Permohonan Institut perguruan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Update 23/3/2013ย : Iklan permohonan telah dibuka, Permohonan boleh mula dibuat pada 21/3/2013ย maklumat lanjut

Update 4/3/2011 : Permohonan akan dibuka pada 6 Mac 2011 ( ahad ) sumber : pembaca setia xpresi.org

Salam adik2….Kadang2 abe g rasa agak sibuk dan memeningkan juga jika asik ditanya berulang kali, tapi oleh kerana tugas, abe g terima dengan sebaiknya..Hal ini kerana ramai yang bertanya bila akan keluar permohonan ke Institut perguruan. Macam nilah, abe g tak dapat nak beritahu bila ia akan keluar sebab ia adalah dari pengurusan Kementerian sendiri. Tetapi mengikut pengalaman abe g, biasanya permohonannya akan keluar selepas seminggu keputusan peperiksaan dikeluarkan. Tapi tarikh sebenar masih belum abe g ketahui. Adik2 bolehlah cuba googlekan permohonan upu antara sebelum dan selepas keputusan peperiksan diumumkan.Jika ada sesiapa yang ada maklumat boleh kongsikan yer.. Kalau ada apa2 berita terbaru, abe g akan umumkan disini …

Update terbaru : Kalau mengikut sumber dari kakitangan KPM, permohonan KPLSPM mungkin akan dibuka pada 28 feb atau 7 mac..

 

302 thoughts on “Permohonan Institut perguruan

  1. sy pljar spm 2012 dan pljar matrik 2013/2014.boleh kah sy memohon PROGRAM KEMBAR BAHASA PERANCIS?.dan sy da ada basic dlm bahasa tu..mcm mana nk apply program tu?adakh sy masih layak memohon?

  2. As salam,

    saya Ijazah sarjana IT. pernah jadi tenaga pengajar kursus computer. Sehingga kini saya berminat utk menjadi tenaga pengajar dalam bidang latihan. Di mana saya harus mohon utk jadi tenaga pengajar kursus IT?

  3. Anak saya adalah pelajar lepasan SPM 2013. Dia berminat untuk mennjadi seorang pendidik. saya nak tau bila borang permohonan kemasukan bagi sesi 2014 keluar dan dimana saya boleh mendapatkan borang tersebut.

  4. Hello..kalau lepasan ijazah pndidikan dari IPTS memohon masuk maktab atau ipg?..walaupun had umur mlbihi yg ditetapkan?..terima kasih..

  5. Saya lepasan ijazah sarjana muda komunikasi dan media (instruksional dan latihan), bolehkah saya ingin menjadi seorang guru dengan kelulusan saya? Kalau boleh bagaimana caranya memohon?

  6. Ada sebarang berita atau cara untuk mohon masuk maktab perguruan? Tolong beritahu saya caranya.. Saya ingin belajar untuk jadi seorang guru yang dedikasi..

        1. Salam.. untuk lepasan SPM 2011 dah tak ambil.. sekarang ni utamakan pengambilan tenaga baru.. untuk lepasan STPM juga ia tidak ambil.. untuk lepasan STPM perlu ke Ijazah Sarjana Muda pendidikan untuk jadi guru..

  7. Salam… Sy nak bertanya pendapat. Sekarang sy sdng mengambil Ijazah dalam Pengurusan Hotel.. Sekiranya sy ingin memohon menjadi seorang guru di sekolah menengah teknik, adakah sy perlu memohon melalui KPLI?

  8. Salam.. Boleh x nanti buat entry untuk mereka yang berumur 20++ yang berminat untuk mengikutii program perguruan ini? .. macam saya ๐Ÿ™ ..

  9. salam..saya baru terbaca iklan kpli jqaf..tapi saya ijazah pengurusan maklumat…kalau saya mohon dapat x?dan selain kpli, apa lagi peluang yang ada bagi kami yg bukan ijazah bidang pendidikan untuk memulakan kerjaya sebagai guru.?

