd guru gnti???tolong jelaskn??keputusan spm sye 5a 1b1c1d..math sye d..btol ke klo math D sye x boleh keje ngan krajaan…mksdnyer ssah nk mohon mne2 u?atau cari pekerjaan….sye buntu skrg ni..

  28. SALAM…SAYA INGIN BERTANYA..ADAKAH PELAJAR LEPASAN MATRIKULASI BOLEH MEMOHON KEMASUKAN KE IPG? MOHON DAPAT MEMBANTU KERANA SAYA TELAH TERLEPAS PELUANG KETIKA SPM..

  29. Salam,em knp kod7402 tak ade dlm senarai kod matapelajaran ye?sapa2 bole tlng tak? sy nk mohon masuk tu jugak tapi problem ye jz kod tu yg tak ade.

  30. Salam,sy spm 2009, n stpm 2011, sy ad bce sy lbeh elok mhon gune spm sy kn?. Tp nk beli no pin pulak same ke tok thn ne pny pm0hnan? Nak apply borang pm0hnan sme ke tok sesi 2012 wlu pn sy lpasn 2009 ?

  31. Salam.. sya hendak memohon maktab perguruan KPLSPM. .
    saya lepasan spm 2011 . .
    adakah saya layak memohon dengan keputusan yang saya perolehi ini?

    BM=A-
    BI=C+
    SEJ= B+
    MATH= B
    PM= A-
    PHYSIC= D
    BIO= D
    CHEMISTRY= D
    ADDITIONAL MATH= E

    2 subjek yang cemerlang. . ๐Ÿ™‚

  32. salam
    sya tgh mengisi borang untuk UPU fasa 2,
    so saya nk tanya apa beza sains hayat, sains fizikal dan sains alam bina?
    dan apa beza teknologi maklumat dan sains komputer.?
    saya sgt2 harap Fizieess dan QStaff1 atau spa2 yang arif dpt bantu saya secepat mgkin..

    • Salam..maaf lambat reply..kami cukup sibuk dengan beribu pertanyaan sehari..
      secara ringkas dapat sy gambarkan..
      sains hayat ialah perincian subjek kepada biologi..
      sains fizikal ialah perincian subjek kepada fizik..
      sains alam bia lebih kepada perincian geografi..
      Teknologi maklumat ialah lebih mudah difaham sebagai membuat aplikasi2..serta perisian sistem..
      Sains komputer meliputi sebahagian dari teknologi maklumat tapi ia lebih menjurus kepada komputer serta teknologi2 komputer tu sendiri..

  33. salam. mcm mna nk dpt borang permohonan maktab perguruan secara online. saya bru beli num pin kt bsn. saya lepasan spm 2011.

  34. SALAM,
    saya ingin bertanya bagi pihak adik perempuan saya, dia mendapat 9a2b (utk spm 2011), dan ingin melanjutkan pelajaran pada bahagian medik di timur tengah (mesir) bagaimana cara untuk membuat permohonan utk kos tersebut? perlukah dia membuat a-level terlebih dahulu,utk pengetahuan pihak en. dia lulusan pelajar sekolah men. agama kedah.harap penjelasan,terima kasih ๐Ÿ™‚

  35. salam…,saya nak tanya bila pengambilan kpli/dpli akan di buat pada tahun ni?…dan, kalau ada pengalaman menjadi guru ganti 3 kali, ada peluang tak untuk diserap untuk mengikuti kursus perguruan? terima kasih….

  36. assalamualaikum . saye nak tye sikit ni . saya ni pelajar lepasan spm 2011 . ade kawan saye cakap lepas ni maktab perguruan IPG , sekarang dah tak keluarkan borang n kami lepasan spm 2011 takboleh memohon kerana jumlah guru sudah pun mencukupi . adakah berita ini benar ? saye mmg bercita2 untuk menjadi seorang guru ^^

  37. sy nak tanye klau lepasan stpm 2011 nak apply maktab perguruan dgn menggunakan result spm boleh x? sy berminat nak menjd guru

  38. Assalamualaikum. mcm mana nak memohon kursus perguruan ambilan seterusnya, andainya kursus perguruan gstt kali ke-2 ditamatkan?? sebab dimaklumkan kpli hanya dihadkan utk pengambilan guru agama sahaja skg ni.

    skg umur saya 25 tahun, sekiranya memohon maktab dihadkan umur 2o tahun.

    saya lepasan ijazah dalam teknologi maklumat. tp saya sgt berminat utk menjadi pendidik.

    apakah ada alternatif lain utk mengikuti kursus guru ini?

  39. saya lepasan spm 2002..saya tidak menyambung pengajian tetapi amat berminat untuk menjadi seorang guru..masih ada peluangkah untuk saya.keputusan spm saya tidak menghampakan.jika masih ada peluang,bagaimanakah caranya..

  40. salam..saya lepasan spm 2008 dan juga stpm 2010 masalah saya result kedua2 sijil nie kurang bagus.boleh ke memohan menjadi guru ? dan ada ke mane2 kurus yang bole saya mohon untuk menjadi seorg guru ? atau guru tadika ? sy betol2 berminat .

  41. salam . saya nak tnya permohonan upu fasa 2 , sampai bila ?? sebab sy belum memohon lagi , so sy takut terlambat sahaja . Dan bagaimana nak pilih bidang dan universiti yg ada , sbb kawan2 ade ckp kalau nak mohon mesti U yg sme dan course berbeza , betul ke ? *minta beri penjelasan

  42. salam.. sye pljr lpsn spm 2011, nk tnye klau sye gne no pin yg sye bli pd 25 nov 2011 utk d isi upu fasa 2 bleh x?? dan no pin 2 sye gne utk isi upu lpas sye dpt result spm bleh x? or sye kne bli no pin baru bg lps dpt result 2 nnti. help me

  43. Salam sejahtera,Saya ialah pelajar lepasan STPM 2011.Bagaimana saya hendak membuat permohonan untuk ke maktab perguruan? Apa yang perlu saya mohon dan dimana?

  44. Salam..apa syarat kemasukan untuk lpsan SPM?permohonan melalui UPU atau tidak?umur sy tahun ni 20 tahun.adakah masih belum terlambat?

  45. Salam, sy lepasan diploma..sy dh apply upu online..n then kena hantarkan dokumen2 yg diminta upu..sy kurang faham tntang pghantaran dkumen..sy ada mmohon 4 univrsiti yg bbeza, jadi perlukah mmbuat 4 salinan dkumen dan mghantar ke 4 unvrsiti trsebut scara brasingan?

  46. salam… saya berminat untuk memasuki maktab, saya lepasan spm 2005 dan telah memiliki diploma. adakah saya masih layak untuk memasuki maktab… sekiranya layak macam mana nak apply?? dan adakah kita boleh pilih maktab mana yang kita kita nak masuk????tq…..

  47. Salam,saya merupakan pelajar lepasan stpm 2010 dan saya berminat untuk memohon Maktab Perguruan tetapi saya difahamkan bahawa syarat untuk memohon adalah untuk pelajar yang berumur 20 tahun.Pada bulan Ogos tahun ini saya baru genap usia yang ke 21 tahun jadi saya khuatir jika permohonan saya akan ditolak namun jika saya masih layak memohon, saya ingin minta pendapat dari pihak tuan tentang prosedur selanjutnya jika ingin memohon.

      • saya amat meminati bidang perguruan ni tapi x de rezeki masa sy hbs form6… nak tunggu KPLI kbykn skrg yg saya perhatikan yg ade KPLI J-Qaf… saya bkn dr aliran agama… nk tunggu DPLI pulak saya perhatikan ramai graduan dr UPSI yg masih tidak dapat posting disebabkan GSTT… kmungkinan pd firasat saya pd thn ni DPLI x dibuka… sekiranyer ambak master dalam bidang pendidikan mudah ke bagi saya untuk menjadi seorg guru di sek men o rendah? lg satu bidang perguruan mana yg amat2 diperlukan sekarang? pendidikan awal kanak2 adakah pilihan yg t’baik bg saya utk ambil diperingkat master? sebelum ni saya telah mempunyai degree dlm bidang business admin….

        • ummm..susah sy nak bantu..KPLI, DPLI mungkin ada..kalau tiada tahun ni..mungkin ada tahun2 akan datang..pendidikan awal kanak2 memang ok..tapi sy tak boleh saran sebab jika kita sebut2kan di online ni..ramai yg tahu..maka, ramai juga yg akan turut mohon..jadi, bagi sy..pilihlah kos yang baru diperkenal..dan pandai meneka yang org tak minat..