  10. Salam.Masih layakkah saya untuk memohon KPLSPM sedangkan umur saya sekarang sudah 33 tahun.Tapi minat yang mendalam untuk menjadi guru,tak pernah padam.Saya ada memiliki Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak.Nak minta pendapat yang lebih berpengalaman…:)

  11. isteri saya lepasan ijazah kejuruteraan awam dan baru menamatkan pengajian tahun 2012…adakah boleh memohon kpli….sila bagi link utk isi borang ye…

  12. saya lepasan ijazah sarjana muda seni halus dari uitm.. saya ingin memohon dalam bidang kpli atau dpli..? saya ingin menjadi guru,dan ijazah bidang apakah yang sesuai untuk saya meneruskan pengajian saya untuk menjadi seorang guru kelak?

  13. salam… sya lepasan spm 2007 dan sya x menyambung mana2 pengajian selama bebrapa thn dan skg umur sya suda 22 tahun. sya berminat utk menjadi seorang pendidik boleh tak sya msuk maktab perguruan walaupn umur 22thn?. ada tak maktab menyediakan kursus perguruan utk umur yg x melebihi 30 thn? ,ataupn mana2 kursus yg membolehkn sya menjadi seorg pndidik?.terima kasih

  14. saya lepasan ijazah pengurusan teknologi, dan boleh dah sy ingin memohon dan bagaimana cara untuk saya ingin memohon kpli?

  15. salam..sy bru shja tamat pngajian dalam ijazah kejuruteraan..(2012)..bolehkah sy memohon kpli? dan bilakah tarikh permohonan mula dibuka?..

  16. Saya shalini…..saya baru habis SPM 2011…Saya tidak dapat maktab pd ambilan jun……so saya kena tunggu untk ambilan december ke…

  17. asalamualaikum, saya pelajar lepasan diploma hospitality and tourism dari private university, ingin melanjutkan degree international business dan lepas tu boleh ke saya mengambil kursus perguruan kpli untuk menjadi guru? reply me asap.terima kasih.

  18. salam…saya nak tny..kalau sy ad degree dlm pengurusan hartanah dan bekerja dgn kerajaan..adakah blh utk sy memohon ipg???

    1. Salam.. Bidang pendidikan skrg ni menjadi rebutan..kebanyakannya diambil dari fresh.. maksud sy ambil yg baru lepasan belajar spt masuk IPG lepasan SPM dan lepasan ijazah pendidikan

  19. salam. sy lepasan diploma, mcm mne nk ambil krsus perguruan,, kena sambung degree dlu ke? bru mohon kpli?? sy dr diploma ukur bahan,

  20. saya lepasan diploma media digital dan ingin menyambung ke pringkat ijazah..kemudian saya ingin memohon kpli..saya ingin menjadi guru,dan ijazah bidang apakah yang sesuai untuk saya meneruskan pengajian saya untuk menjadi seorang guru kelak?

  21. I’m a student of STPM 2011, is there any method to enroll in IPG??
    using STPM 2011 or SPM 2009??
    Please reply as soon as possible.
    Thank you

  22. sy lepas diploma….macam mane sy nk mohon masuk ke maktab perguruan?? apa syarat2 asa kemasukkan untuk lepas diploma??

  23. sy da lewat sgt nk mohon ke maktab ade cara lain x nk mohon maktab ni slain secara 0nline ni…sy mntak tlong sgt2 ni…

    1. tak ada..itu shj cara..mungkin ada ambilan khas di sabah serawak..tapi itu tahun lepas..cuba guna carian xpresi untuk baca makluma tahun lepas tu.

  24. salam ๐Ÿ™‚ saya nak tanya..boleh saya membuat permohonan untuk maktab perguruan ??? Adakah ia mempunyai Pendidikan Awal Kanak-Kanak ???

  25. Hello.Semasa mengisi borang kplspm,saya telah meletakkan matrikulasi sebagai tempat pengajian semasa saya tetapi untuk mengesahkan borang tersebut kita terpaksa menekan kotak ‘saya mengaku bahawa saya bukan pelajar lepasan mana-mana institusi pengajian ketika mengisi borang ini.’

    macam mana tu?

  26. salam, sy lepasan diploma,mcm mna cra untk sy mohon maktab bg lepasan diploma? mohon dapat bantu sy..