          • Oo… thanks utk information ni… skrg peluang kerja makin mengecil x sprt dulu2… pe yg saya harapkan agar cita2 saya utk b’gelar seorang guru akan tercapai tp nmpk makin sukar sbb umo saye sdh menjagkau 25thn… pe2 pun trme kasih sbb buat website ini ia byk bantu org2 sprt saya utk dptkan maklumat… ni pun secara x sengaja saya jumpe website ni n sy akan selalu bukak mayb ade peluang utk sy nti…

          • Sama2…:) melalui web ni sy akn cuba bantu untuk mendapat info pendidikan dan kerjaya…semoga pelawat dapat kerja dan mendidik anak2 dengan baik.. ๐Ÿ™‚

  48. Salam,saya pelajar lepasan spm 2011…nak tanya kalau dah isi permohonan ke ipta,boleh lagi ke nak mohon masuk ke KPLSPM tahun 2012??dan satu lagi apa pulak syarat kmasukannya???harap dapat info…

    • Salam
      1) boleh mohon IPTA dan KPLSPM..cuma kena beli no pin lain nanti utk kplspm
      2) SYarat kemasukan boleh rujuk info sebelum ini..gunakan search diatas untuk cari maklumat dikehendaki..

  49. Betul ke ada ura-ura mengatakan bahawa kpm tidak mengambil ‘intake’ kplspm pada tahun 2012 dan ‘intake’ seterusnya adalah 2 tahun sekali.. Bertanya untuk kepastian.. Respon dari cikgu didahulukan dengan ucapan terima kasih ๐Ÿ˜€

    • hehe..kalau bab tu no komen..kita hanya memohon jika ada kekosongan dan memerlukan..jika tak ada terpaksalah kita terima. Kalau ikut logik sekolah semakin bertambah, pelajar makin bertambah, guru?? pasti akan diambil juga.. ๐Ÿ™‚

  50. salam cg.saya saya student matrik 2011 2012 adakh sya masih berpeluang untk mohon kplspm(maktab) dengan mengunakan result spm saya 2010..untk beli no pin tu sama dengan student spm 2011 ni punya ke?ada tarikh tutup ke cikgu? respond encik sangt dihargai :’)

  51. selamat sejahtera,saya ni thanasundari..sye ni lepasan SPM 2011..Sye berminat utk m’jadi seorang guru..! bila nak memohon untuk Maktab perguruan kplsm?? terima kasih..!..:)

  52. salam saya nak tanya, saya merupakan plajar u..saya nk kluar u dan berpindah ke universiti lain…saya tlh mndapat pinjaman ptptn untuk semester 1..apabila saya pergi ke universiti lain adakah pnjaman ptptn saya akan dteruskan ataupun tdk??adakah saya perlu membyar blik pnjamn yg saya gunakan smasa semesta 1 serta merta??adakah saya saya layak mnerima ptptn di universiti lain..terima kasih

    • Salam, nanti pinjaman PTPTN akan bermasalah..sebab ia diberi berdasarkan kursus diambil kini..boleh diselaras jika ia lebih kurang sama.. baik jumpa dengan pendaftar U ..mungkin akan dapat maklumat lanjut ..

  53. Hai.. sorry jika persoalan ini asyik berulang.. sya lepasan spm 2011.. sye tgh tggu kptsn spm kuar dan tggu borang permohonan kmsukkn maktab perguruan. dan perlu membeli pin nombor kt BSN jugak ke?nila borang kmskkn maktab perguruan kuar?

    • Hai, tak pe..ulang banyak kali pun.. ๐Ÿ™‚ Untuk mohon perlu beli no pin. Bila tu kebiasaanya akan mula keluar permohonan sekitar febuari-mac 2012.. ๐Ÿ™‚ nanti sy cuba update melalui xpresi.. sila LIKE xpresi untuk terima update dari saya ๐Ÿ™‚

      • salam sejahtera.saya jeevitha lepasan SPM 2006.adakah saya masih berpeluang membuat permohonan ke maktab perguruan.kalau boleh Bilakah tarikh terbaru untuk saya membuat permohonan tersebut?Terima kasih.

        • Untuk memohon maktab perguruan sebelum ini, mestilah tidak lebih dari 20 tahun semasa iklan dikeluarkan..
          iklan akan keluar bulan feb- mac..nanti sy update di xpresi.

    • Untuk permohonan ke maktab atau KPLSPM tahun 2011, had umur ialah tidak lebih dari 20 tahun pada tarikh iklan dikeluarkan.. Maaflah..rasanya xboleh..farah boleh menjadi guru melalui cara lain iaitu dengan mengambil Ijazah pendidikan di mana2 universiti yang tawar.

  54. SALAM. sy nie lepasan stpm 2011.
    sy beminat utk mjd seorang pendidik,
    mcm mne klu sy ingin memohon ke maktab perguruan .
    mohon ulasan pihak tuan. terima kasih.

  55. salam…saya lepasan spm 2008 n lepasan stpm 2010…sya xberjaya mlnjutkn plajaran mne2 ipta…sya berfikir nk msuk maktab..ble agk nye permohonan bleh di buat?..

    • Maktab atau KPLSPM sekarang akan dibuka sekitar Mac 2012..pembelian no pin dijangka awal tahun depan..harap besabar..nanti ada info sy beritahu dalam xpresi ni..satu lagi syarat nak mohon ialah kurang dari 20 tahun semasa iklan dikeluarkan..kalau lebih xleh mohon dah..

  56. salam ,.,.
    sye na jd cikgu ,.,.
    tp sye bru abs spm .,.,
    cm mane care sye na dftar sbgai ckgu ..
    sye na jd guru .. bole ta bg tau ble tarikh pembukaan pendaftran yg trbaru utk lpasan spm 2011 ,, harap dpt membantu .. salam ..

    • Salam..boleh..asalkan ada minat dan berkelayakan.. ๐Ÿ˜‰ nanti kira2 tarikh nak dapat keputusan SPM dalam bulan Mac 2012 nanti permohonan guru akan dibuka..untuk lepasan SPM menjadi guru pengajian diapanggil KPLSPM ( kursus perguruan lepasan SPM )

  57. salam sjahtera….sya ne lpasan spm 2011 dan sya t”ingin sangat nak jdi guru tabika…erm ada peluang kah mahu jdi guru tadika??lagi pla kputusan sya x brapa bgus….ada kah pgambilan untuk seise 2012???perlu number pin kah klau mau msk maktab???

    • Untuk jadi guru tabika, ia bukan dibawah kementerian pendidikan..jika nak mohon guru tadika perlu mendapatkan maklumat lanjut di KEMAS http://www.kemas.gov.my jika ada kekosongan nanti sy cuba update di xpresi ni.. Untuk mohon KPLSPM yang dahulunya dipanggil maktab, ada no pin yang perlu dibeli..bila ia akan buka permohonan ialah sekitar bulan mac 2012.. terima kasih.. ๐Ÿ˜‰

    • Salam, untuk mohon KPLSPM yang dahulunya maktab perguruan, permohonan mengikut keputusan SPM, kerana nanti disana akan belajar kursus persediaan/asasi pendidikan selama 1 tahun dan ijazah untuk tahun berikutnya.

  58. salam…nk tya…bilakah tarikh permohonanan maktab perguruan?? seperti saya,baharu sahaja menamatkan spm 2011……..jadi sy jgk berminat untuk mnjadi seorang guru….jika sesiapa tahu,sila emelkan kpd sy [email protected]…harap maklum dan terima kasih….

  59. Asalamualaikum..saya ingin bertanya..saya pelajar lepasan SPM 2011 belum membuat permohonan ke Maktab Penguruan KPLSPM.Bilakah tarikh terbaru untuk saya membuat permohonan tersebut?Terima kasih.

  60. saya lepasan spm 2009 dan akn tamat stpm 2011..saya berminat untuk memohon kplspm…mcmne nk apply?dan bile mse untk rply??tq

  61. salam.. sy lepasan asasi.. sy berminat untuk apply maktab perguruan ni.. tapi umur sy smpai bulan jun sudah 21..boleh lagi tak nak apply??