  27. ADAKAH SAYA LAYAK MASUK MAKTAD DENGAN KEPUTUSAN YANG TAK SEBERAPA???
    BM-C+
    BI-E
    PI-B
    SJ-C
    SC-A
    TSWR-B
    PSV-A-
    SS-C+
    PD-D
    MT-D

  28. Salam. Saya nak bertanya, mcm mana caranya bg lepasan ijazah sarjana muda yang ingin memohon dalam bidang perguruan teknikal?

  29. saya fatin suraya binti hamid ingin memohon maktab perguruan.Apakah syarat dan adakah saya lyak?

  30. sye bru beli no pin utk maktab perguruan..tp sye tgk kt c2 hnye utk sklh jenis kebangsaan sjk..cina n india…maktab ni salah 1 cara utk mohon jd ckgu atau jd guru gnti???tolong jelaskn??keputusan spm sye 5a 1b1c1d..math sye d..btol ke klo math D sye x boleh keje ngan krajaan…mksdnyer ssah nk mohon mne2 u?atau cari pekerjaan….sye buntu skrg ni..

  31. SALAM…SAYA INGIN BERTANYA..ADAKAH PELAJAR LEPASAN MATRIKULASI BOLEH MEMOHON KEMASUKAN KE IPG? MOHON DAPAT MEMBANTU KERANA SAYA TELAH TERLEPAS PELUANG KETIKA SPM..

  32. Salam,em knp kod7402 tak ade dlm senarai kod matapelajaran ye?sapa2 bole tlng tak? sy nk mohon masuk tu jugak tapi problem ye jz kod tu yg tak ade.

    1. erm… mcm belum ada lg lar, puas cari link mohon maktab tak jumpa2 pun.. kalu ada kuar da info2 yer… tq

  33. Salam,sy spm 2009, n stpm 2011, sy ad bce sy lbeh elok mhon gune spm sy kn?. Tp nk beli no pin pulak same ke tok thn ne pny pm0hnan? Nak apply borang pm0hnan sme ke tok sesi 2012 wlu pn sy lpasn 2009 ?

  34. Salam.. sya hendak memohon maktab perguruan KPLSPM. .
    saya lepasan spm 2011 . .
    adakah saya layak memohon dengan keputusan yang saya perolehi ini?

    BM=A-
    BI=C+
    SEJ= B+
    MATH= B
    PM= A-
    PHYSIC= D
    BIO= D
    CHEMISTRY= D
    ADDITIONAL MATH= E

    2 subjek yang cemerlang. . ๐Ÿ™‚

  35. salam
    sya tgh mengisi borang untuk UPU fasa 2,
    so saya nk tanya apa beza sains hayat, sains fizikal dan sains alam bina?
    dan apa beza teknologi maklumat dan sains komputer.?
    saya sgt2 harap Fizieess dan QStaff1 atau spa2 yang arif dpt bantu saya secepat mgkin..

    1. Salam..maaf lambat reply..kami cukup sibuk dengan beribu pertanyaan sehari..
      secara ringkas dapat sy gambarkan..
      sains hayat ialah perincian subjek kepada biologi..
      sains fizikal ialah perincian subjek kepada fizik..
      sains alam bia lebih kepada perincian geografi..
      Teknologi maklumat ialah lebih mudah difaham sebagai membuat aplikasi2..serta perisian sistem..
      Sains komputer meliputi sebahagian dari teknologi maklumat tapi ia lebih menjurus kepada komputer serta teknologi2 komputer tu sendiri..

  36. salam. mcm mna nk dpt borang permohonan maktab perguruan secara online. saya bru beli num pin kt bsn. saya lepasan spm 2011.

  37. SALAM,
    saya ingin bertanya bagi pihak adik perempuan saya, dia mendapat 9a2b (utk spm 2011), dan ingin melanjutkan pelajaran pada bahagian medik di timur tengah (mesir) bagaimana cara untuk membuat permohonan utk kos tersebut? perlukah dia membuat a-level terlebih dahulu,utk pengetahuan pihak en. dia lulusan pelajar sekolah men. agama kedah.harap penjelasan,terima kasih ๐Ÿ™‚