    • sharley, Maktab perguruan sebenarnya dah ditukarkan ke KPLSPM, banyak perubahan termasuk penarafan ke peringkat ijazah perguruan selepas tamat kursus, serta tempoh pengajian, institusi-institusi maktab perguruan dahulu masih digunakan utk kursus-kusus bagi Kursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM). ๐Ÿ™‚

    • Tahun 2011 yang baru exam ni ker? kalau yang baru ambil SPM ni akan ada..tapi bukan sekarang, mungkin dalam bln 3-4 tahun depan..nanti ada berita sy postkan.jgn lupa like fan page xpresi utk dapat update terbarunya.. tq ๐Ÿ™‚

  62. salam..saya seorng pelajar matrikulasi pada wak2 ini..permohonan ke ipg yang encik khabarkan di atas adlah untk siapa memohon?saya kurang mengetahui.trima kasih..

  63. salam.. brape klayakan stpm yg dperlukan untOk mohon ipg… dengan masukk ke ipg mmg grenti dapat kerje ke? ๐Ÿ˜€

    • Lebih kurang sama mcm tarikh sekarang..kalau beza pun 1-2 minggu sebelum dan selepas..tapi pastikan umur jgn terlalu lewat n xmengikut syarat dia..

    • Salam..dah telambat sangat dah..org dah temuduga..tapi xpe..cuba tahun depan..kalau lepasan ijazah masih ada lagi peluang KPLI dan DPLI..tapi apa2 pun cubalah tnya bahagian pengambilan KPLSPM tu..

  64. Assalamualaikum..saya nak tanya bagaimana cara membuat rayuan untuk memasuki maktab perguruan(KPLSPM)? ๐Ÿ™‚

  65. salam..
    sy nk ty blh pmohonn dterima tak kalau math lulus je..brape syarat yg dperlukn utk mhon bdang prguruan…

  66. sy nak tanya. sy adalah lepasan diploma prasekolah di unisel. bole x sy nk apply maktab perguruan? klu bole, bagaimana caranya?

    • Boleh apply untuk KPLSPM tapi kne guna keputusan SPM..pastikan umur lahir selepas jun 1991..tapi dalam situasi ana..boleh juga sambung pengajian ke ijazah yang ada perkataan pendidikan…: )

  67. kenapa syarat mesti nak jun 1991.kalau lahir bulan mei 1991 pn x leh ke?masih 20 thn jugak.kalau bgitu,kesianla yg umur d bwh bulan jun 1991…tertutup peluang. :brokenheart:

    • hehe..itu la..nak buat mcm mane lagi..mungkin sebab kursus tu mula pada Jun 2011. Jadi mungkin diorang nak selaras pada kemasukan jun tu semua tak lebih dari tu. Kalau takde had umur takut mcm2 umur plak yang mohon… : )

  68. salam saya nk tny tntg KPLSPM bagi ambilan khas UEC&SMA/SMU dengn lebih lanjut….

    macam mana nk semak keputusan KPLSPM??bla boleh disemak?

  69. salam… saya lepasan spm tahun 2009.. saya berminat sangat utk memohon masuk ke maktab perguruan tapi masalahnya sekarang tarikh permohonan telah tutup…tolong ewh~

  70. blh berikan laman web utk borang permohonan maktab perguruan? i dah cuba laman web yg diberi tp cuma ade contoh borang permohonan dan e-panduan permohonan…tak jumpa borang permohonan. hrp u dpt bantu i krn esok ialah hari tutup. thanks thanks.

  71. permohonan maktab da tutup…saya berminat sgr nk jd pembimbing,ada care lain tak untuk saya mohon…tolong lah,,,saya betoi berminat,

  72. as salam…sy nk tye sket…sy da mohon utk perguruan di kplspm dlm subjek b.ingeeris sbg bahasa ke2 sk…..tp sy ada risau sikit…bkn apa sebab masa trial sy dpt bi A tp mase spm betol neh dpt C…huhu…tuh risau…

  73. assalammualaikum… Nak tanye klu nk apply maktab perguruan cam mane klu da tutup ye? ade care lain x? sbarang jawapan amatlah di hargai. O:-)

    • ๐Ÿ™ nampaknya dah terlepas..Kalau tarikh memohon dah terlepas..dah tentu dah tak boleh mohon..melainkan dengan berurusan terus dengan pihak pengurusan permohonan tu.. ๐Ÿ˜‰

  74. SALAM..SY BRU DPT RESULT SPM..
    SY DPT 2 CEMERLANG N CKUP KELAYAKAN YG LAIN..
    BOLEH KE SY MOHON PERGURUAN??
    TQ.. ๐Ÿ™ HOPE HOPE HOPE….

  75. asalamualaikum…

    salam ukhuwah…. saya nak tanya… saya adalah pelajar IPTS… dan lepasan SPM 2009… saya dah memohon untuk masuk ke maktab perguruan… saya pernah memohon tahun lepas tapi tak dapat.. saya terlalu berminat untuk masuk ke maktab dan menjadi seorang warga pendidik… tetapi syarat kemasukan nya adalah *bukan pelajar yang berdaftar dengan IPTS N IPTA… adakah saya masih berpeluang untuk memasuki maktab perguruan walaupun saya seorang pelajar yang berdaftar dengan IPTS…? saya amat berharap saudara boleh memberi respon kepada soalan saya…

    saya ada mendengar ada pelajar yang berdaftar dengan IPTA n IPTS dapat memasuki maktab…. ๐Ÿ™‚

    • :smirk: :smirk: susah sy nak zahirkan disini..sy turut menghargai dan bersimpati dengan kesungguhan saudari/saudara..memanglah syaratnya cam tu..kemungkinan ia juga mengambil kira pinjaman yang telah saudari menterai bersama..takut membebankan..tapi ia xmenghalang utk mencuba..dan tak rugi bila kita dah cuba..yang penting kita berpuas hati apabila kita mencubanya.. ๐Ÿ˜‰

  76. salam. nk tanya sbjek apa yg akan belajar dlm aliran bm dan pj ketika di maktab nnt ye? adakah subjek pergiraan sperti math juga akn diajar sewaktu di maktab nnt? sy ingin tahu apkah subjek yg akn belajar dlm aliran bm dan pendidikan jasmani? soalan terakhir sy di manakah kampus dlm aliran bm atau pun pj? thanks ๐Ÿ˜€

  77. salam cik,nk tanya apakah subjek diploma pendidikan yg ditawarkan di maktab perguruan aliran bahasa malaysia? adakah subjek math yg perlu di belajar atau subjek yg berkenaan dgn pengiraan sewaktu di maktab nanti. thanks

    • salam. nak tanya subjek apa yg akan belajar dlm aliran bm ketika di maktab nnt. subjek sperti pengiraan seperti math juga kena beljar jugak ke? klau boleh sy nk tahu ape subjek yg akn ditawarkan dlm aliran bm?

      • farid..sy xdpt nak jwb soalan2 farid..maaf lah yer..sbb sy dari ijazah pendidikan upsi, kalau dari DPLI mungkin ada antara pembaca kita ni yg bleh tlg jawabkan..sorry yer.. :heh: :heh:

    • :yes: :yes: ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ gitu lah..kdg2 tu xsemua yg kita mahu akan dapat, tapi xsemestinya yg kita fikir itu indah..tapi yg penting kita xpernah nak mengalah..sebab kita yakin dengan apa yang kita nak usahakan dan berpuashati dan gembira dengan apa yang telah kita capai..mungkin kita akan lebih berjaya dari yang kita sangka..semoga berjaya :rotfl:

  78. salam…umr saya skg bru msuk 20 thun….dan lpasn 2008 rsanya saya ada pluang ka lagi memasuki maktab ….saya sangt berminat untuk menceburi bidang yang saya minati iaitu menjadi seorang guru psv…aliran seni…

  79. assalamualaikum….sy nak tanya sikit….sy ialah lepasan spm tahun lepas tahun 2010…dan sy amat berminat utk menyambung pengajian dalam bidang perguruan selepas ini….kalau boleh…sy ingin mengambil subjek perdagangan sebagai subjek pengajaran saya suatu hari nanti…insya-Allah..harap2 ada pihak yg sudi memberi tunjuk ajar pada sy untuk sy melaksanakan impian sy tersebut…

    • Waalaikumussalam… :yes: cita2 yg bagus..tapi rasanya di maktab KPLSPM xde untuk ngajar sekolah menengah.. :mean: tapi xpe..utk subjek pedagangan cuba la ambil ting 6, mohon ijazah pendidikan perdagangan..di mana2 universiti..pastu akan tercapai la impian tu… :blush:

        • as salam…maaf ganggu..sy nk tye sket agie..
          bkn pe..sy risau gak…sebab result sy spm betul markah kurang dari yg trial…
          mase trial sy dpt A utk Bi tp dlm spm betul sy dpt C….pihak u ade kire x markah2 mase trial gak…huhuhu..
          sy da risau neh…sebab kalo x ape lagik leh ambik yek…huhu minta tlg sgt….tq…

  80. assalam…. nak minta info jap.. =) bagi yang lepasan stpm tahun 2010 plak rasa rasanya bleh mohon kplspm jugak kan?? ataw ada option lain lagi yang boleh di pohon ?? makasih sudi beri jawapan … *hanya insan biasa ^_6* :mean:

  81. assalamualaikum….
    mcm mna nk isi borang KPLSPM…adakah sy layak mengisi borang tersebut sedangkan sy dh 19 tahun sekarang…dan soalan terakhir..kat mna nk cri borang online dengan mudah…tq ๐Ÿ˜‰ :yes:

    • Waalaikumsalam..
      InsyaAllah boleh tnya saya melalui chating dan boleh rujuk iklan yg disertakan nanti..umur 19 tahun boleh mohon..asalkan jangan lebih sampai ke 21 tahun.. :goaway:

    • ๐Ÿ˜€ Sy pun sedang tunggu iklan dikeluarkan..nanti bila keluar sy akan postkan di xpresi ni..siap dengan maklumat2 pentingnye sekali..tunggulah yer..kalau ikut pembaca setia yg kirim mesej kat saya tadi mungkin esok atau lusa ia keluar….kita tunggu je la yer.. :heh: :worship: :worship: :bowl:

  82. skrag ni umur saya masih 19tahun..bulan 7 ni gnap la 20.. rasa2 nya dapat ka saya memohon KPLSPM? ataupun tak sempat? saya sudah mohon untuk mana2 uni untuk bidang ni.. sekarang cuma perlu tunggu jwpn saja.

    • :laugh: oh..kalau gitu cubalah..masih 19 belas tahun..20 pun tak sampai lg..kalau 20 tahun pun masih boleh mohon lagi..cuba la yer..semoga berjaya.. :dance: ๐Ÿ™‚

    • Salam, hai..setahu sylah..perguruan ni ada 2 cara paling popular utk kelulusan searas kelayakan nadia tu..samaada dengan menggunakan SPM ataupun menggunakan ijazah sarjana muda. Bagi STPM masih tidak ditawarkan. Walaubagaimanapun, nadia perlu sambung belajar ke peringkat ijazah. Dalam situasi nadia tu ada 3 pilihan, pertama memohon KPLSPM menggunakan keputusan SPM ( jika umur memohon ketika itu tidak lebih 20tahun ), kedua memohon ijazah sarjana muda ( pendidikan ) xxxxx dimana2 universiti. ketiga memohon ijazah sarjana muda dimana2 universiti dan seterusnya perlu sambung lagi dengan KPLI atau DPLI. :laugh: Betulkan jika saya salah.. :heh:

    • rasanya macam tak boleh sbb ini petikan syarat dari KPM

      i. Kursus Perguruan Lepas SPM (KPLSPM) : PISMP, PPC, B-ed Tesl

      SYARAT KELAYAKAN
      Warganegara Malaysia.
      Calon hendaklah sihat fizikal dan mental
      Umur tidak melebihi 20 tahun
      Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
      Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)dengan mendapat cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran dan kepujian dalam tiga mata pelajaran berikut :
      Bahasa Melayu
      Sejarah
      Satu mata pelajaran yang lain serta;
      Lulus Bahasa Inggeris
      Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon

      nampaknya macam saudari terlepas di umur tu..tapi xpe..masih banyak peluang utk jadi guru..mungkin melalui STPM dan Ijazah perguruan

  83. Wslam..untuk kursus perguruan lepasan SPM atau dipanggil KPLSPM…setahu abe G.. mase iklan dikeluarkan, umur kita tidak boleh lebih dari 20tahun..Walaubagaimanapun, saudari mungkin boleh cuba untuk belajar diploma biasa dahulu..lepastu cuba mohon ijazah pendidikan..saya ada terlihat haritu di UPSI ada DIPLOMA PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK..syaratnya Lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia atau setaraf dengan mendapat sekurang-kurangnya LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu dan Mendapat sekurang-kurangnya Lulus dengan Gred E dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris pada peringkat SPM. tapi untuk kursus tu ia open market..* Betulkan kalau saya silap * ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ Bukan cadangan..sekadar informasi ..

Apa Komen Anda :